Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niemieszkanie z rodzicami do 30 / 40

Featured Replies

Opublikowano
  • Autor

Przyszło od zarządcy nieruchomości półroczne rozliczenie opłat za wodę, śmieci, ogrzewanie i inne pierdy. 

Zwracają 420 zł O_o To chyba starczy na FFXV + Yakuzę 0 + jakieś gunwo, ewentualnie jeszcze uzbieram z 7 zwrotów i będzie na supermultimikser wujaszkaJJ do robienia masła orzechowego.

Serio te dzisiejsze bloki to są ekonomiczne w pytę. A biedni rodzice w blokowichu z lat 80 są ciągle dymani to na na corocznym wieczystym, na funduszach remontowych, na ogrzewaniu i wiecznych niedopłatach.

Edytowane przez _Red_

• Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Wyświetleń 160,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• No i podpisałem umowę rezerwacyjną na nowe mieszkanie. Nie spodziewałem się że nastąpi to niecałe 3 lata po przeprowadzce do Warszawy, ale sytuacja na rynku i w pracy pozwoliła podjąć taką decyzję. 60

• Widzę ciekawą dyskusję, która idealnie wpasowuje się w mój case, więc chętnie podzielę się swoimi doświadczeniami.   Na początek, na szybko przedstawię kontekst. W ubiegłym roku, w listopadz

• U mnie remont zapierdala jak automat, harmonogram wyprzedza założone wcześniej plany. Co z tego jednak, skoro wszystko może się usrać przez posadzki. Niby wylewane w grudniu, na wierzchu suche jak wió

Opublikowano

Ja za 2015 rok miałem 1000 zł zwrotu ale mieszkałem od maja a w zimie nie ogrzewając miałem 17 stopni więc luksus. 8) Ciekawe ile będzie za 2016 ale obstawiam coś jak u Reda.

Opublikowano
  • Autor

17 stopni bez ogrzewania to chyba mniej więcej piździ?

Opublikowano

Największe dymanie to jest mieszkać w bloku emerytów i mieć rozliczenie ogrzewania ryczałtem.

Opublikowano

Zwracają 420 zł O_o To chyba starczy na FFXV + Yakuzę 0 + jakieś gunwo, ewentualnie jeszcze uzbieram z 7 zwrotów i będzie na supermultimikser wujaszkaJJ do robienia masła orzechowego.

Serio te dzisiejsze bloki to są ekonomiczne w pytę. A biedni rodzice w blokowichu z lat 80 są ciągle dymani to na na corocznym wieczystym, na funduszach remontowych, na ogrzewaniu i wiecznych niedopłatach.

Oszczędzałeś, to teraz masz:)
Opublikowano
  • Autor

No właśnie nie. Wbrew obiegowym opiniom, myję się czasem w domu, a nie w fontannie (i to ciepłą wodą). Zmywarka odpalana na 3h co 2 dni, Eco Bubiel codziennie praktycznie. Od listopada kaloryferki poodkręcane na 90%.

Aż dziwne, ta chata niedługo zacznie produkować zasoby.

Opublikowano

17 stopni bez ogrzewania to chyba mniej więcej piździ?

Inne trochę pryzmaty, ja dużo na dworze robię a teraz siedzę, kaloryferek na 3 i 21 stopni i koło 20 zwykle temperature trzymam. 8) W sypialni potrafiłem mieć 15, świetnie się śpi w takiej temperaturze. W robocie mam teraz stałe 7 - 10 stopni i nie narzekam, jak mi ręka przy - 10 przymarzała do balustrad to trochę mi zimno dokuczało.

Opublikowano

No ale co ze starą? Też taka zimno lubna i ma taką piz.gawice w pracy?

Do spania 19 jeszcze styka ale 17? To już zimny nosek się robi.

Opublikowano

Ja w tym roku wymieniłem stare, drewniane okna na trzyszybowe plastiki i od wymiany mam cieplej w mieszkaniu z grzejnikami na 0, niż rok temu z rozkręconymi na 3. Już zacieram rączki na zwrot z ogrzewania, będzie na switcha

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Może to polaczkowe, ale mam trochę ból dupy, że moi znajomi totalne melepety dostają mieszkanka w WWA tyrając za 2k w (pipi)pracy, a mnie czeka wizja kredytu albo dobudowania piętra u starych w Kobyłce :frog:

Jakbym był ładnym muskularnym chłopcem to bym chociaż sponsorki poszukał, a tak to :lapka: i max zdesperowane 6/10 na badoo.

Opublikowano

pssst

chcesz kupić trochę bitcoinów?

Opublikowano

no ja mam ten sam bol doopy. znajomi tez od starych dostali mieszkanie a ja się bawię z kredytami, wynajmując jeszcze inne mieszkanie 

Edytowane przez gekon

Opublikowano
  • Autor

Wziąłem chyba w dobrym momencie kredyt. Wszystko zsumowane do kupy daje efektywnie 3,3% rocznie, więc prawie tyle, co na lokacie. W sumie nie ma co się spieszyć ze spłatami, bo w tej chwili to najtańsza forma pożyczki, a pozostałą kasę można włożyć w coś innego.

