Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

• Odpowiedzi 29,5 tys.
  • Wyświetleń 2,6 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• BRY@N
    BRY@N

To my mamy nie mieć wyboru bo Ty masz burdel w pudełkach

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

Opublikowano

O wymieniany co kupujemy w tym roku.

To ja biorę wszystko od Nintendo na kartridżu, a reszta digital to:

Star wars racer

Halo

Gearsy

Castlevania

Godzilla

Oczywiscie interesuje mnie więcej gier jak onimusha, Ace combat itp ale nie mogę się przełamać i dać 3 bomby za wersję cyfrowa więc się weźmie kiedyś tam

Opublikowano

Chyba w wersji 1.0 ma wyjść No Rest for the Wicked na konsole, więc w październiku będziecie mogli się zapoznać z tym cudeńkiem.

Opublikowano

Ta generacja konsol i ogólnie branża ma ogólnie dużo problemów, ale akurat gry a szczególnie ich ilość nie jest jednym z nich. Jest wręcz przesyt i dobrych gier wychodzi o wiele więcej niż wiele osób jest w stanie skonsumować.

Ja w tym roku skończę pewnie około 30 gier, a i tak wiem już teraz że nie ogram wszystkiego czego bym chciał

Opublikowano
55 minut temu, devilbot napisał(a):

O wymieniany co kupujemy w tym roku.

To ja biorę wszystko od Nintendo na kartridżu, a reszta digital to:

Star wars racer

Halo

Gearsy

Castlevania

Godzilla

Oczywiscie interesuje mnie więcej gier jak onimusha, Ace combat itp ale nie mogę się przełamać i dać 3 bomby za wersję cyfrowa więc się weźmie kiedyś tam

Ja tylko spojrzałem na tamta liste z tej twojej jeszcze girsy ale to w gp, a Castlevania chyba mnie najbardziej jara ze wszystkiego. Zabrałem sie za ponowne przejscie PoP LC, ale stwierdziłem ze odpuszczam jednak zeby sie nie najeść przed vanią.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
Godzinę temu, kotlet_schabowy napisał(a):

To wszystko też może wynikać ze słabnącego "oporu". Gracz/konsument się zmienia, jest stopniowo urabiany i w końcu coś, co kiedyś byłoby nie do pomyślenia, staje się tylko chwilową aferką, a później wręcz normą.

Cały czas "zapominamy", że gdzieś w tle dzieci rodzą się i dorastają. Stare dziady, doświadczeni gracze z 2013/2014 to w 2026 grupa, z którą niespecjalnie korpo się już liczy w kwestii przyszłości. Dzieci urodzone w roku, gdy jeden miły pan podawał drugiemu pudełko, dziś mają po 12/13 lat. "Dzieci fortnajta" nie są już tymi samymi ludźmi, oni też się zmieniają. Często to już nie dzieci i już nie grają. Nas urabiali w fazie przejściowej, ale nowego pokolenia, nieznającego nośnika optycznego z jego najlepszych czasów, już nie muszą. To wszystko trwa i płynnie następuje po sobie. Może za parę następnych lat, dzisiejsi zagorzali cyfrowcy, nie pamiętający za bardzo nośników jako czegoś sensownego, będą protestować w jakiś sposób, że zabiera im się możliwość zakupu i pobrania plików, wymuszając grę w chmurze, w jakimś abonamencie.

Opublikowano

A beda grali na konsolach? Czy od dawna beda grali we f2p na apce z tv?;)

Opublikowano

Wg różnych źródeł i raportów średni wiek gracza to 30-50 lat. Więc jak taki dzisiejszy "average player" miał w 2013 roku ~20 lat, to teraz prawdopodobnie nadal dużo gra, śledzi temat i wydaje jeszcze więcej kasy, będąc dla korpo głównym targetem (kasa od dzieciaków Fortnajta to de facto kasa ich rodziców). Tylko no po prostu tacy konsumenci "skapcanieli", wzbogacili się, zrobili wygodni no i tak to wygląda.

Opublikowano

Watroba z korposciemy np o tych marnych 7 plytach na nasze, czasem i on wali farmazony wiec zalecam być ostrożnym, ale w tym przypadku fajnie to wyłożył. Chyba nawet zapomniał wspomniec o problemach z dostępnością płytki takiego residenta, a to się tez dokłada...

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

No jeżeli sony liczy sobie dodawanie gier z psplusa essential jako zakup to oczywiste że takie są liczby. Kupuje sporo gier ale z psplusa dodawać można 36 gier rocznie a wątpię by ktoś tyle kupował nowych gier rocznie.

Opublikowano
1 minutę temu, SpacierShark123 napisał(a):

No jeżeli sony liczy sobie dodawanie gier z psplusa essential jako zakup to oczywiste że takie są liczby.

A skąd informacja że Sony liczy sobie dodawanie gier z Plusa?

Opublikowano
2 minuty temu, ASX napisał(a):

Mówię o materiale powyżej, w sumie za każdym razem jak dodam grę z PSplusa otrzymuje email dziękuje za zakup więc może gość ma racje.

Opublikowano
4 minuty temu, ASX napisał(a):

A skąd pewność, że nie liczy? Biorąc pod uwagę jak bardzo im zależy na ubiciu fizyków, to nie byłoby w tym nic dziwnego, narracja że to sami gracze mają wywalone na płyty musi się jakoś spinać. Nie zdziwiłbym się, gdyby DLC do Simsow wliczali jako zakupioną cyfrowo grę.

