Opublikowano 31 sierpnia31 sie Ja po latach na PC powiem, że kluczem do braku problemów z tą platformą jest unikanie sprzętu AMD xd
Opublikowano 31 sierpnia31 sie 3 minuty temu, UberAdi napisał(a):Ja po latach na PC powiem, że kluczem do braku problemów z tą platformą jest unikanie sprzętu AMD xdprocków też? Bo pamiętam że miałeś problemy z kartami graficznymi od AMD i dwoma monitorami
Opublikowano 31 sierpnia31 sie 9 minut temu, UberAdi napisał(a):Ja po latach na PC powiem, że kluczem do braku problemów z tą platformą jest unikanie sprzętu AMD xdco innego problemy, a co innego upierdliwości nieobecne na konsolach. tych pierwszych jest zdecydowanie mniej niż w tym stereotypowym obrazie pc, są wręcz marginalne w zestawieniu. ale upierdliwości wciąż są.
Opublikowano 31 sierpnia31 sie upierdliwosci:cos moze nie dzialac i trzeba to naprawickorzysci:zazwyczaj da sie to naprawic60-240fps w kazdej grze60-120fps w emulatorach (fixy i lossless)mozna naprawic kazda debilna decyzje tworcow (np zmienic sterowanie, wylaczyc motion blur albo grac od razu na najwyzszym poziomie trudnosci bez koniecznosci przechodzenia gry na medium)1440-4k z dlss wyglada wspaniale, mozna zapomniec o zabkachdarmowe do(pipi)ane remastery kazdej gry jaka istnieje. almost out of the box gra z normalna rozdzialka i klatkarzem a jak ktos chce sie bawic to ma juz ogrom opcji czyli mody, dlss 4-5, uplynniacze, fixy, teksturymozna normalnie celowac headhosty zamiast szarpac sie z wiatrakiem. kazda gra w ktorej sie celuje zyskuje na myszcegrasz na jakim chcesz padziezagrozenia:jak masz rigcz to grasz w prawie najlepsza wersje wszystkiego w chwile. jak masz ocd to spedzasz 8 godzin zeby zamienic "prawie" na "definitywnie"
Opublikowano 31 sierpnia31 sie Godzinę temu, KrYcHu_89 napisał(a):Ja bym jednak oddał ten monitor do sklepu :D.Jak masz LED to VRR Flicker w ciemnych lokacjach Cię nie dotyczy, szkoda wyłączać, poza tym to jest coś nie tak z matrycą i może być tylko gorzej.Podłączałem TV pod kartę graficzną z aktywnym VRR i żaden czerwony punkt się nie wyświetlił, więc możesz być na dobrym tropie Godzinę temu, łom napisał(a):Może zmiana na częstotliwości ekranu na 120 Hz pomoże?Nic nie dało, sprawdzałem to już wcześniej. Za to teraz włączyłem 60Hz i zauważyłem, że po wyjściu z gry i powrocie na pulpit piksel jeszcze chwilę się utrzymuje i gaśnie sam jakoś po kilku sekundachGodzinę temu, KrYcHu_89 napisał(a):Spokojnie, chłopaki się dopiero uczą i jeszcze jakieś buble dostali, a nie komputery.@Josh co Tutaj widzisz?https://burnintest.org/tools/red-screen/Jest mały czarny piksel dokładnie w tym samym miejscu, w którym pojawia się czerwony podczas grania. Tylko jeżeli to rzeczywiście martwy piksel, to czy nie powinien być widoczny cały czas (na pulpicie, w innych programach), a nie tylko podczas grania? I czy freesync miałby na niego wpływ?23 minuty temu, rafanus2 napisał(a):Spróbuj zostawić w grze fpsy bez limitu i wyłącz vsync, a w amd adrenaline zostaw opcję radeon chill włączoną i chyba powinno być takie pole min max fps (przynajmniej w internecie na skrinach takie jest) i wpisz tam np. 63 fps albo 123 fps (jak wolisz).Jak to nie pomoże to chyba monitor do zwrotu i trzeba inny kupić Ustawiłem tak, piksel dalej się pojawia. Siedzę nad tym od wczoraj testując różne opcje i dochodzę do wniosku, że to jednak musi być problem z monitorem, zresztą ten test co Krychu zapodał pokazuje że coś jest na rzeczy. O ile nie ma jakiejś sensownej alternatywy dla wyłączonego freesynca w Adrenalin, to poleci reklamacja. Dzięki za porady <3
Opublikowano 31 sierpnia31 sie 1 minutę temu, Josh napisał(a):Ustawiłem tak, piksel dalej się pojawia.Ustaw tak jak napisałem, w obu oknach 63 63 albo 123 123 i sprawdź czy odświeżanie monitora masz na 180 ustawione.
