Opublikowano 9 sierpnia9 sie 14 minut temu, Kangus napisał(a):Ale nie wiemy jakie sa koszty produkcji i na ile Apple by mogło zejść + ile by dała optymalizacja jakby devom na tym naprawdę zależało, a nie żeby ARM byl odpryskiem którym praktycznie nie warto się przejmować, pewnie by też się dało lepiej dostosować ten sprzęt jak idzie o HW jakby się serio nastawiali na gaming :).Nie mówię przecież że to jest dokładnie ten sprzęt który mają zamknąć w konsoli, tyle że imho to mógłby być zdecydowanie mocniejszy gracz niż valve jak idzie o zagrożenie dla Sony.Przecież Apple ma większe dochody z gamingu niż Sony. Pewnie ma większe niż Sony, MS i Nintendo razem wzięte. Na kij mają się jeszcze bawić w jakiegoś strupa jak konsola. No i Sony nie jest dla nich absolutnie żadnym zagrożeniem więc tym bardziej oni nie będą dla Sony bo to za mały rynek, jedyny ich konkurent to google jeśli chodzi o gaming. Te dwie firmy praktycznie podzieliły między siebie segment grania mobilnego.
Opublikowano 9 sierpnia9 sie 2 godziny temu, Josh napisał(a):Kurcze, a wiesz, że jest na to proste rozwiazanie? Wystarczy nie oglądać chujowych youtuberów i skupić się na tych wartościowych. Nie ma za co.Jak zamkniesz oczy to nie znaczy, że problem nagle zniknie.
Opublikowano 9 sierpnia9 sie Obrazek z 2024. iOS. Jak widać balony próbne zostały wypuszczone i rynku na porty AAA nie ma. Konsola potrzebowałaby jeszcze jakieś exy, to kolejne setki milionów kosztów. Po co jak 30% od Genshina wykręca takie liczby w parę godzin?Googiel próbował next gen gejming ze Stadią i wyszło "jak zawsze".To jest trochę smutne. Właśnie kupiłem telefon za cenę Switcha 2 na promocji, o mocy teoretycznie trochę większej, zainstalowałem GameNative, no i cholercia, magia. Dwa kliki, Install, Play i testowa giereczka 2d z GOG, Dream Tactics, śmiga w >200 fps.
Opublikowano 9 sierpnia9 sie Tzn jaki problem? Czyj problem? Bo ja nie mam żadnego z takimi ludźmi. Czasem się pośmieję z Wami na forum z takiego Kiszaka czy Arkadikussa, ale żeby pierdolenie takich młotków traktować jakoś poważnie to na pewno nie i jestem też zdania że wcale nie mają aż takiego wpływu na resztę graczy (i nie mówię teraz tylko o tych dwóch). Jak widzę jakieś ultra clickbaitowe miniatury to od razu leci blok. ASX pisze, że sprawa jest grubsza i ma odzwierciedlenie również u nas na forum. Gdzie? U kogo? Różnych tu mamy ludzi, ale takich zjebów, co nie myślą samodzielnie, tylko bezmyśnie powielają to co mówią youtuberzy to chyba nie ma pod tym adresem. Chociaż nie jestem pewny, rzadko wchodzę do Console Wars. Sam subskrybuję tylko ziomków, którzy mówią o grach z pasją i nie kręcą żadnych dram pod kliki, dzięki temu moje YT jest czyste i wolne od patologii, a ja chłonę wartościowy content. Tu nie chodzi o zamykanie oczu, tylko o oglądanie w wolnym czasie tego co sprawia Ci przyjemność, a nie irytuje. Niektórzy chyba też przeceniają influencerskość tych influencerów.
Opublikowano 9 sierpnia9 sie 13 minut temu, opTa napisał(a):Googiel próbował next gen gejming ze Stadią i wyszło "jak zawsze".Googiel to próbował za wcześnie. 14 minut temu, opTa napisał(a):Jak widać balony próbne zostały wypuszczone i rynku na porty AAA nie maNo nie ma, bo to nie gierki pod odbiorce telefonów.13 minut temu, opTa napisał(a):Po co jak 30% od Genshina wykręca takie liczby w parę godzin?No też uważam że może się im nie chcieć, ale gdyby się im jednak zachciało to mają większe zaplecze pod to żeby coś tu faktycznie zdziałać niż valve.
Opublikowano 11 sierpnia11 sie "It's time to sue Sony": Stop Killing Games joins lawsuit over PlayStation's digital "monopoly" amid death of physical games | GamesRadar+Stop Killing Games has joined an ongoing legal effort in the Netherlands pushing against PlayStation's alleged "monopoly" over digital game sales on its platform. While the lawsuit primarily concerns digital game pricing, the end of physical media has exacerbated worries over Sony's ability to fix its own prices.PlayStation's ability to set its own digital prices is a big part of why I'm so concerned about the end of discs. On PC, where digital has been standard for decades, there are at least a variety of different stores that can compete against each other to offer different prices on digital games. On PlayStation, the prices are set purely by Sony and their third-party partners.Może coś się zmieni na lepsze
Opublikowano 11 sierpnia11 sie Cisnąć niebieskie smerfy!Problem tylko w tym porównaniu ze to gargamel się zawsze wywalił na pysk na tych jego akcjach ;). Ale im wincyj pozwów tym lepiej, jak stracą na tych procesach więcej niż na kupnie bungie i robieniu concorda to może się w coś zmieni... np. odbiją sobie to na podwyżce cen plusa i jeszcze bardziej pazernych praktykach sprzedaży typu dynamic pricing może z timerem odliczającym że już za 5 godzin okazja przepadnie! Bier! ;). W końcu ludzie może stwierdza że nie warto i zyski zaczną spadać pomimo wyciskania klientów. I want to believe! Edytowane 11 sierpnia11 sie przez Kangus
Opublikowano 11 sierpnia11 sie Nie wróżę sukcesu, bo z punktu widzenia dostępności nic się nie zmienia. Gry dalej będzie można kupić w różnych sklepach, jedynie w formie kodu a nie płyty.Ale może wywalczą jakieś zmiany w systemie zwrotów i będzie podobnie jak na Steam?
Opublikowano 11 sierpnia11 sie W dniu 9.08.2026 o 13:50, ASX napisał(a):Byłoby fajnie jakby to rzeczywiście było takie proste.Ale prawda jest taki że ja nie oglądam tych chujowych jutuberow, wartościowych też raczej nie bo szkoda mi na to czasu. Ale i tak przestrzeń internetowa jest przesiąknięta tymi treściami bo inni je oglądają i świadomie lub nie je powtarzają to co mówią ci jutuberzy, co widać nawet tutaj na forumPrzestrzeń jest tym przesiąknięta, bo to dla nich jedyne źródło zarobku. I pisząc "jedyne" ani trochę nie hiperbolizuję, wystarczy spojrzeć na orędzie do inceli gościa od krucjaty przeciwko Sweet Baby:całe życie tropisz woke i wciskasz click-baity niezbyt lotnym umysłom, a tu nagle Musk każe ci iść do uczciwej roboty. Jak się nie wkurwić?
Opublikowano 11 sierpnia11 sie Rzygam na tę branżę.Saber Interactive replaced the lead writer of an upcoming game with ChatGPT
Opublikowano 11 sierpnia11 sie po analizie jej profilu na bluskaju nie dziwie się, ze woleli ją zastąpić chatem gpt
Opublikowano 11 sierpnia11 sie mniejsze przejmowanie spowodowałoby, że nie chciało by Ci się pisać o tym postu, więc ewidentnie kłamiesz.
Opublikowano 11 sierpnia11 sie Nie no nie oszukujmy się - jej twórczości i tak nie dałoby się odróżnić od promptów z chatGPT, więc nie wiem, czemu w ogóle ktokolwiek porusza ten temat (tzn wiem, że Figaro, bo widziałem link z gejowskiej podróbki twittera).Prawda jest taka, że tego typu beztalencia powinny się cieszyć, że w ogóle mają zatrudnienie "w branży" - przecież ta laska pisała swoje wysrywy do jakichś mobilnych gierek logicznych - to naprawdę może robić byle AI.
