Opublikowano 26 września 20231 r Wrześniowy numer dostępny - 28 września (czwartek) Prenumerata - wysyłka - 26 września (wtorek) Cena magazynu - 24,99 zł. (116 stron) Już za chwilę będziemy wybierali grę 2023 roku i jeśli ktoś uważał, że branża gier wideo jest w kryzysie, to musi chyba zweryfikować swój punkt widzenia. Od początku roku na rynek trafiły wszak tak docenione przez krytyków i graczy tytuły jak Diablo IV, Final Fantasy XVI, Baldur's Gate 3, The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, Resident Evil 4 Remake, Mortal Kombat 1 czy Starfield. To wszystko zawodnicy wagi ciężkiej, a za chwilę wjedzie jeszcze nowa Forza, nowy Asasyn czy kolejne odsłony Spider-Mana i Alana Wake’a 2. Jest bardziej niż pewne, że i te tytuły wybiją wysoko na Metacritic, więc wybór tej najlepszej gry Anno Domini 2023 będzie arcytrudny. Ale chyba zgodzicie się ze mną, że z takimi „problemami” chcielibyśmy się mierzyć co roku? Recenzje części z wymienionych wyżej tytułów znajdziecie w obecnym numerze PSX Extreme, ale miniony miesiąc ogólnie obfitował w duże premiery, więc w dziale recenzji wylądowały też Lies of P, Sea of Stars, nowa FIFA nie będąca już FIFĄ, The Crew Motorfest czy Cyberpunk: Widmo Wolności. Nie ma co ukrywać – jest grubo. Z relacji z gamescomu i przygotowanych playtestów dowiecie się z kolei czy warto czekać na takie produkcje jak S.T.A.L.K.E.R. 2, Space Marine 2, Ghostrunner 2, Black Myth: Wukong czy Super Mario Bros. Wonder. W Kolonii sprawdziliśmy dla Was blisko 20 tytułów, a większość z nich zadebiutuje w najbliższych miesiącach. W publicystyce świętujemy 28-lecie powstania ekranizacji Mortal Kombat. Jak wyglądała produkcja, jak film prezentuje się z perspektywy czasu i jak potoczyły się losy osób związanych z projektem? Zapewne zauważyliście też, że Polskę dopadła mania "chińskich gejmbojów", kieszonkowych konsolek wypełnionych grami, również tymi z nowszych generacji konsol. Sprawdzamy ile warte są te urządzenia i czy faktycznie granie na nich, również z legalnego punktu widzenia, ma sens. Pochylamy się ponadto nad estetyką Y2K, która narodziła się wraz z PSX-em i mocno odcisnęła swoje piętno na grach, filmach, muzyce i popkulturze. A teraz wszyscy nucą – „Freestyler, łaka maka fą!” Z kolei z artykułu o napisach końcowych dowiecie się wielu ciekawostek o tym, w jakich grach i filmach po raz pierwszy pojawiły się creditsy i jak twórcy wielu kultowych tytułów potrafią czynić z nich sztukę. No i jakie nagrody za ich obejrzenie czekają często na graczy. Zebraliśmy też najczęściej powtarzające się nawyki i rytuały związane z graniem na pierwszym PlayStation, co dla niejednego z czytelników może być sentymentalną podróżą w przeszłość. Fani mroczniejszych tematów docenią z pewnością materiał o początkach i rozwoju gatunku noir, tak w kinie jak i grach. Pamiętacie jeszcze Heavy Rain? Historia Metal Gear Solid Rising: Revengeance rzuci za to więcej światła na Raidena, gościa, który zastąpił Snake’a, a w którego zwątpił nawet sam Hideo Kojima. Porozmawialiśmy też z twórcami The Crew Motorfest, a w drugiej części artykułu o bilardach skręciliśmy nieco w stronę innych form tej zabawy, jak choćby uwielbiane w Japonii maszyny pachinko. Miłej lektury kochani! PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! GAMESCOM gamescom 2023 - relacja 16 Alan Wake 2 18 Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name 20 Tintin Reporter - Cigars of the Pharaoh 20 S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl 21 Dustborn 22 Warhammer 40,000: Space Marine 2 23 Sand Land • HYENAS 24 