Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

The Blood of Dawnwalker

Featured Replies

Opublikowano

PlayStation i Xbox mają już praktycznie 6 lat i graficznie i technicznie jest ciężko

• Odpowiedzi 800
  • Wyświetleń 48,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Czaicie mieć jedno życie, którego każda mijająca minuta nigdy nie wróci, móc z nim zrobić wszystko, i wybrać: spędzę cały ten czas licząc każdą klateczkę i piksel w świecie którego nawet nie ma bo jes

• Ken Adams
    Ken Adams

the Blood of Dawnwalker >>> gta vi

Opublikowano
5 minut temu, Symeon_88 napisał(a):

Nie da się grać w 30fpsach, w 40 jest biednie. W wydajności jako tako ale grafika brzydka fest.

Pograłem już z 5h po zakończeniu prologu i nadal nie dostałem zbroi za preorder. Pisać do jakiegoś supportu czy jak?

Dzwoń na policję

Opublikowano
36 minut temu, bartiz napisał(a):

Dzwoń na policję

Ahahahah ale jesteś śmieszny, normalnie boki zrywać.

Opublikowano

Szkalujesz polskie giereczki to karma dopadła /

Opublikowano
Godzinę temu, tomkill napisał(a):

PlayStation i Xbox mają już praktycznie 6 lat i graficznie i technicznie jest ciężko

Yhm... Powiedz to Wiedźminowi 3, Days Gone, Horizon Forbidden West, Ghost of Yotei, Kingdom Come Deliverance, czy nawet gierkom od UBI - wielkie, otwarte światy i jakoś można ogarnąć 60fps bez wycinki połowy lasu i usuwania runa leśnego.
Dawnwalker to kombinacja chujowości Unreal Engine 5 i nieudolności programistycznej Rebel Wolves niestety - ten silnik generuje praktycznie same problemy, a do open worldów nie nadaje się zupełnie - jedynie Ukraińce w S.T.A.L.K.E.R.2 potrafiły to dobrze ogarnąć.

Słabo widzę Wiedźmina 4, napędzanego przez UE5 w połączeniu z "mistrzami kodu" z CDPR.

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

obraz.png

Opublikowano

Czyli zwrócił się koszt produkcji i już zarabiają ,to bardzo dobrze

Opublikowano
12 minut temu, tomkill napisał(a):

Czyli zwrócił się koszt produkcji i już zarabiają ,to bardzo dobrze

Wróżenie z fusów. Studio nigdy nie ujawniło ile ich ta produkcja kosztowała.

Opublikowano
18 minut temu, Kuba0101 napisał(a):

Wróżenie z fusów. Studio nigdy nie ujawniło ile ich ta produkcja kosztowała.

160 ludzi w szczycie, w Polsce, w 4 lata, raczej nie kosztowało wiecej niz 50 baniek, a pewnie bliżej 30-35.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

Czaicie mieć jedno życie, którego każda mijająca minuta nigdy nie wróci, móc z nim zrobić wszystko, i wybrać: spędzę cały ten czas licząc każdą klateczkę i piksel w świecie którego nawet nie ma bo jest tylko na ekranie, żeby móc pojęczeć że zabrakło.

Wyobrażacie sobie że wpadacie na forum PSX Extreme w 1998 roku, temat Metal Gear Solid, a tam każdy post to po prostu licytacja gdzie zwolniło, gdzie piksel nie tego koloru, gdzie jitter, gdzie wrapping, gdzie clipping, gdzie mały dystans doczytywania. Od razu myślicie: to jest hobby którym warto się zajmować.

Opublikowano

Mogąc robić w życiu wszystko - jak sam napisałeś wyżej - i tak ostatecznie wybrałeś siedzenie na forum o grach prawie 24/7, kolego og coś tam. Po czym czepiasz się dobrych chłopaków, że z zapałem rozkminiają technikalia ogrywanego właśnie tytułu. Niesamowity facet

Opublikowano
13 minut temu, ogqozo napisał(a):

Czaicie mieć jedno życie, którego każda mijająca minuta nigdy nie wróci, móc z nim zrobić wszystko, i wybrać: spędzę cały ten czas licząc każdą klateczkę i piksel w świecie którego nawet nie ma bo jest tylko na ekranie, żeby móc pojęczeć że zabrakło.

