Opublikowano 21 lipca 20222 l Panowie, jak już przy gruzach jestesmy. Szukam jakiegoś pomysłu na auto do 20k, kategoria pierwsze auto dla dziewczyny która dopiero zrobiła prawko. Wymagania to: - żeby miał te przynajmniej 100km - nie był modelem słynącym z tego że gnije w opór - klimatyzacja musi być - wielkość segment B/C Ktoś coś zaproponuje? OTOMOTO i olx umiem przeglądać, ale chodzi mi o jakieś polecane z autopsji pojazdy.
Opublikowano 21 lipca 20222 l Imo kryteria tak proste, że może sprawdź najpierw jakie egzemplarze w okolicy je spełniają, wybierz parę propozycji, zapytaj dziewczyny co się jej najbardziej podoba i wybierzcie coś z finałowej grupy. Corsa 1.4?
Opublikowano 21 lipca 20222 l Nie przywiązywałby się do tej mocy jakoś szczególnie, bo dużo zależy od przełożeń skrzyni biegów (no i od momentu obrotowego i masy, wiadomo). Auto które ma 70 koni może jeździć żwawiej niz takie co ma 90. W takim budżecie najlepiej nie nastawiać się na konkretny model tylko brać to co jest w najlepszym stanie i z najpewniejsza historia. Również polecam Corse (albo bliźniacze konstrukcyjnie Punto). Stosunek cena/jakość ma chyba nie do pobicia, do tego trudno o tansze w utrzymaniu auto. Edytowane 21 lipca 20222 l przez LeifErikson
Opublikowano 21 lipca 20222 l No generalnie spoko, ale gardzę oplami osobiście więc musiało by za taką corsą przemawiać wiele. Na razie biorę pod uwagę wszelakie punto, fiesta jest nawet alfa 147 na tej liście. No i tu pojawia się zgrzyt, bo nie mam pojęcia czy takie clio 1.6 16v 128km to będzie dziwny wynalazek z rozrządem w tylnej klapie zrobionym z sojowych pędów, czy normalny prosty silnik którym da się jeździć i nie wkurwiać.
Opublikowano 21 lipca 20222 l 5 minut temu, mcp napisał: Przecież i tak wybierze wg koloru focus mk2 benzynowy 1.6 A to nie jest turbo zgnilec?
Opublikowano 21 lipca 20222 l 5 minut temu, Kogut napisał: No generalnie spoko, ale gardzę oplami O stary, to jak do tego budżetu dołożysz jeszcze jakieś stereotypy czy nie do końca uzasadnione uprzedzenia to ciężko będzie. Z 2 dychami na obecnym rynku ciężko wybrzydzać raczej.
Opublikowano 21 lipca 20222 l Większość niedoładowanych 1.4 lub 1.6 w samochodach segmentu B czy C sprzedających się w milionach egzemplarzy to proste konstrukcje bez większego ryzyka, podobnie jak same popularne modele. Trudno o jakąś wtopę wynikającą bardziej z modelu niż konkretnego egzemplarza. Unikaj diesli i starych tce czy tsi. Trochę głupio rozważać Punto i skreślać Corsę, skoro to w zasadzie to samo, tylko Punto miało imo ciekawszy design, a Corsa lepsze wnętrze.
Opublikowano 21 lipca 20222 l 4 minuty temu, Kogut napisał: A to nie jest turbo zgnilec? raczej mk1, mk2 już tak nie gnił.
Opublikowano 21 lipca 20222 l 4 minuty temu, LeifErikson napisał: O stary, to jak do tego budżetu dołożysz jeszcze jakieś stereotypy czy nie do końca uzasadnione uprzedzenia to ciężko będzie. Z 2 dychami na obecnym rynku ciężko wybrzydzać raczej. Wiesz mogę spokojnie dołożyć ale mam cały czas z tyłu głowy że to pierwsze auto i pewnie będzie miało za chwilę jakieś przygody z moją lubą Najchętniej kupiłbym jej giuliette ale tu trzeba wydać już 35k w górę.
Opublikowano 21 lipca 20222 l To kup jej MiTo. Ciekawsza i mniej cebulowa niż Punto, a tańsza i prostsza w słabszych wersjach niż Giulietta.
Opublikowano 21 lipca 20222 l O, dobry pomysł z MiTo. Bazuje na Punto (tym co bazuje na corsie), wiec eksploatacja taniutka, a fura bardzo fajna. Tylko trafic dobry egzemplarz pewnie niełatwo, bo nie było to tak popularne auto jak te spokrewnione modele.
