Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

• Odpowiedzi 27,5 tys.
  • Wyświetleń 2,5 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

• Piękny jest, nie wiem o co chodzi   

Opublikowano

No a jak ma to wyglądać? To jest ich produkt i ich zasady, żadnej umowy z tobą nie podpisywali. Po prostu przestają produkować płyty BR a PS6 pewnie nie będzie miało nawet napędu. Nie ma tutaj żadnego wałka. PS3 reklamowali jako komputer obsługujący linuxa a i tak po jakimś czasie odcieli te funkcję. X360 był sprzedawany bez dysku w najtańszej wersji a po czasie znieśli wymóg aby gra musiała uruchamiać się z płyty.

Tutaj nikt ci nie zabiera funkcji, jedynie wybór ale i tak pod koniec żywota PS5. Wtedy ten sprzęt będzie miał 8 lat. Sony nie ma obowiązku produkować płytek. Przy vicie było to samo gry wychodziły jeszcze długo na tem sprzęt ale nie było fizycznych nośników bo Sony dawno zamkneło produkcję.

Opublikowano

10 godzin temu, ogqozo napisał(a):

PC jest wyłącznie cyfrowy od ponad 20 lat, a wcale od tego nie upadł, przeciwne, to główny rozkwitający rynek gejmingu od wielu lat, a przychód Steamu przez ostatnie 10 lat wzrósł czterokrotnie.

Ale PC jest otwartą platformą z wieloma miejscami gdzie można kupować gry. Steam, Epic, GOG, EA, Xbox. Na PS jest tylko PS Store.

Opublikowano
7 minut temu, Czoperrr napisał(a):

a miałeś gdzieś w umowie zakupu zapis o tym, że nie mogą przestać wydawać gier na płytach? Nie ma czegoś takiego.

No tak ale jeżeli wejdzie tutaj monopol i tylko zakupy w psstore to nie jest sytuacja jak z Apple i sklepem Epic? Gdzie musieli dać sklepy trzecie na IOS?

Opublikowano

Wkur.wiajaca sytuacja. Myślałem ze dziś jak wstanę z lóżka cos sie zmieni a ja sie obudzę w lepszy świecie. Nic podobnego. Cisza.. zupełnie jak po zamknięciu Bluepoint facepalm

Opublikowano
1 minute ago, SpacierShark123 said:

No tak ale jeżeli wejdzie tutaj monopol i tylko zakupy w psstore to nie jest sytuacja jak z Apple i sklepem Epic? Gdzie musieli dać sklepy trzecie na IOS?

Dlatego napisali, że będzie można gry też kupować u innych retailerów więc albo kluczyki gdzieś się pojawią na necie, albo będzie możłiwość sprzedaży pudełek z kodem.

Opublikowano

Płacz dziś rano jeszcze lepszy jak wczoraj, polecam Twittera do kawkidynia

Opublikowano

Cieżko sobie dziś wyobrazić, że jak kiedyś wyjdzie np taki Hades 3 to jedyny fizyk będzie na Switchu. @Kmiot już nie będzie musiał kupować dwóch pudełek na obie platformy kaz

Opublikowano

Mnie zastanawia czy rzeczywiście taka jest przewaga cyfry. Bo statsy to jedno. Ale są małe kłamstwa, większe kłamstwa i statystyka.

Dla mnie ty ile, 80-90%?, to głównie indory PS PLusy inne gó'wna, a większość AAA może iść pół na pół w wielu krajach.

I jak będzie tam? Pudełka ale z kodami pewnie. Może część ludzi się nie skapnie. Kupi pudło i oooo kluczyk, jbn sprzedawca.

Opublikowano

Sony i tak sie trochę prosi o legislacyjnego guza bo przy płytkach było mniej oczywiste, ze wszystko logistycznie kontroluje właściciel platformy. Jak będzie tylko ich sklep + kody do ich sklepu to po kilku latach może kliknie, ze taki monopol trzeba rozbić.

Opublikowano
3 minutes ago, Basior said:

Mnie zastanawia czy rzeczywiście taka jest przewaga cyfry. Bo statsy to jedno. Ale są małe kłamstwa, większe kłamstwa i statystyka.

