Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

The Blood of Dawnwalker

Featured Replies

Opublikowano
2 godziny temu, ogqozo napisał(a):

Typowe teksty lol, zwłaszcza że twórcy starają się przy dosłownie każdym zdaniu reakcji podkreślać, że nasz bohater jest DOBRY i wszystko co niedobre i niewłaściwe go obrzydza.

Teraz miałem questa (bardzo długi) gdzie na koniec coś rozwaliłem. "Smashed to fucking pieces", obwieściła postać która ze mną była. Kamera pokazała superwyraźnie, na cały ekran, że pod spodem coś było. "Coś było pod spodem", mówi postać. I tak dalej, i tak dalej. Dialogi jak dialogi... Jednak warto przeżyć ten dungeon dla scenki, na którą wszyscy czekamy w tej grze hehe.

Sekiro to nie jest, tutaj postawiono raczej na ilość, niż jakość. Trudno poszarżować ryzykiem i demolować przeciwników jednym ciosem. Ogólnie, wrogowie są dość podobni do siebie, niezbyt różnorodni - walczy się z nimi bardzo dużo, walą bardzo silno (zabijając mnie z pełnego HP najwyżej kilkoma ciosami, ale bywa że i jednym), a ja żeby ich zabić muszę ich siekać wiele, wiele razy. Robi się to bardziej test cierpliwości przy większych potyczkach, niż czegokolwiek innego. Walk 1-na-1 prawie że nie ma. Zapachu Sekiro nie poczułem, bardziej znośniejsza wersja Kingdom Come.

Te twarze nie są takie ładne w trybie performance na PS5 hehe. Ale i tak cięźko by mi było przejść na quality.

Tym bardziej to zauważalne, że, jak to bywa z komputerowymi cRPG-ami od 30 lat, niby jest tu próba zgrywania że "jest pełna wolność, jest wiele dróg, tutaj się rozmawia, różne wyjścia, ty decydujesz, player agency", ale i tak spora część questów, która początkowo dawała mi nadzieję na podejście typu "może da się to przegadać", kończy się na tym, że musimy wyrżnąć kolejną serię wrogów. Oraz, oczywiście, jest wiele dialogów i wiele tych plansz że inspectujesz kwadratem kolejne detale na obrazku.

To też ściema była, że ta gra to niby "same krawe Barony". Są większe i poważniejsze questy, ale nie ma ich aż tak wiele znowu. Sporo czasu (naszego i w świecie gry) zejdzie na rzeczy typu kolejny obóz z beczkami, kolejne coś tam do wyrżnięcia, jakieś pomniejsze ciekawostki. Nie jest to aż tak odtłuszczona wersja Wiedźmina, jak twórcy się odgrażali. Nie zawsze jest to banalne, bo np. w takiej beczce czasem będzie inna zawartość, i będzie ciekawy mały zwrocik akcji. Ale sporo tego jest... w miarę banalne. A czas leci.

Ale dawno nie grałem w jakąś grę na PS5 cały dzień, jest tu wciągająca formuła i jakość. No i chyba nie było jeszcze gry, że tak myślałem CAŁY CZAS, że od razu ciekawi mnie drugie przejście i pójście innymi wyborami. Może po całej przygodzie, uznam, że jednak za dużo mułu, i tylko sobie poczytam, jakie były inne wybory i do czego prowadziły... Bo gra jest duża. Zobaczymy. Ale na razie ciągle intryguje co chwila jakiś wybór, a naprawdę nie ma opcji by mieć ciastko i zjeść ciastko... nie ma na to czasu.

Tak, niby to jest ściema, że "same krawe Barony", ale w zasadzie to struktura tej gry jest na swój sposób enigmatyczna i każdy tutaj może zupełnie inaczej ją przejść, nawet bez żadnego krwawego Barona i powiedzieć, że grę skończył, bo można.

Ktoś ukończy w 15h, większość w 60h, bo zakocha się w świecie i nie ma tutaj tych typowych 3 dużych chain questów z W3.... no właśnie, czy ich nie ma to tak nie do końca jestem pewien, bo tutaj dosyć ciekawie się ten świat odkrywa, na początku pokazując nam, że jest dużo jakiegoś dziadostwa na mapie i każdy chce cię zabić, ale okazuje się, że na końcu wpadają właśnie jakieś "krwawe barony" i się zaczyna nagle zazębiać 5 questów ze sobą i są rzeczywiscie duże te questy i ciekawe, ale sporo trzeba samemu odkryć, nie są tak po prostu zaznaczone na mapie, może to nie Elden Ring, ale tez nie Wiedźmin 3, jest więcej tajemnicy i to dobrze, to duży plus, jest scenariusz, reżyseria, ktoś to zaplanował sprytnie.

