Opublikowano 12 maja12 maj W dniu 11.05.2025 o 19:03, iluck85 napisał(a):Mi kiedyś jeden koleś w sklepie powiedział tak:Zabezpieczenie? Jest tylko jedne słuszne. Jedziesz to jedziesz, nie wchodzisz do sklepu itp nie zostawiasz ani nie zapinasz niczym.Wyjście na rower to wyjście na rower.I trzymam sie tej zasady od kilkunastu lat. Nie jadę rowerem do sklepu po coś itp itd. Koledze ukradli tak rower w centrum miasta pod galerią także…. Wychodzę to jadę i tyle.Oświetlenia nie mam, bo nie jeżdżę po zmroku.A co jak ktoś jeździ duże dystanse? Koniec końców trzeba czasem wejść do żabki na 5 minut.@maciucha polecam to:https://allegro.pl/oferta/abus-combiflex-rest-105-zapiecie-linka-zwijana-kodowe-szyfrowe-17189683127
Opublikowano 12 maja12 maj 1 minutę temu, Figaro napisał(a):A co jak ktoś jeździ duże dystanse? Koniec końców trzeba czasem wejść do żabki na 5 minut.@maciucha polecam to:https://allegro.pl/oferta/abus-combiflex-rest-105-zapiecie-linka-zwijana-kodowe-szyfrowe-17189683127Takie coś nie wyskakuję w głowie chwile przed. Dłuższe wyjazdy się planuję. Ale jakbym już musiał do żabki wejść, to wchodzę z rowerem czy innego sklepu na wsi. Jak jadę z kimś, to problemu nie ma. Ale nie ma opcji żebym zostawił przypięty rower i sobie poszedł np. oglądać TV do media czy innego euro.A ta linka z allegro sprawia wrażenie że dobre kombinerki starczą do przecięcia.
Opublikowano 12 maja12 maj 22 minuty temu, iluck85 napisał(a):Takie coś nie wyskakuję w głowie chwile przed. Dłuższe wyjazdy się planuję.Okej, to chyba nie każdy jest tak idealny :P Mi się wydaje, że nawet przy idealnie zaplanowanej wyprawie, czasem trzeba zostawić na sekundę gdzieś rower. Różne rzeczy się dzieją.23 minuty temu, iluck85 napisał(a):A ta linka z allegro sprawia wrażenie że dobre kombinerki starczą do przecięcia.Jest bardzo lekka i mała, co jest mega ważne. Wbrew pozorom jest dosyć wytrzymała i popularna wśród bikepackingowców nie bez powodu.
Opublikowano 12 maja12 maj Kumam, ja pisałem o sobie. Ja roweru nie zostawiam bez opieki i nie spuszczam z oka. Ja się tego trzymam od lat i żadne zabezpieczenie mi tego nie zagwarantuje :)
Opublikowano 13 maja13 maj 11 godzin temu, Figaro napisał(a):https://allegro.pl/oferta/abus-combiflex-rest-105-zapiecie-linka-zwijana-kodowe-szyfrowe-17189683127Również polecę tego abusa, użytkuję już ze 3 lata. Jest leciutkie, wytrzymałe i niezawodne. Linka cieńka, ale nożyczkami czy kombinerkami tego nie przetniesz. No i tu jest cały sens takiego zabezpieczenia. Prawda jest taka, że jest to zabezpieczenie (jak każde inne) które ma zniechęcić do przypadkowej kradzieży, właśnie pod sklepem czy na innym szybkim przystanku.Jeżeli złodziej będzie chciał ukraść rower to i tak będzie musiał podejść do tego przygotowany z jakimś "specjalistycznym" sprzętem a wtedy nie ma znaczenia jakiej grubości masz linkę, bo przetnie wszystko.
Opublikowano 13 maja13 maj Poleci ktoś fajne słuchawki na rower? Jeżdżę późnym wieczorem (bo za dnia się nie da z tym durnym społeczeństwem chodzącym jak lunatycy) okrążając moje miasto wzdłuż nowych obwodnic i ogólnie śmigam sobie teraz bez kasku w słuchawkach nausznych bo takie najbardziej lubię ale sobie pomyślałem, że jeśli mi się coś stanie o 22:00 na pustej ścieżce rowerowej w lesie to przecież nikt mi nie pomoże a ja tam mogę zdychać z rozwaloną głową dlatego chciałbym jednak ten kask zakładać. Nie muszą wygłuszać wszystkiego, nie muszą być najlepsze ale fajnie jakby się trzymały w uchu podczas jazdy rowerem żebym nie musiał po ciemku ich szukać.
