Opublikowano 21 sierpnia21 sie 4 minuty temu, krzysiek923 napisał(a):zobaczcie, co się stało z innymi grami, gdzie idziesz/jedziesz, postaci snują się ślimaczym tempem, coś tam pierdolą, a ty z poirytowaniem trzymasz analog w górę i się nudzisz, czekając, aż zacznie się rozgrywka.Wrocily flasbacki z jazda wozem w rdr.Idac ulica po miescie nie zwracam na otoczenie i detale tyle uwagi, wiec tym bardziej nie robie tego w grach bo jaranie sie szczegolowoscia otoczenia ma znacznie nizszy priorytet niz faktyczny cel gry. Wlasciwie ta szczgolowosc kojarzy mi sie tylko ze sztucznym rozbuchaniem grafiki bo nic sie tak nie sprzedaje jak grafika. I nie mowie tu o gta czy rdr, to sa inne klasy.
Opublikowano 21 sierpnia21 sie Te wszystkie momenty w grach, gdzie siedzisz przed ekranem i MUSISZ bezczynnie obserwować przygotowane animowane scenki, to jest taki blok reklamowy, czas na podziw K U N S Z T U developera, masz obserwować z podziwem zdolności programistyczne, zwracać uwagę na włoski na mordzie Alojki, robić screeny, a później wychwalać pod niebiosa na forach, jacy oni są niesamowici, BO NIE MUSIELI, A ZROBILI.
Opublikowano 21 sierpnia21 sie 3 minuty temu, krzysiek923 napisał(a):BO NIE MUSIELI, A ZROBILI.A później jęczą jakie to tworzenie gier teraz drogie i czasochłonne bo się koniowi jajka kurczą na mrozie.
Opublikowano 21 sierpnia21 sie 5 minut temu, krzysiek923 napisał(a):Te wszystkie momenty w grach, gdzie siedzisz przed ekranem i MUSISZ bezczynnie obserwować przygotowane animowane scenki, to jest taki blok reklamowy, czas na podziw K U N S Z T U developera, masz obserwować z podziwem zdolności programistyczne, zwracać uwagę na włoski na mordzie Alojki, robić screeny, a później wychwalać pod niebiosa na forach, jacy oni są niesamowici, BO NIE MUSIELI, A ZROBILI.Wrocily flasbacki z death stranding.
Opublikowano 21 sierpnia21 sie 2 minuty temu, krzysiek923 napisał(a):Te wszystkie momenty w grach, gdzie siedzisz przed ekranem i MUSISZ bezczynnie obserwować przygotowane animowane scenki, to jest taki blok reklamowy, czas na podziw K U N S Z T U developera, masz obserwować z podziwem zdolności programistyczne, zwracać uwagę na włoski na mordzie Alojki, robić screeny, a później wychwalać pod niebiosa na forach, jacy oni są niesamowici, BO NIE MUSIELI, A ZROBILI.Bo branża poszła w kierunku normictwa lubiącego kino, a nienawidzącego czystego gameplay'u gdzieś tak po 2010 roku. Nerdy, które de facto stworzyły tę branżę zostały odrzucone i zapomniane jako core audience. Problem jest znacznie bardziej skomplikowany niż się wydaje na pierwszy rzut oka. Oliwy do ognia dolewają też inwestorzy i ich agresywne podejście do branży i wymuszanie zachowań na konsumentach. I całe szczęście, że rok temu powstał Clair Obscur z małym budżetem i pokazał obłudę studiów 3xA z super-hiper-realistyczną grafiką i budżetami po 300 milionów dolarów.
Opublikowano 21 sierpnia21 sie Wiem, dlaczego tak się stało. Po prostu od czasu do czasu muszę uzewnętrznić tą siedzącą we mnie frustrację z tym związaną i padło na temat o GTA i dzisiejszy dzień.
Opublikowano 21 sierpnia21 sie 56 minut temu, krzysiek923 napisał(a):No a co innego? Każdy pojedynczy element ich gier to przeciętniak co najwyżej. Strzelanie, jazda samochodem, fabuła, walka wręcz, misje... Grafika robi(ła) wrażenie, bo przy takim budżecie i czasie produkcji można to dopieścić, ale jak widać też już nie na każdym. Ktoś zaznajomiony może docenić rozumienie i przedstawianie USA oraz tamtejszej rzeczywistości/popkultury, ale nie dla każdego to ma aż takie znaczenie podczas grania w sandboksa. GTA V było dla mnie słabe, bo zwyczajnie oczekiwałem czegoś lepszego (co nie znaczy, że samo w sobie było słabe, oceniając na tle branży), a VI będzie pewnie tym, czym powinno być GTA V, bo i tak wygląda z grubsza. To już nie te czasy, że wrażenie robi możliwość wysiadania z samochodu i kradzież innego, albo to samo w 3D. Więcej i więcej mapy, nawet dobrze wypełnionej? Fajnie z perspektywy gracza, ale nic nadzwyczajnego w kwestii umiejętności developerskich.Budżet, masa devów, czas produkcji... Ale nie jakiś ósmy cud świata. Nie piszę, że nie można się jarać na myśl o graniu w to, ale patrząc na chłodno, to naprawdę bardziej ilość składająca się na obraz całości. Po prostu nie ma drugiej gry z takim rozmachem i tyle.Co?! Strzelanie zawsze był ok, jazda samochodem mi się w serii podobała, fabuła a szczególnie postacie na świetnym poziomie, misje ciekawe właśnie ze względu na postacie i historie( przecież historia GTA IV była świetna). Graliśmy w kompletnie inne gry albo kompletnie inaczej je odbieramy.