25h i nie chce by to się skończyło szybko, ale zostało 19 dni. Bardzo mocny RPG, znowu od Nas, no kto by pomyślał :).

• Odpowiedzi 797
  • Wyświetleń 48,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Czaicie mieć jedno życie, którego każda mijająca minuta nigdy nie wróci, móc z nim zrobić wszystko, i wybrać: spędzę cały ten czas licząc każdą klateczkę i piksel w świecie którego nawet nie ma bo jes

• Ken Adams
    Ken Adams

the Blood of Dawnwalker >>> gta vi

Opublikowano

Tak, rzadko myślałem o grze w ten sposób, że ciekawi mnie: JAK WY W TO GRACIE. Zazwyczaj nie ma o co pytać, bo wiadomo, każdy robi co tam chce, pewnie mniej więcej to samo. Ja mogę robić to samo jeśli tylko zechcę.

Tutaj serio mnie ciekawi jak inni podeszli do tej gry, czy mieli więcej skillsów, czy robili więcej X i Y, czy co. Gra naprawdę zachęca do myślenia co robisz, bo czas leci jak pojebany.

Jednak dopiero gdy pogram więcej, ogarnę większość stuffu, i zapoznam się z tym, ile tego wszystkiego jest, będę mógł bardziej powiedzieć, czy to nie jest wybór pozorny.

Na razie to takich serio wyjątkowych treści jest dość niewiele. W grach open world tak zawsze jest, ale tutaj przez tę konstrukcję bardziej się to rzuca w oczy.

Opublikowano

Ja się dzisiaj zdziwiłem, bo gra mi wyświetliła komunikat że zbliżam się do punktu bez powrotu i potem nastąpi koniec gry. Stało się to po zrobieniu kilku questów dla pewnego mongoła w stolicy. Do ocalenia rodziny zostało mi 19 dni a z trójki przydupasów Brencisa, załatwiłem tylko jednego.

Opublikowano

w tą gre prawilnie powinno się grać tylko na ostatnim poziomie trudnosci.

Opublikowano

Prolog skończony, poziom trudności duelist i faktycznie łatwo o srogi wpierdziel już na samym początku, więc później będzie już tylko gorzej. Ale absolutnie warto. I mimo że wkurvia mnie od czasu do czasu to drewno, to jednak siedzi ten wampir w głowie po tych paru godzinach na tyle, że już bym sobie pyknął kolejną sesyjkę. Rzadko kiedy nie mogę się skupić na czymś, bo potrzeba powrotu do giereczki jest tak silna. No i duch Gerwanta jest tu mocno odczuwalny, a dla mnie to instant love.

Opublikowano

Tylko jakiegoś Gwinta brakuje, ale by się zagrało w coś z tymi wampirami xD.

Opublikowano

Przy upływającym czasie, to by było dopiero wyzwanie xd rodzina rodziną, ale partyjki gwinta nigdy nie odmówię.

Opublikowano

Gdyby Geralt był tu głównym bohaterem, to przez 29 dni zalewałby się w trupa, ruchał szony i grał w Gwinta.

Opublikowano

Ale pomysł na enhanced edition, dodatkowa ścieżka z Gwintem, wygraj, bądź przegraj rodzinę w karty, jak w żyćku xD.

Opublikowano
10 minut temu, Rozi napisał(a):

Taka promocja, moi drodzy:

IMG_20260907_112729.jpg

Z tego co pamiętam, to na którymś z ostatnich UFC (Szanghaj lub Paryż), też było reklamowane w oktagonie.

Opublikowano

Oczytałem się w internetach, że upływ czasu jest naprawdę tolerancyjny i można zrobić większość rzeczy, ale........

jeśli już ktoś ukończy grę, to potrzebuję jednej odpowiedzi:

Ile segmentów czasu jest wymagane PRZED finałowym zadaniem?

Edytowane przez Sobies

Opublikowano

Gra jest tak kurwa brzydka, że zrobiłem już 537 screenshotów.

"Ehh, przynajmniej deszcz spłucze gówno z ulic" i ten akcent, kurwa to jest złoto, nie gra wideo.

Czy ktoś już wykuł ten mieczyk od Mihai? Nie ma hintów w dzienniku jak do tej pory, ciekawe, gdzie są te części, hmmbanderas.

Opublikowano

Gra jest tak (pipi)a brzydka, że zrobiłem już 537 screenshotów.

Dla takich gier warto mieć komputer [emoji16]

Opublikowano
11 minut temu, Kolos28 napisał(a):

23 minuty temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Dla takich gier warto mieć komputer [emoji16]

I jakieś potężne słuchawki, zajebiste jak gadają Ci w głowie po wchłonięciu, to są właśnie detale.

