Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Komiksy: wasze zdanie i ulubione tytuły

Komiks: Be czy cacy? 187 użytkowników zagłosowało

1. 1. Komiks: Be czy cacy?

• Cacy
      234
    • Be
      7
    • Wisi mnie to
      15

Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Featured Replies

Opublikowano

Wybór jest duży obecnie na naszym rynku i jest w czym grzebać. Zależy czy chcesz komiks obyczajowy, nowelę graficzną czy myślisz tylko o superhero. Jeśli to ostatnie, to są krótkie one-shoty albo długie runy, a niektóre z tie-inami czyli historiami pobocznymi, które dobudowują wątki. Są space opery i są historie na ziemi, a też uliczne. Są historie solowych bohaterów i są grupowe. Są kanoniczne i elseworldy, także żeby coś konkretnego polecić, to musisz też podać bardziej konkretne informacje. Równie dobrze możesz czytać rodzimego Tytusa, Kajko i Kokosza, Thorgala czy Kleksa albo Asteriksa (nierodzimego ;)) - wszystkie polecam :cool2:.

Co do Logana, to mam tylko pierwszy tom i był niezły, więc jeśli Tobie się spodobał, to tym lepiej i jedną serię już masz :Coolface:

Edytowane przez Luqat

• Odpowiedzi 756
  • Wyświetleń 267,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Z najlepszych komiksów jakie kiedykolwiek miałem okazje dostać w swoje łapy mogę wymienić te tytuły:     ^ Naprawdę solidna kreska. Ciekawie ukazana historia, oraz brutalny, mroczny klimat rodem

• Wczoraj świat komiksowy stracił wybitnego rysownika Steve'a Dillona. Steve odszedł w wieku 54 lat. Dillon wraz z Ennisem zaczynał od Hellblazera, a sukces pozwolił wydać ich autorski (i kultowy dziś)

• Jak chcesz moge ci przeslac link do paczki [wstawilbym tutaj, ale nie wiem czy to dozwolone] za ktorej czytanie powoli sie zaczynam zabierac, oto zawartosc: Batman: Year One Batman and the Monster

Opublikowano

Kaznodzieja, Skalp, Sandman, Usagi, Baśnie, Monster (manga) - do wyboru, do koloru

Opublikowano

Jeśli w Staruszku podobał ci się scenariusz "What If?" w przyszłości to od siebei polecam:

51lYzYrvKQL._SX325_BO1,204,203,200_.jpg

Opublikowano
W dniu 21.12.2020 o 07:21, Ukukuki napisał:

Dostałem niedawno Staruszek Logan i tak mi się spodobało ,że kupiłem pozostałe 6 tomów. Jako ,że komiksy to jest moja nowa zajawka, chciałbym poznać wasze zdanie o tej serii. To jest takie dobre czy to tylko mój kiepski gust? 

Chciałbym też żebyście polecili 5 serii dla nowego w tym hobby. Obecnie nawet nie wiem wokół czego mam się kręcić. Kupiłem komiksy z Wiedźminem ale są mega kiepskie i jednak na ślepo nie będę wydawał hajsu. 

Spróbuj z różnej beczki - może Batman i historie z Trybunałem Sów, Superior Spider-Man, Punisher Max, CHEW. Wszystko do dostania w dobrej cenie na rynku wtórnym a zobaczysz co ci najbardziej podejdzie. Potem można się wziąć za Sandmana, Gotham Central, Valeriana, Światy Aldebarana, Doom Patrol czy Yansa. 

Opublikowano

Ok dzięki, zapisane:lapka:

Powiem wam ,że pierwszy tom Staruszka Logana jest dużo słabszy od początkowej historii. Gorsza kreska, gorszy scenariusz, no zawiodłem się. 

Opublikowano

Dla mnie komiksy superhero są najsłabsze, mam dosłownie jeden - Spider-Mana McFarlana

Sprawdź sobie jeszcze Goona, Władców Chmielu, KACZOGRODY i Wujka Sknerusa (ale tu musisz być wychowany na tych latach z Gigantem i Kaczorem Donaldem, żeby Ci podeszło)

Gideon Falls mi podszedł jeśli lubisz tajemnice i nutkę grozy, lekki Gnat - dla każdego, w każdym wieku

A może erotyk? Voyeur już czeka ;)

• 5 tygodni później...
Opublikowano

wrzucam tutaj, może już ktoś wrzucał gdzie indziej:

https://www.wykop.pl/link/5914427/nie-zyje-henryk-jerzy-chmielewski-papcio-chmiel/

"Nie żyje uczestnik Powstania Warszawskiego, żołnierz Armii Krajowej, a także autor bodaj najpopularniejszej w Polsce serii komiksowej "Tytus, Romek i A'Tomek" Henryk Jerzy Chmielewski, popularny "Papcio Chmiel". Miał 97 lat."

Czytało się za gówniarza, a za starego kupiło się odnowioną kolekcję :/

Opublikowano

Jest to niewątpliwie smutna wiadomość dla wszystkich, którzy kojarzą postacie Romka, A'Tomka i Tytusa nie tylko z reklam marketu. Swoją przygodę z komiksem zaczynałem właśnie z dziełami Chmielewskiego. Obok Carla Barksa i Dona Rosa człowiek, który w pewien sposób ukształtował moje dzieciństwo.

Opublikowano

U mnie to samo, Tytus miał nierozerwalny związek z moim dzieciństwem. Pamiętam jak pierwsze wydania czytałem u pradziadka w wieku 6-7 lat, czarno białe, już lekko pożółkłe, pierwsze wydania, jeszcze w wersji "raw" czyli z poszarpaną kreską, z Tytusem nieprzypominającym tego późniejszego. Taki Archipelag Wysp Nonsensu czy odcinek o wchodzeniu w obrazy to był niezły mindfuck jak na tamte czasy. Aż sobie odświeżę całą kolekcję :banderas:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W ostatnich miesiącach przeczytane 3 pozycje, które szczerze mogę polecić:

1. Czarne Nenufary - na podstawie powieści o tym samym tytule, kryminał z obrazami Moneta w tle, naprawdę świetna historia, ale nie opowiem nic, żeby nie spojlować, jak byście mieli okazję to się nie zastanawiajcie. Przede wszystkim historia, fabuła - wszystko wciąga jak dobra powieść. Grafika przepiękna, co koresponduje z tematem malarzy i impresjonizmu.

Czarne nenufary” - recenzja

2. Klub Detektywów - znowu kryminał, ale tym razem na wesoło, akcja osadzona w realiach lat 20' lub 30', cała śmietanka ówczesnego kryminału (Agatha Christie i reszta) dostaje zaproszenie od szalonego naukowca, na jego tajemniczą wyspę, gdzie oczywiście wydarza się morderstwo i tym razem pada na królów krymiału - czy poradzą sobie z zagadką? Komiks cały czas puszcza oko do czytelnika, bawi się konwencją i żelaznymi zasadami kryminałów. Ja nie czytywałem tego typu książek, jak ktoś lubi, to tym bardziej będzie się cieszył z czytania.

Klub detektywów. - Gildia.pl - księgarnia internetowa - komiksy, filmy,  książki, muzyka, rpg

3. Strażnicy - chyba opowiadać nie trzeba, bo klasyka. Dość powiedzieć, że nie jestem fanem superbohaterskich komiksów, a ten zrobił na mnie ogromne wrażenie. Absolutnie wybitne dzieło i nie dziwię się że jest kultowe. Historia opowiedziana oczami każdego z bohaterów, przy okazji biegu wydarzeń poznajemy ich historię, motywy. Fantastyczne, już czeka na mnie film na netflixie.