Opublikowano 13 maja13 maj 43 minuty temu, Krzysztof93 napisał(a):Poleci ktoś fajne słuchawki na rower?polecam nie zakładać ;)a odnośnie linek - to ja używam CROPS SPIDER, równie chujowa jak wszystkie inne tego typu awaryjne zapięcia, ale na przypadkową osobę bez kombinerek wystarczy, a jest jeszcze mniejsza niż ABUS (w sensie bardziej płaska, i dzięki temu mieści się bez problemu w torbie w ramie w tej części "płaskiej" torby przewidzianej na telefon)
Opublikowano 14 maja14 maj Właśnie szukałem czegoś małego żeby do żabki po piwo jeździć, przyda sie.Z poważniejszych zapiec ja mam takie, ale wazy tyle co rowerhttps://www.amazon.pl/dp/B06XZT8KZ1?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title&th=1
Opublikowano 14 maja14 maj W dniu 5.04.2025 o 23:02, MichAelis napisał(a):Jest i on. Jeszcze raz dzięki za porady i po przefiltrowaniu ich wyszło takie coś. Pochodziłem po sklepach, pojeździłem no i niełatwo coś wybrać, bo w necie gama kolorów(xd) i rozmiarów ram, a trzeba się naszukać żeby trafić coś stacjonarnie odpowiedniego co pasuje. O dziwo znalazłem taki gem w sklepie oddalonym o 5km. Jak pisałem nie do końca wiedziałem czego szukam dlatego potrzebowałem jakiegoś punktu zaczepienia. Wstyd się przyznać z czego się przesiadam, ale byłem w szoku jak szybko rower może jechać i jak mało ważyć.Mówisz że waga ma wpływ na szybkość jazdy? Kurde to Kabiemu świat pyerdolenie xd
Opublikowano 15 maja15 maj Pierwsze 10km za mną w tym sezonie, gdyby nie koleżanka i jazda za jej pięknym tyłkiem to pewnie bym nie wyszedł. Niestety koleżanka zajęta i znamy się już dość długo po prawie 10 lat. Niby nic ale zawsze coś jak na 100kg ulańca jak ja.
Opublikowano 15 maja15 maj 2 minuty temu, maciucha napisał(a):To jeszcze podpytam o kask - co tam polecacie?https://www.helmet.beam.vt.edu/bicycle-helmet-ratings.html
Opublikowano 15 maja15 maj 37 minut temu, maciucha napisał(a):To jeszcze podpytam o kask - co tam polecacie?Ja mam Specialized Align II https://www.pepper.pl/share-deal-from-app/1026256O widzę że nawet jest w promocji.
Opublikowano 15 maja15 maj ja posiadam buty Giro więc mi ta marka ogólnie pasuje. Co do oświetlenia to korzystam z lampek moon light https://moon-sport.com/ nie są może tanie, ale ładowanie na USB i świecą naprawdę zacnie. Chociaż kiedyś pewnie bym się przerzucił na tylny radar od Garmina albo Wahoo w zależności jaki komputer GPS wybioręKtoś tu w ogóle korzysta z komputerków GPS? Marzy mi się Garmin edge explore2 ze względu na dokładność w mapach i edytowanie ich jak i duży wyświetlacz, Czy jest cos lepszego w tych pieniądzach? Edytowane 15 maja15 maj przez Kaczi
Opublikowano 16 maja16 maj Kask:Ja mam takiego Van Rysela,Kask rowerowy szosowy Van Rysel Roadr 500 VAN RYSEL | DecathlonRaz mi zdrowie uratował (lot przez kierownice i boczne uderzenie głową w asfalt), więc drugi kupiłem taki sam.Jak miałbym marudzić, to siateczek na owady brakuje, fajni ficzer o którym nie wiedziałem, a na pewno jest praktycznym dodatkiem.Co do GPS, to posiadam Garmin Edge 530, ale to już stary wycofany model a pozostałe sztuki kosztują więcej niż ten Explore2, który jest chyba jego następcą. Niestety dotykowy ekran to teraz standard, a mam wrażenie, że to gorsze rozwiązanie, w bo w deszczu czy ze spoconymi paluchami robi się problem. Mapy i tak rysuję z reguły na komputerze, bo najwygodniej, a awaryjnie w trasie na telefonie który i tak się zawsze ma przy sobie.Ogólnie jeżeli zamierzasz jeździć po nieznanych terenach, to jest to super sprawa. Nawet jeżeli jeździsz w koło komina ale po wioskach czy lasach których nie znasz to nie musisz cały czas analizować gdzie skręcisz. Kupiłem go mając w planach starty w imprezach gravelowych, ale proza życia sprowadziła mnie na ziemię, jednak zakupu nie żałuję i korzystam z tego praktycznie regularnie w rekreacyjnej jeździe.Jeszcze zmieniając temat, w ostatni weekend znowu doceniłem istnienie elektryków. Dzięki temu mogłem wybrać się z tatą (75 lat) i synem (13 lat) na szybką wycieczkę >50km która nie zajęła połowy dnia tylko 3,5 godzinki więc można się było wyrobić między śniadaniem a obiadem ;). Tato dzięki elektrykowi przejeżdża w sezonie 3-4 tyś. km, a tyle czasu aktywności fizycznej która nie obciąża mocno organizmu jest w jego wieku czymś bardzo dobrym. Do domu kupiłem elektryka, głownie dla żony która na rowerze jeździ na prawdę od święta, a że syn też się na niego wpasowuje, więc na dłuższe trasy jeździ nim ze mną, jest w stanie utrzymać moje tempo i możemy pojechać gdzieś dalej i zobaczyć więcej, a ja czuję że jadę na rowerze ;). Edytowane 16 maja16 maj przez Artur_K
Opublikowano 18 maja18 maj Dzięki za kaski :)Podpytam jeszcze o plecak. Potrzebuję czegoś małego (20l wystarczy) ale wodoszczelnego, bo wożę że sobą aparat. Na allegro jest tego całkiem sporo za 100-200zl ale może ktoś jest w stanie polecić coś konkretnego :)
Opublikowano 18 maja18 maj CentrumRoweroweLampka tylna EYEN Augon 50 | CentrumRowerowe.plLampka tylna Eyen Augon 50 to prosty sposób na zwiększoną widoczność roweru. Jest ładowana przez USB, montowana beznarzędziowo i zapewnia moc aż 50 lumenów.Ja jezdze od lat na tej lampce. Polecam. Cena/jakosc bardzo w porzadku.
