number_nine 1 317 Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 ja pierdole chłopie, Ty to pewnie w knajpie sie pytasz czy używają soli morskiej czy himalajskiej, a jak morskiej to czemu tak XDDD 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
triboy 958 Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 38 minut temu, grzybiarz napisał: PDF się różni od papieru: 85 strona, w papierowej wersji mamy reklamę Teraz Rock, wydanie o Nirvanie a w pdfie, reklama pisma Pixel Addict Czemu tak? Wydawca Teraz Rock zapłacił za reklamę w pismie, a tamci za pdfa? A tymczasem Roger z Łapuszem. - O kurwa, poszła nie ta reklama 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
iluck85 2 821 Opublikowano 1 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 Survival horror 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Plugawy 3 661 Opublikowano 1 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 Oni tam to korekty nie mają. Łapusz oszczędza na etatach. Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 855 Opublikowano 1 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 Korekty jako takiej to nigdy nie mieli. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gregorius 480 Opublikowano 1 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 Koso swego czasu robił korektę zdaje się. Cytuj Odnośnik do komentarza
Grześ 373 Opublikowano 3 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2023 Z wywiadu z Haradą dowiedziałem się tyle, że nic nie może zdradzić. Wspaniały wywiad (oczywiście nie mam nic do Kaliego, gratuluję mu szansy, zadał bardzo ciekawe pytania, ale rozmówca niczego nie mógł powiedzieć). Mazzi w swoim felietonie napisał o Forspoken: Cytat Square Enix nawet nie próbowało walczyć z krytyką, tylko wzięło projekt za grube miliony dolarów do szopy na podwórku, gdzie humanitarnie go odstrzeliło, by dłużej się nie męczył. Dosłownie po kilku minutach od odłożenia gazety dostałem maila od SE, że w maju wychodzi fabularne DLC. To chyba projektu nie odstrzelono? Cytuj Odnośnik do komentarza
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Kmiot 13 545 Opublikowano 6 Maja 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2023 No jestem, bo co? Newsy i inne plotki pomijam, ale w szkole mnie uczyli, że odpowiada się pełnym zdaniem. Tymczasem Square Enix wydało na Forspoken 100 milionów. Milionów czego? Czekoladowych monet? No i wreszcie ktoś zmienił czcionkę w konsolometrach na taką, w której "z" nie wygląda jak "ż". Same konsolometry w tym miesiącu nawet udane (6/10), a przy "ja do okulisty" troszkę sapnąłem nosem w sumie. Diablo 4 to nie moja bajka. Może zagram za rok, jak będzie chodzić po 100zł, więc sorry Kacper, brak u mnie ekscytacji, ale to nie Twoja wina. O tym wywiadzie z Katsuhiro "Nie Możemy Ujawnić Szczegółów" Haradą już dwukrotnie tutaj wspominano, więc to litościwie zostawię. Ogólnie playtest skierowany raczej do wyjadaczy i rozumiem, że to do nich te wszystkie zapisy i skróty ciosów oraz informacje o tym, jak się zmieniła charakterystyka znanych kombinacji. Ale oni te zapisy znają na pamięć, więc nie potrzebują legendy? Pozostało mi chyba potraktować tę ramkę jako kącik edukacyjny, bo nawet z nią połowy playtestu nie rozumiem. Ogólnie wolałbym, aby przyszła recenzja skupiała się na ogólnych odczuciach z gry i była przystępniejsza do szerszego grona oraz ewentualnych NOWYCH graczy. Starzy fani marki i tak zagrają, a nowym informacja, że "teraz FC, DF+1+2 tym razem wchodzi poprzez qcf+1+2" i tak nic istotnego nie powie. Test Star Warsów autorstwa Butchera. No znam efekt bez czytania, czyli ochy i achy. Dzisiaj - po dość "hucznej" premierze - jesteśmy już mądrzejsi i wiemy, że technicznie grze daleko do ideału. Butcher tymczasem skrobie o tym dwa zdania (czasem chrupnie, czasem obiekt przeniknie) i kończy optymistycznym "walka z optymalizacją kodu trwać będzie do końca..." Chyba końca tego roku, hehe. Playtest Golluma zaskakująco dobry i treściwy. Gierka w sumie weszła na mój radar zainteresowań, więc Kali chyba spisał się na medal. Wolałbym tylko, aby screeny z gry były większe, a twarze Golluma i Kaliego mniejsze, ale to już chyba kwestia preferencji i priorytetów. Wyróżnić muszę również stronę z mniejszymi tytułami od Daedalic, bo gry praktycznie kompletnie nieznane, a okazuje się, że warto je mieć na uwadze (przynajmniej niektóre). Ogólnie bardzo owocna ta wizyta Kaliego w Hamburgu. Brawo. Zróbmy sobie pikselka. I tutaj wychodzi przewaga Kacpra w konstruowaniu tekstu. Czyli obranie osi i obudowanie wokół niej opowieści, aby całość nie przypominała wyliczanki ("10 najsympatyczniejszych wąsaczy Dzikiego Zachodu", hehe). Rzecz, na której wciąż potyka się wielu publicystów bez ambicji. W ogóle artykuł parę razy mnie nawet rozbawił, bo twórcy gier uroczo czasem omijają, bądź upraszczają kwestię dzieci ("ważących tyle, co miecz w ekwipunku" xd). No i spoiler z FF7, dzięki Kacper! Ogólnie czekamy na radosne wieści, trzymaj się tam pośród pieluch. Hyde Park. Najbardziej intrygujący ten od Adama. Wspomina o "retroszaleństwie Kosa i Rogera", więc czekamy na szczegóły. Piechota coś wie, na niego! No i Adamus musi wrzucić na luz, chociaż trochę odpocząć? Każdemu czasem się przydaje, więc oczywiście - czytelnicy zrozumieją. Roger też będzie musiał, bo o ludzi trzeba dbać. Tylko kto zadba o Rogera? ;] Recenzje. Kwestia oceny RE4 już była poruszana. Dodam tylko, że Komodo podszedł do tematu rozsądnie, według niektórych zbyt rozsądnie, ale jego prawo. Oczywiście najwięcej szkody wizerunkowi PE jako rzetelnemu źródłu recenzji narobiła ocena dla TLoU: Part 1, bo wybronić ją można tylko argumentami typowo fanboyowskimi. No nieprofesjonalne to było i elo. Wszystko to niby tylko cyferki, ale niesmak pozostał. Po raz kolejny dostajemy też recenzję od jakiegoś randoma (Minecraft Legends od Kamińskiego), o którym kompletnie nic nie wiemy. Ot, przyszedł, napisał reckę i poszedł do domu. Równie dobrze mogę przeczytać opinię kogoś losowego z sieci, bo tyle samo będę wiedział o jego preferencjach. Nie wiem, to taki ogromny problem, żeby ktoś "debiutujący" w recenzjach napisał krótką ramkę o sobie. Tak samo Aysnel - pisze już którąś z kolei krótką recenzję anime-rpg, a ja nadal kompletnie nie wiem kim jest ten gościu i skąd się wziął. Dead Island 2 i jedyny minus gry to według HIVa "to nie jest prawdziwa piaskownica". Naprawdę jeszcze nie znudziły mu się piaskownice wszelakie, że ukierunkowanie gry na korytarz uznaje już za wadę, tym bardziej, ze istota zabawy - system walki - jest bogaty? Pytanie retoryczne, ale trochę mnie to razi, albo nie rozumiem zarzutu. Fajna ta ramka przy recenzji Tchii. Taka nie z tej gry. Poza tym recenzja tip-top, zgadzam się praktycznie z każdym akapitem, ale ocenę dałbym nieznacznie wyższą, bo byłem tymi wysepkami oczarowany i gra wlała dużo ciepła w moje serce. Przy recenzji WWE 2K23 nieco rozbawił mnie wyróżniona kwestia, że "bez sięgania do portfela na wstępie otrzymujemy dużą liczbę postaci", tak jakbyśmy rozmawiali o grze free-to-play. Tymczasem płacimy za nią 320zł (domyślnie), więc nikt łaski nie robi, że w grze o wrestlingu dostajemy dużo postaci. HIV w recenzji dodatku do Destiny 2 pyta: "Rozbo, buraku, gdzie Cię wcieło?". Tymczasem Rozbo w HP: Ktoś tu kogoś unika, hehe? Chłopaki, gramy w Destiny 2, ale nie mówcie Hivowi, ok? Roger fajne te gierki recenzuje, takie nie za poważne - Świnka Peppa, wyścigowe dinozaury, smartfonowe Justice League. Ale wróć, tym ostatnim nawet mnie nieco zaintrygował, bo lubię czasem takie gówno włączyć na rozluźnienie i granie na leżąco. Trochę siara, ale jak gdzieś dostanę za darmo, to pewnie włączę xd Konsolite znów ograł masę przeciętnego szrotu i przez jego sceptycyzm trudno z tej zgrai wybrać jakiś błyszczący tytuł. Może ten Pronty? Albo Overloop, który mocno kojarzy mi się z The Swapper (słodkie czasy giercowania na Vituni). Czekam na jakieś 9/10 (spoiler: ponoć będzie w kolejnym numerze, ale nie uwierzę póki nie zobaczę). Walking Dead oczywiście ląduje na liście "do ogrania" w przypadku, gdybym się zdecydował na PSVR2 w przyszłości. Kacper narobił mi apetytu na... Anno 1800. Na grę z cyklu, który zawsze był poza okręgiem moich zainteresowań. Chłop ma przemawiający do mnie styl, albo ja jakąś słabość. Ostatnio pod wpływem impulsu kupiłem Scars Above i nie żałuję, teraz podobnie się przymierzam do Anno 1800, choć w tym przypadku chyba poczekam aż nieco stanieje, bo sobie nie ufam z tym gatunkiem. Ale ziarnko zostało zasadzone. Advance Wars 1+2. Napiszę tak: tego typu remastery mogą mnie zachęcić tylko poprzez dodatkową zawartość, albo atrakcyjniejszą oprawę. Tutaj ponoć nie ma tego pierwszego, a oprawa jaka jest - każdy widzi. I większość woli klasyczną grafikę, która miała urok i przede wszystkim nie była tak sterylna. To tak na marginesie, bo chciałem z siebie wyrzucić ten żal. Publicystyka. NPC. Nie wiem kim jest Sebastian Kochański (znów - razi brak komunikacji z czytelnikiem w tym względzie), ale niech ograniczy próby bycia cool, jazzy i zabawnym. Czasem mu to wychodzi lepiej, czasem gorzej, ale za często próbuje i wybijało mnie to z sedna lektury. Poe? Prawdopodobnie najlepsze strony w tym miesiącu. Takie materiały się czyta jak zwykle bardzo rześko - krótka biografia, twórczość, wpływ na kulturę, kilka dekoracji w postaci konkretnych screenów czy ujęć z dzieł, o których mowa. No koronkowa robota, a jeśli Kacper potrzebuje paliwa dla motywacji, to niech tych kilka słów pochwały spełnią swe zadanie. Natomiast sam Poe niedoceniany, a pojawia się przecież w towarzystwie POTĘŻNYCH nazwisk (Britney Spears!), a jego tropy biegną daleko i głęboko. BioShock/Rapture. Pomijając kolejne nowe nazwisko i moją konsternację z tego wynikającą to artykuł całkiem udany. Nieco za bardzo "zbity" (lubię śródtytuły pozwalające "nabrać powietrza"), ale wzbudza tęsknotę za tą grą i chciałoby się w sumie powrócić do Rapture. Może trzeba będzie. BioShock rozebrany pod kątem filozoficznym, społecznym i moralnym, bardzo sprawnie i bez przynudzania (z drobnymi epizodami na lekkie ziewnięcie). Za cienki w uszach jestem, by wchodzić tutaj w dyskusję, więc tak to zostawię. Zaznaczę tylko, że powieść o której mowa ("Atlas wzruszył ramionami") w polskim przekładzie figuruje głównie jako "Atlas zbuntowany" i pierwszy raz w sumie spotykam się z tłumaczeniem z artykułu. Może i trafniejsze, ale jednocześnie mylące gdyby ktoś postanowił poszukać powieści w księgarni. Do czego zresztą zachęcam, choć rozmiary (ok. 1200 stron) mogą odstraszać. Targi Gier vs. Copy Party. Norby lubi takie wspominkowe teksty o podobnej tematyce. Co prawda mam wrażenie, że zaczyna się nieco zapętlać i pisać wciąż o tym samym, tylko inaczej, ale lekkie pióro sprawia, że lektura nie stawia oporów. No i te zdjęcia, Koso taki opalony wixiarz xd F.E.A.R. Zgodnie z tradycją u Grabarczyka - nierówny. Chwilami angażowałem się w treść, aby być z niego wybitym zlepkami w rodzaju "aż do 2003 r., gdy podmiot licencyjny zmienił nazwę na Touchdown Entertainment, a później został wchłonięty przez giganta, Warner Bros, po przejęciu Monolith Software". Rozumiem, nadążam, nie to, że się zgubiłem w treści, ale to zawsze jak trafienie na twardszy kawałek kotleta w trakcie przeżuwania. Chrząstka jakaś czy coś. Z drugiej strony lepiej, że podane jest w tak błyskawiczny sposób, niż rozbijać to na kilka zdań. Niemniej autor powinien częściej odpuszczać i pisać jako gracz, a rzadziej jako