July 6Jul 6 W dniu 4.07.2026 o 22:08, Piechota napisał(a):Stanowisko wielu poważanych organizacji (jak Video Games History Foundation) jest od lat jasne: jeżeli nie można kupić w żaden sposób, emulacja to Dobro i Sprawiedliwość Przecież można kupić używane pudełeczko. To inna sytuacja niż za 15-20 lat kiedy gier wydanych po 2028 na PS nie będzie można w ogóle kupić ;)
July 6Jul 6 Na kupnie używki twórcy i tak nic nie zarabiają, a co gorsza używane płyty przeważnie są porysowane tak, jakby ktoś przeprowadził na nich testy "wydajności" papieru ściernego tudzież pumeksu.
July 7Jul 7 8 godzin temu, Nomen dubium napisał(a):Na kupnie używki twórcy i tak nic nie zarabiają, a co gorsza używane płyty przeważnie są porysowane tak, jakby ktoś przeprowadził na nich testy "wydajności" papieru ściernego tudzież pumeksu.W Polsce czesto są porysowane. Polecam sobie sprowadzać zza granicy, np UK - nie dość że dużo taniej niż u nas to stan znacznie lepszy, nieraz sklepowy.W każdym razie na rynku jest tyle egzemplarzy tych gier, że wg mnie argument “nie da się kupić” to żaden argument. To nie jest jakis biały kruk warty 300 zł w górę.
July 7Jul 7 Jak się ma PS2 to można kupić. Jak się ma lapka bez napędu to już inna sprawa. W sumie to nie wiem czy z płytek dało się instalator jakoś skopiować na dysk (a potem pendrive) i z tego by poszło.
July 8Jul 8 W dniu 7.07.2026 o 08:28, twilitekid napisał(a):W Polsce czesto są porysowane. Polecam sobie sprowadzać zza granicy, np UK - nie dość że dużo taniej niż u nas to stan znacznie lepszy, nieraz sklepowy.W każdym razie na rynku jest tyle egzemplarzy tych gier, że wg mnie argument “nie da się kupić” to żaden argument. To nie jest jakis biały kruk warty 300 zł w górę.Jednak nawet używka bez najmniejszej ryski, w stanie miętowym (o ile takowe w ogóle istnieją, bo nigdy żadnej takiej na oczy nie widziałem) to nadal używka, co oznacza że kupując ją nie dajemy twórcom gry ani centa zarobić, a to ujmuje sporo sensu takiemu zakupowi.
July 8Jul 8 A wiecie kto w przyszłym tygodniu będzie sobie czytał ten numer na bułgarskiej plaży? Mam nadzieję, że będzie coś ciekawego!
July 8Jul 8 9 minut temu, Manor napisał(a):A wiecie kto w przyszłym tygodniu będzie sobie czytał ten numer na bułgarskiej plaży? Mam nadzieję, że będzie coś ciekawego!Ale że w piśmie, czy na plaży?
July 8Jul 8 „Doslownie kilka(nascie) godzin przed zamknieciem lipcowego numeru, jak grom z jasnego nieba, na branze gruchnela wiesc o wydaniu gta vi w postaci kodu na cyfrowa gre umieszczanego w pudelkach. Czy rockstar games ustala nowe zasady i czy ktokolwiek odwazy sie podazyc brukowana przez hegemona sciezka? To pierwszy temat numeru. W drugim zastanawiamy sie czy proba zajebania pudelek przez sony to przemyslana meska decyzja podyktowana realiami rynku, czy tez pospolite rytualne seppuku, ktore skonczy sie nowym rozdaniem sil na konsolowym placu zabaw”Urywek wstepniaka do numeru 347 miesiecznika PSX Extreme, inprowizowane
July 10Jul 10 Panowie gamescom się zbliża i takie pytanie mnie nachodzi bo chciałbym pojechać chociaż raz i zobaczyć.Czy w ogóle warto?Trochę się wykosztuję więc nie chciałbym się zbytnio rozczarować.Myślę sobota wieczór i cała niedziela.
Saturday at 10:06 AM5 days 19 godzin temu, Jontek80 napisał(a):Panowie gamescom się zbliża i takie pytanie mnie nachodzi bo chciałbym pojechać chociaż raz i zobaczyć.Czy w ogóle warto?Trochę się wykosztuję więc nie chciałbym się zbytnio rozczarować.Myślę sobota wieczór i cała niedziela.Zawsze warto, wydarzenie imponowało skalą nawet w najbiedniejszych dla branży czasach ale nie ma sensu nastawiać się na ogrywanie dużej ilości tytułów - kolejka będzie do wszystkiego, zwłaszcza w weekend. Natomiast samą frajdą jest już przebieżka po halach, podziwianie imponujących stoisk, branie udziału w różnych przypadkowych interakcjach (cyklicznie gdzieś rzucają w tłum koszulki i inne pierdoły), przejrzenie strefy retro czy tej handlowej (można czasem wyrwać coś fajnego w przyzwoitych pieniądzach) i po prostu poczucie klimatu znajdowania się w centrum wydarzeń, które na co dzień obserwuje się co najwyżej jako newsy na portalach.