Opublikowano 22 maja22 maj No i od kupna już ponad 100km na liczniku 3x25km i raz 35km. Na weekend planuje 40-50km trasę. Sam jestem zdziwiony o ile więcej mam radochy z jeżdżenia na rowerze niż biegania. Chyba przez różnorodność terenu i odwiedzanie miejsc, których nigdy nie miałem okazji zobaczyć a były na wyciągnięcie ręki.
Opublikowano 22 maja22 maj 49 minut temu, maciucha napisał(a):odwiedzanie miejsc, których nigdy nie miałem okazji zobaczyć a były na wyciągnięcie rękiJak już kupisz garmina, to do planowania tras polecam komoot.com świetny serwis wspierany przez społeczność, bardzo przyjemnie rysuje się trasy a dzięki temu co inni wrzucają i oznaczają można znaleźć ciekaw miejsca w okolicy.
Opublikowano 22 maja22 maj 3 minuty temu, Artur_K napisał(a):Jak już kupisz garmina, to do planowania tras polecam komoot.com świetny serwis wspierany przez społeczność, bardzo przyjemnie rysuje się trasy a dzięki temu co inni wrzucają i oznaczają można znaleźć ciekaw miejsca w okolicy.Mam zegarek forerunner 255. Rozumiem że te zegarkowe gpsy guzik warte?
Opublikowano 23 maja23 maj 12 godzin temu, maciucha napisał(a):Mam zegarek forerunner 255. Rozumiem że te zegarkowe gpsy guzik warte?Też mam 255, do rejestracji trasy jak najbardziej się nadaje. Mi chodziło o kwestię nawigacji, czyli jazdę po wcześniej przygotowanej trasie. Prawdę powiedziawszy, to przed chwilą sprawdziłem i ten "nasz" zegarek też ma opcję nawigacji, ale nie testowałem. Muszę na jakimś spacerze sprawdzić. Jeżeli jeździsz z pamięci to nie ma co inwestować, bo zegarek ogarnie wszystko co trzeba, nawet jak będziesz chciał podpiąć jakieś zewnętrzne czujniki (tętno, kadencja).Nawigacja typu explore 2 ma sens gdy jeździsz dłuższe trasy w nieznanym terenie, ale na mniejszych dystansach może zegarek się też sprawdzi? Jadę właśnie na miasto, sprawdzę jak to działa.
Opublikowano 23 maja23 maj 13 godzin temu, maciucha napisał(a):Mam zegarek forerunner 255. Rozumiem że te zegarkowe gpsy guzik warte?Garmin jest producentem nawigacji wiec nie, nie sa gowno warte sa bardzo dobre ;) Wiadomo ze szosa jest lepsza od biegania, ta predkosc, poczucie wolnosci. I to co mowisz ja w lato jak sobie 100km robilem, wyjechalem w strony w ktore w zyciu sie nie zapuszczalem, to mijajac tablice z nazwami miejscowosci czulem sie jakbym mapke w jakims asasynie odkrywal No ale biegam bo musze, nic tak kondycji nie robi jednak jak ono no i to najlepsze cwiczenie ogolnorozwojowe.
Opublikowano 23 maja23 maj 55 minut temu, Artur_K napisał(a):Też mam 255, do rejestracji trasy jak najbardziej się nadaje.Mi chodziło o kwestię nawigacji, czyli jazdę po wcześniej przygotowanej trasie. Prawdę powiedziawszy, to przed chwilą sprawdziłem i ten "nasz" zegarek też ma opcję nawigacji, ale nie testowałem. Muszę na jakimś spacerze sprawdzić. Jeżeli jeździsz z pamięci to nie ma co inwestować, bo zegarek ogarnie wszystko co trzeba, nawet jak będziesz chciał podpiąć jakieś zewnętrzne czujniki (tętno, kadencja).Nawigacja typu explore 2 ma sens gdy jeździsz dłuższe trasy w nieznanym terenie, ale na mniejszych dystansach może zegarek się też sprawdzi? Jadę właśnie na miasto, sprawdzę jak to działa.Z tego co pamietam jest to podobny model do mojego 735xt takze bez obaw, jest opcja nawigacji "wroc do startu" takze sie nie zgubi czlowiek :)