Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano

To będzie tutaj kontrowersyjna opinia, ale choćby Xbox zaoferował granie na płytach w 2028 r. (W co trudno mi uwierzyć ) to nie będzie masowego exodusu z Sonki.

Po pierwsze dlatego że większość zakupów na PlayStation to już dziś cyfra, ludzie od lat sie z nią oswajali. Po drugie większość ludzi jest za bardzo przywiązana do swoich zbieranych przez lata gier, profili, trofeów by to porzucić i budować wszystko od zera.

• Odpowiedzi 28,2 tys.
  • Wyświetleń 2,5 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• To my mamy nie mieć wyboru bo Ty masz burdel w pudełkach

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

Opublikowano

Po failu Xbox One dużo ludzi przeszło na PS4. Wiadomo, troszkę inne czasy, ale Sony wkurwia wszystkich mocno od jakiegoś czasu, więc MS ma tu dobre pole do popisu i odebrania przynajmniej jakiejś części graczy. Czy to wykorzystają? Czas pokaże...

Opublikowano
31 minut temu, łom napisał(a):

Obecne Sony zarządzane jest przez bandę krótkowzrocznych pajaców.

14 minut temu, SlimShady napisał(a):

Mają pustą bramkę, ale nie ma takiej opcji, a szkoda, bo żaden - nawet najlepszy ex - by im takiej popularności nie przyniósł. Ludzie by wtedy nawet drożyznę przyjęli ze zrozumieniem.

14 minut temu, Josh napisał(a):

No mają teraz idealną okazję, nawet jeżeli nie żeby wygrać następną generację, to żeby chociaż zagarnąć sporą część klientów Sony. Sekundy bym się nie zastanawiał, żeby przeskoczyć na X'a, gdyby zapowiedzieli dalsze wspieranie fizyków.

No właśnie nie jestem jeszcze przekonany, czy to oni są krótkowzroczni, czy my? Zobaczcie co wy tutaj robicie: jesteście w stanie wybaczyć temu samemu Xboksowi z 2013 roku, widzicie w nim wybawiciela graczy, cień nadziei na normalność.

Sony ma mocną pozycję wypracowywaną latami i ją wykorzystuje od dłuższego czasu na różne sposoby, ale w związku z obecną, niezależną od nich sytuacją na rynku podzespołów, z ich punktu widzenia może to być coś naprawdę kluczowego dla istnienia całego biznesu w dalszej perspektywie. W Sony wszystko opiera się na marce PS (telewizory już opchnęli), którego teraz nie sposób produkować i sprzedawać, bo ceny części są kosmiczne (gdzie Sony to mistrzowie w wycinankach z plastiku, odchudzaniu blaszek z 0,5mm do 0,25mm w odświeżeniach konsol, liczeniu się z każdym dodatkowym dolarem przy kosztach tworzenia sprzętu). Ceny ich konsol poszły w górę, a owe konsole nie młodnieją, coraz bardziej odstają wydajnościowo, do tego eksów jak na lekarstwo. Nowych graczy nie przekonają wyższą ceną konsoli, żeby móc zagrać... No właśnie, w co właściwie? Oni chcą przetrwać i zobaczymy, czy gracze zechcą przecierpieć razem z nimi ten czas. Mimo tych wszystkich dick move'ów w ostatnich latach (niejednokrotnie podpadali swoim fanom, ale to jeszcze nie były te krytyczne ciosy), jeszcze jest co trwonić, bo te opary nostalgii i sentymentu do PSX/PS2 siedzą w ludziach. Wciąż synonimem konsoli jest PlayStation, zakorzeniło się to w masach graczy jak chwast, czy koneserom gejmingu się to podoba, czy nie. Będą jebać swoich klientów po same kule, bo może nie mają innego wyboru i tego wymaga potrzeba chwili, tak im wyszło z Excela. Kiedy ASX bombardował stagnacją konsol, nie było jeszcze tego krzemowego pierdolnika cenowego, który namieszał konkretnie. A jeszcze te gry-usługi, skasowane projekty... To wszystko grube pieniądze. Tak poważnie, oni pewnie zdają sobie sprawę, że muszą roztrwonić cały ten kolorowy obrazek budowany u graczy latami, dla przetrwania najbliższych kilku lat. A jak trochę się uspokoi, wrócą do swojej łagodniejszej wersji. Może wtedy kto inny będzie zły, a oni będą mieli okazję się wykazać jako ten dobry. W końcu jeśli przetrwasz, w przyszłości zawsze jest szansa wszystko odwrócić i odpracować, co widać na początku tego posta. Zawsze trafi się jakieś okienko do wykorzystania. Dlatego jeśli to w ogóle jest jakaś senswana strategia, to i krótko (łatanie finansów) i długoterminowa (bo kiedyś wrócą do statusu dobrego wujka, "co sonka to sonka"). Oczywiście do pudełek nie wrócą (jeśli nie wydarzy się to do 2028), ale znajdą sposób na odkupienie, jeśli jakoś przetrwają, bo do tamtego czasu temat pudełek nie będzie już tak gorący. Jakaś naprawdę wyładowana mocnymi eksami prezentacja, jakieś dobre promo na konsole, jakieś odwołanie do sentymentów (jak zawsze)... To przesłoni starą dramę o pudełka. Na dobrą sprawę ludziom nie przeszkadza już przeszłość Xboksa z 2013. Po prostu nie podoba im się teraźniejszość Xboksa. Xbox tak czy inaczej będzie musiał poczynić jakieś inwestycje. Ale nic im nie zrobi takiego szumu, jak zapowiedź powrotu do pudełek. Mogą nawet skłamać, jak to MS i za 5 lat znowu się z tego wycofać. Wystarczy. Oni tak szorują po dnie, że przywrócenie pudełek na kilka lat to żaden koszt w perspektywie tego, ile będą musieli wyłożyć na przyszłość marki bez tego.