Opublikowano
4 minuty temu, _Red_ napisał:

Wziąłem chyba w dobrym momencie kredyt. Wszystko zsumowane do kupy daje efektywnie 3,3% rocznie, więc prawie tyle, co na lokacie. W sumie nie ma co się spieszyć ze spłatami, bo w tej chwili to najtańsza forma pożyczki, a pozostałą kasę można włożyć w coś innego.

Ja jeszcze z 2-3 lata wstrzymam się z kredytem więc nie mam rozeznania ale jaki jest sen nadpłacania kredytu? Rozumiem jak komuś brakuje tam 20-30 rat do końca ale będąc na początku drogi albo w połowie? Nie lepiej odkładać kasę na konto oszczędnościowe w razie czarnej godziny? Zawsze jak się uzbiera sporo kasy wtedy można spłacić cały kredyt jaki nam został. 

Edytowane przez Ukukuki

Opublikowano

ja w święta powiedziałem starszym, żeby już się rozglądali za darmowym domem starców - taka była z nich pomoc w życiu, że zayebali mi kasę tylko z komunii

a kupa znajomych podostawała mieszkania i nie muszą się niczym teraz martwić tylko zarabiają minimalną krajową, robią gówniaki i uważają się za panów życia. Tak bardzo gardzę szczęściem innych ludzi;/  

Spoiler

którzy nie doszli do czegoś tylko własnym zapyerdolem, tak jak ja

Edytowane przez gekon

Opublikowano

jakby mi nie zayebali kasy z komuni to bym zainwestował w bitcoina i teraz bym był miliarderem 

ehhh te rodzice :/

Opublikowano

story of my life :/

A jaki sens spłacania kredytu szybciej? No... odsetki mniejsze? Spłacając szybciej kapitał nie musisz już płacić odsetek od tego kapitału do końca trwania kredytu.

Opublikowano
  • Autor

Z komunii mi nie zdążyli zaebać kasy, bo szybko kupiłem pegasusa :gsr:

@Ukukuki powody nadpłaty mogą być różne. Masz trochę odłożonego hajsu bez innych planów do wydawania go (np. jako wkład w kolejne mieszkanie, samochód, g i e r k i). Wkurza Cię fakt, że bank dużo zarabia na odsetkach i chcesz zwiększyć udział zwrotu kapitału do zwrotu odsetek (czyli skrócenie okresu kredytowania przy zachowaniu wielkości raty), albo zmniejszyć ratę (przy niezmiennym okresie kredytowania). Albo po prostu źle się komuś żyje z faktem, że ma się dług i gdy się wiedzie, woli nadpłacać.
Trochę bawi mnie, że bank uruchamiał mi kredyt chyba z 4 miesiące, odrzucali notorycznie wnioski bo gdzieś na rzucie w załączniku 342 do aneksu 1243 nie zgadzała się ściana o 0.1m2, albo moja parafka na stronie 48 nie przypominała tej ze strony 94. Głupie analityki z centrali - finalnie obliczyłem, że z odsetek/prowizji i innych gówien wyjdzie może góra 12.000 zł na tym całym okresie, a godzin pewnie poświęcono kilkaset łącznie z biurem pośrednictwa kredytowego xd

@gekon yebać innych. Co się przejmujesz. Mnie wyganiali notorycznie z chaty od skończenia 18tki, ale jeszcze przebimbałem przez studia u rodziców, a potem z dnia na dzień się wyprowadziłem na wynajem, a parę lat później na swoje, tj. bankowe. Nie mam żalu, że ktoś znajomy żyje w chacie kupionej przez starych (w zasadzie to mimo dość dobrze zarabiających znajomych, znam chyba tylko jedną taką osobę, reszta się sama podorabiała).

Edytowane przez _Red_

Opublikowano
  • Autor

W moim do 3 lat mozna nadplacic 30% bez prowizji. Po tym czasie mozna spłacić cały bez konsekwencji. Akurat mijaja 3 lata :lapka:

Nie pamietam tylko jak było z MdM. Wg opcji, która bralem chyba nie bylo restrykcji o terminie splaty, ale po późniejszej nowelizacji chyba już przystopowali cwanych b o g o l i.

Edytowane przez _Red_

Opublikowano

teraz już i tak po mdm;/ 

zamiast tego będzie nowy program dla patusów z gówniakami 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 7.01.2018 o 18:51, Ukukuki napisał:

Ja jeszcze z 2-3 lata wstrzymam się z kredytem więc nie mam rozeznania ale jaki jest sen nadpłacania kredytu? Rozumiem jak komuś brakuje tam 20-30 rat do końca ale będąc na początku drogi albo w połowie? Nie lepiej odkładać kasę na konto oszczędnościowe w razie czarnej godziny? Zawsze jak się uzbiera sporo kasy wtedy można spłacić cały kredyt jaki nam został. 

Dokładnie - sam wziąłem mały, na 100 tys. Dzięki fajnemu strzałowi na giełdzie spłaciłem go w niecałe dwa lata (jak ja kocham CDR). A kupiłem małe mieszkanie na start (34 m2) w kamienicy z lat 50. Zrobiłem generalny, z jednopokojowego zrobiłem dwupokojowe, dzięki czemu dziś warte jest ok. 25 proc. więcej. 

Kroczę do miliarda  :kaz: