Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogólne pecetowe pierdu-pierdu

Featured Replies

Opublikowano

Gram na padzie więc nie jest to tak odczuwalne a do momentu gdy nie gra się w jakąś bardzo dynamiczną grę nie uważam żeby to było bardzo uciążliwe a artefakty jeśli się pojawiają to raczej na elementach UI. Po prostu uważam, że to jest już dosyć dopracowane na dzień dzisiejszy i jest po to aby tego używać. Wiadomo, że to jest indywidualna kwestia ale dla mnie jest spokojnie grywalne jeśli bazowy framerate jest od 40 FPS wzwyż, gdy spada do okolic 30 to tak wtedy czuję opóźnienie i to jest znak żeby coś zmienić w celu poprawy wydajności.

• Odpowiedzi 7,1 tys.
  • Wyświetleń 662,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Zrobiłem sobie dziś prezent na gwiazdkę. Do Oleda C2 42 przyda się trochę dodatkowej pary, 3090 Suprim X idzie zatem na Ebay. 4090 też chciałem Suprima, ale z różnych przyczyn padło na Gaming X T

• Przecież to wszystko to jest stary dobry znany płacz. Ray tracing wyszedl, płacz. Upscalling, płacz. Path tracing, płacz. I tak w kółko. Technologia świetna, teraz tylko trzeba ją dobrze zastosować.

• SpacierShark123
    SpacierShark123

Samo życie Panowie ... samo życie ...

Opublikowano

No ok, zależnie od gry ale mogę uznać ze te 120fps z fgx3 jest jeszcze grywalne jak to nie jest dynamiczna gra typu doom, tylko cos troche wolniejszego i jest pad w rece. Na ps3 graliśmy w 30 fps z tv które mialy masakryczny input lag i się dało, a pewnie miało gorsze parametry ;) ale ja bym do tego nie chciał wracać.

40 FPS bez FG jest dla mnie na padzie spokojnie grywalne i grałbym tak "dla grafiki" w gry typu alan wake 2, o ile jest dobrze zaimplementowany motion blur.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

No nie wyobrażam sobie grania w takiego coda czy innego sieciowego shootera z fg nawet z wysokich bazowych klatek bo to zawsze doda jakiś tam IL ale w pozostałych singlowych grach to jest bezproblemowe. No i to jest jednak też przyszłość podobnie jak NR, bo zwyczajnie nie będzie się dało przy takich technologiach uzyskać natywnie wysokiego klatkazu, sądzę że nawet na przyszłych generacjach kart, zawsze to już będzie jakoś wspomagane AI w przypadku FG, który po prostu będzie zapewne też rozwijany dalej. Mieli już chyba jakiś czas temu dodać Reflex 2 w celu większej poprawy opóźnień ale póki co cisza.

Opublikowano

Nawet nieźle to wyszło, chyba delikatniej suwaczki ustawione niż na większości tych materiałów i np model z mackami praktycznie nietknięty gdzie te bardziej ludzkie już tak, potem pytanie czy warto stracić tyle wydajności dla takiego efektu :). Pierwsza cut-scenka dla mnie bardzo na tak, chociaż nadal babka postarzona :/.

https://youtu.be/X4Ez0j8W0Tk?si=QvFQAfkSxOoO6l8A

https://www.youtube.com/watch?v=XxL0AINqE_8

Albo sie nauczyli suwakować albo ja sie już przyzwyczaiłem D

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

No to po premierze na PC razem z Dlss5 to będzie kosmos ale sprzęt potrzebny do tego to też będzie kosmos, bo już bazowa wersja tej gry zapewne będzie wymagająca do max ustawień.

Opublikowano

5090 w tym miesiacu juz są po 25 tysięcy. Wizja kupna 6090 na premierę wydaje sie coraz bardziej nierealna rayos

Opublikowano

Robi niesamowitą robotę w Resonanse, serio mam wrażenie jakbym oglądał film, chyba będę z tym grał, bo to aktualnie przechodzę.

20260830224911_1.jpg20260830015442_1.jpg20260830224508_1.jpg20260830224839_1.jpg20260830224843_1.jpg

A tu jeszcze z Ghost of Tshusima

20260829234536_1.jpg20260829234043_1.jpg20260829234220_1.jpg20260829234226_1.jpg20260829234325_1.jpg20260829234444_1.jpg

Opublikowano

Ja się jednak złamałem i pobawiłem w cyberpunku i w wiesku i jest nieźle. Ja tam nie wiem czy nie lepiej bedzie olac pathtracing zeby troche kartę odciążyć i jechac po prostu tylko z RT w odbiciach itp zeby nie robiło kaszany, a reszte zostawic dlss5. Na razie tylko trochę sie pobawilem.

