Opublikowano środa o 11:553 dni Ostatnio u mnie popkulturowo na fali wznoszącej się popularności siada mi na gusta... watching filmów dokumentalnych: krótki 55minutowe, 45-min, no i te dłuższe do 100min. I strasznie mi się taka alternatywa filmowa podoba.A więc... ostatnio:https://www.filmweb.pl/film/Oddać+życie+za+Kima+podróż+przez+Koreę+Północną-2018-839384Ocena tego dokumentu: 9/10... Mija 8 czy 7 lat od powstania filmu, a w kwestii uwielbienia ,,Wielkiego Wodza" Una przez Koreańczyków z Północy nic się nie zmieniło; zdaję sobie z tego sprawę, bo w miarę na bieżąco śledzę, co tam u Dynastii Kimów słychać. Kapitalnie zrealizowany dokument. https://www.filmweb.pl/film/Totalna+katastrofa%3A+Śmierdzący+rejs-2025-10058871Ocena tego dokumentu: 7/10... Luźny, totalnie z czapy, jakby w ogóle niepotrzebny nikomu materiał. Temat.... impreza w stylu ,,Projektu X" na liniowcu, gdzie wylewa się na ludzi szambo i inne nieczystości... dosłownie. Nie spoilerując: obejrzyjcie dla beki, dla samej idei czegoś nowego w świecie dokumentu. Moje guilty pleasure!
Opublikowano środa o 22:093 dni Dziś wybrałem się na 28 lat później. Pamiętam, że 28 dni później mi się całkiem spodobało. Nie spodziewałem się czegoś wybitnego a było miłe zaskoczenie. 28 tygodni później chyba też było nie najgorsze choć wolę klimaty pierwszych dni epidemii zombie. Natomiast 28 lat później, to było dla mnie w większości: Serdecznie nie polecam i chyba pierwszy raz od dawien dawna jestem zgodny ze zdaniem krytyków filmowych, którzy film nisko ocenili. Zazwyczaj jednak te zdania krytyków są dla mnie przereklamowane i wolę opinię społeczności (która tutaj lepiej oceniła ten film). Chyba temat zombie wyczerpał się na jakiś czas, bo nie widzę tutaj fajnych pomysłów i czegoś nowatorskiego. W tym filmie fajne były ujęcia jak zombiaki dostają strzałą w łeb itp. Takie zwolnienie i podkreślenie przebicia. Natomiast pomysł z Spoilerkobietą zombie, która była w ciąży i urodziła zdrowe dzieckoto już kompletna fantazja nietrzymająca mi się tego typu uniwersum i ogólnie Zresztą ciała zombie po epidemii trwającej 28 lat nie wyglądają na tak stare i zużyte. W końcu czy zombie nie powinny zdechnąć z głodu jeżeli już zjadły i zaraziły wszystko co było możliwe. Ogólnie mi się to nie trzyma kupy też w innych filmach tego typu pokazujących czas po tym gdy ta epidemia jest u ludzi latami.
Opublikowano czwartek o 06:213 dni A tam to nie są zombiaki, tylko ludzie zarażeni swego rodzaju wścieklizną?
Opublikowano czwartek o 06:303 dni 6 minut temu, PiotrekP napisał(a):A tam to nie są zombiaki, tylko ludzie zarażeni swego rodzaju wścieklizną?Owszem, "28 dni później" zaczęło się od zarażenia ekstremalną wersją wścieklizny od małpek w laboratorium. Jak to portretowano i czy w jakiś sposób retconowano w kolejnych filmach - nie wiem.
Opublikowano czwartek o 08:052 dni Bardzo możliwe. Nie przypomniałem sobie wcześniejszych filmów z serii przed seansem. Dla mnie to wyglądało na to co w popkulturze nazywamy zombie. Jeżeli coś wygląda jak zombie, zachowuje się jak zombie i brzmi jak zombie, to dla mnie (może w uproszczeniu) zombie ;) Pojawiły się tutaj też modne mutacje np. jest silniejsza wersja alfa i wersja o wiele słabsza przypominająca jakieś stworzenie z pogranicza zwierząt i prostych organizmów - czołgająca się po ziemi czy wlecząca zjadająca dżdżownice i proste organizmy, a grasująca w grupach w postaci oślizgłego grubasa. W dodatku mającego dziecko ze swojego "gatunku", które główni bohaterowie w pewnym momencie oszczędzili Choć fakt, że jest to wirus jakiejś wścieklizny może tłumaczyć te wygibasy
Opublikowano czwartek o 08:392 dni Jakoś ci ludzie zarażeni wścieklizną z poprzednich dwóch części przerażali mnie bardziej niż jakiekolwiek zombie: dużo szybsi, bardziej agresywni, zachowujący względną inteligencję. Sequel obejrzę "kiedyś", ciekawi mnie tylko czemu opuścili "28 miesięcy później" xd
Opublikowano czwartek o 11:252 dni 3 godziny temu, Elitesse napisał(a):Bardzo możliwe. Nie przypomniałem sobie wcześniejszych filmów z serii przed seansem. Dla mnie to wyglądało na to co w popkulturze nazywamy zombie. Jeżeli coś wygląda jak zombie, zachowuje się jak zombie i brzmi jak zombie, to dla mnie (może w uproszczeniu) zombie ;) Pojawiły się tutaj też modne mutacje np. jest silniejsza wersja alfa i wersja o wiele słabsza przypominająca jakieś stworzenie z pogranicza zwierząt i prostych organizmów - czołgająca się po ziemi czy wlecząca zjadająca dżdżownice i proste organizmy, a grasująca w grupach w postaci oślizgłego grubasa. W dodatku mającego dziecko ze swojego "gatunku", które główni bohaterowie w pewnym momencie oszczędzili Choć fakt, że jest to wirus jakiejś wścieklizny może tłumaczyć te wygibasyNo ale to jest wirus wścieklizny, a nie zombie, Przecież nie było żadnych jednostek chodzących bez połowy głowy, ani z bebechami na wierzchu. Kwestia narodzin kontrowersyjna, ale czy niemożliwa? To że 28 dni później 90 minut biegali jak z biegunką, nie znaczy że po latach choroba spowodowała że zaczęli mieć jakieś zachowania społeczne między sobą. Ile można biegać bez jedzenia i spania.
