Opublikowano 31 sierpnia31 sie Przed reklamacja przeczytaj warunki czy jedna sztuka pixela do niej upowaznia.
Opublikowano 31 sierpnia31 sie 5 minut temu, Mejm napisał(a):Przed reklamacja przeczytaj warunki czy jedna sztuka pixela do niej upowaznia.No w jego przypadku to lepiej po prostu zwrócić chyba ,że mineło już dwa tygodnie.
Opublikowano 31 sierpnia31 sie 5 godzin temu, KrYcHu_89 napisał(a):Mordy są po tym przetwarzaniu z reguły okropne, ciekawe jak bardzo realna jest opcja wycięcia przetwarzania mord w pełnej wersji tego nowego potężnego riszejd:), bo trzeba przyznać, że skalowanie oświetlenia, detali to wygląda z reguły kozacko, jak ktoś lubi takie nakładki, to nie trzeba już modów, no i działa w grach starych.Większość gier z DLSS5 przypomina mi powrót do przeszłości ze skanem Maxia w 3D Face :D. Najgorzej to wypada oczywiście w Anime, ale Nvidia i to może przecież poprawić.Aczkolwiek są gry, gdzie wygląda to naprawdę dobrze end to end, również pod względem twarzy już dzisiaj, np. Detroit, czy DS2Tak samo samochodówki i gry Lego. Generalnie tam, gdzie ludzkie twarze są albo totalnie niewidoczne, albo już były na niebotycznym levelu realizmu.W ogóle to wyciekło chyba z NBA 2k27, gdzie DLSS5 ma być pilotem.Podsumowując to jest wspaniała decyzja Nvidii, by zorganizować taki wyciek. Gracze pokazują ten tech dużo lepiej, niż oni sami :D.Forspoken grywalny xDMateriał źrodłowy jest istotny, to fakt, bo jednak gdy mamy postacie i twarze karykaturalne to nie zrobi się z tego real life ale to robi jednak z beznadziejnych modeli twarzy twarz prawie jak prawdziwą, przykładem tutaj jest Starfield, generalnie trzeba tam nieco zmniejszyć intensywność tego, nie można przesadzić z tym, bo wówczas zwyczajnie będą twarze zbyt wyostrzone, w sensie rysy itd. Oświetlenie scen to już w ogóle, robi się z tego inna gra. Ogólnie jestem pod dużym wrażeniem, ciekawe jak to będzie działac już w oficjalnej wersji, czy będą też jakieś suwaki czy gotowe presety. Tutaj jeszcze Stalker 2, gdzie twarze w grze wyglądają duzo badziej realistycznie, one nawet jak mają w sobie coś z uncanny to i tak będą wyglądać lepiej z DLSS5 niż bez, W Wiedźminie 3 Geralt wygląda teraz jak na tym pierwszym CGI, gdzie również wyglądał starzej niż później w grze.
Opublikowano 31 sierpnia31 sie Screeny wyżej kozaq. Ten drugi typ podobny jak dwie krople wody do gościa, którego często spotykam rano pod Żabką. Ja otwieram Monsterka, on małpkę i zaczynamy pić patrząc sobie w oczy. Jak w westernach Serdżio Leone
Opublikowano 31 sierpnia31 sie W internecie ludzie wczucają dla beki gdzie sie da dlss5, wychodzą karykatury, a inni tępo od razu hasła AI SLOP.Efekty są naprawdę ciekawe, czasami wręcz oszałamiające, ciekawe czy to jakaś wcześniejsza wersja jeszcze i co pokażą już niedługo na jesień.
