Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano

Nie zgodzę się, że to drogie hobby. To tanie hobby, ale i tak te wszystkie korpo okołogrowe to chore skurwysyny. Zabieranie wydań fizycznych jest zagraniem antykonsumenckim i tylko tak powinno być traktowane, pozostaje smutek i żal.

Ja tam zawsze będę zbierał "fizyki", pewnie teraz już tylko steelbooki I jakieś EK dalej będą się pojawiać, od wielu lat zbieram na PC takie fanty i cyfra mi w tym nie przeszkodziła.

• Odpowiedzi 27,5 tys.
  • Wyświetleń 2,5 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

• Piękny jest, nie wiem o co chodzi   

Opublikowano
4 minuty temu, Mari4n napisał(a):

Przecież jest tam sekcja komentarzy

Faktycznie... Nie wiem jak to przeoczyłem. To muszę sobie poczytać jak gracze się cieszą z tej zmiany :D

Opublikowano
21 minut temu, ogqozo napisał(a):

Gry są tańsze niż kiedykolwiek w porównaniu do pensji i cen. To może być niesamowicie tanie hobby w przeliczeniu na godzinę, albo i bezpłatne. Gry 7/10 na 10h, tego była masa już w czasach PS2, gdy kosztowały one po 200 zł, a mediana pensji w Polsce był ok. 2000 zł brutto miesięcznie.

Handel używkami to nie jest duża część całego rynku. Sam to robię i to dla mnie kluczowe, no ale to nie jest duża część całego rynku gier. Większość kupuje i tyle. Leży na półce albo leci do kosza.

PC jest wyłącznie cyfrowy od ponad 20 lat, a wcale od tego nie upadł, przeciwne, to główny rozkwitający rynek gejmingu od wielu lat, a przychód Steamu przez ostatnie 10 lat wzrósł czterokrotnie.

Wiadomo, że to nie są miliony kopii ale sam mam ustawionych tylko kilka wyszukiwań gdzie dziennie się pokazuje po kilka kilkanaście pozycji, także biorąc pod uwagę wszystkie gry to jednak trochę tego jest.

Opublikowano
6 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Nie zgodzę się, że to drogie hobby. To tanie hobby, ale i tak te wszystkie korpo okołogrowe to chore skurwysyny. Zabieranie wydań fizycznych jest zagraniem antykonsumenckim i tylko tak powinno być traktowane, pozostaje smutek i żal.

Tez nie kumam pierdolenia o drogim hobby, konsole dalej tańsze niż flagowy telefon, wystarczaja na jakies ~7-8 lat grania. Jak nie masz ciśnienia na nowości, to abonamenty są fajną opcją na sprzetach i sony i micro. Wejdzcie w planszówki, gry karciane albo jakies bitewniaki z figurkami jak warhammer 40k, to zobaczycie co to drogie hobby.

Opublikowano

Ciężko mi stwierdzić bo niby cyfra to już 85% ale niby w takim UK premiery schodzą prawie po równo 50% na 50% jeśli chodzi cyfra vs pudło więc może Sony robi tu jakieś szachy 4D

Screenshots_2026-07-01-22-11-48.png

Opublikowano
38 minut temu, Schranz1985 napisał(a):

Nadchodzą czasy gdzie gejming staje się hobby dla bogatych.

Wiadomo że mocne exy czy gta zawszę się sprzedadzą, ale co z mniejszymi i słabszymi grami?

Przecież jest masa ciekawych gier, takich singli 7/10 na 10h.

Już widzę jak gracze w polszy łykają takie giereczki po 300 zł.

Zacznie sie kombinowanie i handel kontami jak kiedyś na gametrade.

Przecież ten sklepik sony to porażka, na niektóre gry mozna LATAMI czekać na rozsądna promke.

Dla mnie osobiście większość gier nie jest wart swojej ceny.

Osobiście uważam, że pojawi się jeszcze nam nieznana w tym momencie forma "piractwa"

Jeśli ceny będą zaporowe, nie będzie możliwości zwrotu, itd, itp. to na pewno ktoś/albo jakaś grupa weźmie ten temat na tapetę i na 100% będzie rozwiązanie, które pozwoli grać za darmo albo za pół darmo.

