Opublikowano 8 stycznia8 sty GOTY:Clair Obscur: Expedition 33 Blue PrinceSilent Hill fŚredniak Roku - Rozczarowanie roku - Najbardziej wyczekiwany tytuł 2026+ - GTA VINa czym grasz? - PS5, PC
Opublikowano 9 stycznia9 sty Gra Roku: Ekspedycja 33Średniaczek: Borderlands 4Rozczarowanie: Monster Hunter WildsCzekam: Phantom Blade ZeroGram: ps5
Opublikowano 11 stycznia11 sty GOTY:Donkey Kong BananzaMario Kart WorldClair Obscur: Expedition 33Średniak Roku -Rozczarowanie roku -Najbardziej wyczekiwany tytuł 2026+ - Balatro update 1.1Na czym grasz? - PC, Switch 2
Opublikowano 11 stycznia11 sty Gra roku expedycja 33Średniak brak Rozczarowanie Wszystko od Microsoftu na czele z tym gównem avoved. Czekam re9, nowy silent hill, dawnwalkerGran na Xbox series s, ps5
Opublikowano poniedziałek o 21:085 dni Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Podium GOTY.Blue Prince. Proste, nawet nie musiałem się zastanawiać nad wyborem. Gra, o której istnieniu nie wiedziałem aż do momentu jej premiery. A potem wyszła, odpaliłem i zawładnęła moim sercem. Najbardziej angażujący tytuł tego roku. Gra, której nie sposób porównać do żadnej innej, fenomen w swojej własnej lidze. A że losowość gry czasami działa na przekór moim planom i przez to zdarzały się nieudane podejścia? Tym lepiej smakowały i większą satysfakcję dawały te udane podejścia. Blue Prince w tym roku trzy długości przed konkurencją.Clair Obscur: Expedition 33. Za rewelacyjną przygodę pełną niezapomnianych momentów, za obłędną ścieżkę dźwiękową, za niezapomnianych bohaterów, za perfekcyjne unowocześnienie turowej walki rodem z jRPGów, za ładunek artystyczny i emocjonalny. Złota Bagietka Roku.Cronos: The New Dawn. Patriotycznie. Silent Hill f walczył do końca o ostatni stopień podium, ale Cronos po prostu przerósł moje oczekiwania i był większym pozytywnym zaskoczeniem. Poza tym to absolutnie klimatyczna gra oferująca rodzaj rozgrywki, który najbardziej cenię - metodyczną eksplorację, która intryguje i wynagradza. Wszędobylskie PRL-owskie smaczki i dekoracje były nagrodą samą w sobie, a fabuła poruszała watki, które od zawsze były moimi ulubionymi w popkulturze. Zazdrościłem mieszkańcom Nowej Huty.Remaster Roku.Suikoden I & II HD Remaster: Gate Rune & Dunan Unification Wars.Wymyśliłem tę kategorię tylko po to, by móc w tym poście docenić odświeżone Suikodeny. Bo je kocham.Średniak Roku.Hell is Us. Nie wszystko zagrało w idealnym rytmie, można wyczuć nawet nieco fałszywe nuty (nudni, mało urozmaiceni wrogowie), ale atmosfera tej gry z łatwością potrafi pochłonąć. Do tego eksploracja, która wymaga uważności, bo twórcy nie boją się spuścić gracza ze smyczy znaczników czy ciągłego zerkania na minimapę. Najwyżej chłop się zgubi i zniechęci. Trudno. Rozczarowanie Roku.Death Stranding 2: On the Beach.Pierwsze Death Stranding było moją grą roku 2019. Kontynuacja jest Rozczarowaniem roku 2025, mimo że to wciąż gra, której części składowe zasługują na wysokie noty. Lepsza, dużo bardziej urozmaicona mapa. Masa usprawnień do mechanik, ale też niestety zbytnich ułatwień. Mocno rozbudowano elementy walki, ale dla mnie strzelaniny czy czyszczenie baz wroga nigdy nie były istotą tej gry. Fabuła na papierze brzmi emocjonalnie, ale głupie wstawki i scenki przeszkadzały mi w jej poważnym odbiorze. Ostatnie czego się po Kojimie spodziewałem to wypuszczenie usprawnionej i rozbudowanej gry, w którą już graliśmy w 2019 roku. Po prostu sequela. Jak byle rzemieślnik, a nie wizjoner branży. Najbardziej wyczekiwany tytuł 2026+Generalnie zobaczę co los przyniesie. Zwykle zaczynam się grami jarać na kilka dni przed premierą, wiec póki co jestem spokojny i się nie napalam zbytnio. Z rzeczy day 1 to na pewno Saros i Tomb Raider: Legacy of Atlantis, ale to tak z głowy. Całą resztą będę się ekscytował jak przyjdzie czas. Na czym grasz. PS5, PS4, PS3, PS2, PS1 (ale emu, albo Katalog Klasyki na PS5, bo aktualnie tej konsoli nie mam podłączonej). Switch 1 i 2, 3DS, Anbernic, PSVR2.To konsole, na których grałem w 2025. Na jakich będę grał w 2026 to się dopiero okaże.