Saturday at 02:57 PM5 days 4 godziny temu, KOMODO napisał(a):Zawsze warto, wydarzenie imponowało skalą nawet w najbiedniejszych dla branży czasach ale nie ma sensu nastawiać się na ogrywanie dużej ilości tytułów - kolejka będzie do wszystkiego, zwłaszcza w weekend. Natomiast samą frajdą jest już przebieżka po halach, podziwianie imponujących stoisk, branie udziału w różnych przypadkowych interakcjach (cyklicznie gdzieś rzucają w tłum koszulki i inne pierdoły), przejrzenie strefy retro czy tej handlowej (można czasem wyrwać coś fajnego w przyzwoitych pieniądzach) i po prostu poczucie klimatu znajdowania się w centrum wydarzeń, które na co dzień obserwuje się co najwyżej jako newsy na portalach.Syn chce jechać jak mu opowiedziałem o tych targach bo nawet nie miał pojecia. Myślę sobota popołudnie i cała niedziela.Ciekawe czy będzie Gta i nowe finale. Choć na stronie żadnych z tych firm nie widziałem. Wiem że ma być nintendo i xbox. Syn liczy na nowego splatoona. Chyba pojedziemy. Może to będą jedne z ostatnich targów.Dzięki za odpowiedź
Saturday at 07:02 PM4 days Listów i tak pewnie nikt nie czyta ale akurat mój w tym miesiącu jest. Co prawda nie list miesiąca ale zawsze coś
Sunday at 11:32 AM4 days Kupemony pomogą wojsku - trenowania AI-> SIThief Remastered - lead producerem projektu - czy lead producer to producent ołowiu? Po polsku nie ma czegoś takiego jak producent projektu, jest projektant.jedna z najważniejszych premier - odgrzewany kotlet jedną z najważniejszych premier? O tempora, o mores! I cyk kolejne gry na Super Nintendo do kolekcji. Nie są odgrzewankami.Legacy of Atlantis - nibyznaną-> niby znanąSenua - Gearsy-> Gears (po s dajemy enter)Last Ronin - noże Rafaela-> sai RaphaelaGears of War e-day - amerykański burger-> hamburgerVirtua Fighter Crossroads - jeżu to będzie crap niesamowity!Wolf among us 2 - Bigby Wolf - Bigby WilkRealm of Ink - nie oferują nic oryginalnego-> niczego oryginalnegoDoA 6 - doza waloryzacji płci przeciwnej - doza czego?Mai i Kula nadal płatne? Jakie to Last Round w takim razie? Wpadnie coś na Dreamcasta w takim razie. Śmierć frajerom!Elliot- bardziej opasłych -> opaślejszychGobliiins - bardziej dziwacznymi->dziwaczniejszymi"kiedyś były książecak nawet skanów czy tutoriala" - WTF?Save My Scrap - jego osobista androidka-> android - to słowo nie ma wersji żeńskiej i mieć nie może, bo pochodzi od słowa andros czyli mężczyzna. Można mówić "żeński android" albo fembot. A zważywszy na istniejącą w języku polskim koniugację można też mówić po prostu android a ewentualną płeć nakreśli rodzaj czasownika.Kick-off - projekt stworzony->produkt (projekt nie może być stworzony)najbardziej pozytywne-> najpozytywniejszeCoffee Talk - salarymeni - WTF?Wall World 2 - nie wnosi nic nowego -> niczego nowegoStar Fox - airwing->ARWINGNBA The Run - "przypomina się FIFA Street" - To nawet logiczne, bo wiadomo, że grając w koszykówkę przypomina się piłka nożna a nie np. NBA Street.Replay RE Requiem pseudo-Nemezisy->przedrostek pseudo bez myślnika"nienajlepszy, bo to miano należy do RE 4"-> w tym przypadku "nie najlepszy" (osobno)NFSU 2 - drugie Underground - czemu nie drugi? Poza tym jedynka lepsza, ale to wiadomo.Inne czasy, inni Avengersi - to się pisze tak: A V E N G E R S enterx-meni x-menami x-menów - tu też po literze N dajemy enter czy spacjęavengersami avengersów - po członek to s?Yakuza - serial Amazonu to mało udany projekt->produktPisarion - Nadchodzi remake najlepiej ocenianej gry wszech czasów - najlepiej ocenianą grą wszech czasów jest Super Mario Glaxy. To czemu pisze o Zeldzie?oryginał nadal istnieje, więc w czym problem - ano w tym, że ludzie muszą kombinować ilekroć będą szukać w internetach (youtube/google) czegoś na temat oryginału, a pisanie Ocarina Original czy Ocarina 1998 nie da nic, bo nikt ich tak tworząc treści nie nazywał, więc algorytm ich w ten sposób nie znajdzie vide casus Mortal Kombat 1 i jebać Midway czy kto tam za to odpowiadaMarcellus - bardziej różne-> różniejszeStar Warsy-> po S enter albo spacjaLuźne spostrzeżenie - przydałoby się więcej screenów - nawet recenzje na całą stronę mają często jeden mały screen i nie wiem, jak gra wygląda. Za to duże grafiki na górze strony zajmują tylko miejsce.Ogólnie jakoś w tym numerze sporo literówek, korekta spała.I nadal przerzuca [r.] do nowego wersu! To już pół roku chyba! Edited Sunday at 02:11 PM4 days by Jutrzen
