Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

The Blood of Dawnwalker

Featured Replies

Opublikowano
11 minut temu, Symeon_88 napisał(a):

No i fajnie. Zawiesił mi się quest w miejscu gdzie nie dam rady go ogarnąc a ostatni autosave ponad godzinę gry przed tym miejscem. Ja jebie zaczyna ta gra mocno irytować...

Widzę, że mocno przeżywasz grę, a jaki quest z ciekawości?

U mnie 22 dni do końca, questy banderas, a już się bałem po prologu (była taka godzinka, czy dwie zwątpienia), że jednak Ubisofciak (chociaż to też jest to jednak zawsze jest coś ekstra tutaj, nie tylko "obóz bandytów z Wiedźmina + skrzynia" zawsze jakiś miniquest, dialog, rozterka). Natomiast niektóre poboczne wypowiadają się z szacunkiem do gracza, scenariusz i reżyseria na najwyższym growym poziomie.

• Odpowiedzi 800
  • Wyświetleń 48,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Czaicie mieć jedno życie, którego każda mijająca minuta nigdy nie wróci, móc z nim zrobić wszystko, i wybrać: spędzę cały ten czas licząc każdą klateczkę i piksel w świecie którego nawet nie ma bo jes

• Ken Adams
    Ken Adams

the Blood of Dawnwalker >>> gta vi

Opublikowano

Wreszcie skończony prolog i zaczyna mi się konkretnie podobać.
Walka też mega mi siadła - jest strategicznie i bardzo satysfakcjonująco - poziom oczywiście Duelist, bo wtedy nie ma żadnych podpowiedzi na klacie przeciwnika i trzeba patrzeć na jego ruchy.

Opublikowano

Nie tyle przeżywam co dzisiaj postanowiłem zarwać nockę przy winku i gierce ;)

Żeby nie spojlerować to quest w posterunku na kamieniu z młynarzem. Teraz odpalił mi się syndrom F5 i będę sejwował co 5 minut a nienawidze tego robić. Widzę, że system autosave jest zjebany, albo to tylko u mnie nie sejwowało przez ponad godzinę🤔

Opublikowano
14 minut temu, Symeon_88 napisał(a):

Nie tyle przeżywam co dzisiaj postanowiłem zarwać nockę przy winku i gierce ;)

Żeby nie spojlerować to quest w posterunku na kamieniu z młynarzem. Teraz odpalił mi się syndrom F5 i będę sejwował co 5 minut a nienawidze tego robić. Widzę, że system autosave jest zjebany, albo to tylko u mnie nie sejwowało przez ponad godzinę🤔

No Młynarza to nie można na pałę robić, trzeba wyczekać.

Ja wbiłem jako wampir tak parę nocy później i wyciąłem ekipę

Opublikowano

Wczoraj trochę popykałem i jedyne co mi w tym drewnie przeszkadza to bieg bohatera. I bez sprintu chłop leci na pełnej, ciężko mi to wyczuć i lekko wybija z rytmu, a spacerkiem nie polatam, bo czas leci… a już na sam start ciężkie wybory - zostać z dupeczką na lekcji języka hehe czy biec do matuli z ziółkami jednak. Nie jest lekko. Na razie zassało, ale na dłużej przysiądę dopiero po weekendzie mam nadzieję.

Opublikowano

Co do młynarza

Do tego posterunku stosunkowo wcześnie podszedłem z niskim levelem i po ubiciu dowódcy pięściami nie mogłem zabić wszystkich strażników i powtarzałem kilkanaście razy tę placówkę.

Po uwolnieniu Mirta poszedł do żony i mieli uciec do Svartrau, ale zaraz potem znalazłem jego żonę zabitą w młynie. Pewnie jakbym najpierw znalazł żonę, a potem młynarza to inaczej by ten dialog wyglądał.

Edytowane przez rafanus2

Opublikowano

Dopiero jestem po prologu, gra bardziej wydaje mi się że jest po prostu tym czym był wiedźmak 1 dla CDprojekt. Nie była to czołówka światowa ale gra się broniła, tutaj nie powiem na ps5pro ta gra wygląda okropnie a szczególnie twarze bohaterów, przecież ten dzieciak obcięty na pazia z prologu to jest chyba najbrzydsza postać jaką widziałem w grach od lat nie licząc trailerów Wolverine. Po za tym po prologu jest ok ale już wiem że to nie jest gra jak wiedźmiak 3 gdzie przemierzałem świat a raczej jak właśnie pierwsza część gdzie parłem przez fabułe bez zagłębiania się w reszte.

Opublikowano
Godzinę temu, rafanus2 napisał(a):

Co do młynarza

Do tego posterunku stosunkowo wcześnie podszedłem z niskim levelem i po ubiciu dowódcy pięściami nie mogłem zabić wszystkich strażników i powtarzałem kilkanaście razy tę placówkę.