Opublikowano poniedziałek o 22:335 dni GOTY 1. Clair Obscur: Expedition 33 - wszystko zostało już napisane, cudowna gierka.2. Hell is Us - mimo tego, że byłem kupiony od pierwszych zapowiedzi, mega zaskoczenie, jak dobry jest to tytuł.Niestety przeszedł zupełnie bez echa, a szkoda bo miło zagrać w coś, co nie traktuje gracza jak debila.3. CRONOS The New Dawn - podręcznikowy wręcz przykład świetnego survival horroru od blooberków - pięknie się nam rozwinęli i czekam na więcej ich twórczości.Wyróżnienie dla ARC Raiders, ale to "tylko" gierka multi, a takie z automatu GOTY u mnie nie zdobędą.Niemniej jednak zajebisty tytuł i masa świetnych wspomnień zabranych z powierzchni do Speranzy.Niestety nie zdążyłem zabrać się za Kingdom Come Deliverance 2, ale wierzę, że byłoby wysoko w moim rankingu, gdybym się tak nie ociągał.Średniak Roku - AtomfallRozczarowanie roku - Death Stranding 2 - na pewno bardzo dobra produkcja, a jednak poczułem się na tyle zawiedziony, że po niecałych 20h wywaliłem z dysku i nie wiem czy wrócę.@Kmiot idealnie opisał, co mi w tym sequelu nie pasuje, więc odsyłam do posta powyżej.Ghost of Wokei również mocno mnie zawiodło - nie mam pojęcia, po co w ogóle to powstałoMyślałem też nad MAFIA The Old Country, ale po tym tytule i tak zbyt wiele sobie nie obiecywałem.Najbardziej wyczekiwany tytuł 2026+ - dwie polskie gierki - Blood of the Dawnwalker i HOLSTINNa czym grasz? - w 2025 głównie PS5 i bardzo rzadko XSX
Opublikowano piątek o 08:161 dzień GOTYSILENT HILL fHell is UsAtomfallŚredniak RokuAtomfall - osobiście bym tego nie nazwał średniakiem, ale patrząc na OpenCritic to niby ma STRONG, ale jednocześnie tylko 64% rekomendacji, więc niech będzie Rozczarowanie rokuDeath Stranding 2 - rozczarowanie, bo czekałem na tę grę i liczyłem na nową jakość a dostałem produkcję bardzo wtórną i niepotrzebną, wykorzystującą niektóre motywy z pierwszej części wręcz 1:1 (pan "Snejk"); kupiłem i grałem na premierę, do dzisiaj nie skończyłem.Najbardziej wyczekiwany tytuł 2026+The Blood of Dawnwalker - ciekawi mnie na ile zbliży się do produkcji CDPR, chciałbym wypełnić pustkę po Wiedźminie i ogólnie fantasy RPGNa czym grasz?A na czym nie gram? :) PS5 Pro, Steam Deck OLED, Xbox Series X, ROG Ally. Mam jeszcze więcej platform, ale tych używałem w 2025.
