Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogólne pecetowe pierdu-pierdu

Featured Replies

Opublikowano
27 minut temu, Szermac napisał(a):

Masakra

HQ2MAkwXsAAk6pl.jpg

HQ2MAL3XwAAukjQ.jpg

HQ2Lb2_XgAAvTbA.jpg

HQ2LcKZXgAAX8rP.jpg

Kurwa to trudno uwierzyć, przecież to otoczenie to jest jak fotografia.

A jest jakiś filmik jak to wygląda w ruchu?

• Odpowiedzi 7,1 tys.
  • Wyświetleń 662,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Zrobiłem sobie dziś prezent na gwiazdkę. Do Oleda C2 42 przyda się trochę dodatkowej pary, 3090 Suprim X idzie zatem na Ebay. 4090 też chciałem Suprima, ale z różnych przyczyn padło na Gaming X T

• Przecież to wszystko to jest stary dobry znany płacz. Ray tracing wyszedl, płacz. Upscalling, płacz. Path tracing, płacz. I tak w kółko. Technologia świetna, teraz tylko trzeba ją dobrze zastosować.

• SpacierShark123
    SpacierShark123

Samo życie Panowie ... samo życie ...

Opublikowano

No to już jest praktycznie fotorealizm. Widać, że jeszcze trzeba to dopieścić, ale wygląda dużo lepiej niż te kilka miesięcy temu co się wszyscy śmiali, że wali tanim AI na kilometr.

Opublikowano

Byłoby fajnie jakby dało się wywalić zmianę mord i tylko otoczenie włączyć.

SH2 jest superrealistyczny, więc do tej gry to akurat pasuje.

Opublikowano

Właśnie, do takich gier jak SH pasuje, bo mają realistyczną grafikę. W grach ze stylem anime może być nieco gorzej kekw

Opublikowano

No trzeba czekać na gry robione już z tą technologią pewnie gdzie dev ma dostęp do tego na wcześniejszych etapach żeby to się zachowywało odpowiednio. W tej chwili potrafi dzieciom dać twarze dorosłych np xd Oświetlenie też w ruchu potrafi generować artefakty.

Użycie tego w grach które dążą do realizmu swoją stylistyką jest ok ale jak widzę Monster Huntera albo Final Fantasy to mnie zgina xd

Opublikowano

na pierwszym screenie bardzo ładna aureolka wokół włosów (pohotoshop jak chuy!), a ten ostatni screen to... XD

btw. nie każdy ogarnia (założę się), ale na forum zdjęcia domyślnie są w gorszej jakości i jak chcecie je zobaczyć w takiej, w jakiej ktoś je wrzucił w posta, to trzeba kliknąć

12 minut temu, UberAdi napisał(a):

No trzeba czekać na gry robione już z tą technologią pewnie gdzie dev ma dostęp do tego na wcześniejszych etapach żeby to się zachowywało odpowiednio.

silent hill i efekt graficzny w postaci oryginalnej poświaty jest tego dobrym przykładem

Edytowane przez krzysiek923

Opublikowano

@UberAdi właśnie o tym samym pomyślałem, może jak twórcy będą robić pod te technologię to będzie efekt przyjemny dla oka ale obecnie wzbudza to strasznie zmieszane emocje u mnie. Wydaje mi się że jak bardzo gra nie byłaby realistyczna to wciąż chcę czuć że to gra a tutaj mieszają się dwa światy.

Opublikowano
23 minuty temu, SpacierShark123 napisał(a):

Wydaje mi się że jak bardzo gra nie byłaby realistyczna to wciąż chcę czuć że to gra a tutaj mieszają się dwa światy.

Ja też, ale są gry, w których byłoby to całkiem OK. Tylko najpierw cała reszta, z animacjami na czele, muszą nadgonić ten fotorealizm. Inaczej to nie ma sensu, będzie dziwacznie.

Opublikowano
1 godzinę temu, drozdu7 napisał(a):

Kurwa to trudno uwierzyć, przecież to otoczenie to jest jak fotografia.

A jest jakiś filmik jak to wygląda w ruchu?

Są filmiki, ogólnie masa tego z masy gier lata po YT a na kanale również na discordzie jest w opór screenów i szczerze powiem, że technologia jest imponująca i mnie się podoba ale tylko w przypadku gdy jest poprawnie użyta.

Opublikowano

w jakimś sensie zabije to fizyczne istnienie gry w konkretnej postaci, jeśli domyślnie gry będą robione pod wykorzystanie ai. trochę taka cyfra, kiedy masz dostęp do serwerów. tutaj masz grę (w sensie kod gry), jeśli masz dostęp do sprzętu. bez tego sprzętu gra będzie jakimś kasztanem dla biedoty, pół-produktem promowanej i ogrywanej gry. obecnie uruchomisz w ten czy inny sposób każdą grę z przeszłości, a jeśli nie będzie na rynku sprzętu wspierającego konkretne ai na którym zbudowano grę?

Opublikowano

Pewnie bedzie wsteczna kompatybilność, co nie znaczy że będzie tak samo wyglądać w nowym modelu. Do momentu jak to sie liczy lokalnie to pół biedy.

+10 lat minimum i nie ta sama osoba.image.png

image.png

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
32 minuty temu, Kangus napisał(a):

Pewnie bedzie wsteczna kompatybilność, co nie znaczy że będzie tak samo wyglądać w nowym modelu. Do momentu jak to sie liczy lokalnie to pół biedy.

może jakoś to rozwiążą, ale teraz to tylko gdybanie, bo na ten moment nowsze modele ai wypierają starsze, wspieranie starszych mija się z celem

Opublikowano
1 godzinę temu, krzysiek923 napisał(a):

w jakimś sensie zabije to fizyczne istnienie gry w konkretnej postaci, jeśli domyślnie gry będą robione pod wykorzystanie ai. trochę taka cyfra, kiedy masz dostęp do serwerów. tutaj masz grę (w sensie kod gry), jeśli masz dostęp do sprzętu. bez tego sprzętu gra będzie jakimś kasztanem dla biedoty, pół-produktem promowanej i ogrywanej gry. obecnie uruchomisz w ten czy inny sposób każdą grę z przeszłości, a jeśli nie będzie na rynku sprzętu wspierającego konkretne ai na którym zbudowano grę?

