Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano

Gog jest najlepszym miejscem do zakupów na pc nie tylko ze względu na to, że to nie tylko licencja, którą mogę stracić przez widzimisię wydawcy/sklepu, ale ma też najbardziej prokonsumencką politykę zwrotów. Mam 30 dni na zwrot, nie ma limitu 2 godzin jak na steamie po odpaleniu gry. Poza tym mogę pobrać instalatory offline i uruchomić grę bez dostępu do internetu.

Miałem wszystkie Sonki od 1-5, ale zakup 6 sobie daruję, bo brak nośników fizycznych podważa sens takiego zakupu. Zostaje chujowa polityka zwrotów, droższe ceny za cyfrę niż u konkurencji, nadchodzące exy, które mnie kompletnie nie interesują. Do nowszych gier mam pc i steam decka, do starszych x360 + ps2/ps3, ewentualnie jak nie mam jakiegoś tytuł a są pojebany ceny za pudła to zawsze jest emulator.

Ja tam się wypisuję z tej zabawy, ale bez większego żalu, bo nigdy nie byłem jakimś klapem ultrasem przywiązanym do jednej platformy. Może sobie nawet kupię Switcha 2 za jakiś czas na święta, bo nigdy nie miałem i zacznę zbierać czerwone pudełka.

Edytowane przez Czokosz

• Odpowiedzi 27,7 tys.
  • Wyświetleń 2,5 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

• Piękny jest, nie wiem o co chodzi   

Opublikowano

Tak naprawdę jedyny minus goga to mimo wszystko sporo gier omija ten sklep (ciekawe dlaczego ) ) reszta jak jakieś apki i interfejsy pewnie też dla większości gorsze od steama ale tak po prawdzie mam w chuyu takie rzeczy

Opublikowano

Najlepszy jest MS co pierdolił o zachowaniu gier a nie wydał ani jednej gry na goga. Sony jakoś potrafiło kilka wydać.

Opublikowano

No OK, ale wciąż nie jest to problem posiadania licencji oprogramowania, tylko odsprzedaży tej licencji, spieniężenia jej. Przedmiot jest wart tyle, ile kupujący jest w stanie zapłacić, więc jak będę miał ochotę kupić płytę z wypaloną grą z GOG-a, to ktoś może na tym sporo zarobić, tylko co ma do tego Sony, czy MS? Dlaczego oryginalna płyta na konsolę z grą FIFA 15 ma mieć mniejszą wartość niż gra Bloodborne? Obie są oryginalnie tłoczone, no hello, płacę i wymagam, Sony, co to ma kurwa być?! Jak kupię sobie gacie, to też ich nie sprzedam, natomiast mogę je używać i należą do mnie, czy mam mieć o to pretensje do producenta gaci? Chcecie coś wymusić to portfelem, a nie filozofowaniem, bo oni chcą waszych pieniędzy, a nie mądrości. Pretensje możesz mieć do ogółu graczy.

Opublikowano

Gracze maja w dopie jakis daleki horyzont wlasnych decyzji. Tu i teraz ma byc gierka bo trzeba przyjac dopaminowy strzal bez wstawania z kanapy do konsoli zeby wlozyc plyte.

Opublikowano

ASAX Wam to przepowiedział to drwiliście z niego

Opublikowano

No widzisz, takie są realia rynku i rzeczywistość, wiń grę, a nie gracza, że nikt nie chce kupić gry z torrentów, czy GOG-a. Jakoś tak się przyjęło, że rzeczy z oficjalnej dystrubucji stoją wyżej w hierarchii. Może poza jakimiś podjebkami chinoli z jakiegoś DS-a.

Jest coś takiego jako majtkomaty, a może było, więc jak się postarasz, to też coś na tym ugrasz. Możliwe, że w Japonii.

Nie bardzo wiem czego ode mnie oczekujesz, nigdy nie złożyłem preordera. Cyfra, to dla mnie coś pomiędzy legalnym piratem i nigdy bym na nią nawet stówy nie wydał, więc ja mam sumienie czyste. Niech się tłumaczą zjeby od żonglowania płytami i wstawania z kanapy, żeby się wysrać, bo wygoda i odleżyny ważniejsze.

Opublikowano
13 godzin temu, Bartolinsky napisał(a):

A mnie to zastanawia kwestia samych pudełek. Wiadomo GTA6 wychodzi zaraz, pudełko kontrowersyjnie z kodem, ale jeszcze panuje taka generacja, że plastik wypada wydać, no ale co za dwa lata? Przecież to nie ma sensu z finansowego punktu widzenia, by produkować puste pudełeczko, które nie będzie miało tłoczenia na plytę xD Oczywiście, że to śmieszny koszt, ale jak już to idzie w milionach sztuk to robią się ładne pieniądze rok do roku. Dojdzie do tego jeszcze kwestia wizerunkowa, kiedy zacznie się slyszeć sprzeciw od ekologów, bo skoro w środku fizycznego nośnika danych nie ma to z jakiej racji mają prawo takie coś sprzedawać? Chyba, że sonka pójdzie na jakiś kompromis, by każdego udobruchac i wrócą książeczki, jakieś naklejki i inne duperele, by to zrekompensować. Kolekcjonerzy pudełek łykną to bez popity )

Słabo w biznes rozumiesz.

Gaben odyebał ten sam numer w czasach chwały PC i gier na 7-miu płytach CD czy paru DVD. Najlepsza gra 2004 roku na PC (half life 2) bardzo szybko trafiła na steam razem z CS:Source, w którego grałem na premierę i miałem w pompce te pudełka. Stare dziady pierdziały, że ura bura jak to bix boxyu znikną i pudełka do PC jak oni mają kolekcje itp. Odsprzedaż już wtedy przestawała istnieć bo producencji dawali takie coś jak CD-KEY, który aktywował grę na steamie (mimo płyt w pudełku).

Sam popierdze teraz oczywiście, bo te 20lat pudełkowania to jednak coś znaczy dla dziadów takich jak ja i mi podobnych. A karawane i tak pojedzie dalej jak już raz giereczkowo-steamowo pokazało.

Sony sobie patrzy w excel i robi w swoich szachach 4d kolejny ruch i sprawdzi w excelu w styczniu 2029 czy pudełkowcy zwymiotowali na markę czy wręcz przeciwnie grzecznie kupili swoją kopię online day one.

Nawet jak połowa pudełkowców pójdzie w 2028r do konkurencji to nawet te 10% co zostanie ich urządza.

Opublikowano
4 minuty temu, devilbot napisał(a):

ASAX Wam to przepowiedział to drwiliście z niego

To akurat było bardzo łatwe do przewidzenia, zdecydowana większość zdawała sobie sprawy że to nieuniknione. Tylko kilka osób (aktualnie akurat nieobecnych) wypierało TWARDE DANE, które na to wskazywały.

Opublikowano

Co do posiadania gry na płycie, dodam jeszcze, że jesteście jej właścicielami pod warunkiem. Pod warunkiem, że macie dowód zakupu tego pudełka z grą na płycie, na której jest licencja, bo w innym przypadku jej właścicielem równie dobrze może być osoba, która akurat ma ją w rękach i wtedy macie taką samą możliwość udowodnienia bycia jej właścicielem. Dlatego zawsze warto trzymać na mailu paragony z GOG-a, wydrukować je sobie na zapas, a dodatkowo trzymać maile w .pdf-ach na dysku, bo licencja na gry przypisana jest do waszego konta użytkownika, nie do instalatora i w momencie, gdy GOG postanowi się zawinąć, odcinając wtyczkę wraz z waszym kontem, nie pozostawiając po nim śladu, to paragony na mailu są waszym dowodem nabycia licencji/gry/instalatora - zwał jak zwał.

4 minuty temu, SlimShady napisał(a):

Nie bardzo wiem czego ode mnie oczekujesz

Niczego, po prostu dobrze wiesz, że wylewanie frustracji niczego już nie zmieni i twój problem jest jak problem Korwina z demokracją - "ludzi głupich jest więcej niż mądrych". Po co więc rozwodzić się nad tym, co jest lepsze: pudełko, czy płyta, kiedy kurtyna już opadła?

Jest coś takiego jako majtkomaty, a może było, więc jak się postarasz, to też coś na tym ugrasz

wydaje mi się, że jednak miałbym większą szansę na sprzedaż instalatora z gog-a wyplaonego na płytę

Opublikowano

Porównywanie otwartej platformy z alternatywami do zamkniętego ekosystemu to chyba najbardziej chybione porównanie od czasów gdy ktoś frostiemu napisał, że w sumie to inteligentny z niego gościu

Opublikowano
1 minutę temu, ASX napisał(a):

Tylko kilka osób wypierało TWARDE DANE, które na to wskazywały.

Które MOGĄ BYĆ POMOCNE, jak napisałem. Rzeczywistość na przykładzie zmian w xboksie pokazała ci, że te TWARDE DANE nie zawsze są w stanie przewidzieć czynnik ludzki i decyzje podejmowane przez ludzi. Wczoraj wytłumaczyłem ci w poście, jaki jest problem z tym twoim zamiłowaniem do cyferek, a ty konsekwentnie wydajesz się ignorować te argumenty.

Opublikowano
3 minuty temu, Bzduras napisał(a):

Porównywanie otwartej platformy z alternatywami do zamkniętego ekosystemu to chyba najbardziej chybione porównanie od czasów gdy ktoś frostiemu napisał, że w sumie to inteligentny z niego gościu

Dokładnie tak, załatą Sony były exy (teraz były tez na pc albo były chu'jowe albo były rzadko), płyty (papa), prostota obsługi. Do tego stosunkowo tani sprzęt. Teraz większość idzie sie jeb'ac. Dla mnie i tak od jakiegoś czasu to jest powolna przesiadka na PC.

Opublikowano
4 godziny temu, ASX napisał(a):

Wyjdzie jakiś nowy Mass Effect albo Bond i gracze tacy jak Mysza, który mówią że kończą z nowymi grami i biorą się za backlog, grzecznie pobiegną po swoje pudełko z kodem na PS6 bez napędu. Tak to widzę, nie ma co się oszukiwać

Mass Effect od mistrzów, którzy wypuścili takie hity jak Mass Effect Andromeda i Dragon Age Veilguard. Mniam, nie mogę się doczekać!

Opublikowano
2 minuty temu, krzysiek923 napisał(a):

Które MOGĄ BYĆ POMOCNE, jak napisałem. Rzeczywistość na przykładzie zmian w xboksie pokazała ci, że te TWARDE DANE nie zawsze są w stanie przewidzieć czynnik ludzki i decyzje podejmowane przez ludzi. Wczoraj wytłumaczyłem ci w poście, jaki jest problem z tym twoim zamiłowaniem do cyferek, a ty konsekwentnie wydajesz się ignorować te argumenty.

no i tym razem okazały się jednak pomocne. A innym razem okażą się niepomocne, bo zadziała tak jak mówisz jakiś niespodziewany czynnik ludzki. Tak to już bywa, nie ignoruje twoich argumentów i nie mówię przecież że jestem jakiś nieomylny, ale jednak bazowanie na cyfrach i danych pozwala czasami trochę lepiej zrozumieć co się dziejelapka

Opublikowano
4 godziny temu, devilbot napisał(a):

Ludzie dramatyzują jakby to był koniec, beka trochę xd

Masa ludzi jest full digital na PlayStation czy Xboxie i żyją

Ale do tej pory zachowana byla równowaga przez pudełkowcow takich jak ja. Kiedy to sie skonczy zacznie sie golenie graczy i monopol na cyfrowki w sklepie pss. Tak bedzie i trzeba sie z tym zdarzyć lapka

Opublikowano
19 godzin temu, Pix napisał(a):

Smutny dzień, ale w końcu musiał nadejść. Szczerze mówiąc nadszedł o wiele później niż się wielu spodziewało. Edycje cyfrowe gier na ps5 to zdaje się obecnie około 80% całkowitej sprzedaży i ta liczba rośnie bardzo szybko. Podejrzewam, że jeszcze z 5 lat i dobiłaby do ponad 90%. Nie ma szans, że się z tego wycofają, bez względu na oburzenie, bo liczby tego po prostu nie popierają. Gracze są wściekli, a z drugiej strony sami coraz chętniej wyciągają rękę po cyfrę

Prawda jest taka, że nas to boli bo dalej w skali Europy Jesteśmy biednym i drogim krajem. Dla przeciętnego hamburgera albo Francuza 60 euro na gierkę to jest nic

Opublikowano

Mam nadzieję że ktoś tu czuwa i trzaska screeny z tymi deklaracjami o kończeniu z graniem, powrotem do retro i przesuwaniem na komputer xd żebyśmy mogli wrócić do tego po premierze Sony PlayStation 6 jak będziecie wrzucać zdjęcia zakupów ;)

Opublikowano

Screenshot_20260702-145550_Google.png

82mln wyświetleń i 55 tysięcy serduszek =

0,067% osób lubi to leo

Opublikowano

Plusem fizycznych wydań jest możliwość ich odsprzedaży. Ile razy widziałem ogłoszenia na facebooku gdzie ktoś sprzedawał konsolę z kontem z grami to go ludzie jechali, że to konto to jest gówno warte nawet jakby tam było ze 100 gier bo przypisane jest do konta, które można później chcieć odzyskać.

Opublikowano
1 minutę temu, Patapon napisał(a):

82mln wyświetleń i 55 tysięcy serduszek =

0,067% osób lubi to leo

no chyba nawet nie, bo to ironiczne serduszka

Opublikowano

Z boku twygląda to jak strzał w kolano, nie przypominam sobie kiedy byłoby tak wiele negatywnych komentarzy wokół PS.

Nawet patrząc na te twarde dane to ten ruch wydaje się zdecydowanie przedwczesny.

Ciekawe czym naprawdę jest to spowodowane że akurat teraz się na to zdecydowali. Co tam się dzieje za kulisami czego nie wiemy. Przydałby się jakiś Jason Schreier z przeciekami jak jest potrzebny

Opublikowano
2 minuty temu, ASX napisał(a):

Nawet patrząc na te twarde dane to ten ruch wydaje się zdecydowanie przedwczesny.

Przypominam że Sony juz tego próbowało raz w 2009 wypuszczając PSP Go bez napędu i wszystkim wtedy reklamując jaki jest zajebisty brak nośników fizycznych. Oczywiście okazało się to porażką. Oby teraz tez im ten pomysł wybuchł w mordę.

Edytowane przez Observer

Opublikowano

Moze po prostu wola gownoburze teraz zeby im startu PS6 nie popsulo. Wiadomo ze 99% graczykow teraz narzeka a potem i tak pojda po swoja nowa konsole. Jak znam posiadaczy PS to pewnie i po czasie zaczna zauwazac plusy Digital Only i prowadzic wojenki z NIntendo ze sa archaiczni. Nie takie fikoly to forum juz widzialo.

Opublikowano

Jeszcze odnośnie tego piractwa, to tak z ciekawości jak gry będą tylko do pobrania z ps store to jak niby to piractwo na PS6 miało by wyglądać?