Strażnicy. - Gildia.pl - księgarnia internetowa - komiksy, filmy, książki,  muzyka, rpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ultrasem komiksów nie jestem, od czasu do czasu czytnę/kupię jakieś ładne wydanie jak mnie najdzie i teraz mnie naszło - na coś z Johnem Constantinem (po zapowiedzi serialu HBO). Czytał/lubi ktoś Hellblazera? Od czego polecacie zacząć? Widzę że Egmont wydał 6 tomów trzech różnych autorów - Azzarello (1-2), Ennis (3-5) i Ellis (6). W planach są dwa tomy Delano. I teraz tak - run od Azzarello to z tego co widzę jakiś późniejszy Hellblazer, więc trochę dziwnie że poszedł w pierwszych tomach, ale może ma to sens i warto poznawać w tej kolejności?

Opublikowano

Nie musisz czytać w kolejności, run Ennisa zdecydowanie najlepszy

Opublikowano

@eskopado

Delano i Ennis - w tej kolejności.

Run Delano jest imo najbardziej 'helblejzerowy' czyli są demony, kulty i czarna magia a Ennis jak Ennis, jazda bez trzymanki ale utrzymana w klimacie horroru/magii z tego co pamiętam.

Reszta writerów zbyt odjeżdża w egzystencjalne rejony, w sumie zależy co kto lubi. Niemniej seria jest ciekawa i warto sprawdzić. Sam mam 14 tomów aktualnie na półce ;]

ps dobrze że przypomniałeś, kupiłem kolejny

Opublikowano

Azzarello ciekawy (mega strzał jak Constantine załatwił

Spoiler

Muzłumanów w pace)

:banderas:

Jednak najgorsza kreska. 

Ennis klasyk, warto znać no i rysował Dillon.

Opublikowano

Dzięki Panowie, wziąłem Ennisa i będę polować na Delano jak Egmont wypuści.

Opublikowano

@Manorjeżeli chodzi o Strażników, to mocno polecam serial na HBO. Lindelof wykonał bardzo dobrą robotę, serial można śmiało postawić obok komiksu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Forumku, odpadłem trochę z nowości komiksowych przez jakieś ostatnie 4-5 lat - co takiego w tym czasie wyszło, że trzeba koniecznie przeczytać? Liczę na jakieś eleganckie polecenia.

Sporo klasyki oczywiście obcykane - Alan Moore, Frank Miller, Sandman, Kingom Come, Moebius itp.  Ale szukam czegoś o czym dotychczas nie słyszałem. Nie musi być superhero.

Edytowane przez Cedric

Opublikowano

Sprawdź sobie z amerykańskich rzeczy Lemire'a, ogarnij Judasza od duetu Loveness/Rebelka, z europejskiego Cyril Pedrosa zawsze na propsie, a jeśli jakimś cudem może być też polski komiks obyczajowy, to ostatnie lata obrodziły w kilka ciekawych rzeczy (Będziesz smażyć się w piekle jest obowiązkową pozycją imo).

Dobrych komiksów na naszym rynku jest w bród, mimo, że sam rynek jest jednak malutki (jeśli chodzi o nakłady).

Opublikowano

Słuchajcie, polecicie jakieś komiksy dla dorosłych z DC/Marvel? Ostatnio kupiłem sobie Batman Sekta, no i nie powiem, wrócił mi duch dzieciństwa czytania takich ciężkich klimatów superbohaterów, a przeczytałem ten komiks, że nie wiedziałem iż skończyłem po 3 godzinach wszystko. Masakra, jak to wciągnęło. Pamiętam jak w latach 90-tych kupowało się różnej maści komiksy od MT Semic. 

Opublikowano

Jest tego trochę. Z DC polecam chociażby serię Hellblazera od Azzarello czy Ennisa, Justice i Kingdom Come od Rossa, Identity Crisis od Meltzera, Red Son od Milara no i sporo rzeczy z Batmanem (The Long Halloween, Death of the Family czy Killing Joke dla przykładu). I kilka innych.

Z Marvela jest jeszcze więcej.