Opublikowano piątek o 21:501 dzień GOTY - Hyrule Warriors 3 (Age of Imprisonment)(zwykły przyjemny hack'n'slash fanserwis Zeldy zwyciężył o dziwo - a obstawiałem, że to będzie Donkey Kong Bananza - a jednak okazało się, że małpiszon w 3D to nie to samo co niegdysiejsze Mario 3D)Średniak Roku - Groove Coaster Future Performers(wcale nie taki średniak, bo nowa odsłona Groove Coaster to dość spore wydarzenie wśród fanów serii (Wai Wai Party ), ale sam gatunek gier jednak chyba pozostaje dość niszowy, więc głos czysto komunikatywny, aby zaznaczyć obecność fanów rytmików w polskim poletku Rozczarowanie Roku - Mario Kart World(no Mario Kart 8 (tym bardziej Deluxe) to to nie jest... Nintendo zachłysnęło się za bardzo openworld-em, coś czuję...)Najbardziej wyczekiwany zapowiedziany tytuł 2026+ - : Yoshi and the Mysterious Book(Yoshi zawsze na propsie - chiloucik dinozaurka nigdy mnie do tej pory nie zawiódł)Na czym gracz? - PC, Nintendo Switch 2, PS4(w tym roku chciałem zainwestować w konsolę od Steam... ale coś czuje, że cena będzie zaporowa 😅)
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. Ekspedycja mnie powaliła i w sumie mogła by zająć 1. miejsce, ale i mogło by jej nie być w top 3. Było bowiem kilka innych rozpierdalatorów na 100 godzin, albo i znacznie więcej. Baaaardzo trudny wybór, bardzo ciężko skreślić np. grę perfekcyjną jak Hades 2 z top 3... Clair Obscur chyba jednak było jeszcze lepsze. Z tej racji grałem w tym roku w znacznie mniejszą liczbę gier, nie jest to wybór spośród WSZYSTKIEGO co dobrze oceniono jak zazwyczaj (nie grałem nawet jeszcze w Silent Hilla). No ale zagłosować na dziś mogę.GOTY -1. The Hundred Line: Last Defense Academy2. Xenoblade Chronicles X: Definitive Edition3. Clair Obscur: Expedition 33Średniak Roku - chyba grałem w tym roku w jedną grę nisko/rzadko ocenianą, Brotato (premiera na Switcha 2 w 2025 roku więc się liczy). To taki fast food świata gier. Właściwie strasznie tani narkotyk, ale jest w tym jakaś magia, co osiągnęli, ile jest różnych metod grania. Nieraz mówię sobie: ok, nie powinienem teraz grać w Brotato, to marnowanie czasu. Ale i tak włączam na parę sesyjek.Rozczarowanie roku - właściwie to sam mówiłem najwięcej, że Metroid Prime 4: Beyond raczej nie będzie na poziomie poprzednich, więc poziom powiedzmy 8/10 nie powinien mnie zaskakwiać, ale i tak, trudno mi wymienić lepszego kandydata w tej kategorii. Cywilizacja 7 jeszcze przed końcem roku została mocno ulepszona i w sumie to jest wyjebaną grą w swojej kategorii. Death Stranding 2 to niby wielka i dojebana gra, ale też zostawia niedosyt i przesyt w nie tych aspektach, co bym chciał; wtórność wobec jedynki i ogólne trzymanie się standardów gry AAA we wszystkim jest wręcz szokiem dla twórcy tyle gadającego o chęci bycia innym. Mini "rozczarowanie" dla Bananzy - zajebista gra, ale seria 3D Mario to jednak oczekiwanie na poziomie "najlepsza gra ever", tutaj do najlepszej gry ever jak widać zabrakło. Poza tym wyróżnienie dla: "poziom trudności aktu 3 w Silksongu" hehe. Z japońskich, Hotel Barcelona.Najbardziej wyczekiwany tytuł 2026+ - skoro rok temu powiedziałem Fields of Mistria, to chyba mogę to utrzymać... W tym roku już na pewno ma wyjść wersja 1.0, oby też na Switcha. Wyróżnienia: Mewgenics, MIO: Memories in Orbit, Mina the Hollower, Fire Emblem, Denshattack, There Are No Ghosts At The Grand, Blood of Dawnwalker, Resident Evil 9, Trails 2, Pony Island 2, Neverway, Mixtape, Orbitals, Replaced, Dosa Divas, Witchbrook, At Fate's End; jak co roku Judas, Chocolatier, Goldman, Decapolice i wszystkie te vaporware'y...Na czym grasz? - w sumie wszystko, Switch 2, PS5, Xbox, PC, Playdate. Na komórce chyba tylko Mindset włączyłem z gierek.