kronikarz. Gra zawsze gdzieś krążyła po orbicie moich "kiedyś zagram, wierzę", ale artykuł sprawił, że pojawiała się na bliższym horyzoncie, więc generalnie dobra, skuteczna robota. Pozostałe. Ja tam lubię komiksy Śledzia. Nie bawią mnie, ale nie muszą. Chciałbym również zauważyć, że już kolejny numer nie ma nic od Dziatkiewicza i w sumie nikt nie zatęsknił. Może kuzyni byłych właścicieli automatu się skończyli i nie ma z kim wywiadów robić? Gdzie Retrorecenzja? Gdzie Forumki? Standardowo, mimo narzekania na to i tamto - fajnie, że wciąż jesteście Panowie i że dostarczacie co miesiąc ten papierowy dowód Waszej pasji do gier. Ślę całuski. 13 4 Cytuj Odnośnik do komentarza
K.Adamus 668 Opublikowano 6 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2023 Dziekujemy, wiem że się powtarzam ale feedback dodaje sporo węgla do tej powolutku toczącej sie lokomotywy. A Roger mnie tam nie trzyma w piwnicy i nie każe klepac tekstow (mrugnąłem dwa razy jakby co), po prostu mam jakąś chorą tendencje do przeszacowywania czasu jakim dysponuję . Trochę działam na zasadzie wódy z Redbullem. Ale to wszystko niewazne, kiedy ktos pisze ze sie podobało. A rady z HP posłuchalem, weekend majowy odpuściłem i spotkałem się z jednym takim redaktorem PSX Extreme (i innymi kumplami) na butelce albo trzech zmrożonego płynu ;> Ktoś zgadnie? Cytuj Odnośnik do komentarza
Konsolite 537 Opublikowano 6 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2023 7 godzin temu, Kmiot napisał: Konsolite znów ograł masę przeciętnego szrotu i przez jego sceptycyzm trudno z tej zgrai wybrać jakiś błyszczący tytuł. Może ten Pronty? Albo Overloop, który mocno kojarzy mi się z The Swapper (słodkie czasy giercowania na Vituni). Czekam na jakieś 9/10 (spoiler: ponoć będzie w kolejnym numerze, ale nie uwierzę póki nie zobaczę). Szczerze to z tych gier co tam opisałem - nic nie pamiętam Nie zawsze się trafi taka perełka jak AfterImage, w sumie to mało kiedy się trafia, ale wedle Rogera te "gry wyglądają fajnie"... 9tka będzie, w pełni zasłużona Cytuj Odnośnik do komentarza
Kmiot 13 545 Opublikowano 6 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2023 5 godzin temu, K.Adamus napisał: A rady z HP posłuchalem, weekend majowy odpuściłem i spotkałem się z jednym takim redaktorem PSX Extreme (i innymi kumplami) na butelce albo trzech zmrożonego płynu ;> Ktoś zgadnie? Adam się odgrażał na urodzinowym podcaście, więc nawet nie muszę zgadywać? 1 godzinę temu, Konsolite napisał: Szczerze to z tych gier co tam opisałem - nic nie pamiętam Nie zawsze się trafi taka perełka jak AfterImage, w sumie to mało kiedy się trafia, ale wedle Rogera te "gry wyglądają fajnie"... 9tka będzie, w pełni zasłużona No widzisz, a gdyby Rogerowi się nie wydawało, że wyglądają fajnie, to taka perełka by Cię ominęła. Chłop ma nosa! W jednym przypadku na 50, ale ma. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Konsolite 537 Opublikowano 6 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2023 (edytowane) 2 godziny temu, Kmiot napisał: Adam się odgrażał na urodzinowym podcaście, więc nawet nie muszę zgadywać? No widzisz, a gdyby Rogerowi się nie wydawało, że wyglądają fajnie, to taka perełka by Cię ominęła. Akurat Afterimage to z mojej listy było Co jakiś czas podsyłam mu listę gierek które mnie interesują / wpadną mi w oko, Afterimage pamiętam jeszcze z zbiórki na KS. Jak by osoba co otrzymuje te listy, czytała je lub sobie jakoś zapisywała to było by więcej perełek w psxe zamiast "gier które wyglądają na fajne..." 2 godziny temu, Kmiot napisał: Chłop ma nosa! W jednym przypadku na 50, ale ma. Nawet ślepej kurze się czasem ziarno trafi Edytowane 6 Maja 2023 przez Konsolite Cytuj Odnośnik do komentarza