Sunday at 12:39 PM4 days Kupemony -> PokémonySI -> AIO tempora, o mores -> niepotrzebna łacina, mamy polskie "o czasy, o obyczaje" Odgrzewanka - nie ma takiego wyrazu w słowniku internetach -> Internecienie znajdzie nie znajdzie - powtórzenievide casus - po co te łacińskie wtrącenia, gdy mamy polskie odpowiedniki?w tym numerze jakoś sporo literówek w tym - WTF?youtube/google - to się pisze YouTube oraz Google
Sunday at 02:22 PM4 days Kupemony -> Pokémony - Kupemony to określenie ze Świata wg Kiepskich, zatem już istniejące w popkulturzeSI -> AI - nieO tempora, o mores -> niepotrzebna łacina, mamy polskie "o czasy, o obyczaje" - które nie jest niczym innym jak tłumaczeniem cytatu, ja go przytaczam w oryginaleOdgrzewanka - nie ma takiego wyrazu w słowniku - słowo to istnieje w języku polskim od co najmniej 1915 r., a przynajmniej wtedy jestem w stanie odnaleźć jego pierwsze użycieinternetach -> Internecie - jeśli już to małą literąnie znajdzie nie znajdzie - powtórzenie - ano poprawionevide casus - po co te łacińskie wtrącenia, gdy mamy polskie odpowiedniki? - bo łacińska składnia jest elegancka i nie wymyślono jeszcze języka, który pozwalałby precyzyjniej formułować zdaniaw tym numerze jakoś sporo literówek w tym - WTF? - poprawione powtórzenieyoutube/google - to się pisze YouTube oraz Google - nie
Sunday at 03:28 PM4 days 3 godziny temu, Jutrzen napisał(a):Gears of War e-day - amerykański burger-> hamburgerTo by był hamburski xD
Sunday at 04:24 PM4 days 3 godziny temu, Grześ napisał(a):Odgrzewanka - nie ma takiego wyrazu w słownikuOj tam, czepiasz się... Poeta miał pewnie obwarzanki na myśli!P.S. Jutrzenie skoro już wpadłeś, to mam takie pytanie: czy na robaczki mówisz "Łormsy" czy "Łormy", bo z tego co piszesz wynikałoby chyba, że jako jedyny w historii Polski używasz tej drugiej formy? Edited Monday at 08:05 AM3 days by Nomen dubium
Sunday at 07:22 PM3 days 7 godzin temu, Jutrzen napisał(a):pisanie Ocarina Original czy Ocarina 1998 nie da nic, bo nikt ich tak tworząc treści nie nazywałNa chwilę obecną remake jeszcze nie jest dostępny, więc można wpisać po prostu Ocarina of Time. Zrobiłem test, i wyskoczyły mi materiały o wersji z N64. Po premierze będzie można po prostu dodać "remake" po tytule, tak jak ma to miejsce na przykład z Resident Evil 2.
Monday at 10:01 AM3 days Hehe, moi dwaj ulubieńcy się kłócą. Pomijając już samą grę, tym razem stanę po stronie Buczera i powiem, że może warto Zax posłuchać się starszego kolegi i rozważyć inne ścieżki kariery ;p
Monday at 10:05 AM3 days Poczekaj aż dojdziesz do jego felietonu, to zobaczysz, że kłóci się sam ze sobą, tylko o tym nie wie.
Monday at 10:09 AM3 days 6 minut temu, Pix napisał(a):Hehe, moi dwaj ulubieńcy się kłócą.Pomijając już samą grę, tym razem stanę po stronie Buczera i powiem, że może warto Zax posłuchać się starszego kolegi i rozważyć inne ścieżki kariery ;pBędzie Pan bardzo zadowolony z numeru następnego..! Tylko nie wiem, czy @Roger zgadza się na mały przeciek ^^
Monday at 01:45 PM3 days 3 godziny temu, Piechota napisał(a):Będzie Pan bardzo zadowolony z numeru następnego..! Tylko nie wiem, czy @Roger zgadza się na mały przeciek ^^Nie wiem, czy się bać czy cieszyć, ale na pewno zaintrygowałeś!
Monday at 07:03 PM2 days Znakomity tekst Kochańca o Ibru. Właśnie taka publicystyka o game devie to coś, po co warto sięgać. To juz prawie dziennikarstwo śledcze. Oby więcej takich artykułów!
Monday at 07:25 PM2 days 20 minut temu, LeifErikson napisał(a):Znakomity tekst Kochańca o Ibru. Właśnie taka publicystyka o game devie to coś, po co warto sięgać. To juz prawie dziennikarstwo śledcze. Oby więcej takich artykułów!Miałem przyjemność czytać przed premierą i od razu wiedziałem, że to będzie tekst numeru! Świetna rzecz, aż człowiek czuje zdrową, zawodową zazdrość :)