Opublikowano 21 lipca 20222 l Niech się jacyś alfaholicy wypowiedzą na temat MultiAir. Na pewno 1.4 95 jest prosty i pasuje do kryteriów. Imo na pierwsze auto dla dziewczyny, może warto kompromisowo wybrać słabszy silnik, a za to poszukać ładnego egzemplarza.
Opublikowano 21 lipca 20222 l Koleżka do 20k kupił chevroleta cruze (no gruza hehe) i sobie chwali, to jest w sumie asterka w nieco innym wydaniu.
Opublikowano 21 lipca 20222 l Jak się kiedyś rozglądałem z ciekawości to najwięcej na rynku jest chyba tych wolnossących 1.4 i to chyba jest najlepsza opcja. To chyba ten fiatowski silnik co byl w Bravo, a teraz jest w Tipo? Prosty, w miarę ekonomiczny, ale lubi sobie spalić trochę oleju (100 ml na 1000 km to taka norma). Gruz Cruze fajny wóz, zawsze mi się podobał kokpit w nim. Tylko wyciszony jest dosc mizernie. Ale kolega zrażony do Opla, więc pewnie nie przejdzie. No chyba że Opel z innym znaczkiem już może być. O, zajebisty ma ten środek jak na stosunkowo tanie i leciwe już auto. Edytowane 21 lipca 20222 l przez LeifErikson
Opublikowano 21 lipca 20222 l 3 godziny temu, Kogut napisał: No generalnie spoko, ale gardzę oplami osobiście Nie dziwie Ci się
Opublikowano 21 lipca 20222 l 2 godziny temu, Mustang napisał: Niech się jacyś alfaholicy wypowiedzą na temat MultiAir. Na pewno 1.4 95 jest prosty i pasuje do kryteriów. Imo na pierwsze auto dla dziewczyny, może warto kompromisowo wybrać słabszy silnik, a za to poszukać ładnego egzemplarza. Zwykłe 1.4 baz multiAir jest całkiem żwawe.Ogólnie bez trudu można znależć zdrową Mito w bardzo dobrym stanie za 20 k.Moja mama przesiadła się z mocniejszej Micry na słabszą Mito i jest autem zachwycona.Ogólnie autko bardzo solidnie zrobione,mało awaryjne(jakieś drobiazgi typu zamek w klapie bagażnika) a bardzo fajnie jeżdzące i fajnie wyglądające.Ceny częsci eksploatacyjnych typu klocki, rozrząd, filtry to jakieś grosze.
Opublikowano 22 lipca 20222 l A może Lancia Ypsilon? Małe miejskie, dobra cena, polecam automat, automatyczne parkowanie. Na 1sze auto wydaje się ok. Kumpela miała i sobie chwaliła.
Opublikowano 22 lipca 20222 l Moja żona miała jako pierwsze auto Focusa MK2. Wtedy praktycznie bezawaryjne oprócz wymiany aku, dobrze się prowadzi, ładne i zgrabne. Ma niezły układ kierowniczy wiec laska sobie spokojnie ogarnie w mieście. Moja żona miała sedana ale hatchback tez spoko wyglada i jest dość pojemny. Później miała mk3 po lifcie w kombi jak się dzieci pojawiły i tez było bardzo spoko przez 3 lata. Sprzedała bo chciała Qashqai ale tego MK3 tez mocno mogę polecić. No i MK3 po lifcie to najładniejszy focus ze wszystkich. Ta czwórka to najbrzydsza linia - kijem zdalnie sterowwanym bym nie tknął.
Opublikowano 22 lipca 20222 l 2 hours ago, LiŚciu said: No i MK3 po lifcie to najładniejszy focus ze wszystkich. Ta czwórka to najbrzydsza linia - kijem zdalnie sterowwanym bym nie tknął. To kompletnie kwestia gustu, sam mam najmniej sympatii właśnie dla mk3. A aktualny bardzo spoko.
Opublikowano 25 lipca 20222 l Wleciała podstawa z kilkoma bajerami plus silnik 150KM. VW T-Rock. W przyszłym roku w grudniu będę miał do odbioru Suzuki Jimny to auto będzie dla żony. Patola ile teraz na auto się czeka:/ po to musieliśmy z Rzeszowa aż do Konina jechać.
Opublikowano 25 lipca 20222 l W sensie, zamówiłeś to Jimny i czekasz na niego teraz do grudnia 2023 roku? 1,5 roku? xd