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. Goty:Arc Raiders. Od lat nie grałem w nic multi, bo jak próbowałem to mi się odechciewalo za moment. Zwykle za duze zobowiązanie, bo z randomami nie ma sensu. Umawianie sie na granie w większym gronie to masakra itp. do tego szlifowanie skilla w kosmos to już nie dla mnie. Gra ktora sama pisze lepsze scenariusze niz większość gier single i dostarcza naprawde cos nowego. Proximity chat robi tam niesamowitą robote. Cudo w które wsadziłem taka ilość czasu jak chyba w żadną gre od ponad 20 lat.Clair Obscure E33. Rewelacyjna gra. Ilu jRPG w życiu próbowałem tyle razy waliłem facepalmy od idiotyzmow i japońskości. Tutaj jest pomysl na jRPG z wieloma odniesieniami do tamtych gier ale przemielony przez europejską mentalność. Cudo.3... Nic sie nie zbliżyło nawet do tamtych tytułów jakosciowo, wiec nie wypada. Pewnie jakbym musiał to bym tu dał Dooma ale byłem nim mega rozczarowany, wiec... rezygnuje z przydzielania tutaj tytułu. Edytowane 11 godzin temu11 godz. przez Kangus
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. GOTY:Kingdom Come: Deliverance IIDeath Stranding 2DispatchŚredniak Roku - CronosRozczarowanie roku - Switch 2Najbardziej wyczekiwany tytuł 2026+ - SarosNa czym grasz? - PC, PS5
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. GOTY - Battlefield 6, Cronos new down,Dispatch.Średniak Roku - Borderlands 4Rozczarowanie roku - Silent Hill f (przez ten zyebany underworld)Donkey kong Bonanza i Mario Kart World (specjalnie kupilem ns2 dla tych gierek i chyba nintendo jest nie dla mnie juz)Najbardziej wyczekiwany tytuł 2026+ -Residencik bozy 9Heroes of Might and Magic: Olden EraSarosGears of War: E-Daygta 6 (chociaz kupie dopiero na pc)Na czym grasz? -PC i Switch 2
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. GOTY:1.Kingdom Come Deliverence 2 i Clair Obscur Depresja 33 pierwszy raz w życiu gracza nie jestem w stanie wytypować definitywnego wygranego. Obie gry zasługują na goty i wysokie miejsce w rankingu najlepszych gier w historii. Clair może spaść na drugie na potrzeby rankingu ze względu na to że jest krótsza od Kcd23.Xenoblade Chronicles XŚredniak Roku: Rozczarowanie roku: Switch2 i Nintendo jako całośćNajbardziej wyczekiwany tytuł 2026: gjeta 6 Crimson desert cokolwiek z tego wyjdzie Light no FireNa czym grasz: XsX,steam deck oled Edytowane 10 godzin temu10 godz. przez kudlaty88
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. GOTY:Blades Of Fire - i to pomimo tego, że jej nie skończyłem. To o czymś świadczy. Gdyby istniała kategoria "gra najbardziej niedoceniona w 2025 roku" to też by się na niej znalazła na pierwszym miejscuHell Is UsŚredniak Roku - brakRozczarowanie roku - Call Of Duty: Black Ops 7. O singlu się nie wypowiadam. Ponoć słaby. Multi? Gdyby nie odświeżone ikoniczne mapy z BO2 takie jaki Hijacked, Raid czy Standoff to byłaby już totalna, absolutna katastrofa.Najbardziej wyczekiwany tytuł 2026+ - Crimson DesertNa czym grasz? - beggars PS5 only
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. GOTY1. KCD22. Death Stranding 23. Clair Obscur Średniak Roku - Commandos Origins (to ten rok?)Najbardziej wyczekiwany tytuł 2026+ - GTA VI, chyba, ze mozna podac trzeci remake FF7Na czym grasz? - PC, PS5, NS2
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. GOTY:KCD2Split FictionBlue PrinceŚredniak Roku - The Rogue Prince of PersiaRozczarowanie roku - Keeper (wciąż dobra gierka, ale po DF oczekiwałem znacznie więcej)Najbardziej wyczekiwany tytuł 2026+ - Saros, Order of the Sinking Star, Fable, remake TR i PoPNa czym grasz? - PS5, XSX, NS2, PC, OQ2/VR (chociaż w tym roku bardzo rzadko), komórka (jeśli liczyć szachy)
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. GOTY: Clair Obscur, KCD 2 Średniak: BF6Rozczarowanie: Mario kart world Oczekiwanie 2026: RE9,GTA6, Fire emblem Gram na: PS5 Pro, XSX, Switch 2
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. GOTY: ClairSonic Racing: CrossWorldLEGO PartyŚredniak: SkateRozczarowanie: BF6Wyczekiwanie 2026: GTA6Gram na: Quest, XSX, PS5, Steam Deck, PC, Retro Edytowane 9 godzin temu9 godz. przez Zdunek
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. Goty:Ball X PitDoom: The Dark AgesŚredniak:South Of MidnightGram na PS3, PS4, XSX, SWITCH
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. GOTY:Clair Obscur: Expedition 33Split FictionDeath Stranding 2 (w zasadzie ex aequo ze Splitem, ale muszę zboostować Hazelight za serce jakie wkładają w to medium)Średniak roku: Assassin's Creed ShadowsRozczarowanie roku: Donkey Kong BananzaNajbardziej wyczekiwany tytuł 2026+: GTA VINa czym grasz? PS5 Pro, Switch 2, PS3, PS Vita, 3DS XL, PCWyróżnienia: Dispatch, The Alters
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. Gra Roku: 1. Silent Hill f2. Clair3. Final Fantasy Tactics InvaliceŚredniak: Cronos The New DawnRozczarowanie: Metroid 4Czekam: SarosGram: ps5, Switch 2, starocie retro, okazjonalnie pc