Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

• Odpowiedzi 26,9 tys.
  • Wyświetleń 2,4 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

• Piękny jest, nie wiem o co chodzi   

Opublikowano

Promka na plusa klasycznie tylko dla tych co nie mają wykupione, dobrze, że mi się kończy za 6 dni, ale kumpel ma do 12 czerwca, a promo jest do 10 gayos

Opublikowano

Muszę obczaić bo mam do jutra jak jakaś fajna promka to może się skuszę )

Opublikowano
14 minut temu, Shen napisał(a):

Promka na plusa klasycznie tylko dla tych co nie mają wykupione, dobrze, że mi się kończy za 6 dni, ale kumpel ma do 12 czerwca, a promo jest do 10 gayos

to wystarczy napisać, żeby mu wyłączyli

Opublikowano
16 minut temu, Shen napisał(a):

chyba ziomek

Opublikowano
8 minut temu, wojtas011 napisał(a):

Serio można tak zrobić? Pierwsze słysze

Opublikowano

Co tu się odjebało?

obraz.png

obraz.png

A jak jestem zalogowany, to wyświetla mi to:

obraz.png

Widzę cyrylicę i już mam stracha, że jakiś hack...

EDIT:

Dobra, już "się naprawiło" chyba...

Opublikowano
2 minuty temu, Suavek napisał(a):

Co tu się odjebało?

Nie kupuj tych gówno portów PS2>PS4 jeśli nie jesteś pewny że to wersja USA. Mam Dark Chronicle i ta gra działa na PS4/5 w 25 FPSach bo nie masz do wyboru wersji NTSC tylko PAL, nie da się grać.

Opublikowano

Tak samo z tego co zauważyłem to na na ps5 jakoś dziwnie działają te gry w porównaniu do ps4, fuszera po całości

Opublikowano
11 godzin temu, wojtas011 napisał(a):

Na pewno jest taka opcja? Mam Plusa do 10 czerwca ... wszystko przez to wydłużenie subskrypcji o 5 czy tam 7 dni przez Sony ....

Opublikowano
W dniu 27.05.2026 o 19:54, Ins napisał(a):

Na pewno jest taka opcja? Mam Plusa do 10 czerwca ... wszystko przez to wydłużenie subskrypcji o 5 czy tam 7 dni przez Sony ....

Na pepperze widziałem, że też o tym ktoś pisał pod jakąś okazją, ale żadnych dowodów

Opublikowano
W dniu 27.05.2026 o 19:54, Ins napisał(a):

A co jeśli to wydłużenie to bywa zagrywka taktyczna macek

Opublikowano

Głupi nie są nie ma nic za darmo. Na bank mają słupki kiedy i ilu ludziom się kończy plus. To dali wam parę dni gratis, żeby zaoszczędzić. Teoria spiskowa? Ale prawdziwa )

Opublikowano
W dniu 28.11.2025 o 13:41, łom napisał(a):

Wg danych sprzedażowych Famitsu po obniżce ceny w Japonii PS5 sprzedaż konsol wzrosła z ~8k tygodniowo do ~37k. Jeśli taki trend się utrzyma przez dłuższy czas a nie będzie tylko chwilowym boostem to teoria że rynek jest nasycony i obniżki nie popychają znacząco sprzedaży do przodu legnie w gruzach.

i jak tam utrzymał się ten trend? Bo z tego co widzę ta wyższa sprzedaż utrzymała się przez jakieś 2 tygodnie, a potem sytuacja wróciła do normy ;)

Aktualnie w Japonii PS5 jest nawet tańsze niż Switch 2. Konsola Sony wciąż kosztuje tam tylko ¥55,000, a cena Switcha 2 po ostatniej podwyżce to aż ¥59,980. A i tak sprzedaje się kilkadziesiąt razy lepiej:

image.png

Wychodzi na to że chyba miałem rację (znowu ;) ). Cena sprzętu ma znaczenia i zawsze będzie miała, ale nie zdziała ona cudów i nie sprawi że ludzie masowo zaczną porzucać Nintendo i wybierać PS5 choćby była w niższej cenie.

Opublikowano
45 minut temu, ASX napisał(a):

i jak tam utrzymał się ten trend? Bo z tego co widzę ta wyższa sprzedaż utrzymała się przez jakieś 2 tygodnie, a potem sytuacja wróciła do normy ;)

Aktualnie w Japonii PS5 jest nawet tańsze niż Switch 2. Konsola Sony wciąż kosztuje tam tylko ¥55,000, a cena Switcha 2 po ostatniej podwyżce to aż ¥59,980. A i tak sprzedaje się kilkadziesiąt razy lepiej:

image.png

Wychodzi na to że chyba miałem rację (znowu ;) ). Cena sprzętu ma znaczenia i zawsze będzie miała, ale nie zdziała ona cudów i nie sprawi że ludzie masowo zaczną porzucać Nintendo i wybierać PS5 choćby była w niższej cenie.

