Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano

Akurat XSX to naprawdę niewykorzystany potencjał. Jak wygrałem series s i zobaczyłem ile gier jest ze wstecznej od pierwszego xboxa licząc to sprzedałem go i kupiłem XSX żebym mógł zagrać sobie w Burnout Revenge z płytki. Dla kogoś kto dopiero zaczyna przygodę z grami to jest idealna opcja, tylko głupie decyzje MS i słaby marketing zrobiły swoje.

• Odpowiedzi 28,3 tys.
  • Wyświetleń 2,5 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• To my mamy nie mieć wyboru bo Ty masz burdel w pudełkach

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

Opublikowano
31 minut temu, GearsUp napisał(a):

Najlepszym wyjściem dla graczy byłoby gdyby na konsoli Playsattion były sklepy steama i epica? xdd Już widzę jak się wylewa szambo i te setki postów na reddicie jak odpalić daną grę bo prawda jest taka, że wiele starszych gier na steamie po prostu się już nie odpala albo potrzebne są jakieś modyfikacje plików (w przeciwieństwie do GOGa, tam instalatory mają już zaaplikowane te poprawki),

Poważnie uważasz że gracze wolą być pozbawieni wyboru i skazani na monopol Sony niż to że jakaś starsza gierka może się nie odpalić? Ja wiem, że jesteś fanem szczelnie zamkniętego systemu Nintendo, ale chyba przesadzasz.

43 minuty temu, devilbot napisał(a):

Jedyna realna ale mała szansa na powrót Sony do płyt to jak Microsoft ogłosi, że będą normalnie nośniki na helixie i Sony się obsra i cofnie decyzję.

Jest to bardzo mało realne bo Microsoftowi który oprócz tego, że sprzedaje konsole to jest jeszcze jednym z największych wydawców full digital pasuje najbardziej.

Założmy nawet że Sony cofnie tę decyzję i jednak nie zrezygnuje z płyt, to skąd wiara w to że za kilka lat nie znowu wróci do tego pomysłu jak sprzedaż płyt jeszcze bardziej spadnie? Tak jak z zamknięciem sklepu na PS3, z którego też pierwotnie się wycofali.

Sony pokazało już swoje prawdziwe intencje i raczej nikt nie powinien mieć teraz wątpliwości że nawet jesli teraz się tego wycofają to predzej czy później spróbują to zrobić ponownie.

Opublikowano
2 minuty temu, BRY@N napisał(a):

Akurat XSX to naprawdę niewykorzystany potencjał. Jak wygrałem series s i zobaczyłem ile gier jest ze wstecznej od pierwszego xboxa licząc to sprzedałem go i kupiłem XSX żebym mógł zagrać sobie w Burnout Revenge z płytki. Dla kogoś kto dopiero zaczyna przygodę z grami to jest idealna opcja, tylko głupie decyzje MS i słaby marketing zrobiły swoje.

Zwłaszcza, że Sony ma słabe exy na PS5 (oczywiście stosunkowo)

Opublikowano
2 minuty temu, mario10 napisał(a):

Sony to nie jest budka z piwem przypuszczam, że mają to dobrze przekalkulowane i znają swoją pozycję na rynku. Nawet jak część graczy odpłynie np pudełkowcy to duża część z nich kupowała gry z drugiej ręki więc żadna strata, a odbiją sobie na pozostałych co zostaną bo mają bibliotekę gier budowaną od lat.
Nie wiem czy mają tak mocną pozycję na rynku, że części graczy mogą powiedzieć spierdalaj jak ci się nie podoba albo płać miliony monet za gry w psn, ale przydałby się im liść w pysk na otrzeźwienie i szanowanie klientów.

Cyfrowe cpuny co musza miec gre na premiera i tak kupia a reszta pewnie bedzie kisisc sie w ps plus extra gdzie jakies tam wzglednie swieze gierki wpadaja.

Smiesznie jeszcze jest to, ze wszyscy chca je.bac sony a powinni typow co holdowali cyfrze latami.

Opublikowano
1 minutę temu, mario10 napisał(a):

Nawet jak część graczy odpłynie np pudełkowcy to duża część z nich kupowała gry z drugiej ręki więc żadna strata

Shawn Layden mówi że gry z drugiej ręki nie miały większego znaczenia przy tej decyzji 'He also says the second-hand games market is unlikely to have played a major part in the decision, because it's no longer much of a concern. "Second-hand gaming still occurs, obviously, but it's not material any more to the business to worry about, I think."' Już nie mówiąc o tym że lepiej żeby ktoś ograł grę kupując z drugiej ręki niż żeby nawet nie zapoznał się z tytułem.

Jak na moje są trzy powody, chciwość, zbyt pewnie czują się na rynku (jak przed debiutem PS3), wrzucenie na rynek handhelda odpalającego te same gry co PS6. Bajeczek o tym że tracili kasę na odsprzedaży gier czy na samym druku płytek nie kupuję. No chyba że prezentując tabelki skupili się na Concordzie, wtedy tak, druk płyt to było wtopienie kasy.

Opublikowano
4 minuty temu, ASX napisał(a):

Poważnie uważasz że gracze wolą być pozbawieni wyboru i skazani na monopol Sony niż to że jakaś starsza gierka może się nie odpalić? Ja wiem, że jesteś fanem szczelnie zamkniętego systemu Nintendo, ale to chyba przesadzasz.

No i jak sobie wyobrażasz czysto teoretycznie taką sytuację, że jednak ten monopol Sony okazuje się zły, spora część przechodzi z kupowaniem gier na steam/epic na konsoli PS po czym Sony stwierdza, że im się to nie opłaca, zamyka dostęp do innych sklepów i jak mają w tym momencie działać już zakupione gry tam? Nawet ściągnąć posiadanych gier już by się nie dało bo by to wyjebali w kosmos. Jedyna opcja to zkup PC. Nie no ta opcja jest za mocna nawet do spekulowania co by było gdyby

Opublikowano

A jak sobie wyobrażasz sytuacje że MS zamyka na Windowsie ludziom dostęp do Steama, GOGa, Epic Store i zostawia im tylko sklep Xboxa? Teoretycznie też mogliby to zrobić, ale gdyby tylko spróbował dojechałyby go urzędy regulacyjne i antymonopolowe.

Opublikowano
13 minut temu, Mejm napisał(a):

Cyfrowe cpuny co musza miec gre na premiera i tak kupia a reszta pewnie bedzie kisisc sie w ps plus extra gdzie jakies tam wzglednie swieze gierki wpadaja.

Smiesznie jeszcze jest to, ze wszyscy chca je.bac sony a powinni typow co holdowali cyfrze latami.

Nie wiem po co ta dyskusja o monopolu w digitalu, przecież płyty to też był monopol produkowało je tylko Sony biorąc od wydawców nawet 50% ceny gry.

Miałem zacytować asaxa jak coś.

Opublikowano
5 minut temu, ASX napisał(a):

A jak sobie wyobrażasz sytuacje że MS zamyka na Windowsie ludziom dostęp do Steama, GOGa, Epic Store i zostawia im tylko sklep Xboxa? Teoretycznie też mogliby to zrobić, ale gdyby tylko spróbował dojechałyby go urzędy regulacyjne i antymonopolowe.

Przecież na Surface mogą tak zrobić jak chcą, ich sprzęt

Opublikowano
17 minut temu, Mejm napisał(a):

Tylko, że extra to jest zabawa na rok tak na prawdę może dwa. Bo jak ktoś ma solidne zaległości to extra jest spoko później już średnio. Sam teraz doładowałem z okazji obniżki Days of Play tylko dlatego, że syn mój pyka w jakieś tytuły dla siebie chyba bym nie przedłużał.

15 minut temu, łom napisał(a):

Shawn Layden mówi że gry z drugiej ręki nie miały większego znaczenia przy tej decyzji 'He also says the second-hand games market is unlikely to have played a major part in the decision, because it's no longer much of a concern. "Second-hand gaming still occurs, obviously, but it's not material any more to the business to worry about, I think."' Już nie mówiąc o tym że lepiej żeby ktoś ograł grę kupując z drugiej ręki niż żeby nawet nie zapoznał się z tytułem.

Jak na moje są trzy powody, chciwość, zbyt pewnie czują się na rynku (jak przed debiutem PS3), wrzucenie na rynek handhelda odpalającego te same gry co PS6. Bajeczek o tym że tracili kasę na odsprzedaży gier czy na samym druku płytek nie kupuję. No chyba że prezentując tabelki skupili się na Concordzie, wtedy tak, druk płyt to było wtopienie kasy.

Dla mnie to korpogadka bo oczywiste jest, że ktoś kto kupuje używki nie napełnia worka z kasą sony, a zamiast sprzedać 3 razy grę i na każdej zarobić sprzedają raz. A gadanie, że lepiej ograć używkę niż w ogóle to jakiś bełkot. Zgadzam się z tym, że są chciwi i są zbyt pewni siebie, ale może się im to odbije czkawkę choć szczerze wątpię bo zapowiedzą PS6 i będzie się działo )

Opublikowano

No chyba wszyscy się zgadzają że to skrajnie nierealny scenariusz, bo byłby to zbyt pozytywny scenariusz dla graczy.

Opublikowano
2 godziny temu, devilbot napisał(a):

To się nie stanie. Kupujesz teraz np w Europie Xboxa series s konsola bez napędu bez możliwości dokupienia napędu i jesteś skazany na sklep Microsoftu no i co i nic.

nie do końca, po pierwsze MS nie ma pozycji mopolisty na rynku konsol, gp pozwala Ci na granie na pc, komórce czy tv, dodatkowo mozesz kupic gry MS na steamie, sklepie MS, sklepie xboxa, mozes kupic w kluczykowi, baa nawet w innym regionie bez koniecznosci zakladania nowych kont, to wszystko składa się na znacznie atrakcyjniejsze ceny dla konsumenta.

Sony po ukatrupieniu płyt, zamknie się w swojej obwarowanej twierdzy broniąc wysokich cen w swoim psstore, co juz nie jest dobre dla konsumenta i tu widzę wlasnie szansę dla UE.