Opublikowano
15 minut temu, Kangus napisał(a):

Ja się jednak złamałem i pobawiłem w cyberpunku i w wiesku i jest nieźle. Ja tam nie wiem czy nie lepiej bedzie olac pathtracing zeby troche kartę odciążyć i jechac po prostu tylko z RT w odbiciach itp zeby nie robiło kaszany, a reszte zostawic dlss5. Na razie tylko trochę sie pobawilem.

W Wieśku jak wrażenia? Bo jeszcze tam nie sprawdzałem. W cyberku to nie wiem, gra bez path tracingu jednak sporo traci mimo NR, w 1440p z dlss quality i fg mam ok 100 klatek i nie wydaje się żeby karta jakoś mocno dostawała bo temperatury poniżej 60 stopni, w 4k z dlss perf w granicach 70, wszystko z PT i NR, 70 stopni generalnie ok ale lubię mieć tak w granicach 60-65. W ogóle oni już tam zrobili mody, że można to uruchamiać w grach z dx11 i nawet takich, które nie mają w ogóle dlss także tu będą sytuacje, że stare gry dostaną takiego kopa, więcej jak remake, bo oświetlenie całej to dodaje, w Starfieldzie najlepszy przykład gdzie bardzo płaskie oświetlenie nagle staje się realistyczne. To co obecnie widzę to nie wiem czy PS7 będzie miało taka grafe a jak to jeszcze dopracują...

Opublikowano

Kiedy oficjalnie oni mają tego DLSSa wydać?

Do każdej gry trzeba ściągać oddzielny mod?

Opublikowano

Kurde Panowie, nie jest dobrze, może tutaj jakieś majstry ogarną temat. Zauważyłem dzisiaj, że podczas grania wyświetla mi się mały czerwony piksel w rogu ekranu. Tylko i wyłącznie podczas grania, więc nie jest to martwy piksel i uwaga teraz - pojawia się kiedy mam włączone AMD FreeSync. Wyłączenie tej opcji to jedyny sposób jaki do tej pory znalazłem , żeby usunąć dziada, a wiadomo że granie bez tego to żadne rozwiązanie. Używałem amd cleanup oraz instalowałem sterowniki na nowo, podłączałem kabel do innych portów karty graficznej, testowałem różne rozdzielczości ekranu, włączałem i wyłączałem HDR, "dynamiczną częstotliwość odświeżania" i sprawdzałem po kolei wszystkie możliwe opcje w Adrenalin, nic nie pomogło. Trochę mi się kończą pomysły nvmnd

Opublikowano
32 minuty temu, easye napisał(a):

Kiedy oficjalnie oni mają tego DLSSa wydać?

Do każdej gry trzeba ściągać oddzielny mod?

Jesienią. Jest jeden mod do wszystkich gier, instalujesz reshade z addonami ale nie musisz wybierać żadnych, później wystarcza 2 pliki do folderu z grą gdzie jest plik wykonywalny gry, renodxdlss5addon i dlssnr.dll i to wszystko, w grze przez menu reshade się włącza, wszystko jest na oficjalnym kanale renodx na discordzie w przypiętych.

1 minutę temu, Josh napisał(a):

Kurde Panowie, nie jest dobrze, może tutaj jakieś majstry ogarną temat. Zauważyłem dzisiaj, że podczas grania wyświetla mi się mały czerwony piksel w rogu ekranu. Tylko i wyłącznie podczas grania, więc nie jest to martwy piksel i uwaga teraz - pojawia się kiedy mam włączone AMD FreeSync. Wyłączenie tej opcji to jedyny sposób jaki do tej pory znalazłem , żeby usunąć dziada, a wiadomo że granie bez tego to żadne rozwiązanie. Używałem amd cleanup oraz instalowałem sterowniki na nowo, podłączałem kabel do innych portów karty graficznej, testowałem różne rozdzielczości ekranu, włączałem i wyłączałem HDR, "dynamiczną częstotliwość odświeżania" i sprawdzałem po kolei wszystkie możliwe opcje w Adrenalin, nic nie pomogło. Trochę mi się kończą pomysły nvmnd

Zobacz w AMD adrenalin czy nie masz włączonego powiadomienia że działa freesync, na Nvidii jest też coś takiego i wtedy również się wyświetla nie wiem czy zielona kropka czy coś że działa gsync ale jest coś takiego więc na karcie AMD może być też to i masz to włączone, że pokazuje w grze, że działa. W NVIDIA app jest to jako pokaż wskaźnik przy opcjach gsync.

Wiedźmin 3

20260831005002_1.jpg20260831005042_1.jpg20260831005306_1.jpg20260831004425_1.jpg20260831004524_1.jpg20260831004557_1.jpg20260831004735_1.jpg20260831004831_1.jpg20260831004908_1.jpg

Edytowane przez Qbon

Opublikowano
1 godzinę temu, Qbon napisał(a):

Zobacz w AMD adrenalin czy nie masz włączonego powiadomienia że działa freesync, na Nvidii jest też coś takiego i wtedy również się wyświetla nie wiem czy zielona kropka czy coś że działa gsync ale jest coś takiego więc na karcie AMD może być też to i masz to włączone, że pokazuje w grze, że działa. W NVIDIA app jest to jako pokaż wskaźnik przy opcjach gsync.