Wyobrażacie sobie że wpadacie na forum PSX Extreme w 1998 roku, temat Metal Gear Solid, a tam każdy post to po prostu licytacja gdzie zwolniło, gdzie piksel nie tego koloru, gdzie jitter, gdzie wrapping, gdzie clipping, gdzie mały dystans doczytywania. Od razu myślicie: to jest hobby którym warto się zajmować.

Jaraja mnie technikalia czasem bardziej niz te giereczki to tak się kończy;).

Opublikowano

Warto grać czy poczekać jeszcze na jakieś patche? Po Gothicu miałem straszne parcie na dobry RPG więc dałem grze kredyt zaufania i zrobiłem preorder. Gra już u mnie jest jednak nie miałem czasu przysiąść, a jeszcze nadrabiam backlog.

Opublikowano
27 minut temu, Kangus napisał(a):

160 ludzi w szczycie, w Polsce, w 4 lata, raczej nie kosztowało wiecej niz 50 baniek, a pewnie bliżej 30-35.

Dopóki nie znamy budżetu, możemy sobie tylko gdybać. ;)

Opublikowano
22 minuty temu, Elitesse napisał(a):

Warto grać czy poczekać jeszcze na jakieś patche? Po Gothicu miałem straszne parcie na dobry RPG więc dałem grze kredyt zaufania i zrobiłem preorder. Gra już u mnie jest jednak nie miałem czasu przysiąść, a jeszcze nadrabiam backlog.

Tak

Opublikowano

46 minut temu, Resident Debil napisał(a):

Mogąc robić w życiu wszystko - jak sam napisałeś wyżej - i tak ostatecznie wybrałeś siedzenie na forum o grach prawie 24/7, kolego og coś tam. Po czym czepiasz się dobrych chłopaków, że z zapałem rozkminiają technikalia ogrywanego właśnie tytułu. Niesamowity facet

No właśnie w tym sęk, że nic nie rozkminiacie lol. To nie jest rozkminianie, to jest jęczenie starych bab. Bo jak ktoś faktycznie pokmini jedną sekundę, to dobrze przecież wie, że to bzdury te ciągłe teksty "w czasach przed internetem to gierki nie miały problemów, dopiero teraz jak ten diabelny UE5 to nagle mi klatki brakuje, gracz to cuck betatester!!!!!!!!!", to jest tak daleko od prawdy że naprawdę nie trzeba dużo kminić. Wystarczy włączyć jakąś starą grę i mieć oczy, tyle.

To nie gry się zmieniły, że gracz się stał betatesterem. To niektórzy ludzie postanowili, że będa we wszystko grać jak betatesterzy.

Ich wybór. Ale jak gadają że kiedyś gry niby nie miały brakującej klatki nigdy, to po prostu bzdurzą, obiektywnie, to nie jest żadna rozkmina właśnie. I, swoją drogą, tak czy siak nie piszą w ten sposób nic na temat gry Dawnwalker w dziale RPG.

Opublikowano
5 minut temu, Elitesse napisał(a):

Tak grać?

czy

Tak poczekać?

Teraz jest dobrze i potem pewnie będzie jeszcze lepiej, stan premierowy oceniłbym na delikatnie lepszy aniżeli Gothic czy Crimson Desert, czyli lepszy niż innych skomplikowanych systemowo gier tego roku. Wiadomo, że jak nie masz teraz ciśnienia, albo czasu to za kilka tygodni to i owo będzie poprawione.

