Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano

Dzisiaj rano chyba jeszcze jeden filmik wleciał gdzie odpowiadał na komentarze bo oczywiście gracze w histerii zarzucają Sony manipulacje, oszustwa i że wszyscy kłamią xd

Z tego co wyłapałem to mówił że firma przedstawia dane w wygodny dla siebie sposób, ale o jakichkolwiek przekłamaniach w raportach nie może być mowy bo to by mogła być okrutna kara finansowa dla Sony )

Gość jest kolekcjonerem a zachowuje spokój, więcej jest takich emocjonalnych wrzutek. Tu pan niemal się trzęsie

https://youtu.be/qYaLB6__Jlc?is=6fyy3hma4OpSPMQ9

Edytowane przez drozdu7

• Odpowiedzi 28,2 tys.
  • Wyświetleń 2,5 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• To my mamy nie mieć wyboru bo Ty masz burdel w pudełkach

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

Opublikowano

@ASX Kurde jeszcze raz oglądam materiał i ponownie słyszę że nie jest to liczba sprzedaży tytułów które były w 2 wersjach (digital i fizyk) a całość rynku z danego kwartału. Czyli gry które ukazały się tylko cyfrowo a jest ich ponad 12000 w stosunku do 500 fizyków w skali roku, natomiast jak popatrzymy na tytuły AAA i dane które wyciekły z Insomniac to tam był to bardziej podział 50/50. Jakby nie było sony robiąc taki ruch oczywiście że to policzyło i im się to opłaca, jak pisałem jakby zrobili to z ps6 niemiałbym problemu ale to że nawet na ps5 żadna gra po 2028 nie wyjdzie w pudle to zagranie chamskie i to mi nie pasuje.

Opublikowano
31 minut temu, drozdu7 napisał(a):

Dzisiaj rano chyba jeszcze jeden filmik wleciał gdzie odpowiadał na komentarze bo oczywiście gracze w histerii zarzucają Sony manipulacje, oszustwa i że wszyscy kłamią xd

Z tego co wyłapałem to mówił że firma przedstawia dane w wygodny dla siebie sposób, ale o jakichkolwiek przekłamaniach w raportach nie może być mowy bo to by mogła być okrutna kara finansowa dla Sony )

Gość jest kolekcjonerem a zachowuje spokój, więcej jest takich emocjonalnych wrzutek. Tu pan niemal się trzęsie

https://youtu.be/qYaLB6__Jlc?is=6fyy3hma4OpSPMQ9

No bo teraz to jest koszmar wychodzi na to że trzeba będzie w te gry grać a nie je zbierać

Opublikowano

Tak, Full Game Ditgital Sale Ratio z raportu bierze pod uwagę cały obraz sprzedaży wszystkich pełnych wersji gier w danym kwartale/roku czyli również wszystkie te mniejsze gry, indyki i AI slopu, które to ostatnie stanowią pokaźną część z tych 12 000 gier, a które wyszły tylko cyfrowo. Ale nie bierze pod uwagę DLC, mikrotransakcji i gier pobranych z Plusa.

Opublikowano
Teraz, ASX napisał(a):

Tak, Full Game Ditgital Sale Ratio z raportu bierze pod uwagę cały obraz sprzedaży wszystkich pełnych wersji gier w danym kwartale/roku czyli również wszystkie te mniejsze gry, indyki i AI slopu, które to ostatnie stanowią pokaźną część z tych 12 000 gier, a które wyszły tylko cyfrowo. Ale nie bierze pod uwagę DLC, mikrotransakcji i gier pobranych z Plusa.

Tu zwracam honor mogłem się zapędzić. Jakby nie było wiemy że na pewno sony to się opłaca, nawet kalkulując liczbę graczy którzy odejdą od platformy.

Opublikowano
7 minut temu, SpacierShark123 napisał(a):

jak pisałem jakby zrobili to z ps6 niemiałbym problemu ale to że nawet na ps5 żadna gra po 2028 nie wyjdzie w pudle to zagranie chamskie i to mi nie pasuje.

Biorąc pod uwagę, że PS5 będzie pewnie jeszcze długo wspierane, to musieliby robić jeszcze opcjonalny czytnik dla PS6, bo skoro dla piątki te same gry miałyby płyty to czemu nie szóstki?

Od wycieku Insomniac minęły lata, Sony bazuje na aktualnych danych i na kolejne półtora roku w ich prognozach wyszło, że ten podział będzie jeszcze większy.

Opublikowano

9 godzin temu, Patapon napisał(a):

Sega mogłaby pójść z kimś w spółkę Joint Venture np. Capcomem i wypuścić konsolę. Przydałoby się utrzeć nosa tym 3 pazernym świnkom.

Przecież Capcom nienawidzi fizycznych wydań.

Opublikowano
5 minut temu, Square napisał(a):

Biorąc pod uwagę, że PS5 będzie pewnie jeszcze długo wspierane, to musieliby robić jeszcze opcjonalny czytnik dla PS6, bo skoro dla piątki te same gry miałyby płyty to czemu nie szóstki?

Od wycieku Insomniac minęły lata, Sony bazuje na aktualnych danych i na kolejne półtora roku w ich prognozach wyszło, że ten podział będzie jeszcze większy.

Nie rozumiem, ale czemu PS6 miałoby mieć czytnik? Tworzą PS6 mówią od premiery że to konsola only digital a jak chcecie zostać przy pudełkach to siedzicie na PS5, to samo miało miejsce przy premierze Xone gdzie Mattrick mówił że jak nie masz internetu to sobie zostań na xbox 360. Już pisałem przecież że to oczywiste że sony zrobiło kalkulacje i dla nich jest to lepsza opcja, nie mamy nowszych danych więc bazuje na tym co posiadamy, dane są już z okresu po pandemii kiedy to ponoć gracze zmienili swoje podejście i przeszli na cyfre.