To nie to. Testowałem na różnych grach i w większości występuje ten artefakt, jedyne wyjątki to RE Village (pojawia się tylko przy starcie gry i zaraz znika) oraz Tomb Raider Anniversary (kropki nie ma wcale), obie gry to wersje PC, żadne emulatory.

Opublikowano
7 godzin temu, Qbon napisał(a):

20260831005448_1.jpg20260831005331_1.jpg20260831005423_1.jpg

Mordy są po tym przetwarzaniu z reguły okropne, ciekawe jak bardzo realna jest opcja wycięcia przetwarzania mord w pełnej wersji tego nowego potężnego riszejd:), bo trzeba przyznać, że skalowanie oświetlenia, detali to wygląda z reguły kozacko, jak ktoś lubi takie nakładki, to nie trzeba już modów, no i działa w grach starych.

Większość gier z DLSS5 przypomina mi powrót do przeszłości ze skanem Maxia w 3D Face :D. Najgorzej to wypada oczywiście w Anime, ale Nvidia i to może przecież poprawić.

images?q=tbn:ANd9GcR7dBmz_QrUZ5kisP_a9Bv

Aczkolwiek są gry, gdzie wygląda to naprawdę dobrze end to end, również pod względem twarzy już dzisiaj, np. Detroit, czy DS2

MaezhQyaOGyhaFZr.png

2dyyZqOpKKWadtAG.png

utHnKuuKs2SliVso.jpg

utUuAPtms8GNBcpk.jpg

Tak samo samochodówki i gry Lego. Generalnie tam, gdzie ludzkie twarze są albo totalnie niewidoczne, albo już były na niebotycznym levelu realizmu.

Forza-Horizon-6-30-08-2026-07-15-16-p-m.

W ogóle to wyciekło chyba z NBA 2k27, gdzie DLSS5 ma być pilotem.

Podsumowując to jest wspaniała decyzja Nvidii, by zorganizować taki wyciek. Gracze pokazują ten tech dużo lepiej, niż oni sami :D.

Forspoken grywalny xD

Opublikowano

Kozacka technologia, piewnie pierwsza wersja będzie miała swoje problemy ale kurcze to jest dopiero początek tej drogi.

Opublikowano

Podobno lepiej to działa w grach gdzie są mordy prawdziwych aktorów bo ej aje są już nauczone z materiałów źródłowych. Beka z tego control bo dali babce takie męskie cechy, że jeszcze bardziej je uwydatnia. Może myśli, że to facet.

Opublikowano
3 godziny temu, Ukukuki napisał(a):

@Josh Zablokowany pixel, poszukaj stuck pixel fixer lub JScreenFix. Wygląda jakby pixel blokował się na jednym z kolorów.

Niestety, też nie pomogło. Bardzo dziwna sprawa z tym pikselem, bo widzę że jego pojawianie się zależy od różnych czynników i parametrów:

- poza grami nie ma go wcale lapka

- wyłączenie FreeSync eliminuje go całkowicie

- w zależności od ustawionych Hz piksel jest bardziej lub mniej widoczny (144hz mniej, 180hz bardziej), ale nie ważne co tu ustawię to nie znika w pełni

- w zależności od ustawionych fpsów samej w grze jest mniej lub bardziej widoczny: 30 fps (mniej), 60 fps (bardzo), 120 fps (mniej). Sprawdziłem na dwóch grach i przy opcji "zmienne fps" piksel nie pojawia się wcale. Średnie rozwiązanie problemu, bo niewiele gier oferuje taką opcję

- jak wyłączę full screen, odpalę dowolną grę w okienku to piksela również nie ma, tylko przy pełnym ekranie

czyli ma to jakiś związek z częstotliwością odświeżania, fpsami, rozdzielczością i FreeSync. Na pewno nie chodzi o jakieś trwałe uszkodzenie monitora czy kabla (sprawdzałem zarówno na HDMI, jak i DisplayPort z różnymi kablami, kropka zawsze jest widoczna, ale jak już wspomniałem: tylko w grach). Instalowałem starszą wersję Adrenalin i jest ten sam problem, więc to też nie kwestia tego. Mam nadzieję, że to nie jest jakiś problem po stronie karty graficznej frog Jak macie jeszcze jakieś pomysły to piszcie śmiało, tutaj albo mogę przenieść temat gdzie indziej, żeby Wam tu nie spamować

Edytowane przez Josh

Opublikowano

Jeszcze możesz spróbować przesiadki na Xboxa, aż tak źle to nawet u nas nie jest. Włączysz grę i grasz.

Opublikowano

To już chyba wolę wyłączyć ten freesync i grać bez tego na PC leo