Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PSX Extreme 291

Featured Replies

Opublikowano

PSX Extreme #291

o1.thumb.jpg.79346792d4742bfb365363db82cc40dc.jpgo2.thumb.jpg.7a78297602b0e0c010de3e6503ac7642.jpg

o3.thumb.jpg.7821cbb6e263225d400a3f3472e6adcb.jpgo4.thumb.jpg.20b42925e7c8932602e1ed9fc85ec062.jpg

Spoiler

Październikowy numer dostępny od czwartku 28.10

Prenumerata - wysyłka 25.09 (poniedziałek)

Cena magazynu - 11,99 zł. 
Numer w czterech wersjach okładkowych związanych z porami roku

Roger: Tak, właśnie mija rok do momentu, w którym na rynek trafiły PlayStation 5 i Xbox Series X rozpoczynając tym samym kolejną batalię Sony z Microsoftem. Był to dziwny rok, obarczony pandemicznymi obostrzeniami, upadkiem branżowych targów, brakami w dostawach i walką ze skalperami. Każda z firm idzie nieco inną drogą, promując swój model biznesowy. Która konsola lepiej wystartowała? Która rokuje lepiej na przyszłość? I co zaoferowały nam przez ten rok w kontekście gier i usług konkurujące ze sobą firmy? O tym w pierwszym temacie numeru, gdzie redaktorzy oceniają nową generację po roku od debiutu. Szczerze, bez frazesów. A przecież w numerze znajdziecie też obszerny test Switcha w wersji OLED, który dla części czytelników może okazać się lepszym wyborem niż sprzęty „Niebieskich” i „Zielonych”. 

Tematy numeru są jeszcze dwa. Jeśli czekacie na czwartego Matrixa, to w numerze znajdziecie wypełnione smaczkami, teoriami, easter eggami streszczenie fabuły i kompendium wiedzy o całym uniwersum, na które składa się nie tylko trylogia filmów, ale również dwie gry czy animowany Animatrix. Z kolei Dżujo w tekście 2001: Konsolowa odyseja kosmiczna, przenosi Was za kulisy jednego z najbardziej niesamowitych okresów w historii gier wideo i debiutu takich gier jak Silent Hill 2, Devil May Cry, Final Fantasy X, Halo czy ICO. I spróbuje wytłumaczyć, dlaczego magazyny odmawiały Rockstarowi… materiałów promujących GTA III. 

W recenzjach ciasno. Cieszy ogromnie, że prawie miesiąc przed premierą dostaliśmy od Square Enix kod na recenzję Strażników Galaktyki, ale w numerze sprawdzamy też takie kąski jak Far Cry 6 (dorzucając publicystykę o tym, co siedzi w głowach dyktatorów), Metroid Dread (z ciekawym konkursem dla czytelników), remastery Alana Wake’a i trylogii Crysisa, The Dark Pictures Anthology: House of Ashes, Back 4 Blood, zaskakująco dobrego Riftbreakera (mamy też wywiad z twórcami) czy konsolowe Phoenix Point. O pastwieniu się nad eFootball 2022 nie wspominam, bo nie kopie się leżącego. 

Jeśli kochacie Gwiezdne wojny to nie przejdziecie obojętnie obok historii kultowego KOTORA i opowieści o Rycerzach Starej Republiki. Wielbicielom Polonii serca zabiją szybciej w trakcie lektury opowiadającej o losach „Tygrysiej Maski” – kultowego anime, którego losy potoczyły się dość niespodziewanie, inspirując do wielu niesamowitych akcji oraz dając nam jedną z najbardziej pamiętnych postaci w Tekkenie. Piechota tym razem odpoczywa od retro, ale nie od tekstów. W Pętlach Pętli zadaje dość istotne pytanie – a co jeśli czytałeś już ten wstępniak? Co jeśli wszyscy żyjemy w jednej, wielkie pętli czasu? Co mówi o tym nauka, a co gry? Klasycznie już nie może zabraknąć deseru – tym razem w postaci powracającego na łamy magazyny działu DC Lives Forever, gdzie Majk przygląda się scenie Dreamcasta, nowym demom, grom i niesamowityn projektom społeczności skupionej wokół ostatniej konsoli Segi. A jeśli komuś wciąż mało, to Butcher zaprasza na playtest nowego Battlefielda, a ja na test nowej kierownicy od Thrustmastera dedykowanej między innymi PS5. 

Dzięki za wsparcie na Patronite i cholernie motywujące maile i jak zawsze – niech Wam nowy numer służy gdziekolwiek go czytacie.

•  

9.thumb.jpg.ab860d06dc400d8c4b048fe307ae546b.jpg

2.thumb.jpg.b86a8d2bf0bedd629683c45a40dc49df.jpg

1.thumb.jpg.876bede3ec770eeb57a703de9aa1cbc2.jpg

3.thumb.jpg.6960799d71f5cab63aa8d250eb617995.jpg

4.thumb.jpg.568d80fc8864f022b2b9844b3e5250aa.jpg

5.thumb.jpg.eeee38070d9a2c658c6502ee9b6e56af.jpg

6.thumb.jpg.9390cdda20ecbcf45f99bb4a75868985.jpg

8.thumb.jpg.aa45230048d524f78784ace0904af426.jpg

PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE!

TEMATY NUMERU

Next-geny – rok pierwszy
Niebieska czy czerwona? Matrix w pigułce
2001: Konsolowa odyseja kosmiczna  

CO NOWEGO

Tchia
Tiny Tina’s Wonderlands
Bayonetta 3
Farming Simulator 22 
Pixel Heaven – relacja ze spotkania redakcji
Switch OLED – test konsoli  
Test kierownicy Thrustmaster  

PLAYTESTY
Battlefield 2042

RECENZJE

Far Cry 6
Back 4 Blood
The Artful Escape
Mario Party Superstars
A Juggler’s Tale
I Am Fish
Sable
Dying Light - Platinum Edition
The Dark Pictures Anthology: House of Ashes
Marvel: Strażnicy Galaktyki
Xuan Yuan Sword 7
AWAY: The Survival Series
Astria Ascending
Castlevania Advance Collection
Lake
Insurgency: Sandstorm
BPM: Bullets Per Minute
Lemnis Gate
Crysis Remastered Trilogy
Phoenix Point: Behemoth Edition
Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba – The Hinokami Chronicles 
NHL 22
Alan Wake Remastered
Agatha Christie - Hercule Poirot: The First Cases 
Okinawa Rush
Hot Wheels Unleashed
Metroid Dread
eFootball 2022
The Riftbreaker

HARDKOR

Co tkwi w umyśle tyrana?
W pętlach pętli 
Dreamcast Lives4ever 
Myszaq lubi 
Wywiad Exor Studios 

RETRO

Tygrysia Maska - zasady ponad wszystko
KotOR - pośród rycerzy Starej Republiki

FELIETONY

Dwóch zgryźliwych tetryków [Mielu / Marcellus]
Na piechotę [Piechota]
Od gracza dla graczy [Mazzi]
Fabularna tawerna [Zax]
Savepoint [Michał Walkiewicz]
Okiem maniaka [Roger]

STAŁE RUBRYKI

Co nowego 
Ohayo Nippon
Dobre, bo polskie
Hyde Park
Headshot
Comix Zone
Region Filmowy
Graczpospolita
Listy
Patronite

PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE!

PRENUMERATA zostanie wysłana w poniedziałek, 25.10. W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na prenumerata@psxextreme.pl lub posty w tym temacie.

Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na naszym profilu facebookowym.

Edytowane przez Roger

• Odpowiedzi 111
  • Wyświetleń 17,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Może mam już zwidy, ale zauważyłem ostatnio, że coraz częściej pojawia się tendencja do łaskawszego spoglądania na gry, jeśli te znajdą się w GamePassie. Takie wiecie - "no gra jest przeciętna, ale je

• Tadzia nie ma drugi numer I to jest dobra zmiana.

• Trzeba będzie kupić 4 egzemplarze, żeby skompletować Vivaldiego 

Opublikowano

A ktoś narzekał na okładki z Fifą xd Wygląda jak z gazetki z grami na PC sprzedawanymi 15 lat temu.

Opublikowano

To numer z gatunku tych, które kładziesz tylną okładką do góry, jakby przypadkiem przyszli goście. ;)

Opublikowano
35 minut temu, Jeez_PS napisał:

Serio będzie taka okropna okładka ?

w pierwszej chwili pomyślałem, że mamy kwiecień i taka okładka to żart :) ale ok, w sumie może i być z Fortnite, Minecraft, byleby pisemko dalej wychodziło.

Opublikowano

Jak dla mnie 11/10. Zawsze chciałem zobaczyć Zetora na okładce szmatławca, tylko o tym nie wiedziałem

Opublikowano

Tadzia nie ma drugi numer :banderas: I to jest dobra zmiana.

Opublikowano

Ciągnik na okładce?

To jest Ś W I E Ż E

Opublikowano

Ciagnik na polu zima. Ma sens.

Opublikowano
8 minut temu, Mejm napisał:

Ciagnik na polu zima. Ma sens.

nie wiem czemu, ale coś mi mówi, że nie jesteś rolnikiem

Opublikowano

przynajmniej rodzina pomyśli, że w końcu czytasz coś wartościowego, a nie znowu te gierki.

Opublikowano
8 minut temu, Figaro napisał:

nie wiem czemu, ale coś mi mówi, że nie jesteś rolnikiem

Za to ty kurwa jesteś xd W sumie ciągle się orasz, to trochę tak.

Opublikowano

Zobacz okładki CD Action, zobacz okładki PE, no kurwa xd

Opublikowano

Zobacz co w środku CDA, zobacz co w środku PE. ;) Jeśli taki model biznesowy zapewnia przetrwanie pismu, to nie ma o co drzeć szat. Najwidoczniej taki mamy klimat. 

Opublikowano

Tygrysia Maska :banderas: 

Już zapomniałem, że było takie coś. Widocznie mój umysł wyparł traumatyczne wspomnienia jak mnie brat lał po każdym seansie w ramach zabawy w wrestling.

On oczywiście za każdym razem był Tygrysią Maską :frog: 

Opublikowano

Ta okładka przejdzie do legendy.

Taka z humorkiem.

Xd

Opublikowano

Mam nadzieję, że dostanę jesienną :ohboy: