Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano

Dlatego dla mnie ps6 może wyjść i w 2030 byle sony jakieś swoje gierki wypuszczało na miarę Returnala.

• Odpowiedzi 25,9 tys.
  • Wyświetleń 2,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

• Piękny jest, nie wiem o co chodzi   

Opublikowano

Gier jest masa ale przez konsolidacje, coraz większe projekty i ubijanie studiów niektóre gatunki są całkowicie zaniedbane w przestrzeni AAA (czy nawet AA) i zamiast mieć do wyboru 10 gier gdzie każda wnosiła coś innego mamy 2-3 które zjadają cały tort. Przykładowo duże arcade racery, jest Forza Horizon, The Crew Motorfest i NFS, wszystkie celują w podobne tony. Nie pojawiła się żadna dobra alternatywa dla Motorstorma, PGRa/Driveclub, Burnouta czy Ridge Racer a studia które specjalizowały się w takich grach albo zostały ubite albo wrzucone do pomocy przy większych projektach (jak w przypadku Criterion i Battlefielda).

To ile czasu studia poświęcają na zrobienie bezpiecznego sequela też jest żałosne. GoW Ragnarok czy Death Stranding 2, świetne gry ale spokojnie 30% zawartości mogło by zostać wycięte i wyszło by to tylko na plus, a zamiast tego mamy bezpieczne sequele. W poprzednich generacjach gdy taki sequel został wydany w przeciągu ~2 lat to było ok, ale jak się czeka 4+ lata to liczy się na coś zrywającego beret a nie to samo tylko lepiej i więcej (a właściwie za dużo).

Opublikowano
29 minutes ago, łom said:

Gier jest masa ale przez konsolidacje, coraz większe projekty i ubijanie studiów niektóre gatunki są całkowicie zaniedbane w przestrzeni AAA (czy nawet AA) i zamiast mieć do wyboru 10 gier gdzie każda wnosiła coś innego mamy 2-3 które zjadają cały tort. Przykładowo duże arcade racery, jest Forza Horizon, The Crew Motorfest i NFS, wszystkie celują w podobne tony. Nie pojawiła się żadna dobra alternatywa dla Motorstorma, PGRa/Driveclub, Burnouta czy Ridge Racer a studia które specjalizowały się w takich grach albo zostały ubite albo wrzucone do pomocy przy większych projektach (jak w przypadku Criterion i Battlefielda).

To ile czasu studia poświęcają na zrobienie bezpiecznego sequela też jest żałosne. GoW Ragnarok czy Death Stranding 2, świetne gry ale spokojnie 30% zawartości mogło by zostać wycięte i wyszło by to tylko na plus, a zamiast tego mamy bezpieczne sequele. W poprzednich generacjach gdy taki sequel został wydany w przeciągu ~2 lat to było ok, ale jak się czeka 4+ lata to liczy się na coś zrywającego beret a nie to samo tylko lepiej i więcej (a właściwie za dużo).

Jest to prawda co mówisz, ale wyjście nowej generacji nic w tej kwestii nie zmieni i nadal będą wychodzić podobne gry.

Opublikowano

Stagnacja do 2030, PSSR2 i FSR4, lub combo obu technologii Nas rozjebie, a zakup PRO nagle okaże się dealem, dekady? Stare, znałem.

Hardware robi się drogi, a sprzęt wystarczający, patrzcie jak gry third party chodziły blisko premiery PS5, a jak chodzą teraz, na PRO w szczególności. Jednym słowem, jest bardzo dobrze i tak do 2030 żadnej poprawy w technologii nie będzie, nawet na rynku PC, a upscalery możemy trenować wszędzie.

Niech pierdolną mocno w 2030 ostatnią konsolą w dziejach.

Długo nie dowierzałem w to AI w grach, ale trzeba przyznać, że to pierwsza generacja, gdzie sprzęt zwany konsolą potrafi poprawiać swoje osiągi, zamiast iść w drugą stronę.

https://www.eurogamer.pl/ps5-pro-juz-wkrotce-z-mocnym-skokiem-wydajnosci-wszystko-dzieki-pssr-20

Opublikowano

Masa gier z tymi samymi mechanikami w obrebie tych samych paru gatunkow lub marek albo remakei i remastery.

Opublikowano

Patrząc z perspektywy czasu, to nie wiem, ale najbardziej satysfakcjonująca konsola jaką miałem to było ps2 i psx. Świetne sprzęty i masę gier z różnych gatunków, takie czasy już chyba nie wrócą, albo ja już za stary. Teraz to wszystko na jedno kopyto.

Opublikowano
35 minutes ago, czarek250885 said:

Patrząc z perspektywy czasu, to nie wiem, ale najbardziej satysfakcjonująca konsola jaką miałem to było ps2 i psx. Świetne sprzęty i masę gier z różnych gatunków, takie czasy już chyba nie wrócą, albo ja już za stary. Teraz to wszystko na jedno kopyto.

To były inne czasy. Czasy innych budżetów, większych eksperymentów z gatunkami. Dużo nowych IP wtedy powstało, które są ciągnięte do dziś. Teraz trudniej o kreatywność w segmencie AA i AAA ze względu na to jak studia są zarządzane.

Opublikowano
2 godziny temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Stagnacja do 2030, PSSR2 i FSR4, lub combo obu technologii Nas rozjebie, a zakup PRO nagle okaże się dealem, dekady? Stare, znałem.

Hardware robi się drogi, a sprzęt wystarczający, patrzcie jak gry third party chodziły blisko premiery PS5, a jak chodzą teraz, na PRO w szczególności. Jednym słowem, jest bardzo dobrze i tak do 2030 żadnej poprawy w technologii nie będzie, nawet na rynku PC, a upscalery możemy trenować wszędzie.

Niech pierdolną mocno w 2030 ostatnią konsolą w dziejach.

Długo nie dowierzałem w to AI w grach, ale trzeba przyznać, że to pierwsza generacja, gdzie sprzęt zwany konsolą potrafi poprawiać swoje osiągi, zamiast iść w drugą stronę.

https://www.eurogamer.pl/ps5-pro-juz-wkrotce-z-mocnym-skokiem-wydajnosci-wszystko-dzieki-pssr-20

Z jednej strony fajne są te upscalery bo pozawalają na płynniejszą grę na słabszym sprzęcie ale z drugiej twórcy przez to mają w dupie optymalizacje i gry są upscalowane na ps5 z jakichś śmiesznych rozdzielczości co w połączeniu z TAA tworzy rozmazane gówno.

Niektórzy mówią, że przez deficyt ramu zaczną teraz optymalizować gry bo ludzie będą grali na słabszych sprzętach ale jakoś w to nie wierzę.