Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

własnie ukonczyłem...

Featured Replies

• Odpowiedzi 14,9 tys.
  • Wyświetleń 1,6 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Suikoden I & II HD Remaster: Gate Rune & Dunan Unification Wars [PS5] Przychodzę z sercem na dłoni. Otwarcie piszę, że dwa pierwsze Suikodeny kocham miłością szczenięcą. Drugą część kiedyś

• Jak widze forumowych "wspierajacych" day 1:   czwartek, caly dzien, statusy na forum - gdzie ten ku.rwa kurier, zaje.bie ch.uja, juz czwartek a jeszcze go nie ma, no ku.rwa lepiej zeby byl przed we

• Tomba! 2: The Evil Swine Return Special Edition [PS5] Wioska Rybaków, pierwsza lokacja z tej gry jest dla mnie jednym z najbardziej przytulnych zakątków, które w swoim growym życiu odwiedziłem. Uwi

Opublikowano

Jezu do czego to doszło. Po co w ogóle pisać na forum w takim razie. Co innego recenzenci z ign oni przynajmniej zarabiają na tym. Deadass.

Opublikowano
24 minuty temu, Josh napisał(a):

A co jest nie tak z tą opinią? Na meta widzę, że bardzo wysoka średnia zarówno od krytyków, jak i zwykłych graczy. Czy problem polega na tym, że gra nie jest multiplayerowym slopem?

🧠 Ocena merytoryczna

✔️ Co jest trafne

Recenzja dość dobrze oddaje ogólny charakter gry:

• słusznie wskazuje, że UnMetal to parodia serii Metal Gear – to zgodne z opisami branżowymi

• trafnie podkreśla:

• humor i liczne nawiązania do MGS

• gameplay oparty na skradaniu i widoku z góry

• system przedmiotów i kombinowania (to rzeczywiście ważny element gry)

• dobrze oddaje też ton: gra jest „lekka”, humorystyczna i nostalgiczna – co potwierdzają inne recenzje

👉 Wniosek: autor grał i rozumie podstawy gry.

⚠️ Problemy merytoryczne

1. Błędy faktograficzne

• imię bohatera: w recenzji „Jamie Fox”, faktycznie Jesse Fox

• to drobiazg, ale w recenzji to poważny błąd wiarygodności

2. Zbyt powierzchowna analiza

• brak omówienia:

• struktury narracji (niewiarygodny narrator – kluczowy motyw)

• systemu progresji i decyzji wpływających na opowieść

• balansu gameplayu (często komentowanego w recenzjach jako nierówny)

3. Subiektywność bez argumentacji

• np. „voice acting to topka” – bez uzasadnienia

• „czuć siłę strzelania” – bardzo ogólne

4. Pominięcie wad podnoszonych przez innych

• np.:

• nierówne tempo

• specyficzny humor (nie każdemu pasuje)

• autor wspomina tylko o pixel-arcie i bossach – dość ubogo

5. Brak kontekstu

• brak porównania do innych gier stealth

• brak informacji dla nowych graczy (czy trzeba znać MGS – a nie trzeba)

📊 Ocena merytoryczna: 5/10

To raczej opinia fana niż pełnoprawna recenzja.

️ Ocena językowa

✔️ Plusy

• tekst jest:

• naturalny

• swobodny

• momentami zabawny

• dobrze oddaje „blogowy” styl (pasuje do PPE)

Problemy językowe

1. Bardzo dużo błędów

• ortografia: „konami”, „recke”, „dzwięki”, „opróżniać”

• interpunkcja: praktycznie nie istnieje

• fleksja: „pare osób”, „masę ciekawych mechanik” (niespójność)

2. Styl chaotyczny

• brak struktury (wstęp–rozwinięcie–podsumowanie)

• skakanie między tematami

3. Kolokwializmy i „śmieci językowe”

• „psi psi”, „sikanko”, „finito”

• mogą być celowe, ale są nadużywane

4. Nieprecyzyjność

• dużo zdań typu:

• „robi robotę”

• „ogólny vibe”
        → mało konkretu

📊 Ocena językowa: 3/10

Czytelne, ale niestarannie napisane i mało profesjonalne.

🧾 Ostateczny werdykt

• Merytorycznie: średnia, powierzchowna opinia fana

• Językowo: słaba jakość, dużo błędów

• Jako recenzja: bardziej wpis blogowy niż analiza

👉 Ocena całościowa: 4/10

Opublikowano

Pewnie miało wyjść śmiesznie, a wyszło na to, że znowu nie potrafisz własnymi słowami opisać co ci nie pasuje. Nie, żebym jakoś bronił tutaj ofiego, ale wolę takie "recenzje" niż twoje sraki.

