Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 15 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2023 To że masz chujowy gust spaślaku i z byle pomyjec co ci wleją do koryta to byś ryjka cieszył? Tak to rozszyfrowałem z posta @Faka jak coś ja tam czytać twoje posty o żarciu lubiłem zawsze. Grubasy znają się na pokarmie. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 474 Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Ostatnio odwiedziłem Susharnia Park w Gdańsku, czyli najlepszy lokal sushi według rankingu Trojmiasto.pl przez dłuższy czas, aczkolwiek po kilku dniach spadł na 3. miejsce. Jak byłem to akurat obchodzili pierwsze urodziny. Lokalizacja dość specyficzna, bo na wypizdowie Gdańska, na nowym osiedlu. Zastrzeżeń żadnych nie mam, jadłem różne sushi z dodatkami warzywnymi i grzybami, inni jedli z rybą i też chwalili. Ładnie podane, dopracowane smakowo, ciekawa karta napojów, wybór spory i dobrze skomponowany, bo są też inne dania i spoko opcje dla dzieci. Ceny raczej trochę niższe niż u konkurencji, ale to odległa lokalizacja, więc pewnie już tam się nie wybiorę. Tak z innej beczki, ostatnio też mnie naszła myśl, że ludzie się pakują w te gastro biznesy jakoś bez rozumu. W Kuchennych Rewolucjach ostatnio chłop, który odkupił knajpę bez wiedzy o gastro i sprawdzenia ile dochodu przynosiła. Inny chłop ma pusty lokal i 200 zł obrotu dziennie i nadal myśli, że wie najlepiej i nie zastosował się do zaleceń Gesslerowej xd Hitem był chłop, który w Rzeszowie otworzył knajpę sushi na kredyt 700k zł a ma słabe pojęcie o sushi. W mojej okolicy w Gdańsku otworzył się ostatnio kebab z nastawieniem na bardzo ostre opcje i k r a f t o w e mięso - Ostry Kebson. Wszystko fajnie, ale dookoła jest już kilka kebabów, lokal zasłaniają 2 ogrodzenia, zero reklamy, nieczytelne logo na szybie z ledów i w dodatku przy lokalu jest remont ulicy przez pół roku i mniejszy ruch. W dodatku, jest to miejsce dosyć odludne poza sezonem letnim. No podziwiam za decyzje Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 255 Opublikowano 16 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 Dzis widzialem, ze dinette ma sie otworzyc w Renomie. Zaje.biscie, jakos ta miejscowka przy rynku mnie odrzucala. Cytuj Odnośnik do komentarza
MaZZeo 14 182 Opublikowano 27 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2023 Byłem jakiś czas temu w Krakowie i poszliśmy do pizzerii Nolio, kiedyś widzieliśmy filmik od Macieja je jak robił tam na ich zapleczu sos pomidorowy. Była kolejka do lokalu, ale na szczęście mieliśmy rezerwację. Nie oczekiwałem niczego wielkiego bo to w sumie tylko pizza, ale co to było za zaskoczenie przezajebista pizza, top 3 pizzek jakie w życiu jadłem, a już trochę Włoch zwiedziłem i jadłem tych placków tu i tam. Widoczna na zdjęciu Carbonara była świetna, ale Paradiso E Inferno to z kiełbaską Nduja to majstersztyk, przyjemnie ostra pizza ale nie taka że potrzebujesz opierdolić kufel piwa by przeżyć. Gorąco polecam sprawdzić. 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 979 Opublikowano 27 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2023 Nie byłem, muszę obadać koniecznie. Które to Nolio, bo znajduje mi ich dwa lokale? Cytuj Odnośnik do komentarza
MaZZeo 14 182 Opublikowano 28 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2023 Restauracja Nolio na Krakowskiej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rozi 562 Opublikowano 28 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2023 Olio też gorąco polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 334 Opublikowano 29 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2023 O tak Nolio top. W tym mniejszym lokalu (Nolio Pop) jedliśmy świetną pizzę fritta - smażone ciasto z dodatkami. A składniki mają topowe, niektóre sery to obsypane nagrodami perełki, które poza Włochami ciężko dostać. Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 979 Opublikowano 6 Stycznia Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia W dniu 27.12.2023 o 21:58, MaZZeo napisał: Byłem jakiś czas temu w Krakowie i poszliśmy do pizzerii Nolio, kiedyś widzieliśmy filmik od Macieja je jak robił tam na ich zapleczu sos pomidorowy. Była kolejka do lokalu, ale na szczęście mieliśmy rezerwację. Nie oczekiwałem niczego wielkiego bo to w sumie tylko pizza, ale co to było za zaskoczenie przezajebista pizza, top 3 pizzek jakie w życiu jadłem, a już trochę Włoch zwiedziłem i jadłem tych placków tu i tam. Widoczna na zdjęciu Carbonara była świetna, ale Paradiso E Inferno to z kiełbaską Nduja to majstersztyk, przyjemnie ostra pizza ale nie taka że potrzebujesz opierdolić kufel piwa by przeżyć. Gorąco polecam sprawdzić. Potwierdzam 5 gwiazdek, polecam, ta pancetta na carbonarze Nie wiedziałem, ze lokal w kamienicy, który zawsze mijałem bezwiednie, może mieć kilka kondygnacji i chyba milion metrów kwadratowych i tyle samo stolików. A mimo to kolejki są - dobrze, że rezerwacje przyjmują. Pizza podana w 10 minut mimo młynu, a do tego makarony też świetne. Cytuj Odnośnik do komentarza
D.B. Cooper 3 062 Opublikowano 24 Lutego Udostępnij Opublikowano 24 Lutego (edytowane) Casa di Tuzza, kolejna kozacka miejscówka z pizzą Neapolitańską w Warszawie. Jadł ktoś z was kiedyś niedobrą pizzę Neapolitańską? Jadłem już na pewno w kilkunastu lokalach powtarzając niektóre miejscówki i po kilka razy i zawsze byłem zachwycony. Same pizze też do siebie zbliżone, bardzo dobre lub zajebiste. Konieczne muszę wybrać się do Włoszech, ale czy pizza wyrwie mnie tam z butów to już nie sądzę. Niech się ktoś wypowie co jadł pizzę Neapolitańską we Włoszech czy jest jakaś zauważalna różnica między topowymi lokalami w Polsce. W tym lokalu pizza nie jest taka oczywista. Eksperymentują z różnymi czasem dziwnymi połączeniami, co mi nie do końca odpowiada bo wolę jednak klasykę. No i tutaj serek mascarpone za bardzo łagodził pikantną nduję. Za to połączenie pikantne salami z konfiturą z wiśni okazało się serio zajebiste i na to bym wrócił. Polecam jak ktoś lubi nieszablonowe połączenia. Edytowane 24 Lutego przez D.B. Cooper 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 190 Opublikowano 24 Lutego Udostępnij Opublikowano 24 Lutego Niech ktoś w końcu otworzy w Polsce godną pizzerię nowojorską, a nie te włoskie kapcie Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 255 Opublikowano 24 Lutego Udostępnij Opublikowano 24 Lutego Masz papa johns. Smacznego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Blaise 3 602 Opublikowano 25 Lutego Udostępnij Opublikowano 25 Lutego To w ogóle knajpka prowadzona przez tych gości: Cytuj Odnośnik do komentarza
Gregorius 480 Opublikowano 25 Lutego Udostępnij Opublikowano 25 Lutego (edytowane) 17 godzin temu, D.B. Cooper napisał: Niech się ktoś wypowie co jadł pizzę Neapolitańską we Włoszech czy jest jakaś zauważalna różnica między topowymi lokalami w Polsce. Jeśli chodzi o sam placek to jest bardzo podobnie i tutaj na pewno pizzerie w Polsce nie odstają bo to nie jest fizyka kwantowa - liczy się składnik i piec a te są ogólnie dostępne w odpowiedniej jakości. Mniej jest za to kombinacji ze składnikami bo topowe pizzerie w Neapolu mają w menu dwa wybory : margarita (sos, mozzarella, bazylia - to od kolorów włoskiej flagi jak się dowiedziałem) i marinara (sam placek z sosem i oliwą). I tyle. Nie przeszkadza im to w byciu obleganym przez cały dzień. Sam klimat jest świetny gdzie 5 dorosłych facetów debatuje nad jednym plackiem, poprawiają go, głaszczą aby finalnie uroczyście upiec. Ceny znacznie niższe niż w Polsce. Czego mi w Polsce z Neapolu, czy też z Włoch ale tylko tam jadłem brakuje, to pizza fritta. To jest takie jakby Calzone smażone w głębokim oleju - ależ to było wspaniałe, jadłem w wersji carbonara. Jakby ktoś odwiedzał Neapol to polecam lokal La Masardona - słynący właśnie z pizzy smażonej. Edytowane 25 Lutego przez Gregorius 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 323 Opublikowano 25 Lutego Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 21 godzin temu, D.B. Cooper napisał: iech się ktoś wypowie co jadł pizzę Neapolitańską we Włoszech czy jest jakaś zauważalna różnica między topowymi lokalami w Polsce. Jako że byłem kilka razy we Włoszech, to pozwolę zająć stanowisko. Mega różnica jest w składnikach. Oliwa smakuje naprawdę inaczej jak w PL, to samo mozzarella, pomidory, oliwki itp. To naprawdę jakby inne produkty i to robi już mega różnicę. Ofc te mocne lokale w PL twierdzą, że sprowadzają składniki, ale chyba coś się z nimi po drodze dzieje albo robią to bardzo wybiórczo, bo nadal jest różnica i to odczuwalna. Co do ciasta, to tutaj faktycznie nie ma już dużej różnicy. We Włoszech wiadomo jeszcze +1 oczko za klimat jak ci przynoszą pizzkę, wcześniej karafkę z wodą, winem, w tle muzyczka na żywo, szum fontanny, cykady, a to wszystko o 22 wieczorem przy 28 stopniach i w wolne od pracy, więc ciężko być w pełni obiektywnym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
snejk04 413 Opublikowano 25 Lutego Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Pizza za 5€ w pizzerii na jednej z zapyziałych uliczek w Neapolu (tam innych ulic nie ma), w tle puszczony mecz Napoli, i jeden Mariano Italiano drący mordę na drugiego >>>> dowolna pizza w Polsce Taka prawda 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rozi 562 Opublikowano 26 Lutego Udostępnij Opublikowano 26 Lutego (edytowane) W Polsce jest tyle pizzerii neapolitańskich, które wciągają te włoskie dupom. Wszystkie składniki można sobie sprowadzić, to samo jeśli chodzi o piece, certyfikaty i szkolenia. Edytowane 26 Lutego przez Rozi 3 Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 323 Opublikowano 26 Lutego Udostępnij Opublikowano 26 Lutego Spoiler Spoiler Najlepsza neoPOLitana! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 334 Opublikowano 6 Marca Udostępnij Opublikowano 6 Marca W dniu 24.02.2024 o 21:19, D.B. Cooper napisał: Niech się ktoś wypowie co jadł pizzę Neapolitańską we Włoszech czy jest jakaś zauważalna różnica między topowymi lokalami w Polsce. Tak jak pisał @balon, składniki robią robotę. Pizza czy makarony z sosami to są mega proste dania z kilku składników i ich jakość jest najważniejsza. W Polszy lubi się za bardzo przesadzić z ilością składników i kombinowaniem. Dla mnie wyznacznikiem jakości jest pizza z mortadelą i burratą z odrobiną pistacji. No i taka dobra burrata z lokalnej produkcji to jest zauważalna w smaku różnica między lokalną produkcją włoską a importem marketowym. Przewagą we Włoszech jest to, że w większości lokali zjesz co najmniej bardzo dobre placki i sporadycznie zdarza się trafić na coś odstającego jakością. W Polsce jednak te proporcje są nadal nierówne (szczególnie jeśli chodzi właśnie o neapolitanę). Cytuj Odnośnik do komentarza
OldMuffin 11 Opublikowano 4 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia Najlepsza knajpa azjatycka w Gdyni? Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 474 Opublikowano 4 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia Podjedź do Gdańska do Lee's Chinese. Jeszcze Liu w Sopocie, ale tam dawno nie byłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
OldMuffin 11 Opublikowano 4 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia Jutro będę tam ok. 17/18 jak coś - w tym Lee's Chinese rezerwację trzeba robić? Cytuj Odnośnik do komentarza
Shen 9 610 Opublikowano 4 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 59 minut temu, OldMuffin napisał: Najlepsza knajpa azjatycka w Gdyni? Moja ulubiona to Haos https://www.facebook.com/haos.menu/?locale=pl_PL Jak tajska to https://www.thaijolo.pl/menu-1 O nich słyszałem dobre opinie, ale coś nie moge tam dojść https://algagdynia.pl/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 474 Opublikowano 4 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 55 minut temu, OldMuffin napisał: Jutro będę tam ok. 17/18 jak coś - w tym Lee's Chinese rezerwację trzeba robić? Warto, bo jest spory ruch zazwyczaj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
wet_willy 2 160 Opublikowano 4 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia On 12/27/2023 at 9:58 PM, MaZZeo said: Byłem jakiś czas temu w Krakowie i poszliśmy do pizzerii Nolio, kiedyś widzieliśmy filmik od Macieja je jak robił tam na ich zapleczu sos pomidorowy. Była kolejka do lokalu, ale na szczęście mieliśmy rezerwację. Nie oczekiwałem niczego wielkiego bo to w sumie tylko pizza, ale co to było za zaskoczenie przezajebista pizza, top 3 pizzek jakie w życiu jadłem, a już trochę Włoch zwiedziłem i jadłem tych placków tu i tam. Widoczna na zdjęciu Carbonara była świetna, ale Paradiso E Inferno to z kiełbaską Nduja to majstersztyk, przyjemnie ostra pizza ale nie taka że potrzebujesz opierdolić kufel piwa by przeżyć. Gorąco polecam sprawdzić. Loooooooo kuuurlaaaaaa Nolio to najlepsze wloskie jedzenie jakie jadlem w Polsce o ile nie w ogole. Bede chyba jechal jesc reszte menu bo ostatnio zjadlem zupe rybna tatara i makaron z kaczka i palonym maslem a na deserek wjechal sernik z ricotty i sorbetem Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.