Opublikowano czwartek o 15:522 dni to by musiało jakoś mutować, bo inaczej nawet po 100 latach, każdy zarażony miałby takie samo "stadium". No i ile mogą tak przetrwać bez zżerania innych? Chyba, że jakoś hibernują- ale wiadomo, że tutaj można sobie dowolnie usprawiedliwiać.
Opublikowano czwartek o 16:532 dni I tak szacun że poprzestali na wersji leżącej jedzącej glisty, zwykłej i alfa.Mogli wciskać kity jak w last of us że jakiś stwór jest połączeniem różnych ciał, albo w ciągu 10 lat powstały wersje wyglądające jak sękacz z nogami.Gdyby w momencie gdy są żywi ich egzystencja polegała tylko na bezmyślnym bieganiu i gryzieniu to przecież ludzki organizm wytrzymałby kilka dni, okazałoby się że straszna zaraz wytępiła miliony z powodu braku podstawowych reakcji typu na głód poszukanie jedzenia.Możliwe że np. chęć do rozmnażania pozostała w nich, i chędożenie przywracało częściowo władzę nad umysłem.Ciekawe jak to jest u zwierząt z np. wścieklizną, czy nadal występuje wtedy u nich macierzyństwo i opieka.Trzeba by się spytać Bąkiewicza. Edytowane czwartek o 16:552 dni przez Rtooj
Opublikowano czwartek o 17:392 dni SojusznicyDuet Elba i Cena to najlepsza rzecz w tym filmie. Całość to typowy, na swój sposób głupawy, akcyjniak. Można obejrzeć, choć dla niektórych może być to zbyt głupie. No i to jak pokazano tu Polskę to Reżyser to rusek (od Nobody i Hardcore Henry), więc może dlatego? Sam nie oczekiwałem zbyt wiele, ale i tak wypadło przeciętnie. Edytowane czwartek o 17:492 dni przez PiotrekP
Opublikowano czwartek o 18:342 dni 9 godzin temu, Josh napisał(a):Jakoś ci ludzie zarażeni wścieklizną z poprzednich dwóch części przerażali mnie bardziej niż jakiekolwiek zombie: dużo szybsi, bardziej agresywni, zachowujący względną inteligencję. Sequel obejrzę "kiedyś", ciekawi mnie tylko czemu opuścili "28 miesięcy później" xd
Opublikowano czwartek o 20:592 dni Dzięki za ciekawe wyjaśnienie. To daje im pole manewru na prequel 28 lat później ;) 9 godzin temu, Rtooj napisał(a):No ale to jest wirus wścieklizny, a nie zombie, Przecież nie było żadnych jednostek chodzących bez połowy głowy, ani z bebechami na wierzchu. Kwestia narodzin kontrowersyjna, ale czy niemożliwa?To że 28 dni później 90 minut biegali jak z biegunką, nie znaczy że po latach choroba spowodowała że zaczęli mieć jakieś zachowania społeczne między sobą. Ile można biegać bez jedzenia i spania.Fakt, nie doceniłem uniwersum i nie sprawdziłem tego wcześniej. Wścieklizna dużo zmienia choć całości filmu nie ratuje :P
Opublikowano czwartek o 21:172 dni Już druga część (28 tygodni) miała kiepską fabułę, która momentami przeczyła pierwszej. I broń biologiczna w obu częściach była zmodyfikowanym wirusem Ebola.
Opublikowano 23 godziny temu23 godz. W dniu 3.07.2025 o 19:39, PiotrekP napisał(a):SojusznicyDuet Elba i Cena to najlepsza rzecz w tym filmie. Całość to typowy, na swój sposób głupawy, akcyjniak. Można obejrzeć, choć dla niektórych może być to zbyt głupie. No i to jak pokazano tu Polskę to Reżyser to rusek (od Nobody i Hardcore Henry), więc może dlatego? Sam nie oczekiwałem zbyt wiele, ale i tak wypadło przeciętnie.Fakt, głupiutkie to, ale nadal się dobrze ogląda. Rasowy popcorniak i akcyjniak, ale z jajem a nie smutny Statham. No i Priyanka <3 Akurat Polskę, Triest czy Zadar nawet nieźle odwzorowali, biorąc pod uwagę, że większość filmu była kręcona w Serbii.
Opublikowano 22 godziny temu22 godz. Wygląda jak mix z lat 70-90. Hasła z komuny, auta z prl, kia policyjna na obcych blachach i ten komputer. Kurła, taki monitor to ja w 2002 miałem. W sumie kilka razy nawet śmiechłem.