Opublikowano

Trochę tak, trochę nie. Jeżeli ktoś chce dywagować na temat 3 klatek w tę czy tamtą, brakującego krzaka itd, to c’mon, miłej zabawy. Odwołując się do przeszłości zapomniałeś, że kiedyś nie było o czym gadać w kontekście konsol - brak graficznych presetów na konsolach itp. Albo gra chodziła płynnie, albo ok, albo jakby chciała, a nie mogła

Opublikowano
Godzinę temu, Kuba0101 napisał(a):

Dopóki nie znamy budżetu, możemy sobie tylko gdybać. ;)

Jasne, że wróżenie i każdą ilość hajsu można wciągnąć, ale musieliby jakoś kosmicznie przewalać te pieniądze żeby się nie spieło po sprzedanych bańce przy cenie ustalonej na 70$. 7 lat większym studiem Czesi robili KCD2 i wyszło 40-45 baniek, tu mamy pl więc pewnie drożej koszty per pracownik wychodzą, ale dużo mniejszy zespół i tylko 4 lata produkcji.

58 minut temu, ogqozo napisał(a):

Ale jak gadają że kiedyś gry niby nie miały brakującej klatki nigdy, to po prostu bzdurzą, obiektywnie, to nie jest żadna rozkmina właśnie.

Panie weź się pan uspokój, hejtuje zwaloną wydajność od czasów PSX, pamiętam jak kuzynka miała pożyczone i po tekkenie 3 i colinie które chodziły super wskoczyły jakieś smerfy, czy inna gra dla dzieci i gubiły klatki :D. Niedorobione gry wychodziły od kiedy pamiętam(dobra nie pamiętam w czasach amigi/pegazusa, tam z pamięci mi wszystko chodziło jak powinno(no może były jakieś bugi, ale raczej było płynnie), ale też inaczej gry się na tamte systemy chyba projektowało). Nawet była sytuacja na PC gdzie gra nie ruszała bo tak wytłoczyli płyty ze zwalony execkiem :D, ale już nie pomnę tytułu :D.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

CRT dużo też niwelowało w tym względzie, więc tak, było lepiej. Obiektywnie.

Opublikowano
3 godziny temu, Wredny napisał(a):

Yhm... Powiedz to Wiedźminowi 3, Days Gone, Horizon Forbidden West, Ghost of Yotei, Kingdom Come Deliverance, czy nawet gierkom od UBI - wielkie, otwarte światy i jakoś można ogarnąć 60fps bez wycinki połowy lasu i usuwania runa leśnego.
Dawnwalker to kombinacja chujowości Unreal Engine 5 i nieudolności programistycznej Rebel Wolves niestety - ten silnik generuje praktycznie same problemy, a do open worldów nie nadaje się zupełnie - jedynie Ukraińce w S.T.A.L.K.E.R.2 potrafiły to dobrze ogarnąć.

Słabo widzę Wiedźmina 4, napędzanego przez UE5 w połączeniu z "mistrzami kodu" z CDPR.

Oj, jakby tak SONY puściło Decimę w świat… Ten silnik pięknie ogarnia otwarte światy i nie tylko.

Sam gram w trybie Jakości (zacząłem na Balans), głównie przez to, że najbardziej przeszkadza to obcięcie trawy w innych trybach. Dziwię się, że nie poszli w low-poly - jak sprawdzałem tryby przy queście z ustawianiem wędek to aż mnie się zdziwiłem, jakie są różnice. Plus taki, że Jakość u mnie działa bardzo OK, nie ma tego zrywania kamerą przy obrocie, a Balans działał nawet w okolicach 50 klatek.

Opublikowano

Wracając do questu z młynarzem to oczywiście najpierw pogadałem z

SPOILER

jego żoną, a później poszedłem na posterunek i stwierdziłem, że chyba kogoś powaliło z taką ilością przeciwników z pomarańczową czaszką

dynia

Jednego, który stał na uboczu, udało mi się wysączyć do dna, ale reszta bez szans.

Wbiłem jeden level, żeby podbić zasięg naszego "cienioskoku" i dostałem się do wieży od góry, w lochach zagryzłem jedynego strażnika, ale że do końca nocy został mi zaledwie jeden segment czasowy, a rozmowa z Mertem trwała 2 (plus kolejne 3, żeby go uwolnić) to wiedziałem, że nie mam szans wydostać się stamtąd żywcem

- cofnąłem więc save i póki co uciekłem stamtąd, podlevelować trochę.