Opublikowano 31 sierpnia31 sie 5 minut temu, ledwomasa napisał(a):upierdliwosci:cos moze nie dzialac i trzeba to naprawickorzysci:zazwyczaj da sie to naprawic60-240fps w kazdej grze60-120fps w emulatorach (fixy i lossless)mozna naprawic kazda debilna decyzje tworcow (np zmienic sterowanie, wylaczyc motion blur albo grac od razu na najwyzszym poziomie trudnosci bez koniecznosci przechodzenia gry na medium)1440-4k z dlss wyglada wspaniale, mozna zapomniec o zabkachdarmowe do(pipi)ane remastery kazdej gry jaka istnieje. almost out of the box gra z normalna rozdzialka i klatkarzem a jak ktos chce sie bawic to ma juz ogrom opcji czyli mody, dlss 4-5, uplynniacze, fixy, teksturymozna normalnie celowac headhosty zamiast szarpac sie z wiatrakiem. kazda gra w ktorej sie celuje zyskuje na myszcegrasz na jakim chcesz padziezagrozenia:jak masz rigcz to grasz w prawie najlepsza wersje wszystkiego w chwile. jak masz ocd to spedzasz 8 godzin zeby zamienic "prawie" na "definitywnie"fajnie, ale tego to akurat nikt tutaj nie neguje i każdy na forum już to wie (chyba)
Opublikowano 31 sierpnia31 sie a, o darmowej rozgrywce sieciowej zapomniałeśi mnogości sklepów Edytowane 31 sierpnia31 sie przez krzysiek923
Opublikowano 31 sierpnia31 sie 6 minut temu, rafanus2 napisał(a):Ustaw tak jak napisałem, w obu oknach 63 63 albo 123 123 i sprawdź czy odświeżanie monitora masz na 180 ustawione.Sprawdziłem obie opcje i też nie pomogło co do martwego piksela to chat mi takie coś wysrał
Opublikowano 31 sierpnia31 sie 2 minuty temu, Josh napisał(a):Sprawdziłem obie opcje i też nie pomogłoTo zwracaj w pizdu ten monitor, chodziło o to żeby hz/fps nie dawały równej liczby. Może monitor ma jakiś moduł freesynca zepsuty czy coś.
Opublikowano 31 sierpnia31 sie To nie jest błąd Software, tylko hardware matrycy, to, że nie widzisz czerwonego punktu czasem, to znaczy, że akurat w danej temperaturze piksel nie jest widzialny @Josh .@Josh a krzywe już ustawiałeś? xDupdate: weź to sobie jeszcze odpal, https://www.jscreenfix.com/#faults
Opublikowano 31 sierpnia31 sie Przecież ta czerwona kropka to zapewne celowniczek tzw Dial Point, imo wystarczy się pobawić w OSD monitora joystickiem
Opublikowano 31 sierpnia31 sie @Josh po jakim kablu monitor podpięty do pc? Podmień przewód na inny i daj znać.
Opublikowano 31 sierpnia31 sie 2 minuty temu, GearsUp napisał(a):Przecież ta czerwona kropka to zapewne celowniczek tzw Dial Point, imo wystarczy się pobawić w OSD monitora joystickiemCo? :D Dial point nie zrobi się czarny na czerwonym tle.