Spoko, ale PS5 miało premierę w 2020, a S2 w 2025. Więc nasycenie rynku sprzętem zgoła inne.

Drugi problem to gry, jak to pisałeś zawsze- stagnacja. W tej gen Sony ma swoich exow tyle co kot napłakał, ja np nie widzę system sellera.

A Nintendo klasycznie robi swoje, a do tego ma swoje exy czyli bardzo mocne marki. A pisałeś że exy nie maja znaczenia.

Pomijając różnice w premierze, to można domniemać że jednak ma znaczenie.

Tu nigdy nie było i będzie czarno-biało.

Opublikowano

Ale to właśnie ja pisałem że rynek jest nasycony i grający na konsolach nie porzucą masowo swoich platform. Prezes Nishino i Playstation twierdzili inaczej, dlatego właśnie spróbowali wypuścić tańsze PS5 specjalne na rynek japoński aby rzucić wyzwanie dominacji Nintendo, po pół roku nic to na razie nie dało. Playstation 5 mimo niższej ceny sprzedaje się nie tylko kilkadziesiąt razy gorzej niż Switch 2, ale nawet gorzej niż Switch 1 z 2017 r.

No i nie, gry ekskluzywne mają znaczenie, zawsze będą miały, ale podobnie jak z cenami nie zdziałają one dzisiaj cudów nie sprawią że ludzie zaczną się masowo przesiadać. Tutaj można przeczytać że wystarczy wypuścić dobrą konsole, w dobrej cenie, z grami ekskluzywnymi i to jest prosty przepis na sukces. Ale przykład Playstation 5 w Japonii pokazuje że rzeczywistość jest o wiele bardziej skomplikowana i szczególnie dzisiaj nie jest to takie proste.

Opublikowano

Sprzedaż PS5 skoczy jak się pojawi GTA6. Ktoś tanim kosztem ogra ten tytuł.

A słupki sprzedaży N wystrzelą jak będzie nowa Zelda albo Mario. I tak się kręci.

Opublikowano
43 minuty temu, ASX napisał(a):

Cena sprzętu ma znaczenia i zawsze będzie miała, ale nie zdziała ona cudów i nie sprawi że ludzie masowo zaczną porzucać Nintendo i wybierać PS5 choćby była w niższej cenie.

Kto i kiedy coś takiego napisał? To że ludzie zaczną kupować więcej PS5 niż Switchów 2 w Japonii to też nie wiem gdzie usłyszałeś taką teorię.

45 minut temu, ASX napisał(a):

Źle widzisz bo patrząc na ogólną sprzedaż gdyby nie PS5 Digital Jap only to PS5 nie przekraczało by nawet 3k tygodniowo bo przed wprowadzeniem japońskiej wersji PS5 DE kompletnie się nie sprzedawała. Staty dokładnie z przed roku, jeszcze przed premierą Switcha 2

1. Switch OLED Model – 15,349 (9,041,585)

2. Switch Lite – 6,902 (6,569,728)

3. PlayStation 5 – 3,832 (5,665,805)

4. PlayStation 5 Pro – 2,119 (210,408)

5. Switch – 2,038 (20,104,021)

6. PlayStation 5 Digital Edition – 787 (970,550)

7. Xbox Series S – 197 (337,333)

8. Xbox Series X Digital Edition – 101 (20,710)

9. Xbox Series X – 72 (320,528)

10. PlayStation 4 – 25 (7,929,577)

Godzinę temu, ASX napisał(a):

Aktualnie w Japonii PS5 jest nawet tańsze niż Switch 2. Konsola Sony wciąż kosztuje tam tylko ¥55,000, a cena Switcha 2 po ostatniej podwyżce to aż ¥59,980. A i tak sprzedaje się kilkadziesiąt razy lepiej

Aktualnie jest, tylko podałeś sprzedaż z 'Japan for the week of May 18, 2026 to May 24, 2026' a podwyżka weszła w życie 25 maja. Czy ludzie masowo zaczną kupować PS5 na rzecz Switcha 2? Nie, różnica w cenie jest za mała, popularność sprzętu robi swoje i uwaga uwaga Switch 2 to konsola przenośna. Jak byś spojrzał na wcześniejsze dane to byś zobaczył że sprzedaż Switcha 2 lądowała w okolicach 80k tygodniowo (+- 20) a dziwnym trafem jak Nintendo ogłosiło ale jeszcze nie wprowadziło podwyżek to wystrzeliła do ponad 200k.

Godzinę temu, ASX napisał(a):

Wychodzi na to że chyba miałem rację (znowu ;) ).

Nie, znowu manipulowałeś danymi pod swoją teorię Coolface

Opublikowano

Fajnie że znów analizujecie i kibicujecie sprzedanym egzemplarzom. Ale macie z tego jakieś profity nie ?