Po uwolnieniu Mirta poszedł do żony i mieli uciec do Svartrau, ale zaraz potem znalazłem jego żonę zabitą w młynie. Pewnie jakbym najpierw znalazł żonę, a potem młynarza to inaczej by ten dialog wyglądał.

Ja najpierw rozmawiałem z żoną i quest zakończył się u mnie tak samo więc wydaje mi się, że konkluzja zadań będzie często taka sama niezależnie od podejścia.

Ogólnie byl to mój pierwszy quest po wyjściu za bramę więc zdecydowanie za wcześniej i było ciężko pokonać tylu wrogów na raz z pomarańczowa czaszką bo co mocniejsi jednym strzałem zmiatali mnie z planszy. Ciekawe jak sprawa wygląda jak pójdzie się na "czerwonych".

Czy tylko ja mam w tej grze tak duże problemy ze sterowaniem? W prologu przeskakiwałem między klasycznym i alternatywnyn i żadne nie jest dla mnie intuicyjne i czuję się jak daddy gamer myląc ciągle przyciski. Mam nadzieję, że dodadzą w patchu sterowanie hybrydowe gdzie blok będzie na na L1, a atak na kwadracie bo nie umiem w to tak grać. Tak samo szybkie używanie skilli/przedmiotów, dlaczego nie jest rozwiązane jak w Hogwrts Legacy gdzie prawa ręka przytrzymywało się bodajże jeden z triggerow i wybierało korelujący przycisk prawa ręka. Tym sposobem można by było w dalszym ciągu użyć sobie szybko przedmiotu, a lewa ręką dalej blokować ataki co w walce z dużą grupą silnych przeciwników tak jak opisałem powyżej często decyduje zwycięstwie lub porażce.

To na razie największą wada dla mnie bo fabułka i świat są mega ciekawe i chce się grać i chłonąć to co tam jest, szkoda, że mam tak mało czasu na granie w najbliższych dniach bo wleciał by jakiś chory kilkunasto godzinny maraton.

Btw. Jak szybko odpalić mapę? W Gothic Remake przytrzymywało się touchpad, a tutaj nie wiem. Raz udało mi się to niechcący zrobić jak testowałem grę na portalu i w jakiś specyficzny sposób smyrnąłem ekran, ale nie udało mi się tego powtórzyć. Net podpowiada że trzeba przejechać po touchpadzie w górę lub w dół, ale u mnie nie działa. Jakiś bug czy co?

Edytowane przez Alex van Cube

Opublikowano

Może warto przed zakupem poczytać o stanie gry.

To ze to będzie zabugowanym kasztanem i będą to pół roku paczowac było oczywiste.

Kiedyś gry testowali beta testerzy,teraz gracze są beta testerami .

Jeszcze powinni wam zrobić wcześniejszy dostep za dopłatą bez Day 1 patch .

W sumie to już były takie sytuację.

I zeby nie było, nie bronię wydawcy bo to ich zasrany obowiązek wydac grę w takim stanie zeby śmigała płynnie i bez problemów.

No ale jak jest to każdy wie.

Edytowane przez Schranz1985

Opublikowano

Mówiłem od czasu jak pokazali cos wyglądającego na pre alphe jako bete, ze to bedzie niedogotowane.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
2 godziny temu, rafanus2 napisał(a):

Co do młynarza

U mnie wyglądało to zupełnie inaczej

właśnie najpierw znalazłem żonę młynarza i od niej dostałem zlecenie, ale w sumie może zajrzę do młynarza chociaż teraz się trochę boję...

3 minuty temu, Kangus napisał(a):

Mówiłem od czasu jak pokazali cos wyglądającego na pre alphe jako bete, ze to bedzie niedogotowane.

W grze przez 22h nie miałem na PC żadnego buga, ale ok :).

Widziałem narzekanie na sterowanie na padzie, może faktycznie coś tam zepsuli, K+M lepsze niż w Wiedźmoadminie 3. Konsole nie są priorytetem polskich studiów od zawsze.

A btw odblokujcie sobie szybko skille do traversalu, w dzień też jest, na dole drzewka, bardzo ulepsza to kominikację, dużo szybsze niż Płotka i nie trzeba wzywać :).

Opublikowano
13 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Mam znajomych co to samo mówili o cyberpunku, tymczasem ja miałem bug na bugu grając rok temu :). Nawet game breaking był, taki ze wszystko było praktycznie czarne i niegrywalne :). Jak pogrzebalem to na reddicie wyszło, że bug się pojawiał od premiery.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
1 minutę temu, Kangus napisał(a):

Mam znajomych co to samo mówili o cyberpunku, tymczasem ja miałem bug na bugu grając rok temu :). Nawet game breaking był, taki ze wszystko było praktycznie czarne i niegrywalne :).

Rozumiem

Opublikowano
18 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Ja przez 11 godzin też żadnego buga, tak jak mówiłem sztywniutkie 120 klatek.