Opublikowano

Ja niestety nie moge brać recenzji ofiego na poważnie bo skąd mam wiedzieć że w coś grał a nie robi w chuja forumowiczów po raz setny? )

Opublikowano

Każdy ma "prawa do respeca"

Edytowane przez k0ntra

Opublikowano

Myślicie że Rafał odpisze?

Czy to będzie ta bomba na koniec jutrzejszej konferencji?

Opublikowano

Ciekawe kogo teraz nazwie „śmieciem” na PMce

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.
17 minut temu, oFi napisał(a):

Perez jak tu wejdzie to będzie mial sprzątania i banowania trochę.

A co już z ucha strzeliłeś złodzieju?

Opublikowano

Jego niedawną "reckę" Mario 3D World podejrzewałem o bycie tworem AI, ale wyglądało to trochę "pozmieniaj trochę żeby facetka się nie skapnęła", to i odpuściłem.

Opublikowano

Czemu mi nikt nie powiedział, że te plusiki można wymienić na coś... chyba wartościowego skoro ludzie dla nich robią z siebie frajerów?

Opublikowano

Podobno jak uzbierasz 100tys plusików to w nagrodę zostajesz adminem forum.

Opublikowano

To gdzieś musi mieć swoje źródło w tych całych aczikach, trofikach, bo nikt normalny nie grałby w grę o majonezie, albo zbierał czosnek po całej mapie byle coś tam zabrzękało w tle. No i tutaj analogicznie, chłop zrobił sobie wklejki, żeby mieć szacun na dzielni. Pójdź jeszcze do tesco i się skameruj na tle półki z grami, albo weź sprzęt, zrób zdjęcie i oddaj z powrotem(tacy też już byli).

Opublikowano

Na forum dla patronów można 100 plusików wymienić na bana dla wybranego użytkownika, ban seniora kosztuje 1000 plusików :/ (nie można banować patronów, nawet mod).

Opublikowano

Ale jazda.. musze przysiasc i poczytac bo takiego ruchu to tu nigdy nie bylo bluber

Opublikowano

Ciekawa historia tego kolegi naszego, biografia na pewno na co najmniej złote maliny. Głupie to, ale i trochę smutne.

Podsumowując:

Usunął konto, usunął ludzi z profili PSN/Xbox/Nintendo/Steam, zrobił nowe konto i zaczął pisać recenzje z AI, przecież w ten sposób nawet nie nauczy się pisać szybciej na klawiaturze, a zawsze to jakaś wartość dodana do skillsetu.

Teraz są możliwości zrobienia weryfikatora do forumów, czy tekst jest AI generowany, inna sprawa, czy dobrze wyłapie.

Opublikowano
46 minut temu, Ukukuki napisał(a):

Na forum dla patronów można 100 plusików wymienić na bana dla wybranego użytkownika, ban seniora kosztuje 1000 plusików :/ (nie można banować patronów, nawet mod).

No to Rafau ma ponad 500 plusików, więc może z zemsty skasować pięciu chłopa przed opuszczeniem forum, skasowaniem obecnego konta i założeniem nowego. Niby licznik już mu leci w dół, ale na tyle wolno, że spokojnie zdąży komuś załatwić bana.

Dla takich chwil opłacało się farmić plusiki poprzez robienie zdjęć pudełek i publikowaniu recenzji autorstwa chata gpt.

Opublikowano
7 godzin temu, oFi napisał(a):

Moje recki akurat są wartościowe

dynia
Nie no k#rwa, bądźmy poważni...
Te Twoje wypociny to jakbym czytał jakiegoś sześciolatka z zespołem, a do tego zawierają masę truizmów i śmierdzą powielaniem czyichś opinii, bo Ty sprawiasz wrażenie, jakbyś w ogóle własnego zdania nie miał.

A wracając do kolegi @N1C3L0R3 to muszę przyznać, że ja też się nabrałem i sporo plusików już mu wręczyłem, bo raz, że nie wiedziałem, że to alter jakiegoś znanego wcześniej ancymona, a dwa, że sobie pomyślałem, że jakiś nowy zajawkowicz się pojawił na forumku i całkiem zgrabnie operuje słowem pisanym.
No i tak czytam tego posta o inFamous, widzę ostatnie wklejone zdjęcie z drugiej części, kątem oka te "naście" minusów i się zacząłem zastanawiać, co chłop takiego przeskrobał, żeby paść ofiarą aż takiej nagonki, ale fakt - te długie myślniki to najłatwiejszy znak rozpoznawczy ChatGPT - yebać w takim razie i ch#j w dupę temu rafałU.

Opublikowano
7 godzin temu, jimmy napisał(a):

chłop wyłapał więcej zielonego za ścierwo z generatora niż analitycy branży z działu wyżej przez ostatnie 10 lat obama

Czyli to pokazuje jak ważna jest dla niektórych reputacja na forum. Jak ważne są lajki - pamiętacie niektórych znajomych co wrzucali posty i sami sobie lajkowali?