Nie bardzo rozumiem o co ci właściwie chodzi. To AI to nic innego jak zwykła biblioteka .dll

Można to porównać do maciarzy a x b = c tylko wykonywanej na niewyobrażalną skalę. A w sumie to już mamy od 2018 roku w świecie gpu.

To wszystko od dziesięcioleci opiera się właściwie na algebrze liniowej i macierzach. Tam nie ma żadnej magii ani nie było też żadnego przełomu w technologii ale dzięki wzrostowi mocy obliczeniowej jest to do ogarnięcia przez sprzęty domowe nabpoziomie który obecnie widzimy.

Tensory były zaprojektowane pod pracę na macierzach ale o rzędy wielkości robią to szybciej niż rdzenie cuda.

Tutaj mamy efekt skali i możliwość generowania tego praktycznie w czasie rzeczywistym.

Opublikowano
3 minuty temu, Ukukuki napisał(a):

Nie bardzo rozumiem o co ci właściwie chodzi. To AI to nic innego jak zwykła biblioteka .dll

której rtx 4000 nie wspiera w wersji dlss5. i teraz nvidia przestaje produkować karty dla graczy, z czasem ich nie ma. a gra od podstaw zbudowana jako "surowe rusztowanie", na które nakłada się technologię AI, bez której gra "nie wygląda". chyba niedawno amd zxapowiedziało obsługę physx dla tych starych gier typu mafia 2, ale skąd pewność, że tak będzie w tym przypadku i nie będziemy zależni od nvidia?

Opublikowano

Hellblade 2 pierwszy screen z DLSS 5 i drugi bez 20260829171640_1.jpg

20260829171651_1.jpg

Generalnie póki co to jest troche loteria w których grach to działa, widziałem, ze ludzi to uruchomili w Stalkerze 2 ale mnie się nie udaje za nic. Jak wspominałem ta technologia bardzo bardzo obciąża kartę, temperatury rosną mocno, w Cyberpunku jak sprawdzałem w 4K z dlss perf, natomiast po przełączeniu na 1440p temperatury były sporo niższe i spokojnie dałoby się tak grać dłużej.

Edytowane przez Qbon

Opublikowano

Robi wrażenie? Robi, bez gadania. Ale od razu czuć tutaj estetykę ai slopu, czy jak to inaczej ująć. Wiecie ocb. Czy to przyszłość grafiki? Bankowo, ale wciąż work in progress, choć imponujący

Opublikowano

W końcu to nie jest jeszcze oficjalny release nawet. Sporo artefaktów powoduje w ruchu w zależności od sceny na ten moment.

Opublikowano
14 minut temu, Resident Debil napisał(a):

estetykę ai slopu

w sumie dobre określenie na efekt w obecnej postaci, na dzisiaj

Opublikowano

tak sobie tylko pomyślałem, czy gdyby nie świadomość istnienia ai, a co za tym idzie pojęcie ai slopu, to... no gdybyście zobaczyli taką grafikę przed boomem na ai, nie wiedzielibyście, że to ai... wciąż widzielibyście ai slop na tych screenach? chyba nie. chyba "nikt" by nie pisał, że coś jest nienaturalne, raczej przeważałby zachwyty nad tym, jaką grafikę udało się wycisnąć.

to trochę pułapka psychologiczna. tak jak kiedyś grafika ps2 to było życie, a dziś... no wiadomo, że jak człowiek przyzwyczai się do lepszego, to ciężko już wrócić. dzisiaj "nie da się grać w starocia", a kiedyś młócone ostro z podjarą.

Opublikowano

Wiedzielibyśmy bo nawet jak ktoś nie zna sie na AI to widzi na tych screenach że nie wygladają naturalnie i wywolują podświadomy niepokój przez uncanny valley.

Ale przerabialiśmy to już z innymi modelami, to jest etap przejściowy, dojrzale modele AI jak np. Z-Image potrafią już wyglądać naturalnie w taki sposób że że są już nierozróżnialne i nie widać po nim AI Slopu. Tą samą drogą przejdzie ten model Nvidii który działa tam pod spodem, to kwestia czasu.

Opublikowano
1 minutę temu, ASX napisał(a):

Wiedzielibyśmy bo nawet jak ktoś nie zna sie na AI to widzi na tych screenach że nie wygladają naturalnie i wywolują podświadomy niepokój przez uncanny valley.

no właśnie chyba wydaje ci się, bo co to znaczy "nienaturalnie" w przypadku gry? pisałbyś tylko, że "to i tamto mogliby poprawić, bo... ale ogólnie sztos"

podświadomy niepokój wywoływały u mnie np. gry z psx, gdzie horrory (i postacie z nich) straszyły dodatkowo przez charakterystyczną kanciastość grafiki na psx. efekt o którym wspomniałeś wywoływały u mnie też twarze w oblivionie, już w okolicach premiery. w ogóle twarze postaci w grach to często jeden ze słabszych punktów ogólnej oprawy graficznej. głównie przez ten "pusty wzrok" i bezruch. bo postać podobnie jak człowiek powinna rozglądać się, kręcić nosem, drapać się etc. no i animacje na poziomie la noire.

w oblivionie były creepy, ale już w gothicu były ok, chociaż realistyczne to one na pewno nie były