Opublikowano

4 minuty temu, łom napisał(a):

Kto i kiedy coś takiego napisał? To że ludzie zaczną kupować więcej PS5 niż Switchów 2 w Japonii to też nie wiem gdzie usłyszałeś taką teorię.

a jaki twoim zdaniem był cel wypuszczenia tańszej wersji PS5 specjalnie na rynek japoński wzorem Nintendo jeśli nie podjęcie rywalizacji ze sprzedażą Switcha?

I dlaczego porównujesz sprzedaż tylko PS5 digital, to manipulacja. Uczciwiej byłoby porównać sprzedaż wszystkich modeli PS5, wg danych które wkleiłeś PS5 sprzedało się wówczas łącznie 6738 egzemplarzy, teraz po obniżkach to łącznie 8673 konsol. Czyli teraz to 2 tysiące więcej, ten boost o którym pisałeś, a który miał udowodnić, ze się myliłem kiedy sony sprzedawało ponad 30 tysięcy konsol potrwał ledwie kilka tygodni i to mi zarzucasz manipulacje ;)

Serio uważasz że ta strategia działa, jeśli PS5 mimo obniżki cen sprzedaje się podobnie lub nawet gorzej niż Switch 1, a w tym samym czasie Switch 2 sprzedaje się regularnie kilkukrotnie lepiej?

Opublikowano
4 minuty temu, ASX napisał(a):

a jaki twoim zdaniem był cel wypuszczenia tańszej wersji PS5 specjalnie na rynek japoński wzorem Nintendo jeśli nie podjęcie rywalizacji ze sprzedażą Switcha?

Jakakolwiek sprzedaż sprzętu która leciała na pysk.

5 minut temu, ASX napisał(a):

I dlaczego porównujesz sprzedaż tylko PS5 digital, to manipulacja. Uczciwiej byłoby porównać sprzedaż wszystkich modeli PS5, wg danych które wkleiłeś PS5 sprzedało się wówczas łącznie 6738 egzemplarzy, teraz po obniżkach to łącznie 8673 konsol. Czyli teraz to 2 tysiące więcej, ten boost o którym pisałeś, a który miał udowodnić, ze się myliłem kiedy sony sprzedawało ponad 30 tysięcy konsol potrwał ledwie kilka tygodni i to mi zarzucasz manipulacje ;)

Serio uważasz ta strategia działa jeśli PS5 mimo obniżki cen sprzedaje się podobnie lub nawet gorzej niż Switch 1, a w tym samym czasie Switch 2 sprzedaje się regularnie kilkukrotnie razy lepiej.

Przecież była 'obniżka' Digital ale też podwyżki Pro i Regular i patrząc na to że w międzyczasie zadebiutował Switch 2 to wyższa sprzedaż niż rok temu i tak jest sukcesem, co nie zmienia faktu że są to żałosne liczby. Żeby PS5 sprzedawało przynajmniej 50k tygodniowo to cena PS5 Digital musiała by być w okolicach 30k (bo debiutowała za 40k), PS5 Base 40k (debiut za 30k) a Pro za max 60k (start za 120k XD ) Wtedy można by napisać że Sony agresywnie walczy o rynek japoński.

Opublikowano
19 minut temu, ASX napisał(a):

Zarówno Sony jak i MS wiedzą, że nie mają szans z Nintendo w obecnej generacji a jedynym powodem obniżki ceny było podniesienie tragicznej sprzedaży w Japonii.

Sony dopiero w kolejnej generacji chce mocno gryźć Nintendo. Oczywiście jeśli plotki o wypuszczeniu PS6, przenośnego PS6 i słabszej taniej wersji która pewnie będzie przenośnym PS6 w małej skrzynce pod TV będą prawdą.

Opublikowano
Teraz, Ukukuki napisał(a):

Zarówno Sony jak i MS wiedzą, że nie mają szans z Nintendo w obecnej generacji a jedynym powodem obniżki ceny było podniesienie tragicznej sprzedaży w Japonii.

To sprowadza się do tego samego, próba podniesienie sprzedaży przez obniżkę cen równa się automatycznie rywalizacją z Nintendo. Dla graczy dobrze że to zrobili, ale jak widać nie przyniosło to jak na razie żadnych specjalnych efektów.

i myślę że w przyszłej generacji również nie będą mieli szans. Sony przegrało Japonię dawno temu, wątpię by tańsze i przenośne warianty PS6 mogły coś jeszcze zmienić, ale zobaczymy mogę się mylić ;)

Opublikowano

Skoro wszyscy sie smieja z Xboxa ze przegral z Sony, to akolici sobie wymyslili, ze beda teraz pokazywac, ze Sony przegralo Japonie z Nintendo. Niesamowici goscie.