Opublikowano 31 sierpnia31 sie 3 godziny temu, KrYcHu_89 napisał(a):@Josh przeszedł na PC, żeby nie dać się dymać Sony, a po dwóch tygodniach dostaje tipa, żeby "masować piksel"
Opublikowano 31 sierpnia31 sie przeszedł na pc bo zabronili mu wkładać w napędna pc też nie może (chyba, że sobie dokupi), ale przynajmniej taniej! Edytowane 31 sierpnia31 sie przez krzysiek923
Opublikowano 31 sierpnia31 sie 2 godziny temu, ASX napisał(a):procków też?Bo pamiętam że miałeś problemy z kartami graficznymi od AMD i dwoma monitoramiRacja, powinienem napisać, że chodzi o karty dokładnie bo procka AMD jeszcze nie miałem więc nie wiem.Kart AMD już przerobiłem 3 z różnych generacji i każda tworzyła jakieś "magiczne" problemy, między innymi wlasnie zmienianie ustawienia wielu monitorów przy kazdym odpaleniu pcta ale były ciekawsze bugi. Np po aktualizacji sterowników Dirt Rally mi się minimalizowało za każdym razem gdy ruszylem kierownicą Downgrade sterowników pomógł i to jest na AMD częsta procedura bo każde odpalenie kompa to nowa niespodzianka. I nie chce tu wyjść na wielkiego fanboya Nvidii, ja serio tej firmy szczególnie nie lubie ale na kartach od nich siedzę latami i to jest własnie " włączam kompa i gram/pracuje/przeglądam neta". Podczas gdy na konkurencji zawsze było " włączam kompa i zawsze kurwa coś".Anyway, piksel Josha to chyba wina monitora a nie komputera więc mniejsza z tym xd
Opublikowano 31 sierpnia31 sie To ja miałem tylko cyrki z zielonymi xd na 2060 super, 3060 i 3070. Radeon 7900 XT działał jak złoto przez dwa lata i tak samo teraz u żony tak samo. Żadnego problemu z żadną grą. RTX 4090 za to podtrzymuje tradycje i mam glitche w Rise of the Tomb Raider xd jak jedną opcję wyłącze to jest ok. Zrobiłem test i podmieniłem na 7900 XT i tam mogę dać wszystko na fulla i działa normalnie xdNie przesiadłem się na radeona bo te ich obecne karty są dla mnie za słabe.
Opublikowano 31 sierpnia31 sie wystarczy wejść na oficjalne forum nvidia krótko po publikacji nowych sterowników i problemy są ewidentnie. nie są to wymysły, kiedy x ludzi zgłasza te same, a nvidia umieszcza je w "open issues". od dawna tylko nvidia, ale następny będzie radeon (z ciekawości, chcę zobaczyć i porównać)przykłady, tylko z najnowszego wydania sterowników
Opublikowano 31 sierpnia31 sie 3 godziny temu, KrYcHu_89 napisał(a):To nie jest błąd Software, tylko hardware matrycy, to, że nie widzisz czerwonego punktu czasem, to znaczy, że akurat w danej temperaturze piksel nie jest widzialny @Josh .@Josh a krzywe już ustawiałeś? xDupdate: weź to sobie jeszcze odpal, https://www.jscreenfix.com/#faultsWentylatorki to jedna z pierwszych rzeczy jakie ogarnąłem I tak, jscreenem też się bawiłem, zero efektu. Jeszcze spróbuję na noc zostawić YT z tym szajzem, bo ponoć pomaga2 godziny temu, Ukukuki napisał(a):@Josh po jakim kablu monitor podpięty do pc? Podmień przewód na inny i daj znać.DisplayPort. Z kablami też próbowałem już wszystkich konfiguracji: DP, HDMI, różne wejścia od monitora i karty graficznej, nawet przytargałem TV z drugiego pokoju i podłączałem go do karty. To ostatnie w zasadzie potwierdziło, że problem leży po stronie monitora, bo na telewizorku żadnego piksela nie miałem.@krzysiek923 chciałem zrobić printscreena, ale piksel się na nim nie wyświetla (kolejny dowód na winę matrycy?), a telefonem-ziemniakiem nie będę robił, to zobaczysz co najwyżej rozbryzgane gówno. Wygląda to mniej więcej tak: Taka bardzo mała, lekko świecąca dioda. Może komuś by to nie przeszkadzało, ale ja sporo gram w horrory, a na ciemnym tle widać ją mimo wszystko wyraźnie. Teraz pytanie czy lepiej srać się w zwracanie czy po prostu wyłączyć ten VRR i zamiast tego pokombinować w inny sposób. W opcjach Adrenalin ustawiłem vertical refresh na on, a framerate target zablokowałem na 120 i w sumie po odpaleniu kilku gier nie czuję jakiejś wielkiej różnicy względem FreeSync, a problem z pikselem mam rozwiązany.
Opublikowano 31 sierpnia31 sie Teraz, Josh napisał(a):Wentylatorki to jedna z pierwszych rzeczy jakie ogarnąłem o co chodzi?
Opublikowano 31 sierpnia31 sie 6 minut temu, Josh napisał(a):Teraz pytanie czy lepiej srać się w zwracanie czy po prostu wyłączyć ten VRR i zamiast tego pokombinować w inny sposób. oddaj/wymień, bo jak spali się dodatkowy subpiksel to nie będzie czerwony, tylko czarna kropka na jaśniejszych tłach będzie wyraźniejsza (większa, w rozmiarze całego piksela RGB). ja bym oddał całkowicie i jednka wziął jakiś monitor z "gwarancją 0 martwych pikseli", bo z monitorami to loteria i bardzo duża szansa na to, że kolejny też będzie miał coś z pikselem/kilkoma. ja z tego powodu preferuję tv, nawet mniejsze, bo zdecydowanie nie jest to taki problem jak w przypadku monitorów, wręcz wyjątek.
