Opublikowano 7 godzin temu7 godz. Autor IMO to chyba jest bardziej skomplikowane.Są dokumenty z których wynika że gdzieś w połowie 2023 r. MS zażądał od Xboxa aby zaczał przynosić 30% zyski. Co było celem absurdalnym bo nawet PlayStation i Nintendo takich nie przynoszą.Z tego wynikł cały burdel: ograniczenie sprzedaży konsol (Xbox teoretycznie mógłby sprzedawać więcej konsol gdyby tylko więcej ich produkował), wydawanie gier na inne konsole, czy podwyzki cen gier, abonamentu i konsol.Zajęło MS jakieś 3 lata aby zorientować się, że ten wymóg powoli wykrwawia ich jedyny stricte konsumencki produkt jaki mają i jaki osiągnął jakiś tam sukcess. Stąd ta ostatnia zmiana strategii i poluzowanie 30% smyczy. Asha przyszła tylko po to żeby uwiarygodnic tę zmianę, bo Spencer po tym wszystkim był już skompromitowany.Wiec dla nas na razie jest spoko, ale jaka jest pewność że MS znowu za kilka lat coś nie odjebie i nie wróci do starych planów by Xbox przynosił 30% zyski? Otóż żadna.
Opublikowano 7 godzin temu7 godz. 4 godziny temu, drozdu7 napisał(a):Hahaha "Will Xbox turn its back on PS5 fans?"Też się uśmiechnąłem pod nosem :)
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. A to prawda że wymóg 30% prowizji pociągnął za sobą skasowanie PD, EW, zamknięcie Tango czy duży romans z innymi konsolami. To tylko pokazuje jak na górze MS są odklejone osoby.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Godzinę temu, ASX napisał(a):IMO to chyba jest bardziej skomplikowane.Są dokumenty z których wynika że gdzieś w połowie 2023 r. MS zażądał od Xboxa aby zaczał przynosić 30% zyski. Co było celem absurdalnym bo nawet PlayStation i Nintendo takich nie przynoszą.Z tego wynikł cały burdel: ograniczenie sprzedaży konsol (Xbox teoretycznie mógłby sprzedawać więcej konsol gdyby tylko więcej ich produkował), wydawanie gier na inne konsole, czy podwyzki cen gier, abonamentu i konsol.Zajęło MS jakieś 3 lata aby zorientować się, że ten wymóg powoli wykrwawia ich jedyny stricte konsumencki produkt jaki mają i jaki osiągnął jakiś tam sukcess. Stąd ta ostatnia zmiana strategii i poluzowanie 30% smyczy. Asha przyszła tylko po to żeby uwiarygodnic tę zmianę, bo Spencer po tym wszystkim był już skompromitowany.Wiec dla nas na razie jest spoko, ale jaka jest pewność że MS znowu za kilka lat coś nie odjebie i nie wróci do starych planów by Xbox przynosił 30% zyski? Otóż żadna.Może skomplikowane ale dla mnie jako konsumenta powód jest prosty dlaczego teraz Xbox ssie pałkę: zaporowe ceny konsol i game passa. Series S będąc słabszy od PS5 bronił się ceną i GP za grosze. X będąc w cenie PS5 bronił się wydajnością i kulturą pracy. Teraz żadna konsola MS się nie opłaca. Jedynie dla fanatyków, siedzących w ich ekosystemie zbierających osiągnięcia na tej platformie od 20 lat a tacy ludzie to garstka. Tutaj na forum patrząc po zakupach growych prawie wszyscy to sony klapy i kilka switchowców. Zielone pudełka objawiają się raz na miesiąc. Sami tego chcieli i uznali, że fanów mają w dupie pozbywając się exów. Teraz Asia próbuje stosować damage control ale jakoś nie widzę tego, żeby wrócili do łask i podbili rynek helixem. Nie ekscytuje mnie chyba żadna gierka z tych co mają dzisiaj pokazać poza Clockwork. Może będzie jakaś niespodzianka. Będzie Todd Howard dzisiaj czy Bethesda ma jakąś osobną konfe?
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Na Eldera za wcześnie, to samo z Blade, od Bethy może jakiś remaster Fallouta wleci max.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. 2 godziny temu, MaZZeo napisał(a):Moim zdaniem sytuacja jest prosta jak jebanie - odkąd MS zaczął wydawać gry na wszystko, w tym Switch i PS5 to sprzedaż Xboxa spadła jak kamień w wodę. Podwyżka cen sprzętu tylko dopięła temat.Dalsza kontynuacja tej strategii licząc na to że jakimś cudem ludzie kupią Helixa kiedy i tak gry MS wyjdą na Switch 2 i PS5/PS6 to głupota.Zaoraliby się totalnie, gdyby to kontynuowali. Ja mimo, że siedzę od dłuższego czasu na sprzętach Sony nie wyobrażam sobie, aby konkurencja popełniła samobójstwo. Muszą być niestety eksy po jednej jak i po drugiej stronie, aby jedni czuli oddech drugich. Słabsza forma MS pokazał, że nagle Sony nic nie musi, podnosili sobie ceny wszystkiego, nie wydawali zbyt wielu gier swoich studiów, a MS wypełnił im tą lukę swoimi grami, na które rzuciło się sporo odbiorców, a oni i tak 30% ściągnęli. Widać otrzeźwienie i dobrze, bo jeden gracz na rynku nie może czuć się zbyt swobodnie. Wiem, że wiele osób wolałby, aby każda gra była dostępna na jednym sprzęcie, jednakże to powoduje tylko, że tworzy się monopolista, którego działania prowadzą do maksymalnego dojenia graczy. Jedyne co może powstrzymać tą zmianę, to sami włodarze MS, którzy poczuli już pieniądz od graczy playstation i pytanie czy nagłe odcięcie się od tego, a umówmy się, że to jest całkiem duża baza nie będzie ich zbyt boleć, a oni jednak mocno patrzą na słupki i $$$.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Autor 19 minut temu, Chewie napisał(a):Może skomplikowane ale dla mnie jako konsumenta powód jest prosty dlaczego teraz Xbox ssie pałkę: zaporowe ceny konsol i game passa. Series S będąc słabszy od PS5 bronił się ceną i GP za grosze. X będąc w cenie PS5 bronił się wydajnością i kulturą pracy. Teraz żadna konsola MS się nie opłaca.Aktualnie to chyba żadnej konsoli nie opłaca się kupować, może poza Switchem 2. Wszystkie konsole mocno zdrożały od premiery, abonamenty podobnie, ten kto zdecydował się na zakup przed podwyżkami to wygrał. Takie pojebane czasy.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Dzisiaj pokażą Felixa za 699$ z premiera wrzesień i mocą 40 terafankow. Tak będzie trust me
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Nic nie pokażą, a jeśli ten rating Gearsow na Ps5 jest legitny to będzie koniec błogosławionej Asi a powrót do szarej rzeczywistości
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Sprzedaja nowa konsole znowu wizją pełnoprawnej platformy z exami i im sie odwidzi za kilka lat bo jakiś menagerek będzie chciał sie wykazać. Ja juz sie nie nabiorę.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Jakby się tak zastanowić to żadnego sprzętu się nie opłaca teraz kupować Do casualowego grania moim zdaniem najlepiej wypada teraz switch oled, którego można wyrwać za 900 zł na czasami. 38 minut temu, Daddy napisał(a):Na Eldera za wcześnieRaczej o jakieś 10 lat za późno ale wiem co masz na myśli, jak te patałachy się uwiną do 2030 to będzie dobrze. Potem jeszcze się okaże, że dostaniemy slopa na poziomie saarfielda.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. W dniu 5.06.2026 o 15:31, Bzduras napisał(a):Pewnie tak, ale nie zmienia to tego, że jednak takie konto powinno dać się odzyskać jeśli dysponuje faktycznie tymi wszystkimi kwitami jak serial konsoli, zakupy na koncie i inne mega szczegółowe dane, a nie "sorki idź sobie".Synowi zajumali konto. Nie dało sie odzyskac ale wszystko co mial kupione przepieli mi na inne konto. Nie pamietam ile to zajęło bo straszyli 3 tygodniami, ale w pare dni bylo zrobione. Gadalem z supportem od majfrendow ktory na początku mi pisal po polsku z translatora. Nawet mi bylo jak napisal do mnie per "Wspaniały!", ale niestety zorientowałem sie ze chodziło o Great! ;) I kazałem pisac po angielsku.Mozliwe ze czegoś nie przeniesli typu achievementy czy save... Straszyli ze moze byc problem, ale syn nic nie zgłaszał ze jest nie tak po całej akcji. Edytowane 4 godziny temu4 godz. przez Kangus
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. 4 godziny temu, MaZZeo napisał(a):Moim zdaniem sytuacja jest prosta jak jebanie - odkąd MS zaczął wydawać gry na wszystko, w tym Switch i PS5 to sprzedaż Xboxa spadła jak kamień w wodę. Podwyżka cen sprzętu tylko dopięła temat.Dalsza kontynuacja tej strategii licząc na to że jakimś cudem ludzie kupią Helixa kiedy i tak gry MS wyjdą na Switch 2 i PS5/PS6 to głupota.Xbox jest już pogrzebany, nie dlatego, że wydają na wszystko tylko dlatego, że tu strategia zmienia się średnio co 2 lata. Już nikt im w nic nie uwierzy. Nawet jakby teraz mieli wydawać przez 10 lat exy, to każdy będzie myślał, że za 2 lata zmienią zdanie.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Jak dla mnie to ta konsola sie nie sprzedawała zanim nie powiększyli cen i otwarli granic na inne sprzęty. Nie tu jest problem, oni nie maja marek sprzedających sprzety. Skoro forza tak dobrze sie sprzedala na ps5, tak samo sea of thieves to dlatego ze dla klientow na ps6 nawet tak udane tytuły to za mało zeby zmienic obóz. Edytowane 4 godziny temu4 godz. przez Kangus
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Xbox od początku tej generacji sprzedaje się średnio, a Mazzeo wierzy, że to przez pójście w multiplatformowosć. Sterydo zresztą dobrze to podsumował.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Bo tu nie ma jednej przyczyny, to wszystko jest suma mniejszych i większych odklejek marki w ostatnich latach. Ale zaufanie zostało już nadszarpnięte i będzie bardzo ciężko je odbudować, tak jak kiedyś Unity odjebało i rzesza ludzi tworzących na tym silniku po prostu przesiadła się na inny bo nie było gwarancji, że za jakiś czas nie wrócą do tych genialnych inaczej pomysłów.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Niech już trzymają się idei ekosystemu i wydają gry na wszystko, bo trzymanie drogich IP dla konsoli, którą w porywach opchniesz docelowo do 30 mln ludzi skończy się tylko tym, że będą zamykać kolejne studia i kasować kolejne gry.Rynek konsolowy jest wąski, nie rośnie, ale koszty i konkurencja na rynku wydawniczym owszem.Niech robią jakąś konsolę dla ultra zapaleńców, ale nie uzależniają od niej całego być albo nie być, bo na to jest już przynajmniej o 10 lat za późno. Edytowane 3 godziny temu3 godz. przez SnoD
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Autor 13 minut temu, MYSZa7 napisał(a):Xbox od początku tej generacji sprzedaje się średnio,Na początku był najszybciej sprzedającym się Xboxem w historiihttps://www.ign.com/articles/xbox-series-xs-are-the-still-the-fastest-selling-consoles-in-xbox-history-almost-two-years-inAle rynek szybko się nasycił i sprzedaż zaczela hamować. A potem dodatkowo MS sam pomógł tym spadkom gdy zaczał ograniczać produkcję sprzętu i wycofywać ją z wielu rynków.26 minut temu, Kangus napisał(a):Jak dla mnie to ta konsola sie nie sprzedawała zanim nie powiększyli cen i otwarli granic na inne sprzęty. Nie tu jest problem, oni nie maja marek sprzedających sprzety. Skoro forza tak dobrze sie sprzedala na ps5, tak samo sea of thieves to dlatego ze dla klientow na ps6 nawet tak udane tytuły to za mało zeby zmienic obóz.No tak, przy dzisiejszym zalewie dobrych gier na każdej platformie coraz mniej jest tytułów dla których warto wydać specjalnie 500, 600, 700 dolarów na jakąś konsole. Sukces takiej Forzy opiera się w dużej mierze na tym wlasnie że nie trzeba mieć konsoli Xboxa by w nią zagrać.Dlatego nawet jeśli zdecydują się nie wydawać Gearsow na PS5 to moim zdaniem bylby to ruch bardziej obliczony na to żeby ochronić i udobruchać własnych klientów niż próba zdobywania nowych. Bo wiadomo że choćby Gearsy okazały się grą 10/10 to raczej bardzo niewiele osób porzuci PS5 dla Xboxa.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Autor 2 minuty temu, MYSZa7 napisał(a):zwracam honor MateuszNie ma sprawy, jesteśmy tylko ludźmi każdy się czasem pomyli
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Xone i XS kolejno notowały rekordy sprzedaży, ale to raczej wynikało z tego, że konsole na starcie były względnie tanie i wajcha przesuwała się po prostu w kierunku wczesnej adopcji sprzętu. Tyle, że Xone miał jeszcze całkiem dobre "nogi" które XS upierdoliło na minach, które sam MS regularnie podrzucał.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Seriesowi to najbardziej pomogła niska dostępność ps5, sporo osób kupiło xboxa dlatego bo ps5 nie było w sklepach.A One na początku pomógł deal z ea sports na ekskluzywne legendy w fifie, (po 2017 roku sporo content creatorów przeskoczyło na ps4 bo deal się skończył), a chyba jeszcze do 2015 roku mieli deal z activision na marketing coda?