Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

GOTY 2025 - forumkowy ranking

Zablokowanie 18 sty 2026

Featured Replies

Opublikowano
  • GOTY:

1. Clair Obscur: Expedition 33

2. Blue Prince

3. Silent Hill f

• Średniak Roku -

• Rozczarowanie roku -

• Najbardziej wyczekiwany tytuł 2026+ - GTA VI

• Na czym grasz? - PS5, PC

• Odpowiedzi 80
  • Wyświetleń 6,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• GOTY Clair Obscur: Expedition 33 - jakoś od pierwszego pokazu moją uwagę przykuła historia i prezencja, ale nie jarałem się, bo turowy system mnie odrzucał. Krótko po premierze po obczajeniu jakiegoś

• GOTY  1. Clair Obscur: Expedition 33 - nie miałem tego tytułu na oku, nie czekałem za nim, nie śledziłem żadnych informacji, a kupiłem go tylko dlatego że nie miałem w danej chwili nic innego do gran

• GOTY: Kingdom Come: Deliverance II - Majstersztyk i idealna kontynuacja. Najlepszy wysokobudżetowy RPG ostatnich lat do tego w klimatach realizmu, nigdy nie sądziłem, że gra tego typu mi siądzie. Szko

Opublikowano
  • GOTY:

1. Donkey Kong Bananza

2. Mario Kart World

3. Clair Obscur: Expedition 33

• Średniak Roku -

• Rozczarowanie roku -

• Najbardziej wyczekiwany tytuł 2026+ - Balatro update 1.1

• Na czym grasz? - PC, Switch 2

Opublikowano

Gra roku expedycja 33

Średniak brak

Rozczarowanie Wszystko od Microsoftu na czele z tym gównem avoved.

Czekam re9, nowy silent hill, dawnwalker

Gran na Xbox series s, ps5

Opublikowano

Podium GOTY.

1. Blue Prince. Proste, nawet nie musiałem się zastanawiać nad wyborem. Gra, o której istnieniu nie wiedziałem aż do momentu jej premiery. A potem wyszła, odpaliłem i zawładnęła moim sercem. Najbardziej angażujący tytuł tego roku. Gra, której nie sposób porównać do żadnej innej, fenomen w swojej własnej lidze. A że losowość gry czasami działa na przekór moim planom i przez to zdarzały się nieudane podejścia? Tym lepiej smakowały i większą satysfakcję dawały te udane podejścia. Blue Prince w tym roku trzy długości przed konkurencją.

2. Clair Obscur: Expedition 33. Za rewelacyjną przygodę pełną niezapomnianych momentów, za obłędną ścieżkę dźwiękową, za niezapomnianych bohaterów, za perfekcyjne unowocześnienie turowej walki rodem z jRPGów, za ładunek artystyczny i emocjonalny. Złota Bagietka Roku.

3. Cronos: The New Dawn. Patriotycznie. Silent Hill f walczył do końca o ostatni stopień podium, ale Cronos po prostu przerósł moje oczekiwania i był większym pozytywnym zaskoczeniem. Poza tym to absolutnie klimatyczna gra oferująca rodzaj rozgrywki, który najbardziej cenię - metodyczną eksplorację, która intryguje i wynagradza. Wszędobylskie PRL-owskie smaczki i dekoracje były nagrodą samą w sobie, a fabuła poruszała watki, które od zawsze były moimi ulubionymi w popkulturze. Zazdrościłem mieszkańcom Nowej Huty.

Remaster Roku.

Suikoden I & II HD Remaster: Gate Rune & Dunan Unification Wars.

Wymyśliłem tę kategorię tylko po to, by móc w tym poście docenić odświeżone Suikodeny. Bo je kocham.

Średniak Roku.

Hell is Us.

Nie wszystko zagrało w idealnym rytmie, można wyczuć nawet nieco fałszywe nuty (nudni, mało urozmaiceni wrogowie), ale atmosfera tej gry z łatwością potrafi pochłonąć. Do tego eksploracja, która wymaga uważności, bo twórcy nie boją się spuścić gracza ze smyczy znaczników czy ciągłego zerkania na minimapę. Najwyżej chłop się zgubi i zniechęci. Trudno.

Rozczarowanie Roku.

Death Stranding 2: On the Beach.

Pierwsze Death Stranding było moją grą roku 2019. Kontynuacja jest Rozczarowaniem roku 2025, mimo że to wciąż gra, której części składowe zasługują na wysokie noty. Lepsza, dużo bardziej urozmaicona mapa. Masa usprawnień do mechanik, ale też niestety zbytnich ułatwień. Mocno rozbudowano elementy walki, ale dla mnie strzelaniny czy czyszczenie baz wroga nigdy nie były istotą tej gry. Fabuła na papierze brzmi emocjonalnie, ale głupie wstawki i scenki przeszkadzały mi w jej poważnym odbiorze. Ostatnie czego się po Kojimie spodziewałem to wypuszczenie usprawnionej i rozbudowanej gry, w którą już graliśmy w 2019 roku. Po prostu sequela. Jak byle rzemieślnik, a nie wizjoner branży.

Najbardziej wyczekiwany tytuł 2026+

Generalnie zobaczę co los przyniesie. Zwykle zaczynam się grami jarać na kilka dni przed premierą, wiec póki co jestem spokojny i się nie napalam zbytnio. Z rzeczy day 1 to na pewno Saros i Tomb Raider: Legacy of Atlantis, ale to tak z głowy. Całą resztą będę się ekscytował jak przyjdzie czas.

Na czym grasz.

PS5, PS4, PS3, PS2, PS1 (ale emu, albo Katalog Klasyki na PS5, bo aktualnie tej konsoli nie mam podłączonej). Switch 1 i 2, 3DS, Anbernic, PSVR2.

To konsole, na których grałem w 2025.

Na jakich będę grał w 2026 to się dopiero okaże.

Opublikowano
  • GOTY 
    1. Clair Obscur: Expedition 33 - wszystko zostało już napisane, cudowna gierka.
    2. Hell is Us - mimo tego, że byłem kupiony od pierwszych zapowiedzi, mega zaskoczenie, jak dobry jest to tytuł.
    Niestety przeszedł zupełnie bez echa, a szkoda bo miło zagrać w coś, co nie traktuje gracza jak debila.
    3. CRONOS The New Dawn - podręcznikowy wręcz przykład świetnego survival horroru od blooberków - pięknie się nam rozwinęli i czekam na więcej ich twórczości.

Wyróżnienie dla ARC Raiders, ale to "tylko" gierka multi, a takie z automatu GOTY u mnie nie zdobędą.
    Niemniej jednak zajebisty tytuł i masa świetnych wspomnień zabranych z powierzchni do Speranzy.

Niestety nie zdążyłem zabrać się za Kingdom Come Deliverance 2, ale wierzę, że byłoby wysoko w moim rankingu, gdybym się tak nie ociągał.

• Średniak Roku - Atomfall

• Rozczarowanie roku - Death Stranding 2 - na pewno bardzo dobra produkcja, a jednak poczułem się na tyle zawiedziony, że po niecałych 20h wywaliłem z dysku i nie wiem czy wrócę.
    @Kmiot idealnie opisał, co mi w tym sequelu nie pasuje, więc odsyłam do posta powyżej.
    Ghost of Wokei również mocno mnie zawiodło - nie mam pojęcia, po co w ogóle to powstałodunno
    Myślałem też nad MAFIA The Old Country, ale po tym tytule i tak zbyt wiele sobie nie obiecywałem.

• Najbardziej wyczekiwany tytuł 2026+ - dwie polskie gierki - Blood of the Dawnwalker i HOLSTIN

• Na czym grasz? - w 2025 głównie PS5 i bardzo rzadko XSX