Opublikowano 11 sierpnia11 sie 5 minut temu, Wredny napisał(a):Nie no nie oszukujmy się - jej twórczości i tak nie dałoby się odróżnić od promptów z chatGPT, więc nie wiem, czemu w ogóle ktokolwiek porusza ten temat (tzn wiem, że Figaro, bo widziałem link z gejowskiej podróbki twittera).Prawda jest taka, że tego typu beztalencia powinny się cieszyć, że w ogóle mają zatrudnienie "w branży" - przecież ta laska pisała swoje wysrywy do jakichś mobilnych gierek logicznych - to naprawdę może robić byle AI.Portal Knights to był wysryw komórkowy? Nieważne jak "średnio ważna" byłaby gra, zamiana prawdziwych scenarzystów na AI to kurewsko smutne i fakt, że tego nie widzi tak wytrawny i doświadczony gracz jest zatrważająco dołujące. Aż ciężko użyć słów jak przykre jest czytanie czegoś takiego. Serio z roku na rok po prostu odechciewa się mieć cokolwiek wspólnego z tą branżą i graczami.
Opublikowano 11 sierpnia11 sie Teraz, Figaro napisał(a):Serio z roku na rok po prostu odechciewa się mieć cokolwiek wspólnego z tą branżą i graczami.No u mnie również - głównie z powodu właśnie takich "scenarzystów" i ludzi, którzy ich bronią.Jak dla mnie to mogą wyjebać 90% ludzi z tych stanowisk i zastąpić botami - może nawet będzie jakaś poprawa, bo czasami, słuchając dialogów w gierkach ubisoftu czy sony to mam wrażenie, że i tak chatGPT im to pisał.
Opublikowano 11 sierpnia11 sie Ai muzyka była na topie spotify, chłopy chcą robić filmy w ai, to teraz czas na gry. Zjadacze slopu zawsze byli i będą. Dla mnie jest to obrzydliwe, ale widze po postach na instagramie i twiterze ile takie śmieci zdobywają lajków, już po nas. Jesteśmy zdecydowanie w najgorszym timelinie jeśli chodzi o kulture
Opublikowano 11 sierpnia11 sie Ostatnio nawet Blomkamp zrobił jakieś gówno, chłop z branży kreatywnej sobie wpisał komendy i zadowolony.
Opublikowano 11 sierpnia11 sie Tu nawet nie chodzi o to nad czym pracowała tylko jak wywalanie ludzi wpłynie na cały rynek. Jeśli firmy zastąpią grafików/scenarzystów/aktorów głosowych/programistów itd. bo tak jest taniej to czeka nas zalew jeszcze większego gówna niż obecnie. A najgorsze jest to że potencjalne przyszłe talenty mogą nawet nie trafić do branży bo juniorskie stanowiska zostaną zaorane przez AI, co właściwie już się dzieje.
Opublikowano 11 sierpnia11 sie Patrzycie tylko na negatywne aspekty, ale AI też daje szanse małym twórcom. Gram teraz w shootera robionego przez dwóch braci i wspomagają się AI przy programowaniu. Odeszli z branży i dużego studia, bo zawsze chcieli stworzyć swój wymarzony projekt. Narzędzie jak każde inne.
Opublikowano 11 sierpnia11 sie Coraz mniej mnie ten rynek obchodzi tak szczerze powiedziawszy, zwłaszcza od czasu info o rezygnacji z wydań fizycznych - jak będzie wychodzić coraz większe gówno to przynajmniej bez żalu będę omijał wszelkie nowości
Opublikowano 11 sierpnia11 sie Ale jak już idą w ai to niech zatrudnią jakiegoś gościa od kontroli jakości co nie ma chuja w oczach i filtruje najgorszy slop
Opublikowano 11 sierpnia11 sie Plot twist: laseczka i tak korzystała z Chata GPT do pisania scenariuszy.