Opublikowano 29 sierpnia 20195 l https://www.bankier.pl/wiadomosc/Wyniki-CD-Projektu-wyraznie-lepsze-od-oczekiwan-7729348.html 248 dzisiaj na zamknieciiu, ciekawe co jutro
Opublikowano 10 października 20195 l W dniu 15.08.2019 o 14:53, selene napisał: Drodzy koledzy, który dom maklerski wybrać? Ja mam XTB i jest spoko, jedyny minus to, że trzeba kupić za minimum 5 stówek akcji w jednej transakcji, prowizje niskie i prowadzenie za darmo. Ja sobie powoli dokupuje spółki dywidendowe, już wyszedł plan gpw, że mają obniżyć podatek z 19 na 9 dla akcji trzymanych 3 lata, więc na starość coś tam będzie wpadało
Opublikowano 19 października 20195 l mm mm 11bit jak pięknie ostatnimi dniami, ta spółka jest niesamowita
Opublikowano 19 października 20195 l Jeśli nie chce ci się pisać, to mógłbyś wkleić link do jakiegoś opracowanka godnego uwagi? Dziewczyna mnie prosiła, żebym powiedział jej co o tym myślę, a nie mam teraz czasu na analizę ustawy.
Opublikowano 19 października 20195 l https://strefabiznesu.pl/pracownicze-plany-kapitalowe-czy-warto-przystapic-do-ppk-za-i-przeciw/ar/c10-14313867 pisałem już wcześniej, ale dla mnie jakiegokolwiek rządowe programy odpadają, a już na pewno takie do ktorych mnie przymusowo przypisują
Opublikowano 21 października 20195 l Ja tam sie z tego wypisałem w pierwszy dzien. Od przyszłego roku będą mnie i wielu doić na dodatkowe pare tysięcy rocznie po zdjęciu limitu składek zus, to jeszcze mam dokładać dodatkowo kolejna kasę do emerytalnej skarbonki? Nichuja.
Opublikowano 22 października 20195 l To pewne czy jakieś domysły bo już próbowali to przepchnac? Ja chyba wrócę do działalności w przyszlym roku. Niby mam dobry uop ale jak liczę ile by mi więcej zostawalo na fakturze to dupa boli
Opublikowano 22 października 20195 l Dzis czytalem, ze Adrian waha się, czy podpisać. Tzn. jest to swietny spektakl PIS w dobrego i złego policjanta, ale może jest szansa, ze limit zostanie. Ja wcale nie chcę g i g a n t y c z n e j emerytury. Chce sam odkladac swoje pieniądze dziś.
Opublikowano 22 października 20195 l Mieliśmy dzis prezentacje o PPK w pracy. Nic nowego. Cześć skladki zabieraja z pensji, czesc doklada pracodawca, plus bonusy od panstwa 250 zl na start i 240 zl rocznie za staż. Jedyna zaleta taka, ze pracodawca doklada cos od siebie. Ale z drugiej pretekst by podniósł wynagrodzenie o te marne 2% czy ile tam wychodzi, a wyjdzie na to samo. Ogolnie dalej jestem na nie i wolę miec kontrolę nad swoją kasą, a nie zamrazac do 60ki.
Opublikowano 22 października 20195 l A nie myslales Red zeby najpierw troche podoic, zgarnac 250zl i dopiero zrezygnowac?
Opublikowano 22 października 20195 l Reprezentant PKO sam podpowiadal taką opcję xD Ale taka z tego korzysc jak z polowania na okazje bankowe. Ale teraz nie załapałem czy dotacje trzeba oddac po wczesnej wypłacie czy nie. Tak czy inaczej kolejna rzecz do śledzenia. A to ze pracodawca zmuszony jest dopłacać mi swoją składkę to też za darmo nie jest, bo kosztuję go dodatkową kasę. A ten odbije to sobie np. nizszymi podwyżkami. Edytowane 22 października 20195 l przez _Red_
Opublikowano 22 października 20195 l Liczenie na emeryturę to zabawa dla magazynowych podludzi bez przyszłości (jak ja), ludzie z ludzką wypłatą chyba mają własne plany oszczędnościowe
Opublikowano 22 października 20195 l Wprowadziliby w końcu jedną emeryturę zależną od stawki minimalnej i stałą stawkę dla wszystkich. Ktoś chce więcej od życia na emeryturze to niech to planuje 20 lat wcześniej. Podatek od emerytury to też jest żart. Edytowane 22 października 20195 l przez Ukukuki
Opublikowano 22 października 20195 l W sensie stala emerytura dla kazdego? Czy sie stoi czy leży itp...? No fajnie tylko co ze składkami, ktore odprowadzane mamy proporcjonalnie do pensji, więc oddajemy duzo, a odzyskamy mało. Chyba że źle zrozumiałem propozycję.
Opublikowano 22 października 20195 l O tak, emerytury, temat rzeka. Ze względów zawodowych siedziałem trochę w temacie i parę wniosków wyciągnąłem. Jednym z nich jest to, że przeciętny człowiek ma zerową albo bliską zerowej świadomość o faktycznych zasadach działania emerytury z ZUSu, co powoduje dużą popularność mocno populistycznych czy wręcz Januszowych prawd objawionych. Mylą składki na ZUS z NFZ, myślą, że nadal trzeba przepracować 20/25 lat, żeby co dostać, że do emerytury liczą się najlepsze lata, że to, ile zarabiałeś przed emeryturą ma znaczenie na jej wysokość (zgadza się, ale tylko w przypadku mundurówki, jak zwykle uprzywilejowanej), że ofe to coś wspaniałego a zus okrada i upadnie itd. Oczywiście trudno tu winić zwykłych obywateli, skoro edukacja w tych kwestiach leży i kwiczy. Może to paradoks, ale nabrałem trochę większego zaufania do tej instytucji jako formy "zabezpieczenia" na starość. Jasne, przy obecnym systemie zwykli etatowcy dostaną w przyszłości psie pieniądze ALE jest to na ten moment układ prosty i w pewnym sensie najbardziej fair. Mniej fair jest to, że pokolenie 45+ (z naciskiem na 60+) łapie się na stary system, który potężnie premiuje pracę w ich młodości, nieadekwatnie do wartości składek czy wkładu do budżetu (zresztą nie da się przełożyć czasów komuny na dzisiejsze standardy pod względem finansowym i to też jest powód, dla którego to wszystko ledwo zipie). A już najmniej fair są te wszystkie przywileje z du.py dla pewnych grup zawodowych. Z tymi dodatkowymi systemami jest gorzej, niepotrzebne kombinacje często się źle kończą i za 10 lat znowu możemy usłyszeć, że kasę z ppk państwo musiało "przelać" gdzie indziej. Tyle, że trochę inny "ciężar" decyzji, czy oddać państwu dodatkowe 50 zł miesięcznie ma ktoś zarabiający kilka średnich krajowych, a inny ktoś z minimalną.
Opublikowano 22 października 20195 l Emerytura? A hhhtfuuu, jeśli tylko będę mógł, nie wpłacę na ten cel ani grosza. Ojciec zmarł mając przed sobą jeszcze 20-30 lat emerytury, poproszę te całkiem niemałe pieniążki jakie miał odłożone przez ponad 30 lat pracy tu i teraz, albo państwo jest pospolitym złodziejem
Opublikowano 22 października 20195 l Przy obecnym systemie, dla ludzi w moim wieku (mlodych xD) przynajmniej zaletą jest to, ze widzimy realnie ile składek emerytalnych jest odłożone na koncie zus. Jesli dobrze kumam to wysokość świadczenia bedzie zalezala: - od sumy uzbieranych środków - prognozowanej długości życia - waloryzacji wg wskaźnika na dany rok (stąd te jaja, ze lepiej poczekać np. do lipca danego roku zanim się przejdzie na emeryturę, bo wtedy jest przeliczenie i może wyjść wyższa kwota). Tak mi się coś kojarzy, ale może mylę. No ale przypadek jak u maciuchy to jak granie w ruletke. Cale zycie odkladasz a możesz się nacieszyć miesiąc albo i w ogóle.
Opublikowano 23 października 20195 l 13 godzin temu, Figaro napisał: Liczenie na emeryturę to zabawa dla magazynowych podludzi bez przyszłości (jak ja), ludzie z ludzką wypłatą chyba mają własne plany oszczędnościowe Ale liczysz, że te pieniądze, które teraz odłożysz będą za te 40 lat warte tyle samo co teraz? Bo ja się własnie zastanawiam - mając wolne 50k co byście polecieli? Fundusz inwestycyjny na niskim ryzyku tak żeby chociaż te pieniądze sobie nie gniły i nie traciły na wartości? @_Red_ @MaZZeo Zastanawiam się nad dwoma planami żeby trochę tej kasy ulokować na różnych i nie pakować całości w jeden ale te kilka procent to zawsze lepsze niż nic.
Opublikowano 23 października 20195 l Nie znam sie na inwestycjach gotowki w fundusze, ale planowałem kupic mieszkanie pod zarobek. Nie dosc ze kasa z wynajmu to potencjalnie drozej sie sprzeda po paru latach. No ale teraz to kupie pewnie z 50m2 za to co mam odlozone, przy obecnych cenach za m2. Nie wiem czy to dobry moment na taki ruch.
Opublikowano 23 października 20195 l Ja bym wrzucił w jakiś bezpieczny fundusz z niskimi opłatami by troszkę się odkładało i z możliwością wyjścia w każdej chwili. Fundusze pieniężne albo obligacyjne. nie lokaty bo blokowanie środków i nie konta oszczędnościowe bo bank daje dobre oprocentowanie na max 3 miesiace