Opublikowano

Pewnie jakby sony przywróciło serie "Playstation Hits" to byłoby łatwiej zaakceptować full cyfrę, bo to, ze Raczet czy Returnal z początku generacji dalej kosztują tyle co na premiere to beka.

Z ostatnich lat tylko square enix z finalami i capcona kojarzę z obniżenia premierowych cen w cyfrze.

Opublikowano

Sony jak zwykle ściąga coś od innych, tym razem postawili na gry które trzymają cene całą generacje jak na nintendo. MARKA PREMIUM

Opublikowano

A to że oni się zapatrzyli w tym hermetyczym podejściu na Nintendo to nie ulega wątpliwości

Opublikowano
23 minuty temu, Ukukuki napisał(a):

Przecież Capcom nienawidzi fizycznych wydań.

Najwyraźniej nie tak samo jak Take-Two bo "jeszcze" nie dają kodów w pudełkach, lecz podejrzewam od przyszłego roku to dopiero się zacznie.

Opublikowano
2 minuty temu, Patapon napisał(a):

Najwyraźniej nie tak samo jak Take-Two bo "jeszcze" nie dają kodów w pudełkach, lecz podejrzewam od przyszłego roku to dopiero się zacznie.

Oczywiście, że dają np na switcha, po prostu PlayStation jeszcze na to nie pozwala

1190-capcom-arcade-stadium-bundle-switch-code-in-a-box-review.jpg

images.jpeg

Opublikowano

Takie gry jak Returnal czy Rachet od chyba dłuższego czasu już są w ps extra.

Można kupić jak

jełop bez promocji za full cenę ale nawet przy kupnie masz dużą ikonkę,że gra jest w abonamencie.

Ostatnio chciałem ograć Spider-Mana 2 to wolałem ulepszyć abonament do premium niż kupić fizyczna wersję.

Jak miałem do wyboru za cenę pudełka dostać sporo gier i triali to wybór był prosty.

Sam sobie sciełem łeb ta decyzją kekw

Opublikowano
40 minut temu, SpacierShark123 napisał(a):

Tu zwracam honor mogłem się zapędzić. Jakby nie było wiemy że na pewno sony to się opłaca, nawet kalkulując liczbę graczy którzy odejdą od platformy.

Szacunek za umiejętność przyznania się do pomyłki, na tym forum to rzadkość )

Opublikowano
4 minutes ago, KarolJanuszGejmingu said:

Można kupić jak

jełop bez promocji za full cenę ale nawet przy kupnie masz dużą ikonkę,że gra jest w abonamencie.

Ostatnio chciałem ograć Spider-Mana 2 to wolałem ulepszyć abonament do premium niż kupić fizyczna wersję.

Jak miałem do wyboru za cenę pudełka dostać sporo gier i triali to wybór był prosty.

Sam sobie sciełem łeb ta decyzją kekw

Tylko, że w ciągu miesiąca PS+ Premium trudno zdążyć skończyć tego Spidermana i jeszcze inne gry do tego, więc sprawa nie jest oczywista.

Opublikowano
7 minut temu, KarolJanuszGejmingu napisał(a):

Można kupić jak

To w końcu na tym forum granie na wyścigi jest spoko czy nie, bo już się gubię?

Opublikowano
23 minuty temu, SpacierShark123 napisał(a):

Nie rozumiem, ale czemu PS6 miałoby mieć czytnik? Tworzą PS6 mówią od premiery że to konsola only digital a jak chcecie zostać przy pudełkach to siedzicie na PS5, to samo miało miejsce przy premierze Xone gdzie Mattrick mówił że jak nie masz internetu to sobie zostań na xbox 360. Już pisałem przecież że to oczywiste że sony zrobiło kalkulacje i dla nich jest to lepsza opcja, nie mamy nowszych danych więc bazuje na tym co posiadamy, dane są już z okresu po pandemii kiedy to ponoć gracze zmienili swoje podejście i przeszli na cyfre.

Sony przejedzie się na swoich kalkulacjach. Przy przejściu z PS4 na PS5 mogłeś opylić PS4 aby zamortyzować cenę PS5. Teraz trzeba będzie przyjąć koszt całej konsoli a to oznacza że John z USA który wcześniej liczył się z wydatkiem rzędu ~500$ będzie musiał wyskoczyć z ~800$. Nie mówiąc już o tym że jedna konsola na której możesz odpalić gry z trzech generacji to mega wygoda.

Co do statystyk, ~30% pudełek przy grze która jest dostępna zarówno w cyfrze jak i na płycie to bardzo duża ilość i trzeba pamiętać że nie każdy gracz jest taki sam. Może być taki co kupuje wszystko w cyfrze ale jego zakupy sprowadzają się tylko do Fify i CoDa, ale może być też taki który przykładowo cyfrowo kupuje gry z trybem multiplayer a w pudełku single player (bez znaczenia czy po to aby odsprzedać czy kolekcjonować) i mimo że rozkład cyfra/pudełko może być na korzyść tego pierwszego to ten ruch mocno go zaboli. Wszystko okaże się z premierą PS6 a najważniejszym czynnikiem będzie cena samej konsoli.

Opublikowano

Sony nie będzie robić dużych przecen na swoje gry, nie po to dodają te gry do abonamentu żeby ktoś wolał kupić gierkę za 50 zł. Macie dodawać karty płatnicze i płacić za abonament.

Z tego samego powodu Nintendo zamkneło virtual console. Bez tego nie wiem kto by kupił ich abonament.