Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano

Przejdziesz sobie płynnie na następną generację, a wszystkie gry razem z tobą. Nic się nie zmieni twoje gry dodatkowo zadziałają kiedyś tam na handheldzie a nikt przecież tych gier Ci nie zabierze.

Tymczasem Sony

10f1c39e9cacdf8542c0575d910ef3dd.gif

sIyDZAw.png

• Odpowiedzi 27,9 tys.
  • Wyświetleń 2,5 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

• To my mamy nie mieć wyboru bo Ty masz burdel w pudełkach

Opublikowano
10 minut temu, GearsUp napisał(a):

Pan Yoshida nigdy by tak nie postąpił

Opublikowano
2 minuty temu, devilbot napisał(a):

Cieszysz się bo jesteś jednym z nielicznych klapow full digital.

Dla ciebie przyszłość jest świetlana.

Przejdziesz sobie płynnie na następną generację, a wszystkie gry razem z tobą. Nic się nie zmieni twoje gry dodatkowo zadziałają kiedyś tam na handheldzie a nikt przecież tych gier Ci nie zabierze.

Na tym forum trochę pewnie minie zanim wskoczy taki mindset.

Reszta klapów też już powinna zacząć przechodzić do obozu Szermaca kupując premierówki w cyfrze. Im szybsza asymilacja tym lepiej.

Opublikowano
51 minut temu, drozdu7 napisał(a):

Idealnie siada teraz też zamknięcie sklepiku PS3 i vity dla tych którzy by chcieli pierdolić przesiadkę bo mają mega backlog na starej konsoli heh

Plus wycofanie z wydawania na PC.

Wszystko idealnie wycyrklowane żeby Cię wpuścić w jeden właściwy ekosystem ;)

Oczywiście taki jest zamysł i nie twierdzę, że prędzej czy później nie pójdę tą drogą. Ale nie jestem zamknięty zupełnie na inne platformy, jak będzie fajne abo na Xboxie i dobra konsola może się zmieni obóz. Ewentualnie pc choć zawsze lubiłem konsolę za prostotę odpalam i gram wygodnie na kanapie. Jednak teraz kumpel mi powiedział " co Ty pierdolisz od 3 lat tak gram na pc + tv" więc wszystko się da.

Na spokojnie trzeba patrzeć jak się tutaj sytuacja rozwinie ale działania sonki mi się nie podobają, a może się okazać, że kupię jednak ps6 i cyfręfacepalm

Opublikowano
11 minut temu, devilbot napisał(a):

Cieszysz się bo jesteś jednym z nielicznych klapow full digital.

Dla ciebie przyszłość jest świetlana.

Na tym forum trochę pewnie minie zanim wskoczy taki mindset.

Zazdroszczę takim graczom, ja nie mam problemu wydać 100e na tytuł w pudełku(np. ostatnio kupiony nowy SCORN na PS5 albo Baldurs Gate 3 w wersji dowalonej) ale jak patrzę na ceny cyfry psychicznie nie potrafię przeskoczyć tego że dostane licencje za 69.99e a do tego na 100% za kilkanaście lat firma i tak mi to odbierze. Na PC kupuje wiadomo tylko digital ale nawet nowe gry kupuje po te 30e bo więcej psychika nie pozwala wydać, chciałem ograć Dying Light The Beast ale właśnie z tego powodu do dzisiaj go nie mam a hype kompletnie minął i kupię za ułamek ceny jak będzie.

Opublikowano
Godzinę temu, drozdu7 napisał(a):

Albo Messer w czarnych rękawiczkach zamiast do paczkomatu po przesyłkę z Perfect Blue to do żabki po hot doga i doładowanie PSN

Akurat żabka raz na jakiś czas ma dobrą promocję, bo przy doładowaniu za 200 na PS Store dostajesz kod na bonusowe 50zł. Można to było zrobić raz na jedną aplikację. Wcześniej było jeszcze lepiej bo wystarczyło doładowanie za 100.

Opublikowano
21 minut temu, SpacierShark123 napisał(a):

Zazdroszczę takim graczom, ja nie mam problemu wydać 100e na tytuł w pudełku(np. ostatnio kupiony nowy SCORN na PS5 albo Baldurs Gate 3 w wersji dowalonej) ale jak patrzę na ceny cyfry psychicznie nie potrafię przeskoczyć tego że dostane licencje za 69.99e a do tego na 100% za kilkanaście lat firma i tak mi to odbierze.

To jest jedno, ale tu jeszcze dochodzą zawyżone ceny za cyfrę. Nowe wyścigi Star Wars na xboxie/steamie za 160, a u sonki 300. Dopłacam 140 zł za to, że zobaczę logo japońskiego korpo przed odpaleniem menu gry.

Nie ma opcji, że kupię ps6 i będę przepłacał za każdą pojedynczą sztukę w cyfrowej wersji mniejszą lub większą kwotę.

Opublikowano
5 minut temu, elvis004 napisał(a):

Kolejne dobre wieści z Japonii już za niedługo:

Anulowałem PSplus premium i właśnie xbox ultimate bo po przemyśleniu od roku nie grałem w nic przez te usługi. Nie powiem natomiast pluje sobie samemu w mordę że kupowałem gry skupiające się na trybach sieciowych na PS5. Teraz aby w coś zagrać musiałbym nawet kupić essential, plus taki że 2 miesiące pspremium to obecna cena BF6 na PC.

Opublikowano

@ASX

Weź tam wpadnij i wyjaśnij towarzystwo.

Jest nadzieja w takim limited run albo coś powstanie na modłę LR. Ale tanio nie będzie. Licencja i inne umowy, Sony zawoła o swoje. Nie wiem czy to się będzie spinać i finalnie opłacać.

IMG_5566.jpeg

Opublikowano

Oczywiste, że pudełka się sprzedają znacznie lepiej, wystarczy wejść do tematów Zakupy Growe a Zakupy Cyfrowe i sobie porównać.

Opublikowano
4 minuty temu, iluck85 napisał(a):

Jest nadzieja w takim limited run

Wytłoczą masę płyt na sprzęty bez napędów kekw Poza tym nie chcę być znowu posłańcem złych wieści, ale oni nie mają swoich tłoczni tylko korzystają na licencji z innych, głównie z tej, którą właśnie sonka zmienia w fabrykę chujwiczego.

Opublikowano
32 minuty temu, elvis004 napisał(a):

Kolejne dobre wieści z Japonii już za niedługo:

avs8ub.jpg

Opublikowano
2 minuty temu, iluck85 napisał(a):

@ASX

Ale co mam wyjaśniać?

Ja już wszystko napisałem:

• sprzedaż pudełek systematycznie od wielu lat spada

• jednocześnie duże gry singlowe wciąż potrafią sprzedawać się w pudełkach w dużych ilościach, wg danych samego Sony co roku sprzedaje się 70 milionów pudełek, to wynik dwukrotnie słabszy od tego co było jeszcze kilka lat temu, ale to wciąż obiektywnie duża liczba

Więc może nie jest to świetna sprzedaż, ale pudełka wciąż były bardzo dalekie od śmierci. Możesz zawołać braci O'discord do minusowania.

Opublikowano

70 mln nic nie znaczy może się sprzedawać 300 mln płyt rocznie ale jak koszty wyprodukowania i rzucenia ich na sklepy są za duże to trzeba zwijać interes bo przecież nikt nie będzie ich sprzedawał po 100$

Opublikowano
20 minut temu, iluck85 napisał(a):

@ASX

Jest nadzieja w takim limited run albo coś powstanie na modłę LR. Ale tanio nie będzie. Licencja i inne umowy, Sony zawoła o swoje. Nie wiem czy to się będzie spinać i finalnie opłacać.

IMG_5566.jpeg

Jaka nadzieja? Przeciez oni tez musieli zamawiać te płytki u sony bo nikt inny nie ma prawa tego tłoczyć.

Opublikowano

No, ale oprócz tego było info, że na tym mają mld dolarów zarobku. Chyba krzywda im się nie działa.

Opublikowano
4 minuty temu, SlimShady napisał(a):

No, ale oprócz tego było info, że na tym mają mld dolarów zarobku. Chyba krzywda im się nie działa.

No to teraz jak ludzie przejdą na full digital to będzie tych mld dolarów zysku dużo więcej

Opublikowano

Zabawne że gdyby nie ten wyciek z Insomniac to byśmy dalej mieli tylko "oficjalne dane Sony" i wierzyli że gracze wolą bardziej digital

image.png

Do tego dodajcie jak wielu graczy nie ma za wielkiego wyboru, w małych miastach nie ma ani jednego sklepu z grami, tylko MM z dziwnymi cenami, bo w empiku już zdjeli gry z półek. Aktualnie miejsc gdzie można kupić fizyki jest coraz mniej a i tak przy grach w jakich jest wybór kupna fizyka gracze wybieraja fizyka. Jakby dostępność była większa to procent kupujących np. taką tsushime w digitalu to by był w granicach błędy statyctycznego a nie aż 24%. Jak jest wybór to dobrze widać czego chcą gracze.

Opublikowano

Może nie będzie pudełek, ale za to cyfra będzie droższa. Biedna Sonka jakoś będzie musiała sobie odbić zamknięcie fabryki i wyparowanie kosztów fizycznej dystrybucji.

Opublikowano
6 minut temu, SlimShady napisał(a):

Tu im się krzywda dzieje

Screenshots_2026-07-03-14-16-42.png

Opublikowano
5 minut temu, Observer napisał(a):

Zabawne że gdyby nie ten wyciek z Insomniac to byśmy dalej mieli tylko "oficjalne dane Sony" i wierzyli że gracze wolą bardziej digital

image.png

Mielibyśmy też dane niezależne częściowe z różnych rynków. Np. taki 007 First Light w ciągu pierwszych 3 tygodni sprzedał się w 1 milionie kopii w Europie , w tym 230 000 to były w pudełka. To wciąż zbyt dużo by uzasadniać zabicie pudełek, ale już te dane wyglądają trochę inaczej niż te z wycieku z Insomniac sprzed 4 lat. Także to jest bardziej skomplikowane, i raczej nie powinno się wysuwać wniosków dla całego rynku na podstawie sprzedaży pojedynczych gier, w dodatku na podstawie danych sprzed 4 lat.