Przykłady? Z podwórka pc:

Denuvo (takie gówniane drm) - miało być nie do złamania i zostało złamane

AMD twierdziło, że FSR 4 nie będzie działał na starszych kartach RDNA3 i 2 i co - celowy, albo nie celowy wyciek jakiś bibliotek i nagle FSR4 pojawił się w Optiscalerze i wszystko działało na tych starych kartach, AMD już wydało oficjalnie wsparcie dla RDNA3, a na początku przyszłego roku dla RDNA2

Opublikowano
1 minutę temu, nievil napisał(a):

Osobiście uważam, że pojawi się jeszcze nam nieznana w tym momencie forma "piractwa"

Jeśli ceny będą zaporowe, nie będzie możliwości zwrotu, itd, itp. to na pewno ktoś/albo jakaś grupa weźmie ten temat na tapetę i na 100% będzie rozwiązanie, które pozwoli grać za darmo albo za pół darmo.

Najlepszy myk jaki znam z pracy, to zakładasz nowe konto na dowolnej platformie, np na ps network, kupujesz gry cyfrowo przy użyciu karty, przechodzisz, zakładasz w banku reklamacje, że to nie ty dokonałes tych transakcji. Według regulacji visy/mastercarda dane klienta podane w banku muszą się zgadzać z danymi podanymi podczas zakupu. Wystarczy, że sobie zrobisz jakiś z dupy adres email na te zakupy i odzyskujesz kase, minus taki, że sony po takiej reklamacji konto banuje. Miałem takich spraw miesiecznie setki w starym dziale.

No i masz 120 dni na reklamacje od daty zakupu, nie trzeba się spieszyc.

Opublikowano
45 minutes ago, bartiz said:

a na kluczykowniach idzie spokojnie stówkę urwać.

Idzie, bo wydawca na to pozwolił, nie zakładając odpowiedniej blokady regionalnej. Prosta ekonomia, klucz musi być z dużo tańszego regionu by biznes kręcił się na keszopie.
GTA VI ma niby mieć regionalizację, zobaczymy jak wyjdzie to w praktyce.

10 minutes ago, nievil said:

Denuvo (takie gówniane drm) - miało być nie do złamania i zostało złamane

Jeśli ktoś wierzy że jakieś zabezpieczenie jest nie do złamania (inna sprawa, Denuvo nie zostało złamane) to mam dla niego dobrą ofertę na most Brookliński z jednorożcem w pakiecie.

Opublikowano
53 minuty temu, Square napisał(a):

Wnioskujesz to po czym? W tym ogłoszeniu jest

Mi to brzmi po prostu jak brak płyty przy zakupie w sklepie, nic więcej się nie zmieni. Jak to będzie wyglądać w rzeczywistości to się zobaczy, ale bardzo prawdopodobne, że kody będą też dostępne w kluczykowniach, tak jak na innych platformach. Przytoczony wcześniej przykład GTA chyba to też potwierdza.

W sumie to muszę się przyznać, że nawet nie wiedziałem, że na innych stronach da się kupować klucze i po prostu dodawać je w PS Store. Co nie zmienia faktu, że tak jest teraz - bardzo możliwe, że później nałożą regionalizację, ewentualnie te ceny kluczy i gier na PS Store będą podobne, co de facto nie poprawi sytuacji.

Opublikowano
17 minut temu, opTa napisał(a):

Idzie, bo wydawca na to pozwolił, nie zakładając odpowiedniej blokady regionalnej. Prosta ekonomia, klucz musi być z dużo tańszego regionu by biznes kręcił się na keszopie.
GTA VI ma niby mieć regionalizację, zobaczymy jak wyjdzie to w praktyce.

Jeśli ktoś wierzy że jakieś zabezpieczenie jest nie do złamania (inna sprawa, Denuvo nie zostało złamane) to mam dla niego dobrą ofertę na most Brookliński z jednorożcem w pakiecie.

Denuvo zostało złamane.