Opublikowano 31 sierpnia31 sie no mnie ten DLSS5 się nie podoba. Pewnie za parę lat to będzie wyglądało inaczej, ale wasze screeny też nie zachęcają mnie żeby potestować. Niestety za dużo AI slopu dookoła nas otacza i każdy tego typu screen mi się z tym kojarzy.
Opublikowano 31 sierpnia31 sie Nie wiem czy AI slop, podczas grania wrażenie jest mega i różnica kolosalna, chociażby w samym oświetleniu, dlss5 to nie tylko twarze ale same twarze również, przecież bez tego to maski są najczęściej, w kilku grach tylko są one rzeczywiście dobrze zrobione. Trzeba zjechać z niektórymi suwakami żeby nie było wszystko przekontrastowane. Resonanse, w którego gram obecnie to inna gra z tym.
Opublikowano 31 sierpnia31 sie beta cod mw4 już jest "uzależniona" od sztucznej inteligencji, dlss i pochodnych. jedyna opcja, żeby zobaczyć tę grę "na surowo" graficznie, to wybór filmowego aa i zredukowanie filtru do 0 (nie można wybrać niczego, musisz wybrać metodę aa, reszta to upscalery). wygląda źle, słabo. plus/minus to miałem na myśli w postach wcześniej, a będzie jeszcze "gorzej". ta gra jest słaba graficznie i uczenie maszynowe podciąga wrażenia graficzne z takiego surowego kasztana. do tego streaming tekstur.
Opublikowano 31 sierpnia31 sie w sumie ciekawostka (bo już mało kto siedzi na 10), ale temat teraz rozruszany, to więcej osób zobaczy
Opublikowano 31 sierpnia31 sie Dobra, ja już nie wiem o co chodzi. Jeszcze sobie chwilę poklikałem, włączyłem "dynamiczną częstotliwość odświeżania" i teraz ten piksel zapala się dosłownie na chwilę przy pierwszym wczytaniu gry, chwilę pomiga i sam gaśnie, a tak to w trakcie normalnego grania nie ma go już wcale Ale tylko przy 144Hz, na 180 się utrzymuje. Freesync jest na on
Opublikowano 31 sierpnia31 sie Od roku gram praktycznie tylko na pc i z "problemów" to napotkałem tylko vrr flicker na oledzie, gdzie nie wiedziałem, ze takie problemy w ogóle są z oledami. Wystarczy obniżyć ustawienia/ ustawić limit klatek i jest luzik.
Opublikowano 31 sierpnia31 sie 11 minut temu, Josh napisał(a):Dobra, ja już nie wiem o co chodzi. Jeszcze sobie chwilę poklikałem, włączyłem "dynamiczną częstotliwość odświeżania" i teraz ten piksel zapala się dosłownie na chwilę przy pierwszym wczytaniu gry, chwilę pomiga i sam gaśnie, a tak to w trakcie normalnego grania nie ma go już wcale Ale tylko przy 144Hz, na 180 się utrzymuje. Freesync jest na onale pozostałe subpiksele czarne na jasnym tle nadal. a ten raz będzie działał tak, raz inaczej, aż padnie całkowicie. ja bym oddawał, ale jak chcesz.11 minut temu, wojtas011 napisał(a):ja dalej siedze na w10, bo działa lepiej i ma lepsze uisą programy upodabniające interfejs 11 do 10 i są niezłe
Opublikowano 31 sierpnia31 sie Godzinę temu, MaZZeo napisał(a):no mnie ten DLSS5 się nie podoba. Pewnie za parę lat to będzie wyglądało inaczej, ale wasze screeny też nie zachęcają mnie żeby potestować. Niestety za dużo AI slopu dookoła nas otacza i każdy tego typu screen mi się z tym kojarzy.Jak ci sie nic nie podoba no to ciezko, ale ja sie jednak przekonałem, nawet jak nie jest ideolo to roznica jest na mega plus nawet w ryjach, osobna kwestia czy warto tyle wydajności poświęcać.Screeny moje, moze nadal za mocno pociągnięte bo to byly pierwsze testy, ale jednak w ruchu to bym sie nie zastanawiał co lepsze. Osobna kwestia jak bardzo zlikwidował żółtą poświatę.To jest z path tracingiem na 5080. Edytowane 31 sierpnia31 sie przez Kangus