Opublikowano

Spotkał się ktoś z takim bugiem?? Czcionka w dokumentach, listach, księgach etc. jest kompletnie nieczytelna. To znaczy da się coś zobaczyć ale po pierwszej linijce tekstu oczy już krwawią. Próbowałem zmieniać tryby jakość/wydajność, zmieniać inne opcje graficzne - rozmycie, aberracja itd. - jak mówi google ale nic to nie dało. Mam to od początku gry. Myślałem, że to po prostu spieprzyli i koniec ale to nie jest normalne

.bug.JPG

Opublikowano

Muszę się odzwyczaić od czyszczenia pytajników i pomagania każdemu, kogo spotkam, bo serio jak czas ucieka to lekki stresik jest. Ciągle coś odciąga uwagę…

Opublikowano
2 minuty temu, Uzytnik30 napisał(a):

Muszę się odzwyczaić od czyszczenia pytajników i pomagania każdemu, kogo spotkam, bo serio jak czas ucieka to lekki stresik jest. Ciągle coś odciąga uwagę…

I to jest właśnie najbardziej irytujące. Człowiek nauczony do pomagania wszystkim, odkrywania wszystkiego, czyszczenia mapy. Zrobili grę i nie dają jej do końca odkryć. A kto dzisiaj ma czas na przechodzenie 30 godzinnej gry więcej niż raz.

Opublikowano
10 minut temu, Przemas10pl napisał(a):

Spotkał się ktoś z takim bugiem?? Czcionka w dokumentach, listach, księgach etc. jest kompletnie nieczytelna. To znaczy da się coś zobaczyć ale po pierwszej linijce tekstu oczy już krwawią. Próbowałem zmieniać tryby jakość/wydajność, zmieniać inne opcje graficzne - rozmycie, aberracja itd. - jak mówi google ale nic to nie dało. Mam to od początku gry. Myślałem, że to po prostu spieprzyli i koniec ale to nie jest normalne

.bug.JPG

Hmm, nie przestawiła Ci sie rozdzielczość na 1080p przypadkiem?

24 minuty temu, Przemas10pl napisał(a):

I to jest właśnie najbardziej irytujące. Człowiek nauczony do pomagania wszystkim, odkrywania wszystkiego, czyszczenia mapy. Zrobili grę i nie dają jej do końca odkryć. A kto dzisiaj ma czas na przechodzenie 30 godzinnej gry więcej niż raz.

Luźno się da chyba, gra nie robi z gracza debila.

Jak masz zadanie Piwnice Ambrusa, a gościa już nie ma, to chyba wiadomo, że nie ma sensu tracić na to czasu.

Opublikowano
1 godzinę temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Gra jest tak kurwa brzydka, że zrobiłem już 537 screenshotów.

"Ehh, przynajmniej deszcz spłucze gówno z ulic" i ten akcent, kurwa to jest złoto, nie gra wideo.

Czy ktoś już wykuł ten mieczyk od Mihai? Nie ma hintów w dzienniku jak do tej pory, ciekawe, gdzie są te części, hmmbanderas.

Z tego co się dowiedziałem są 3 części i jest mapa jaskiń. Znalazłem to przypadkiem w jednej z nich. Pewnie jest w każdej jaskini ta mapa w postaci malunku na ścianie.

Opublikowano

Sprzedaż pudełek w UK, coś nieprawdopodobnego, że Dawnwalker w pudle pobił Onimushę na tym rynku.

image.png

Opublikowano
1 godzinę temu, KrYcHu_89 napisał(a):

I jakieś potężne słuchawki, zajebiste jak gadają Ci w głowie po wchłonięciu, to są właśnie detale.

jak w hellblade choroszczańskim?

Opublikowano

Zupełnie przypadkiem, zwiedzając, znalazłem.miejsce w którym można w sumie zaraz po wyjściu z wioski zakończyć grę D W sumie bezsensu no ale jest za to trofeum

Opublikowano
2 godziny temu, addhoc napisał(a):

Zupełnie przypadkiem, zwiedzając, znalazłem.miejsce w którym można w sumie zaraz po wyjściu z wioski zakończyć grę D W sumie bezsensu no ale jest za to trofeum

Dostałem właśnie za to trofeum xd strasznie mnie ciekawił ten punkt na mapie i już wiem co i jak dog

A w ogóle czy tylko ja nie dostałem tej zbrojki za preorder ?

Opublikowano

Ja też jej nie mam, ale też żadnych kodów z pudełka nie wbijałem na PSN, więc niczego się nie spodziewałem.
Fajny design, ale co oglądam na YouTube to wszyscy biegają w tym samym zestawie, a mi sie podoba powolny progres i jaranie się dużo słabszym, odkrytym rynsztunkiem, więc walić to.