Dla mnie ty ile, 80-90%?, to głównie indory PS PLusy inne gó'wna, a większość AAA może iść pół na pół w wielu krajach.

I jak będzie tam? Pudełka ale z kodami pewnie. Może część ludzi się nie skapnie. Kupi pudło i oooo kluczyk, jbn sprzedawca.

Tak, te statystyki są tak wysokie bo wliczają w to te śmieci po 5 zł, DLC do gier, mocne promocje. W przypadku premier AAA rozkłada się to między innymi 50/50. No ale statystyka działa mocno na korzyść cyfry bo zarządu i inwestorów raczej nie obchodzi to czy gra jest AAA czy jest śmieciem, liczą się liczby.

Opublikowano

są też dane bezwzględne na których widać jak sprzedaż pudełek spadła o połowę w ciągu 7 lat.

Zdjęcie

tak czy inaczej 70 milionów sprzedawanych pudełek co roku to wciąż spora liczba. Dlatego dziwi tak szybkie odcięcie się od płyt.

Opublikowano

Ten rozkład nie jest podawany w liczbie sztuk tylko w generowanych dochodach.

21 minut temu, nikt napisał(a):

PC jest wyłącznie cyfrowy od ponad 20 lat

Bzdura.

Opublikowano
1 minutę temu, Ukukuki napisał(a):

24 minuty temu, nikt napisał(a):

PC jest wyłącznie cyfrowy od ponad 20 lat

Bzdura.

Ale to nie ja napisałem.

Edytowane przez nikt

Opublikowano

Od 14 lat.

Opublikowano
1 minute ago, Ukukuki said:

Bzdura.

Fizyki na PC to mocna egzotyka więc nie ma co na siłę udowadniać, że to nie bzdura. No ale PC to coś innego, na PC masz GOG, Steam, Epic, Humble Bundle, dziesiątki sklepów z tanimi kluczykami, masz zatokę, itch.io, darmowe gier. na PS będzie monopol PS Store.

Jeśli komuś zależy na posiadaniu w erze cyfrowych produktów to w grę wchodzi TYLKO I WYŁĄCZNIE GOG. Pomimo, że kupując tam podobno też się kupuje licencję (nie czytałem umowy, ale tak gdzieś mi się obiło o uszy) to możesz KAŻDĄ kupioną grę ściągnąć w całości na dysk w postaci instalatora, każe DLC też możesz pobrać w formie instalatora. Pliki te nie mają DRM więc robisz z nimi co co chcesz - trzymasz na dysku, kopiujesz na external, nagrywasz na płytę, rozdajesz całej rodzinie. Robisz z tym co chcesz i u każdego gra zadziała bo nie ma DRM.

Opublikowano

Przecież Sony mogło wprowadzić przypisywanie licencji z płyty do konkretnego konta. Ale w sumie na chuj robić taką protezę, lepiej ciachnac teraz i dać się oswoić do 2028

Opublikowano
No w tych statsach pewnie nie licza pudelek z rynku wtornego
Opublikowano
3 minutes ago, drozdu7 said:

Przecież Sony mogło wprowadzić przypisywanie licencji z płyty do konkretnego konta. Ale w sumie na chuj robić taką protezę, lepiej ciachnac teraz i dać się oswoić do 2028

Na to już za późno bo gry na PS4 i PS5 nie są tagowane tak jak płyty na Xboxa, więc nie ma technicznej możliwości by przypisać licencje do konta.

Opublikowano
17 minut temu, Basior napisał(a):

Proste, nie będzie już gier AAA, do czego Sony pięknie się w tej generacji przygotowuje, więc zniknie problem dużego popytu na pudełka w tym segmencie :)

Opublikowano
9 minut temu, Czoperrr napisał(a):

Fizyki na PC to mocna egzotyka więc nie ma co na siłę udowadniać, że to nie bzdura.

No bzdura , że jest full cyfra od 20 lat.

Opublikowano

A co te przypisywanie miałoby niby zmienić. Utylizacja posiadanych fizyków o okreśłonej wartości kosztem licencji? Super partia.