Edytowane przez Josh

Opublikowano

Nawet jakby liczyli to dodawaliby całe zero, bo za tyle "kupujesz". Materiału nie oglądałem, pozdrawiam.

Opublikowano
1 minutę temu, Square napisał(a):

Nawet jakby liczyli to dodawaliby całe zero, bo za tyle "kupujesz". Materiału nie oglądałem, pozdrawiam.

Ale co lepiej brzmi dla inwestorów mamy X zysku przy 50% sprzedaży cyfrowej czy X zysku przy 80% sprzedaży cyfrowej? Przy 50% inwestorzy mogliby kręcić nosem, jeżeli suma X jest satysfakcjonująca to nie widzę żadnego przeciwskazania żeby to zrobili. Tu tylko chodzi o przekonanie inwestorów że należy przejść na cyfrę bo to oczywiste że w momencie gdy na PS5/PS6 będzie jedynie psstore i kupno cyfrowe to zyski pójdą w górę bo będą monopolistami.

Opublikowano
11 minut temu, Josh napisał(a):

A skąd pewność, że nie liczy? Biorąc pod uwagę jak bardzo im zależy na ubiciu fizyków, to nie byłoby w tym nic dziwnego, narracja że to sami gracze mają wywalone na płyty musi się jakoś spinać. Nie zdziwiłbym się, gdyby DLC do Simsow wliczali jako zakupioną cyfrowo grę.

Ja pewności nie mam, ale ufam ludziom mądrzejszym ode mnie, którzy zajmują się tymi danymi zawodowo jak np. Daniel Ahmad, który pisze:

The first thing to note about Sony's decision is that it would inevitably happen at some point for consoles. If not PS6, then PS7. Full game digital sales on PlayStation have gone from less than 10% prior to the release of the PS4 to around 80% today. On Xbox it's already over 90%, and if anything I'm surprised they weren't the ones to do it first. Yes, these numbers include digital only games, reflecting the current market environment, but they don't include DLC, microtransactions or subscriptions / free games.

Daniel Ahmad w serwisie X: „It's more like Apple removing the CD Drive from its laptops starting in 2008. There were definitely a high number of complaints at the time, but not a single person is complaining about it today. You couldn't find many people complaining in the early 2010s either. The first” / X

Przy okazji jak już szukałem tej wypowiedzi to znalazłem kolejne ciekawe dane. Otóż częstym argumentem, również tutaj padającym, jest to że Sony "manipuluje" statystkami ponieważ podaje udział sprzedaży cyfry dla wszystkich gier, a nie tylko gier które mają wersję fizyczną. Otóż są takie dane które pokazuje udział cyfry tylko dla gier które mają fizycznę wersję, co prawda z USA i trochę stare bo z 2024 r. ale jednak widać że cyfra i tak dominuje.

Zdjęcie

Oczywiście to dane tylko dla USA, gdzie cyfra jest bardziej dominująca niż np. w Europie, ale to największy rynek na świecie.

Opublikowano

Ciekawe dlaczego dane z usa hmm?

Moze dlatego że w usa koszt cyfry na premiere to pewnie ze 4h pracy ciecia w budce.

To tak jak napisać że srednie oszczędności Polaków to mln zl 2 mieszkania i działka za miastem.

I wszystko sie zgadza, ale w badaniu brali udział tylko politycy.

Opublikowano

@SpacierShark123 dodawanie gier z Plusa by tylko osłabiło wynik cyfry obniżając marże. Przy takim czymś inwestorzy pierwsze co to by się zapytali czemu promują mniej rentowny kanał dystrybucji.

ASX już wrzucił, kolejny raz, wyjaśnienia, ale jak widać część pudelkowców dalej węszy spiski i oszukiwanie inwestorów (co chyba jest mocno karalne?).

Opublikowano

Wogóle co niektórzy mają w głowie, wymyślając teorie, że inwestorów trzeba w jakikolwiek sposób przekonywać do cyfry oh_you

Edytowane przez Patapon

Opublikowano

Devi też siedzą cicho bo mają dużo większe zyski z cyfry niż z pudła gdzie to oni pokrywają koszty tłoczenia, dystrybucji i marżę sklepu. Już pomijając likwidację drugiego obiegu.

Opublikowano

Jezu tu dalej dochodzenie prowadzone ;)

Nie ważne czy fizyki to 3, 15 czy 45% tak naprawdę. Ważne że Sony to pierdoli, chcą się ich pozbyć i tyle.

Opublikowano

Mam tak od dziecka, że nie odłożę "gazetki" na półkę, póki nie przeczytam od deski do deski, więc trzymam zawsze trochę nieprzeczytanych szmatławców na półce pod stolikiem kawowym. Wziąłem się za doczytanie numeru z grudnia z 5 lat Cyberpunka na okładce. Listem miesiące został list gościa, który był w Paryżu i był zachwycony ilością sklepów z grami u Żabojadów. "Dzięki takim krajom Sony nie odważy się porzucić fizycznej dystrybucji." Szybko się zestarzało.

Opublikowano

Co głupsze jednostki sporo sobie dopowiadają z tego wybicia kursu po ogłoszeniu zakończenia fizyków. Na czerwono zaznaczyłem ten odzew inwestorów

Screenshot_20260726_162421_Chrome.jpg

Niech ziemia sonce lekka będzie spicy