Opublikowano 31 sierpnia31 sie 2 minuty temu, GearsUp napisał(a):Przecież ta czerwona kropka to zapewne celowniczek tzw Dial Point, imo wystarczy się pobawić w OSD monitora joystickiemtak pomyślałem, dlatego fotę chciałem. może też monitor posiada możliwośc aktualizacji firmware, to warto sprawdzićTeraz, KrYcHu_89 napisał(a):Co? :D Dial point nie zrobi się czarny na czerwonym tle.w grze tak się robi u josha?
Opublikowano 31 sierpnia31 sie 2 minuty temu, krzysiek923 napisał(a):tak pomyślałem, dlatego fotę chciałem. może też monitor posiada możliwośc aktualizacji firmware, to warto sprawdzićw grze tak się robi u josha?Chłopaki, czytacie? :DWysłałem mu screenburn check, jak masz czerwony sub pixel na pełnej czerwonej planszy będzie czarny, tak jest u Josha.
Opublikowano 31 sierpnia31 sie no moja wina, bo przyznaję, że zapytałem z lenistwa, nie chciało mi się poprzednich stron wertować
Opublikowano 31 sierpnia31 sie Tak, czy inaczej to chyba jest teoretycznie naprawialne, ciekawe, czy Josh z tego wyjdzie, czy wróci jednak do Plejki i TV :D.
Opublikowano 31 sierpnia31 sie czarny piksel (subpiksel) to wypalony piksel, to nie jest stuck pixel. tego nie naprawisz. każdy piksel składa się z subpikseli, stąd możliwe różnice w ocenie Edytowane 31 sierpnia31 sie przez krzysiek923
Opublikowano 31 sierpnia31 sie 2 minuty temu, krzysiek923 napisał(a):czarny piksel (subpiksel) to wypalony piksel, to nie jest stuck pixel. tego nie naprawisz. każdy piksel składa się z subpikseli, stąd możliwe różnice w ocenieTak, w sensie on ma czerwony, który na czerwonym tle jest widoczny jako czarny, ten jest "stuck", a nie "bad" :). Chociaż takiego nigdy nie miałem, więc nie jest pewne jak działają te wszystkie naprawiacze.
Opublikowano 31 sierpnia31 sie wystarczy, że dwa subpiksele się wypaliły (z trzech) i one będą czarne na czerwonym tle. na innym tle (innym niż czerwone) pozostały subpiksel może być widoczny jako czerwony stuck Edytowane 31 sierpnia31 sie przez krzysiek923
Opublikowano 31 sierpnia31 sie Jeśli to jest stuck pixel to jest jeszcze metoda masowania ale ja bym zwrócił monitor. Gwarancja tego i tak nie obejmie.
Opublikowano 31 sierpnia31 sie 12 godzin temu, Josh napisał(a):Zauważyłem dzisiaj, że podczas grania wyświetla mi się mały czerwony piksel w rogu ekranu. Tylko i wyłącznie podczas grania, więc nie jest to martwy piksel i uwaga teraz - pojawia się kiedy mam włączone AMD FreeSync. Wyłączenie tej opcji to jedyny sposób jaki do tej pory znalazłem , żeby usunąć dziada, a wiadomo że granie bez tego to żadne rozwiązanie.wygląda na typowy stuck. freesync opiera się na szybkim dostosowywaniu odświeżania monitora do generowanych przez kartę graficzną klatek i ten subpiksel "nie wyrabia" mówiąc najkrócej, tak w zrozumiały sposób. ale jednocześnie te 2 czarne subpiksele (lub jeden) widoczne na czerwonym tle to martwe subpiksele i nic z tym nie można zrobić. na gwarancję tego nie odda, bo każdy producent ma własne wytyczne (acz w zakresie obowiązujących ogólnie norm) dotyczące martwych i zablokowanych pikseli. ewentualnie 2 tygodniowy zwrot do sklepu, jeśli kupowane przez internet. Edytowane 31 sierpnia31 sie przez krzysiek923