Opublikowano 21 sierpnia21 sie 40 minut temu, Kangus napisał(a):Jako sandbox imho piatka tez byla slaba. Ale jak to, nie bawiło cię odwiedzanie klubów nocnych i oglądanie oskryptowanych animacji? Albo uprawianie jogi Michaelem?Ależ będzie odkrywanie i eksploracja
Opublikowano 21 sierpnia21 sie 42 minuty temu, Pupcio napisał(a):Zaraz się dowiemy że Ubisoft robi lepsze sandboxy. Forum wariatówCrimson Desert
Opublikowano 21 sierpnia21 sie 8 minut temu, KrossOver napisał(a):Bo branża poszła w kierunku normictwa lubiącego kino, a nienawidzącego czystego gameplay'u gdzieś tak po 2010 roku. Nerdy, które de facto stworzyły tę branżę zostały odrzucone i zapomniane jako core audience. Problem jest znacznie bardziej skomplikowany niż się wydaje na pierwszy rzut oka. Oliwy do ognia dolewają też inwestorzy i ich agresywne podejście do branży i wymuszanie zachowań na konsumentach.I całe szczęście, że rok temu powstał Clair Obscur z małym budżetem i pokazał obłudę studiów 3xA z super-hiper-realistyczną grafiką i budżetami po 300 milionów dolarów.Ale gry z czystym gameplayem nigdzie nie odeszły tylko że te same osoby które jęczą jak powyżej nie zagrają bo powiedzą że nie ma grafiki i nie po to kupowały swoje kozag ps5 pro
Opublikowano 21 sierpnia21 sie To przejście z zabawy sandboksem na wyreżyserowane misje to już było widać w GTA: SA tylko wtedy może było mniej możliwości z kombinowaniem ale za to gra była kilkukrotnie większa od VC. IV była jeszcze bardziej filmowa ale dostaliśmy za to gigantyczny skok w fizyce. V nie sprawiała już takiej frajdy bo niczym nie zaskoczyła a liniowość misji wystrzeliła poza skalę. Ten sam problem co z GTAV mam z RDR2 tylko tam dla samej historii i postaci nie można było odkleić się od monitora bo sama rozgrywka i konstrukcja misji to kolejny krok w stronę 'filmowości' którą odbębnia się bez większego zaangażowania.
Opublikowano 21 sierpnia21 sie No jestem bardzo ciekaw czy wprowadzili w końcu jakieś urozmaicenia w trakcie robienia misji. Wiele osób już to punktowało, szczególnie NakeyJakey, to może się w końcu zreflektowali, żeby była chociaż jakaś ścieżka alternatywna.
Opublikowano 21 sierpnia21 sie 48 minut temu, GearsUp napisał(a):Ale jak to, nie bawiło cię odwiedzanie klubów nocnych i oglądanie oskryptowanych animacji?Strzelanie do dziwek i village people na scenie w klubie nocnym (niekoniecznie poprzedzane oglądaniem animacji) w VC było spoko. Tak samo rozjeżdżanie sznurka elvisów w 2. Normalne sandboksowe GTA, czysta zabawa. Ale to były smaczki, a nie cukier w cukrze.
Opublikowano 21 sierpnia21 sie Ja liczę na powrót masy mniejszych aktywności jak to było kiedyś, czyli karetka, straż, policja, taxi, dostawa pizzy, jazda ciężarówkami, okradanie kwadratów, itd. bo rzeczywiście V mocno obcięła te aspekty.
Opublikowano 21 sierpnia21 sie W V taxi akurat było, ale zarobić na tym się nie dało. Ja bym chciał taki garaż jak w Saints Row.
Opublikowano 21 sierpnia21 sie 14 minut temu, Pupcio napisał(a):Rzeczywiście w nowszych gta tego nie można robićw takim razie nic nie stoi na przeszkodzie aby gta wychodziło częściej
Opublikowano 21 sierpnia21 sie 7 godzin temu, wojtas011 napisał(a):no nie wiem, akurat w 2026 jakoś zdarza się częściej, przed premierą w tym roku wyciekł grywalny Death Stranding 2, Forza Horizon 6 a od wczoraj latają już nowe szczury po warezachChopie, porównujesz 'wycieki' gotowych gier max kilka dni przed premierą bo spiracili preloady do wycieku deweloperskiego buildu kilka miesięcy przed premierą. To są dwie kompletnie nieporównywalne rzeczy.
Opublikowano 21 sierpnia21 sie Na stronce pojawił się świeży leak, więc pewnie zaraz ktoś gdzieś wrzuci. Ja nie mam odwagi czegokolwiek stamtąd pobierać :)
Opublikowano 21 sierpnia21 sie Ilość NPC delikatnie mówiąc prezentuje current (a może past) genową jakość. No ale czego się spodziewać po 13 letniej grze.
Opublikowano 21 sierpnia21 sie Aż się prosiło żeby w coś przywalił to by nam coś więcej powiedziało, jazda jak jazda
Opublikowano 21 sierpnia21 sie No właśnie też zwróciłem uwagę, że mało aut i ludzi. Ale może nie doceniamy r* i natężenie ruchu zależy od części miasta i pory dnia? A może po prostu wydają to na starych konsolach jebiących trupem zamiast na pececie borzym?Był taki moment kiedy auto podskoczyło na wzniesieniu to widać, że masa samochodu jest odczuwalna, całkiem c00l.Edit. A dobra obejrzałem drugi raz i chuja tam widać, a nie masę auta. Mój mózg ma już halucynacje. Edytowane 21 sierpnia21 sie przez rafanus2