Banishers: Ghosts of New Eden 25 Foamstars • Undisputed 26 Ghostrunner 2 27 Little Nightmare 3 • Star Ocean: The Second Story R 28 Black Myth: WuKong 29 Assassin’s Creed Jade • Prince of Persia: The Lost Crown 30 Agatha Christie - Murder on the Orient Express 31 CO NOWEGO Granblue Fantasy: Relink 10 Jagged Alliance 3 11 Super Mario Bros. Wonder 12 Test dysku IRDM PRO SLIM 2 TB 13 Test konsoli Anbernic RG353V 14 RECENZJE EA Sports FC 24 34 The Crew Motorfest 36 Baldur’s Gate 3 40 Starfield 42 Lies of P 46 Mortal Kombat 1 48 Immortals of Aveum 50 Quake 2 • Agatha Christie - Hercule Poirot: The London Case 52 The Making of Karateka 52 Daymare: 1994 Sandcastle 53 Cyberpunk 2077: Widmo wolności 54 Armored Core VI: Fires of Rubicon 56 Sea of Stars 58 Goodbye Volcano High 59 Smerfy: Kart • Summum Aeterna • Crossfire: Sierra Squad 60 Under the Waves 61 Monochrome Mobius 62 Fae Farm 62 Humankind 63 Chants of Sennaar • Samba de Amigo • Red Dead Redemption 64 Eternights 65 NBA 2K24 65 Trine 5 • Bomb Rush Cyberfunk 66 Ad Infinitum • Warstride Challenges 67 HARDKOR Mortal Kombat 28 lat później 70 Estetyka Y2K – styl epoki PlayStation, Dreamcasta i PS2 74 Napisy końcowe 78 Wywiad: The Crew Motorfest 38 RETRO Retrocenzja 68 Bardziej bagatelne bilardy 82 Czarny GRYminał 86 Dekalog Szaraka 92 Metal Gear Rising: Revengeance - platynowe cięcie 96 FELIETONY Fabularna tawerna [Zax] 106 Savepoint [Michał Walkiewicz] 107 Dwóch zgryźliwych tetryków [Mielu/Marcellus] 108 Na piechotę [Piechota] 109 Od gracza dla graczy [Mazzi] 111 Okiem maniaka [Roger] 115 STAŁE RUBRYKI Co nowego 6 Ohayo Nippon 8 Dobre, bo polskie 9 Hyde Park 32 Headshot 33 Region Filmowy 102 B.A.K.A. - Bardzo Ambitny Kącik Anime 103 Comix Zone 104 Komiks - Śledziu 105 Graczpospolita 110 Listy 112 Patronite 114 W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na prenumerata@psxextreme.pl lub posty w tym temacie. Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na naszym profilu facebookowym Edytowane 28 września 20231 r przez Roger
Opublikowano 26 września 20231 r Też mi wygasło wsparcie jakoś w połowie września, a nie ukrywam, że trochę entuzjazm mi siadł, choć wspierałem niewielką kwotą bez przerwy od samego początku, więc czekam na rozwój wypadków ze wznowieniem.
Opublikowano 26 września 20231 r za "dyche" miesięcznie też nie widać posta Aby zobaczyć treść tego materiału, musisz zostać Patronem wspierając Autora na określony próg - 13, 50, 70, 100, 200, 300, 500, 4000 zł Ale w sumie to dobrze, przypomniało mi żeby anulować wsparcie. Edytowane 26 września 20231 r przez karmaster patronite
Opublikowano 26 września 20231 r Facebooka nie używam, więc zawsze liczyłem na info o nowym numerze wchodząc na forum, ale ostatnio słabo z tym. Dobrze, że @Shen wrzuca to, co pojawia się na FB.
Opublikowano 26 września 20231 r Autor Wrzuciłem okładkę, wstępniak i spis treści do pierwszego posta PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE!
Opublikowano 27 września 20231 r Recenzowane takie hity a okładka takie gówno przynajmniej ładnie opakowane bo grafik dał radę.
Opublikowano 27 września 20231 r No ale EA co roku chyba gości w tym okresie. Mają kasę to się reklamują. Dla pisma plus, dla nas słaba okładka
Opublikowano 27 września 20231 r Druga nawet ładna. Ale od juz-nie-fify wszystko ładniejsze. (Achievment unlocked: skomentuj okładke )
Opublikowano 28 września 20231 r Cholera, no tego jeszcze nie grali, żeby walczyć na noże o jedyniuśki egzemplarz szmatławca z dzieciakiem, który zanim mi wyrwał gazetę z ręki wciągnął gluta, co mu zwisał do pachy.
Opublikowano 28 września 20231 r 5 godzin temu, Jeez_PS napisał: Jest, u mnie było sporo w empiku. Gratki, ja tylko PDF dostałem 5 godzin temu, LukeSpidey napisał: Cholera, no tego jeszcze nie grali, żeby walczyć na noże o jedyniuśki egzemplarz szmatławca z dzieciakiem, który zanim mi wyrwał gazetę z ręki wciągnął gluta, co mu zwisał do pachy. LukeSpidey Wins? Fatality? Edytowane 28 września 20231 r przez Konsolite
Opublikowano 29 września 20231 r Na okładki mam wywalone (o ile nie ma opcji wyboru), więc ani piłkokopacz z MC, ani autko z tyłu mnie nie grzeją. Za to w Mpiku był jeden ciekawy egzemplarz: okładka była przecięta pionowo na pół w zasadzie wisiała na włosku. Ciekawe, ale mimo mojego wywalenia naokładkowego nie skusiłem się Z oprawą graficzną już się pogodziłem ostatnim razem, a zatem sprawa wygląda tak: kontynuacja mojej beznadziei. Wiadomo Swoją drogą: jak to możliwe, żeby zamienić grafika na innego, a ten drugi miał taki sam wyrafinowany (eufemizm) gust jak ten pierwszy, że przejął te kreseczki, paseczki i "nekrologi" bez popitki ? Prędzej bym w szóstkę trafił. Z tą zamianą grafika to musiał być fake, bankowo. Odnośnie czcionki, to dzisiaj wybrałem się do optyka, bo z książkami dawałem rady, ale ze szmatławcem to już po prostu męka (zwłaszcza na błyszczącym papierze), przez co jestem na numerze lutowym, a nie bieżącym. Błogosławieni ci, co po czterdziestce jeszcze okularów nie potrzebują. Do wybadania korekty szkieł dostałem do oblukania specjalny folder, ale jeszcze zaproponowałem szmatławca (bo wożę jeden w plecaku). No i pani mi mówi to, co wiem od dawna: biała czcionka na czarnym tle to zły pomysł. A ja jej na to, że rednacz tej gazety ostatnio pisał, że mu wzrok siada, a mimo to dalej takie strony idą do druku. Ale widać już ma nowe bryle, więc jest wporzo, tak ? Czytasz to, Roger, z Romanem "Bisem" ? Za te męki z czytaniem hyde parku to bym zamknął w izolatce bez lampy, a jedyne światło by wpadało z korytarza, przez dziurkę od klucza. I przy tym oświetleniu kazałbym czytać PE, od dechy do dechy, goddamnit ! A za nowe soczewki do wykartkowania powyżej tysiąc peelenów. Czy redakcja prowadzi dofinasowanie dla czytelników ? Sarkazm mode off. Edytowane 29 września 20231 r przez macGyver
Opublikowano 29 września 20231 r Rzeczywiście powinni zrobić coś z tymi mikro czcionkami w kilku miejscach, bo więcej przy tym męki niż frajdy. Kosztem kilku zbędnych grafik na pewno da się to ogarnąć, bo to już jest na granicy czytania z lupą.
Opublikowano 29 września 20231 r Wczoraj byłem w saloniku po CDA, obok stał już psxe, wziąłem z litości chyba XD I z ciekawości jaką ocene dostanie Starfield. Niezłą laurkę Zax wystawił tej grze i Bethesdzie. Jakbym nie widział innych opinii, to chyba bym się obsrał od hajpu
Opublikowano 29 września 20231 r Autor Ostatniemu falloutowi tez jakas pojebanie wysoka ocene wystawil i co miesiac w kąciku tylko o nim pisał. Fanboy bethesdy, tutaj chociaz gra jest duzo lepsza, wiec ta ocena tak nie razi.
Opublikowano 29 września 20231 r Jestem w stanie to zrozumieć, bo przy F4 spędziłem masę czasu świetnie się bawiąc, pomimo wszystkich jego ułomności