Co do sterowania to jak grałem wieczorem zmęczony też wciskałem X/Kwadrat zamiast R1 żeby zaatakować, no ale takie przyzwyczajenie. A żeby użyć umiejętności to naciskasz l2 i wybierasz sobie co chcesz użyć, albo możesz przypisać do strzałek 4 umiejętności i używać ich szybciej.

Co do czerwonych czaszek to nie opłaca się za bardzo, bijesz to bardzo długo, a padasz na 1/2 hity, przynajmniej na najwyższym poziomie trudności.

A z tą mapką to nie wiem ale się chętnie dowiem D

A jeszcze, jak gracie wrakirem? Gryziecie wszystko i wszystkich żeby nabić szybko poziomy wampiryzmu (czy jak tam to się nazywa)? Te ostatnie skille w drzewku wampirzym mega ciekawe i mocne, ale trzeba chyba nabić 15 poziom żeby je odblokować.

Edytowane przez rafanus2

Opublikowano
2 minuty temu, Donatello1991 napisał(a):

Z FG nie ma ghostingu czy artefaktów?

Zero, sam zjechałem na FSR 4.1 Balanced to FG ładnie mi capuje na 175 wtedy nawet, poza miastem, tam niżej.

Opublikowano
9 minut temu, Donatello1991 napisał(a):

Z FG nie ma ghostingu czy artefaktów?

Mam tę samą kartę co Ty, amd fg, dlss jakość i nic nie czuć żadnych opóźnień, elegancko jest.

Opublikowano
27 minut temu, rafanus2 napisał(a):

Ja przez 11 godzin też żadnego buga, tak jak mówiłem sztywniutkie 120 klatek.

Co do sterowania to jak grałem wieczorem zmęczony też wciskałem X/Kwadrat zamiast R1 żeby zaatakować, no ale takie przyzwyczajenie. A żeby użyć umiejętności to naciskasz l2 i wybierasz sobie co chcesz użyć, albo możesz przypisać do strzałek 4 umiejętności i używać ich szybciej.

Co do czerwonych czaszek to nie opłaca się za bardzo, bijesz to bardzo długo, a padasz na 1/2 hity, przynajmniej na najwyższym poziomie trudności.

A z tą mapką to nie wiem ale się chętnie dowiem D

A jeszcze, jak gracie wrakirem? Gryziecie wszystko i wszystkich żeby nabić szybko poziomy wampiryzmu (czy jak tam to się nazywa)? Te ostatnie skille w drzewku wampirzym mega ciekawe i mocne, ale trzeba chyba nabić 15 poziom żeby je odblokować.

Jem głównie Sarninę, 6 level wampirka, 19 postaci jakoś.

Założę się, że fabularnie nadmierne jedzenie będzie miało złe skutki, ale cóż :).

Opublikowano

No zobaczymy jak to będzie potem, ja mam 4 i 16 po 11h. Właściwie ten czas to mi głównie schodzi mam wrażenie na drzewku umiejętności, mało czasu zużyłem przy questach i aktywnościach, albo to tylko takie odczucie.

Opublikowano
32 minuty temu, ofsajd napisał(a):

Pierwsze zakończenie odblokowane, szybko poszło DIMG_6284.png

Chyba nawet wiem które :) Też się zdziwiłem takim obrotem sprawy :)

Opublikowano

Ktoś na prosiaku gra? Które ustawienie najlepsze? Balans?

Opublikowano
Godzinę temu, Shen napisał(a):

Ktoś na prosiaku gra? Które ustawienie najlepsze? Balans?

Ja mam za sobą jakieś 4h. Dalej przełączam sobie pomiędzy balans/wydajność. Tak jak w innych grach lubię korzystać z trybu 40 fps tak tutaj przychodzi mi to z bólem, ciągle obraz szarpie, lubię odpalić motion blur żeby lekko zniwelować rwanie ale tutaj pomimo włączenia wydaje się nie działać. Tryb jakości jest dla mnie niegrywalny, natomiast w wydajności gra się już całkiem przyjemnie lecz tutaj cięcia były spore szczególnie w roślinności. O wykorzystaniu PSSR można zapomnieć, mimo iż się dobrze bawię to nie wiem czy na dzień dzisiejszy bym polecał zakup. Lepiej poczekać na kilka łatek

Opublikowano

Niech oni na miłość boską poprawią tę czcionkę w dokumentach bo przecież nic nie widać. Jakim cudem nikt wcześniej tego nie zauważył? I co do uja jasnego, żeby taka gra nie miała w opcjach możliwości wybrania wielkości tekstu? Tyle się teraz mówi o udogodnieniach dla ślepych, głuchych, jednorękich, daltonistów itp. a tu nawet wielkości napisów nie ma w opcjach.

Edytowane przez Przemas10pl

Opublikowano

Nie da się grać w 30fpsach, w 40 jest biednie. W wydajności jako tako ale grafika brzydka fest.

Pograłem już z 5h po zakończeniu prologu i nadal nie dostałem zbroi za preorder. Pisać do jakiegoś supportu czy jak?