Kmiot 13 545 Opublikowano 6 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2023 Dobra, dobra, nie umniejszaj. Dostałeś do recenzji bez czytania Twojej listy? Dostałeś. Nos Rednacza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Patison47 0 Opublikowano 7 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2023 Byczqi, tak szukam, szukam, i nie widzę - była w szmatławcu recenzja Chained Echoes? Zbieram się już od paru miesięcy, żeby ją ruszyć, a opinia redaktorów na pewno by pomogła Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 289 Opublikowano 11 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 Ostatnio @kanabis mówił, że ogrywał nowego God of Wara na PS4, ale slimce i że różnice między Prosiakiem są spore, że np. Kratos nawet inaczej wygląda, nie ma takich detali. Wiem, że to tytuł na PS5, często w recenzjach to zaznaczacie "występuje też na PS4/XOne". Wiem, że PS5 jest już ponad 2 lata na rynku, ale jednak jak wychodzi jakiś hit, to fajnie jakbyście zrobili jakąś małą tabelkę jak gra prezentuje się na starej generacji. Nie każdy posiada PS5, a że takie różnice między nawet Pro, a Slim występują, to nie wiedziałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
kanabis 22 416 Opublikowano 11 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 Tez nie wiedzialem. Slabiutko wyglada na slimce w porownaniu do pro. Pewnie w wiekszosci tytulow z konkretna grafa jest taka roznica (horizon, tlou2 itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza
sph! 831 Opublikowano 12 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2023 309??? Cytuj Odnośnik do komentarza
653367899864225 1 Opublikowano 13 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 12 godzin temu, sph! napisał: 309??? Prosz.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
metalcoola 178 Opublikowano 13 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 W dniu 6.05.2023 o 10:47, Kmiot napisał: Test Star Warsów autorstwa Butchera. No znam efekt bez czytania, czyli ochy i achy. Dzisiaj - po dość "hucznej" premierze - jesteśmy już mądrzejsi i wiemy, że technicznie grze daleko do ideału. Butcher tymczasem skrobie o tym dwa zdania (czasem chrupnie, czasem obiekt przeniknie) i kończy optymistycznym "walka z optymalizacją kodu trwać będzie do końca..." Chyba końca tego roku, hehe. Recenzje. Kwestia oceny RE4 już była poruszana. Dodam tylko, że Komodo podszedł do tematu rozsądnie, według niektórych zbyt rozsądnie, ale jego prawo. Oczywiście najwięcej szkody wizerunkowi PE jako rzetelnemu źródłu recenzji narobiła ocena dla TLoU: Part 1, bo wybronić ją można tylko argumentami typowo fanboyowskimi. No nieprofesjonalne to było i elo. Wszystko to niby tylko cyferki, ale niesmak pozostał. Butcher to cały czas najsłabsze ogniwo, fanboy bez krzty obiektywizmu i łamacz obowiązujących zasad (10 dla Halo 3). Nie wiem czy ma jakieś układy, że jeszcze nie został wyrzucony? (Za sam tekst "Ręce opadają, ja tu zapie..am na targach a wy płaczecie bo "za mało Nintendo" powinien wylecieć) Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 289 Opublikowano 13 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 Handheldy2k23? Coś czuje że artykuł powstał dzieki tematowi na forum Cytuj Odnośnik do komentarza
łom 1 958 Opublikowano 19 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2023 Czytam sobie powoli numer i mam pytanie. Jaki jest sens dawania tych mikroskopijnych artów/screenshotów na boku recenzji przy ciekawostce o grze? Nie lepiej dać tylko ramkę a dzięki zaoszczędzonemu miejscu powiększyć już wrzucone screenshoty? Od dawna mi to nie pasowało ale na stronie 58 to wygląda tragicznie, opis jakiegoś przeciwnika, na obrazku (pipi) widać i dodatkowo margines na 6 linijek w dół. W 307 na stronie 66 też jest mikro screenshot który jest identyczny jak ten 3 cm wyżej na całą stronę. No nie wiem komu to potrzebne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi