Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

The Blood of Dawnwalker

Featured Replies

Opublikowano
10 minut temu, Kuba0101 napisał(a):

Stosowanie tego imo mija się z celem, bo odbiera poczucie konsekwencji podejmowanych decyzji.
Poza tym z tego, co czytałem, presja czasu wcale nie jest taka duża np. Rock pod koniec miał jeszcze z 15 dni zapasu.
Tutaj kolejny przypadek:

https://wp.gamers-net.com/the-blood-of-dawnwalker-review/

No, ale niech każdy gra, jak uważa. Z tego, co widzę, chętnych nie brakuje - prawie 1000 pobrań już jest.D

Stosowanie czego, przecież podałem link do moda na uncap fps w cutscenkach...

• Odpowiedzi 800
  • Wyświetleń 48,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Czaicie mieć jedno życie, którego każda mijająca minuta nigdy nie wróci, móc z nim zrobić wszystko, i wybrać: spędzę cały ten czas licząc każdą klateczkę i piksel w świecie którego nawet nie ma bo jes

• Ken Adams
    Ken Adams

the Blood of Dawnwalker >>> gta vi

Opublikowano

A to sorry, mój błąd! Myślałem, że dałeś moda na zdjęcie limitu czasu. D

Opublikowano

Odpalone.

Intro CGI cudo, poziom CDP.

Piękne ekrany ładowania poziom KCD2.

Z modów ten na 21:9 działa idealnie, ten na 60 fps w cutscenach jest bez sensu, bo animacja nie trybi i pojawiają się artefakty, to już lepiej włączyć FG i mamy efekt 60 w scenach przerywnikowych.

Gra działa dosyć w porządku, przynajmniej w prologu, z FG 175 FPS na wysokich FSR 4.1Q.

Sterowanie M+K normalne, tzn. wiedźmińskie.

Od początku bije serce mocniej, jak się słyszy te dialogi i klimacik, czuć, że to gra stworzona przez Słowian dla Słowian, "na ekranie jest kałuża, coś z kałuży się wynurza".

Opublikowano

To niezły game design jak podstawową funkcję gry czyli presje czasową gracze od razu wyłączają modem.

No ale nie oszukujmy się kto z nas lubi takie gówno w grach chyba większość tutaj wolałaby się delektować tym światem i robić wszystko co się da.

Opublikowano
2 minuty temu, devilbot napisał(a):

No ale nie oszukujmy się kto z nas lubi takie gówno w grach chyba większość tutaj wolałaby się delektować tym światem i robić wszystko co się da.

No niestety, mnie to zawsze zniechecalo do serii persona.

Opublikowano

Czasami to działa, bardzo sie tego bałem podchodząc do dead rising a w niczym to nie przeszkadza a tam w przeciwieństwie to wampierza czy person odbywa sie to w real time więc dosłownie goni nas czaswujaszek

Opublikowano

Łysy fan asasynów od podcastu z Rysławem powiedział, że praktycznie wszystko zwiedził/zrobił i zmieścił się w 30 dniach, ale kosztem rozwoju postaci, bo to też pochłania jednostki czasu i dlatego wybierał tylko najbardziej potrzebne na dany moment umiejętności z drzewka.

Opublikowano

"Walczysz gorzej, niż twoja matka się rucha" - dublaż dowiezie, nie ma mowy o żadnej cenzurze w PL wersji :).

Opublikowano

Początek gry zacny ale im dłużej w las (dosłownie) to czuć niski budżet. Masa błędów (latająca pochwa miecza tzn odstająca :D) i spadek klatkażu w lesie, woda całkowicie do poprawy bo wygląda słabo. Dwa dziki mi się zrespawnowaly i miały nieskończone życie plus drobne pomniejsze problemy z detekcją i sama walka z czasem. Jakość w pewnych miejscach czuć ale później człowiek przypomina sobie inne tytuły i np animacja no to leży po całości, rozumiem RPG ale tutaj może przeszkodził sam silnik o którym już było słychać echa przed samą premierą gry.

Pomysł z czasem dla mnie totalnie nie trafiony, ja jednak lubię sobie poeksplorować świat i nie czuć presji bo tu nie tylko główne questy odbierają cząstki cyklu dobowego ale poboczne oraz OPCJE DIALOGOWE co już totalnie psuje mi efekt. Rozumiem nowatorskie podejście do tematu ale takie manewry wybijają z rytmu i zmuszają do ponownych przejść ale…. tego typu gry nie zachęcają raczej aby je przechodzić kilkakrotnie. Zdecydowanie wolę jak w Wieśku wyciąć wszystko na 100% za jednym podejściem itd. Może w późniejszych etapach to się wybroni ale na tą chwilę moje subiektywne odczucie co do tego patentu jest negatywne.

Edytowane przez Whisker

Opublikowano

Na PC działa to zaskakująco dobrze, bo też rzadko kiedy nie ma żadnego stuttera na Unrealu 5 w wersji PC, w stosunku do Gothica to niebo a ziemia i tutaj musze oddać Rebel Wolves, czy tam podwykonawom kawał roboty odwalili, że na PC to działa jak działa. Obraz z FSR 4.1 superstabilny również i do tego działa dobrze Frame Generator, którego na Unrealu jeszcze ani razu nie udało mi się z sukcesem odpalić, by mi polepszył jakość odbioru rozgrywki.

Niestety ten silnik jednak nie daje nam żadnego przeskoku graficznego i Wiedźmin 3 na moim sprzęcie (5800X3D + 9070 XT) wygląda kurwa lepiej :). Wydaje mi się, że bardzo tez ograniczyli Software RT w tej grze, bo nawet na ultra (w ogóle małe różnice między high, a ultra, mimo utraty 30% FPS) jest słabo, a nie ma chyba w ogóle innego RT, jak w Wieśku po patchu, przez to oświetlenie jest dosyć płaskie.

202E23~1.JPG

20E6F5~1.JPG

203D77~1.JPG

CDP weźcie się kurwa opamiętajcie z tym Unrealem 5, chociaż już pewnie od lat jest za późno.

Opublikowano

no przypomina to DLC do wiedźmina ale stworzone z mniejszym budżetem.

Opublikowano
12 minut temu, Kolos28 napisał(a):

no przypomina to DLC do wiedźmina ale stworzone z mniejszym budżetem.

Gra się w to też tak samo :D.

• Tak samo zrealizowane dialogi jak w W3 (żółte + białe wybory)

• Ta sama kamera przy dialogach

• Ten sam tryb detektywa

• równie dobra muzyka i odgłosy otoczenia

• ok walka jest trochę inna, chyba od razu widać, że lepsza, bo nie wymachujemy na pałę, przynajmniej na razie, tylko trzeba te kierunki klikać jak tutorial przykazał

• brakuje smaczków graficznych typu postać jak wychodzi z wody to nie jest mokra itp. przynajmniej tak mi się wydaje, bo na razie nie zanurzyłem się cały

Las na PC :)

201B55~1.JPG

20566E~1.JPG

205DEB~1.JPG

no i ładne rusałki od początku gry

2071BF~1.JPG

Opublikowano
4 minuty temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Tak samo zrealizowane dialogi jak w W3 (żółte + białe wybory)

Szkoda tylko, że wybierając opcję dialogową zachęcającą do jakiejś fajnej czynności mamy jakieś ikonki upływu czasu i wybieramy tę drugą opcję bo mijający czas kojarzy się z czymś negatywnym w tej grze. Tak samo z tymi punktami umiejętności - ktoś pisał, że łysy od Rysława przebiegł tak większość gry nie wydając ich bo są nałożone tym upływem czasu. No dobra ale te punkty w grach zawsze były jakąś nagrodą dla gracza, wydawało się je z satysfakcją a teraz chomikujesz je. Jak dla mnie niepotrzebny ficzer.