Opublikowano

W Microsofcie już od lat jest loteria czy wyda swoją grę na płycie czy nie, bo tam pudełka to już wogóle margines. Sami zacierają rąsie na tą wieść tyle, że zapowiedzą to pewnie dopiero przy prezentacji Helixa. Nintendo też gotuje żabę powoli w postaci GKC i od 2031 przy następnej konsoli też baju baj pudełka.

Opublikowano
23 minuty temu, ASX napisał(a):

To będzie tutaj kontrowersyjna opinia, ale choćby Xbox zaoferował granie na płytach w 2028 r. (W co trudno mi uwierzyć ) to nie będzie masowego exodusu z Sonki.

Po pierwsze dlatego że większość zakupów na PlayStation to już dziś cyfra, ludzie od lat sie z nią oswajali. Po drugie większość ludzi jest za bardzo przywiązana do swoich zbieranych przez lata gier, profili, trofeów by to porzucić i budować wszystko od zera.

Polecam nowy materiał z kanału okiem deva, sprzedaż digital jest to 85% ale dlatego że na płytach w 2025 wydano 550 gier na psn ponad 12 tysięcy do tego doliczane są do tego wszystkie kupna dlc takie jak karty do fifki oraz punkty fortnite które stanowią 30% tej liczby 85%. Jeżeli mowa o grach AAA od dużych firm sprzedaż raczej jest 50/50 co też już pokazywały już dane z sieci więc nie siejcie fermentu. Po prostu sony więcej zarabia na tych pierdołach niż prowizji z gier AAA więc ich ruch jest jaki jest. Jakby mogli by stworzyli ps6 tylko dla fify,coda i fortnite gdzie firma ma największe przychodzy.

Opublikowano
7 minut temu, krzysiek923 napisał(a):

Oni chcą przetrwać

kekw Przecież niedawno chwalili się rekordowymi zyskami, ponad 30 miliardów $, więcej niż mieli w najlepszych latach PS4. Jedyne czego chcą to więcej kasy bo standardowo dla corpo nie wystarczą kosmiczne zarobki, wykres ma iść w górę.

Opublikowano

Nikt nie przejdzie na Xboxa bo będzie jeszcze mniej popularny niż XSX. Jak sprzedają 10 mln sztuk to będzie sukces.

Opublikowano

Jeszcze sobie pogadajmy dziś o Sonce, bo jutro chyba spędzimy w dziale wyżej

Opublikowano
3 godziny temu, Josh napisał(a):

Szczerze powątpiewam czy tam jeszcze pracuje chociaż jedna osoba z dwiema sprawnymi półkulami mózgowymi patrząc co ostatnio odpierdalają i w co inwestują pieniądze. Na premierę PS6 raczej bym przewidywał Concord 2 lub jakieś inne mutliplayerowe chujstwo, w najlepszym wypadku Knacka 3.

Ale Knacka to ty szanuj, moja ulubiona platformówka (wiem wiem, na Nintendo jest znacznie większa liczba i to lepszych)

Opublikowano

ostatnio podliczyłem sobie ile prawdziwych exów wydało sony na ps5 i osłupiałem

astro bot

demon souls

ghost of yotei

saros

doslownie 4 gry przez 6 lat....

serio, pamietam jak xbox rozjebał sobie ryj gdy chcieli przypisywac plyty do konta i sprzedaz one szorowała po dnie, mam nadzieję, ze fani playstation podobnie zareagują, bo wlasciwie czym Sony mialoby ich udobruchać? Brakuje jeszcze zeby oglosili podwyzke plusa i będą mieli hat trick do swojej bramki.

Opublikowano
13 minutes ago, szurubur said:

astro bot

demon souls

ghost of yotei

saros

serio, pamietam jak xbox rozjebał sobie ryj gdy chcieli przypisywac plyty do konta i sprzedaz one szorowała po dnie, mam nadzieję, ze fani playstation podobnie zareagują, bo wlasciwie czym Sony mialoby ich udobruchać? Brakuje jeszcze zeby oglosili podwyzke plusa i będą mieli hat trick do swojej bramki.

Już ogłosili ostatnio podwyżkę

Opublikowano
27 minut temu, łom napisał(a):

kekw Przecież niedawno chwalili się rekordowymi zyskami, ponad 30 miliardów $, więcej niż mieli w najlepszych latach PS4.

Napisałem o kwestii krótko i długoterminowej. Twoim zdaniem mogą tak sobie mieć problem z produkcją i sprzedażą konsol przez dłuższy czas i nie będzie to miało żadnego znaczącego wpływu na zarobki? No nie wiem, jakieś bliźniacze to ich podejście do "niezachwianej" hegemonii jak w przypadku USA. A wszyscy wiemy, że USA ma poważne problemy i nie jest tak mocne, jak chciałoby, tylko pozory hegemonii utrzymywane. Ze średnim skutkiem, bo po Wenezueli było "wow", po Iranie już nie. Teraz niby wciąż grają tak, jakby rozdawali karty, ale w tle dupa się pali przed Chinami i spółką. Nie mogą sprzedawać nowych konsol, ale też nie jest powiedziane, że strategia z odcięciem pudełek, zarabianiu więcej na obecnych użytkownikach uzależniając ich od sprzedaży na psstore i uniemożliwianiu im rynku wtórnego przyniesie skutek. Brzmi jak "tak źle i tak niedobrze", wybrali zło konieczne dla ratowania własnej dupy. Mocno hazardowa zagrywka i my tutaj piszemy, że oni czują się zbyt pewnie w swoim "monopolu", a może wcale tak nie jest.

Opublikowano
25 minut temu, szurubur napisał(a):

astro bot

demon souls

ghost of yotei

saros

Tego remake DS to bym za bardzo nie wliczał.

Opublikowano
46 minut temu, szurubur napisał(a):

astro bot

demon souls

ghost of yotei

saros

Oni wykorzystują moment, że wszyscy ostatnio obrywają i liczą, że przez rok rozjedzie się temat po kościach, a jak wyjdzie ps6 to mają czyste rączki, w końcu powiedzieli o tym wcześniej.

A ich konkurencja nie będzie mogła na tym budować swojego przekazu.

Prawda jest taka, że i tak masa ludzi kupi ten sprzęt nawet z tymi patologiami, wstrzymają się tylko ludzie, którzy siedzą w temacie, reszty nie będzie to nawet interesować.

Najbardziej spłaczą się ludzie, co kupują na premierę, szybko przechodzą i odsprzedają, dzięki czemu gra ich kosztuje 30-50 zł. No i oczywiście kolekcjonerów, bo co tu kolekcjonować :D

Opublikowano

Wszystko wina bethesdy i zbroi dla konia!

Opublikowano
Godzinę temu, czarek250885 napisał(a):

Ale Knacka to ty szanuj, moja ulubiona platformówka (wiem wiem, na Nintendo jest znacznie większa liczba i to lepszych)

Może nie ulubiona platformówka, ale za to rewelacyjna mordoklepka 3d do co-opa z dzieckami i w tej kategorii to sorry ale nie mają konkurencji praktycznie, bo nikt takich gierek nie robi. Dwójka jeszcze lepsza.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
1 minutę temu, Kangus napisał(a):

Może nie ulubiona platformówka, ale za to rewelacyjna mordoklepka 3d do co-opa z dzieckami i w tej kategorii to sorry ale nie mają konkurencji praktycznie, bo nikt takich gierek nie robi. Dwójka jeszcze lepsza.

Tak jak napisałeś, ja żoną pierwszą część zaliczyłem, a drugą ze szwagrem. Obie platyna wbita, ale jedynka w tym temacie to była mordęga.

Opublikowano

Czy te całe szambo nie jest autorstwa tego dyrektora Hideaki Nishino? On był zwolennikiem Live Service games a teraz ten pomysł z końcem płyt...jak objął stanowisko to ktoś tam pisał, że to straszny kalkulator bez poczucia rynku gier...Może by go zwolnili i dali w końcu upudst tym dramatom?

Opublikowano
1 minutę temu, addhoc napisał(a):

Czy te całe szambo nie jest autorstwa tego dyrektora Hideaki Nishino? On był zwolennikiem Live Service games a teraz ten pomysł z końcem płyt...jak objął stanowisko to ktoś tam pisał, że to straszny kalkulator bez poczucia rynku gier...Może by go zwolnili i dali w końcu upudst tym dramatom?

Nie zwolnią bo po tej decyzji akcje Sony poszły w górę, a to że gracze są zniesmaczeni to ich mało interesuje. Oby zabolało ich to jak Xboxa za czasów Don-a Mattrick-a, życzę im tego.

Opublikowano

Sega mogłaby pójść z kimś w spółkę Joint Venture np. Capcomem i wypuścić konsolę. Przydałoby się utrzeć nosa tym 3 pazernym świnkom.

Opublikowano

No i czym ta konsola by im utarła nosa? Tymi samymi grami, tylko z płytkami? Czyli tym co tamte strony spokojnie mogą zrobić, ale same - mając wszystkie dane, będąc w kontakcie ze wszystkimi developerami świata - wybrały, że się nie opłaca?

Pewnie też zrobiłaby to mocą "szacunku gejmerów", tej grupy społecznej, która za najlepszą dobrą moralnie firmę świata uważa od zawsze niejakie Valve, które dosłownie na tym zbudowało głównie swoją potęgę, że praktycznie zlikwidowało na najszerszym rynku gier świata płytki 20 lat temu?

Opublikowano
2 godziny temu, czarek250885 napisał(a):

Najbardziej spłaczą się ludzie, co kupują na premierę, szybko przechodzą i odsprzedają, dzięki czemu gra ich kosztuje 30-50 zł.

Takich tu najwięcej jak widać.

Opublikowano

Jeśli XBOX miałby nagle ogłosić, że w pełni wspierają fizyczne wydania na nowej generacji to najpierw musieliby ogarnąć odczyt dwuwarstwowych płyt BR, bo takie GTA VI to pewnie na sześciu krążkach musiałoby wyjść.
Wiadomo, że tak się nie stanie, bo sami na pewno zacierają rączki, że tym razem Sony wyszło przed szereg, a nawet gdyby to przy chaotycznej strategii MS nie musiałoby to oznaczać absolutnie nic, a cały pomysł mógłby zostać zaorany nawet następnego miesiąca.