MYSZa7 8 917 Opublikowano 18 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 @Nemesis co miałeś na myśli pisząc o „podwójnej wartości historycznej dla polskich graczy” w tekście o rebootcie Tomb Raidera? Bo następne zdanie jest o brytyjskiej aktorce i jej roli w projekcie i nie wiem czy ona ma polskie korzenie czy zgubiłeś myśl? Cytuj Odnośnik do komentarza
sph! 831 Opublikowano 18 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 1 godzinę temu, MYSZa7 napisał: „podwójnej wartości historycznej dla polskich graczy” Policz cycki. ( ͡° ͜ʖ ͡°) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Nemesis 1 268 Opublikowano 19 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2023 12 godzin temu, MYSZa7 napisał: @Nemesis co miałeś na myśli pisząc o „podwójnej wartości historycznej dla polskich graczy” w tekście o rebootcie Tomb Raidera? Bo następne zdanie jest o brytyjskiej aktorce i jej roli w projekcie i nie wiem czy ona ma polskie korzenie czy zgubiłeś myśl? Zbładziłem po drodze. Wybaczcie mi ten jeden raz, obiecuję poprawę. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Roger 2 056 Opublikowano 22 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 (edytowane) Pytanko odnośnie gier roku - myślę, że formuła podziału na gatunki (w dobie ich zacierania) i wybierania przez redaktorów najlepszych gier z danego gatunku jest trochę przestarzała i się wyczerpała. Myślę, aby w tym roku zrobić po prostu top 50 gier na bazie głosowania, gdzie każdy redaktor wybierze swoje top 10, top 15. jak to widzicie? Inna sprawa, że te rozkłady z redaktorami zawsze są wypchane do granic możliwości testem z małą czcionką, co po prostu źle się czyta i wygląda. Edytowane 22 Listopada 2023 przez Roger 7 Cytuj Odnośnik do komentarza
K.Adamus 668 Opublikowano 22 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 Ja jestem za. Tym bardziej że może być 10 swietnych gier taktycznych a dwie sportowki (w tym roku fifa po raz pierwszy nie wygra w tej kategorii ;] ) i znaki poświęca sie nie tym tytulom, które są tego naprawde warte. 10/15 gier z krótkim opisem plus rozczarowanie roku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Brolin 328 Opublikowano 22 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 Popieram, tamta formuła była fajna, ale do czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza
SlimShady 3 372 Opublikowano 22 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 Już dawno taka decyzja powinna zapaść. Dzisiaj wszystko chce być wszystkim na raz, więc tych "czystych" gatunków jest ledwie garstka. Cytuj Odnośnik do komentarza
aux 3 784 Opublikowano 22 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 Była kiedyś taka zmiana, chyba jeszcze za Ściery, ale szybko wróciliscie do klasycznej tabelki. Wtedy protestowałem, teraz jest mi to obojętne. Byleście to fajnie zrobili, na bogato, żeby było co czytać i się czasem pośmiać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
łom 1 958 Opublikowano 22 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 Też jestem za. Przynajmniej nie będzie 25 pustej tabelki u HIVa w kategorii RPG. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Pix 902 Opublikowano 22 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 Dobry pomysł, również popieram. Miało to swój urok, ale przy dzisiejszym mieszaniu gatunków nie ma już większego sensu. I obiektywnie patrząc nie było to zbyt wygodne w czytaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza
K.Adamus 668 Opublikowano 22 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 No ja w żadną ścigałke ani sportowke póki co nie zagrałem w tym roku a taka kategoria strategia/taktyczne, gdzie jest anno na konsole, fire emblem, remaster mario rpg, shadow gambit, alien dark descent i trzeba wybrać jeden tytul. Inna bajka ze ściganie się autkami czy bieganie po murawie ma elementy rpg jeśli za takie uznamy rozwijanie statystyk zaś alan wake 2 to gatunkowo... Gra akcji? Shooter? I jak ktoś lubi 4 kółka niech ma prawo dać temu wyraz umieszczając np w top 10 tak forze, jak i the crew Cytuj Odnośnik do komentarza
PiotrekP 1 711 Opublikowano 22 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 Dla każdego kolumna z topką plus rozczarowanie/najgorsza gra. Tak chyba najlepiej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Fopex 0 Opublikowano 22 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 (edytowane) Cześć! Jako wieloletni czytelnik magazynu mam pytanie/sugestię: @Roger, czy rozważaliście z Łapuszem, aby na okładce numeru 316, który pewnie ukaże się jakoś przed Sylwestrem/Nowym Rokiem (z kalendarzem, prawda?), umieścić jednak datę nie grudniową 2023, ale styczniową 2024 (01/2024)? Dziwnie będzie, gdy przez "miesiąc półkowy" w kalendarzowym styczniu 2024 w salonikach prasowych będzie leżeć magazyn opatrzony zeszłoroczną datą grudzień 12/2023. Wielu nieregularnym kupującym może wydać się, że to stary numer "leżakuje". Natomiast numer ogólny czasopisma (316) można by zachować, przez co nie byłoby problemu z prenumeratami (które zresztą dochodzą z opóźnieniem, np. numer teoretycznie październikowy miałem w skrzynce dopiero w listopadzie). Pozdrawiam całą redakcję! Aha, popieram zmianę formuły plebiscytu na redakcyjną grę roku. Edytowane 22 Listopada 2023 przez Fopex Cytuj Odnośnik do komentarza