5ytu.jpg

A co do porównań z Wiedźmina to ekspert to podsumował tak:

Opublikowano

Ale jeśli jakimś cudem nie zdążycie ukończyć wątku głównego przed końcem czasu to nie soft lockujecie sobie gry tylko jest po prostu inne zakończenie.

Mi się ten motyw ciągłej presji czasu nawet podoba.

Pograłem 2,5h, zrobiłem kilka questów w prologu (na reszte nie starczyło czasu, nie wiem czy będe mógł do nich wrócić bo prolog jeszcze trwa i biorąc pod uwagę wydarzenia może być różnie xD)

Opublikowano

Prolog w Dawnwalkerze > Biały Sad, przykro mi.

1 minutę temu, Rooofie napisał(a):

Ale jeśli jakimś cudem nie zdążycie ukończyć wątku głównego przed końcem czasu to nie soft lockujecie sobie gry tylko jest po prostu inne zakończenie.

Pograłem 2,5h, zrobiłem kilka questów w prologu (na reszte nie starczyło czasu, nie wiem czy będe mógł do nich wrócić bo prolog jeszcze trwa i biorąc pod uwagę wydarzenia może być różnie xD)

Tak, coś nowego, też mi to siadło, czuję się jakbym grał w Metaphorka :D.

Wreszcie gra, w której nie przewija się żadnego dialogu...

Opublikowano
2 minuty temu, Rooofie napisał(a):

Dlatego pisałem, że pierwsze przejscie sobie zrobie na spokojnie z lizaniem ścian, a potem najwyzej speedrun na easy jak mi się bedzie chciało po to drugie zakoczenie

Opublikowano
Teraz, Shen napisał(a):

Dlatego pisałem, że pierwsze przejscie sobie zrobie na spokojnie z lizaniem ścian, a potem najwyzej speedrun na easy jak mi się bedzie chciało po to drugie zakoczenie

Gra nie jest długa, także tego, można sobie pewnie przejść 2 razy, jak ktoś polubi. Coś jak akty w W2.

Opublikowano

U mnie już zainstalowane na dysku, będzie testowane wieczorkiem na PS5 Prosiak. Ciekawi mnie różnica między trybem balans, a jakość, ale pewnie przeboleję ten drugi (przetarcie przed GTA IV leo). Cieszę się, że w reckach często jako jeden z mocniejszych punktów przedstawia się świetnie napisaną fabułę. Jeżeli faktycznie tak będzie to na pewne rzeczy przymknie się oko. W sumie to przy Wieśku było dokładnie to samo, więc w sumie ziobro zaskoczenia.

Edytowane przez ginn

Opublikowano

W ogóle prolog można skończyć w 10 sekund, przypadkowo sobie chciałem sprawdzić...

...

czy da się zabić NPC, wylądowałem w dybach i cyk spóźniony na mszę xD

Opublikowano
3 godziny temu, devilbot napisał(a):

To niezły game design jak podstawową funkcję gry czyli presje czasową gracze od razu wyłączają modem.

Ja lubię, o ile jest dobrze zaimplementowane i nie gryzie się z resztą elementów rozgrywki. W Personie i tak nie ma żadnej eksploracji, więc tam pasuje, w takim Lightning Returns też było spoko, bo świat był tragiczny i nie chciało się go zwiedzać, a gra stawiała nacisk na walki. Ale np w Kingdom Come albo Falloucie bym czegoś takiego nie chciał.

Co nie zmienia faktu, że wyłączanie jednej z głównych mechanik pod którą była projektowana cała gra, to już według mnie zbyt duże ingerowanie w rozgrywkę, czyli zwykłe cheatowanie. Równie dobrze można wyłączyć gwiazdki w GTA, żeby policja przestała cię ścigać za przestępstwa, bo hEhE, TaK mI sIE wyGoDnieJ bęńdZie graĆ

Edytowane przez Josh

Opublikowano

Żeby też nie mówić, że gra ma niski budżet i ma mało detali, jednak sporo ich wpada DOPIERO na ultra i jak się bliżej przyjrzeć jednak jakieś skalowanie tutaj jest i niestety sporo efektów tracimy jak nie mamy na ultra 3 rzeczy: tekstur, roślinności i detali otoczenia (tutaj po prostu więcej śladów krwi i roślin i wgłębień, a nawet ogólnie obiektów terenu) oraz odbicia, chyba tylko ultra ma RT lumenowe, a przynajmniej różnica jest w niektórych scenach duża.

Tutaj ładnie ktoś pokazał, przydałaby się konsolowa edycja tego porównania w scenach z samego początku gry:

TroubleChute FPS Benchmarks
No image preview

Dawnwalker | TroubleChute FPS Benchmarks

np. ślady krwi, na ultra jest ich po prostu więcej

image.png

Opublikowano

Za każdym razem jak się przeciskam przez wąskie szczeliny pojawia się uśmieszek xDD.

Ciekawe, czy przez całą grę jest tutaj tego tak dużo, chcą się chyba przypodobać fanom Playstation.

Opublikowano

NblTm62.jpeg

wqTsLzl.jpeg

WDcsDFK.jpeg

No dobrze. Pograłem kilka godzin i – na chwilę obecną – jest (bardzo) dobrze.good2

Przede wszystkim czuć klimat.devil Jasne, od gry bije trochę drewnem, widać, że tytuł nie miał budżetu topowych gier, ale bawię się świetnie.

Sprawdziłem dwukrotnie wszystkie tryby i nie ma najmniejszego sensu wybierać innego niż wydajność. Gra działa płynnie i prezentuje się dobrze. Wiecie, to nie jest wizualnie liga takiego AC Shadows czy Aloyki (Horizon), raczej mam zbliżone odczucia jak podczas grania w Vampyr – poprawnie, bez efektu „łał”.

Podoba mi się walka.starwars Może dlatego, że sporo grałem swego czasu w For Honor. Sprawdziłem wszystkie 4 poziomy trudności i ten fabularny daje nam klasyczną nieśmiertelność. Bardzo ciekawie wypada tutejszy hard (wyzwanie), bowiem na bazowym poziomie mamy ikonę tarczy, która sygnalizuje nam kierunek, z którego zaatakuje nas wróg. Przy wyższych poziomach informacja ta znika i musimy zdać się na obserwację przeciwnika.

Dodatkowo całość można mieszać – jeżeli ktoś ma słabszego skilla bądź nie chce się wkurzać, że po raz kolejny powtarza dany fragment, ale podoba mu się system z poziomu trudności „pojedynek”(very hard), może ustawić mniejsze obrażenia zadawane przez oponentów, ale większą ich zajadłość. W ustawieniach poziomu trudności nazywa się to - własne.

Generalnie dobrze się walczy, a to dopiero początek przygody.touche

Ten upływ czasu też zapowiada się ciekawie. Przykładowo, w prologu zająłem się szukaniem skarbu i do wieczora (i obowiązkowej wizyty w kościele) kompletnie ominąłem znany z recenzji motyw z kobietą, której możemy pomóc w pierwszych godzinach gry. Misja niby ciekawa, mająca kilka rozwiązań, a u mnie nie skończyła się ona dobrze (dla zainteresowanej), bo nawet o niej nie wiedziałem.

Raczej warto będzie ograć grę dwukrotnie.lapka

Umiejętności, mapa, dialogi – to u mnie dopiero raczkuje. Więcej będzie można napisać po kolejnych godzinach, ale wyborów jest sporo, podobnie jak znaczników w świecie gry.

To tylko wstęp, ale podoba mi się to, co zobaczyłem. Moje pierwsze wrażenie jest pozytywne – napisałbym, że to takie sumienne 8/10.

Jestem pewny, że z kolejnymi godzinami całość się rozkręci, a już jest dobrze.
Raz jeszcze to napiszę, klimat w grze jest pierwsza klasa. diablo

Edytowane przez Sylvan Wielki