number_nine 1 317 Opublikowano 22 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 38 minut temu, Fopex napisał: Wielu nieregularnym kupującym może wydać się, że to stary numer "leżakuje". myślę, że tych sześciu nieregularnych czytelników nawet nie zwróci na to uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza
macGyver 96 Opublikowano 22 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 (edytowane) 9 godzin temu, Roger napisał: Pytanko odnośnie gier roku - myślę, że formuła podziału na gatunki (w dobie ich zacierania) i wybierania przez redaktorów najlepszych gier z danego gatunku jest trochę przestarzała i się wyczerpała. Myślę, aby w tym roku zrobić po prostu top 50 gier na bazie głosowania, gdzie każdy redaktor wybierze swoje top 10, top 15. jak to widzicie? Inna sprawa, że te rozkłady z redaktorami zawsze są wypchane do granic możliwości testem z małą czcionką, co po prostu źle się czyta i wygląda. Żeby już nie grzebać się we wcześniejszych latach (chociaż dla porównania by można, bo bywało dużo sensowniej), to w styczniowym numerze jest tak, że niby miało być przejrzyściej, bo tylko po dwie osoby na stronę, a w praktyce nic z tego sensownego nie wyszło. Upchane kategorie dla każdej osoby tylko zabrały po kilkanaście wersów, a nad czcionkami nikt już nie zapanował, bo wyboldowanie tekstów autorów sprawiło, że te były jeszcze ciaśniejsze, a akapity wyśrodkowane. A pomiędzy jeszcze grafiki kolorowe na postaciach szarych w tle. Tak zwana kreatywność Romana ;-D. Zatem nową formułę przyjmę z chęcią, tylko proszę tego nie spartolić. PS Podobno drukarze płakali jak drukowali. PS 2 Roger nie płakał, ale Japonki już tak. Edytowane 22 Listopada 2023 przez macGyver Cytuj Odnośnik do komentarza
sph! 831 Opublikowano 22 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 8 godzin temu, Roger napisał: rozkłady z redaktorami zawsze są wypchane do granic możliwości testem z małą czcionką, co po prostu źle się czyta i wygląda. Jak za Ściery zajmowały 2 strony to tak, natomiast ostatnio, gdy zajmowało to pół numeru... musiałem przeoczyć. A wygląda źle, bo wsadziliście jakieś infantylne dodatki (-> post wyżej). Cytuj Odnośnik do komentarza
Mari4n 399 Opublikowano 22 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 Coś podobnego było w PE #233, gdzie były nominacje i wyszło top40. Mi coś takiego odpowiada, bo można poświęcić danej grze więcej niż dwa zdania. Cytuj Odnośnik do komentarza
aux 3 784 Opublikowano 24 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2023 @Roger kiedy zapowiedź nowego numeru? Cytuj Odnośnik do komentarza
Roger 2 056 Opublikowano 24 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2023 jeszcze chwila, ale numer będzie 1 grudnia w sprzedaży w piątek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
PiotrekP 1 711 Opublikowano 24 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2023 Numer listopadowy kiedyś: koniec października Numer listopadowy teraz: początek grudnia Cytuj Odnośnik do komentarza
Psiooki 0 Opublikowano 25 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2023 W dniu 24.11.2023 o 09:30, Roger napisał: jeszcze chwila, ale numer będzie 1 grudnia w sprzedaży w piątek. O akurat w moje 41 urodziny, lepsze to niż kolejny krawat. Cytuj Odnośnik do komentarza
pattro 181 Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Kalendarz będzie z tym numerem czy kolejnym? Cytuj Odnośnik do komentarza
PiotrekP 1 711 Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 @pattro z kolejnym powinien być Cytuj Odnośnik do komentarza
jakbu 168 Opublikowano 27 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2023 Kurczę, fajna ciekawostka z tym Play Novel: Silent Hill. Zacząłem trochę dłubać jak wspomniałeś o dodatkowych scenariuszach, w ruch poszły japońskie źródła (polecam fanowskie Game Catalog na atwiki, tutaj wpis dla Play Novel: https://w.atwiki.jp/gcmatome/pages/6046.html), nie spodziewałem się, że pobierało się je poprzez podłączenie Game Boya do telefonu komórkowego przez specjalny kabelek. Niestety nie udało mi się znaleźć czy zachowały się w oryginalnej formie te epizody. Może w wolnej chwili poszukam w źródłach pisanych co nieco o nich 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Piechota 426 Opublikowano 27 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2023 1 godzinę temu, jakbu napisał: Kurczę, fajna ciekawostka z tym Play Novel: Silent Hill. Zacząłem trochę dłubać jak wspomniałeś o dodatkowych scenariuszach, w ruch poszły japońskie źródła (polecam fanowskie Game Catalog na atwiki, tutaj wpis dla Play Novel: https://w.atwiki.jp/gcmatome/pages/6046.html), nie spodziewałem się, że pobierało się je poprzez podłączenie Game Boya do telefonu komórkowego przez specjalny kabelek. Niestety nie udało mi się znaleźć czy zachowały się w oryginalnej formie te epizody. Może w wolnej chwili poszukam w źródłach pisanych co nieco o nich Takie zaginione rzeczy *czasem* wypływają po latach w internecie, więc ja nie tracę nadziei. Zwłaszcza że bez nich "scenariusz" Cybil jest odrobinę bezsensowny... Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi