Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Kolejny rok minął, piąty od startu obecnej generacji konsol, ale chyba dalej wystarczająco ekscytujący i oferujący świetne tytuły różnej maści, także zaczynamy najlepszy i jedyny słuszny ranking na Grę Roku 2025.Zasady ogólnie znacie, ale w ramach przypomnienia.Kilka kategorii, GOTY obowiązkowo, pozostałe opcjonalnieGłosowanie w formie postów, tylko nowe gry wydane w 2025 tj. bez kilkuletnich portów czy innych remasterów/next-gen patchy. Remake'i jeżeli jakieś były mogą brać udziałNie komentujemy wyborów innych, normalna dyskusja dozwolona, ale wszelkie CW czy inne osobiste wojenki, bo ktoś wybrał X zamiast Y będą skutkować odpoczynkiemKategorie mamy prawie dokładnie te same co rok temu. Wylatuje "Runner up", bo poprzedni rok pokazał, że nie ma ona większego sensu. Wraca "Średniak Roku", bo sporo z was chciało wyróżnić takie tytuły. Czy trafi do podsumowania to zobaczymy jak wyjdzie.Swoje wybory możecie opisywać dlaczego tak, a nie inaczej. Autorzy najlepszych wpisów będą (a może nie) nagrodzeni w (na chwilę obecną) niezdefiniowany sposób.GOTY - tutaj mała zmiana, bo podajemy trzy gry, które wg was zasługują na najwyższe uznanie. Kolejność ma znaczenie, bo każde miejsce jest inaczej punktowane.Średniak Roku - co wam się podobało pomimo niższych ocen i ogólnego średniego/słabego przyjęciaRozczarowanie roku - czyli na co mocno liczyliście, ale z jakiegoś powodu was rozczarowało, nawet jeżeli skończyło jako bardzo dobra graNajbardziej wyczekiwany tytuł 2026+ - tylko zapowiedziany tytuł, może być taki bez daty premiery na ten rokNa czym grasz? - wypisz na jakich platformach grasz, nieważne czy jesteś jednoplatformowcem czy śmigasz na konsolach, PC i mobilce jednocześnie, wszystko się liczyGłosy można oddawać do niedzieli 18.01 do godziny 18:00. Wyniki prawdopodobnie będą dostępne tego samego dnia.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. GOTY 2025: 1:Kingdom Come Deliverance 22: Clair Obscur Expedition 333: Battlefield 6Średniak roku: Cronos: The New DawnRozczarowanie roku:Silent Hill fNajbardziej wyczekiwany tytuł 2026: Resident Evil RequiemGram na PlayStation 5 i Nintendo Switch 2. Edytowane 2 godziny temu2 godz. przez jakubde85
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. GOTY - 1. Clair Obscur: Expedition 33Drugiego i trzeciego nie podaję, bo grałem w tym roku dużo w retro na anbernicu, plus rimejki i remastery.Średniak Roku - Everybody's Golf Hot Shots -gra z wadami, chociaż została już trochę połatana, mimo wszystko fajnie się wbijało piłki do dołkówRozczarowanie roku - BF6, pograłem z 2 tygodnie, nawet dość intensywnie, ale na dłuższa mete za dużo rzeczy mnie irytowało i wróciłem do innej strzelanki onlineNajbardziej wyczekiwany tytuł 2026+ - mam dwa, Resident Evil 9 i Fire Emblem: Fortune’s WeaveNa czym grasz? - telefon, anbernic, ps5, pc i switch
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Goty. 1.Donkey Kong Bananza2.No, I'm not a Human3.Clair Obscur: Expedition 33Najbardziej wyczekiwany tytuł 2026: Resident Evil Requiem
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. GOTY KCD2 - średniowiecze to mój ulubiony setting, a sama gra jest niesamowita, co tu więcej mówić.Arc Raiders - pierwsze spotkanie z extraction shooterem, pętla rozgrywki jest niesamowicie wciągająca i dodatkowo styl graficzny postaci i broni bardzo do mnie trafił.-Średniak Roku Mandragora - mimo że teraz oceny są w porządku to na początku były kiepskie.Rozczarowanie roku RoadCraft - liczyłem na większą złożoność niż w SR, a dostałem tytuł ze spartaczonym HUDem i uproszczoną rozgrywką.Najbardziej wyczekiwany tytuł 2026+ GTA VI/Phantom Blade - GTA ze względu na ciekawość jak bardzo udało im się przebić dokładność świata w porównaniu z RDR2, a Phantom Blade ze względu na to, że lubię taki klimat, gdzie jesteśmy sami przeciwko całemu światu i rozwalamy mobki/bossy. Trochę podobne do Wukonga, który mi się niesamowicie podobał.Na czym grasz? Pc i ps5
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Nie gram zbyt wielu gier na premierę dlatego sporo hitów z tego roku musi jeszcze poczekać.GOTY1. Clair Obscur Expedition 332. Doom Dark AgesŚredniak RokuSouth of MidnightRozczarowanie rokuTHPS 3+4Najbardziej wyczekiwany tytuł 2026Resident Evil RequiemNa czym grasz?PS5, XSX, laptop, Steam Deck, Anbernic
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. GOTY 1 Ekspedycja 332 DK Bananza3 SilksongŚredniak Roku - Metroid Prime 4Rozczarowanie roku - Mario Kart WorldNajbardziej wyczekiwany tytuł 2026+ - GTA 6 wideorecenzjaNa czym grasz? Switch 2, PS5, XSX
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. GOTYClair ObscurHades 2Battlefield 6 (za multi)ŚREDNIAK - nie mam.ROZCZAROWANIE - THPS 3&4.WYCZEKIWANY - First Light (chociaż myślę, że będzie średnie).Gram na PS5, NS2.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. GOTY: Clair Obscur Expedition 33, Skate Story, LUTOŚredniak roku: Kirby Air RidersRozczarowanie roku: Silent Hill FNajbardziej wyczekiwany tytuł 2026: Saros, Resident Evil Requiem, Mario Tennis FeverNa czym grasz? PC, Deck, Switch 2
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. GOTY1 - KC22 - E333 - Absolum/shf jeszcze myślęŚredniak - wuchangRozczarowanie - Death Stranding 2Najbardziej wyczekiwany tytuł - GTA6Na czym grasz? Xsx, ps5, s2
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. GOTY 2025:SILENT HILL fWUCHANG: FALLEN FEATHERSCLAIR OBSCURE: EXPEDITION 33ROZCZAROWANIE ROKU:-DEATH STRANDING 2: ON THE BEACHWYCZEKIWANY TYTUŁ:-RESIDENT EVIL 9: REQUIEM-PHANTOM BLADE 0-ROMEO IS A DEADMAN-SAROSGram na PS5PRO.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. GOTY: COE33, Silksong, KCD2Średniak: AvowedRozczarowanie: KeeperOczekiwanie 2026: GTA6Gram na: XSX, PC, Legion GO
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Goty:Ekspedycja 33Donkey Kong BananzaSonic Racing CrossworldsMuszę jeszcze wspomnieć o Absolum które jeszcze nie skonczylem więc może wskoczy na trzecie do końca głosowaniaŚredniak:Hyrule warriors Age of Imprisonment/Kirby Air RidersRozczarowanie:Metroid Prime 4Wyczekiwany:Gta6, Re9, Fire EmblemGram na anbernic, switch 2, steam deck
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. GOTY: MGS Δ: Snake EaterŚredniak roku: THPS 3+4Rozczarowanie roku: Death Stranding 2Wyczekiwany tytuł: Tomb Raider: Legacy of AtlantisPlatforma: PS5, PS4, PS3, PS Vita, PSP, 3DS Edytowane 58 minut temu58 min przez Grześ
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Goty : Ekspedycja 33Średniak roku: South of MidnightRozczarowanie: jednak Doom Dark Ages, myślałem że to będzie goty contenderWyczekiwany tytuł: Re9, Crimson Desert może Gram na: Xsx, Switch 2, Ps5
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. GOTY Walka była na noże do ostatniego DLC, ale jednak moje serce należy do Henryczka.Kingdom Come: Deliverance IIClair Obscur: Expedition 33Death Stranding 2: On The BeachŚredniak RokuNiesamowity atak Bloobera na top topów scifi horrorów, zaledwie 78 od krytyków, o jakieś 10 pkt za mało.Cronos: The New DawnRunner Up: Tainted Grail: The Fall of AvalonRozczarowanie rokuUwielbiałem gry Obsidianu, teraz to już tylko średnie RPGi, zarówno TOW2 jak i zwycięzca rankingu:AvowedRunner Upy: The Outer Worlds 2, Borderlands 4Najbardziej wyczekiwany tytuł 2026+ -Wiedźmin 4Runner Upy: GTA 6, DivinityNa czym grasz? - PS5 Pro, PC, Switch 2
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. GOTY:Death Stranding 2 - za całokształt, gra równa od początku do końca, mocne 8 na 10. Dałbym Clair Obscur ale po pierwszy akcie tempo siadło i żaden z plot twistów nie zrobił na mnie takiego wrażenia jak to co się działo w pierwszych 10 godzinach.Trzecie miejsce dla Battlefielda 6 w którego przegrałem najwięcej w tym roku.Średniak Roku:Mafia: Dawne Strony - przyjemna, głównie liniowa przygoda o początkach Mafii z ciekawą i mocną momentami historią.Rozczarowanie roku:brakNajbardziej wyczekiwany tytuł 2026:Grand Theft Auto VINa czym grasz?PS5, PSP Go, PS2, XSX
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Goty:1.Ekspedycja 332. Cronos The New Dawn3. Doom The Dark AgesŚredniak Roku:AtomfallRozczarowanie roku:THPS 3+4Najbardziej wyczekiwany tytuł:Blood of Dawnwalker, The Expanse: Osiris Reborn, Control ResonantNa czym grasz:PC, PS5 Edytowane 1 godzinę temu1 godz. przez Czokosz
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. GOTY - Clair,Wukong,Prince of PersiaŚredniak Roku - Rozczarowanie roku -MGS SNAKE EATERNajbardziej wyczekiwany tytuł 2026+ - Phantom Blade 0Na czym grasz? PS5
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Nie było zbyt wielu ogranych z tego roku, ale…GOTY:Clair Obscur Expedition 33 (nadgiereczka)MGS Delta: Snake EaterŚredniak roku: BrakRozczarowanie roku:Ghost of Yotei (początkowy zachwyt szybko minął)Najbardziej oczekiwany tytuł 2026:Resident Evil Requiem Crimson DesertGTA VINa czym grasz?PS5 Facik
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 50 minut temu, rafanus2 napisał(a):Rozczarowanie roku Choroba zapomniałem o jednym tytule, a muszę wylać gdzieś swoją frustrację.Jebana Mafia The Old Country - co to jest za gówno. W Mafii II mam prawie 100h w obu wersjach, jedynkę również ograłem, trójka mi się średnio podobała, ale doceniam próbę zmiany rozgrywki. Ale to jebane gówno, które wyszło w tym roku to jest kurwa skandal. Historia tak nudna i przewidywalna, że po trzech godzinach wiadomo jak się skończy (i tak wiem, można powiedzieć, że w każdej mafii historia jest mniej więcej sztampowa i nie są to wyżyny pisarstwa, ale tutaj to jest scenariusz zajebany z jakiegoś włoskiego serialu dla starych bab). Gameplay drewniany, zjebany i ogólnie tragiczny. I najlepsze na koniec - WALKA NA NOŻE. Pewnie dało się to zrobić gorzej, ale to co zaprezentowali już właściwie szoruje po dnie. Tyle lat czekania na nową grę i nową wciągającą historię z serii Mafia, po to żeby otrzymać takiego klocka.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. GOTY - 1. The Hundred Line: Last Defense Academy 2. Death Stranding 2 3. Donkey Kong BananzaŚredniak Roku - Cronos the new DawnRozczarowanie roku -Metroid Prime 4 BeyondNajbardziej wyczekiwany tytuł 2026+ - Trails obie gry, Romeo is a Dead Man Na czym grasz? PS5, PC, Switch 2, Xbox Series X
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. GOTY- 1.Ekspedycja 33 2.Absolum 3.Hades 2Średniak: Doom Dark AgesRozczarowanie:Pokémon Z-AWyczekiwany tytuł 2026: N/AGram: S2 ,XsX,Pc
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. GOTY:Kingdom Come Deliverance 2Ghost of YoteiŚredniak:Skate- odpalałem sobie przez długi okres codziennie, żeby porobić codzienne wyzwania i zdobyć punktów do otwierania skrzynek. No i fajnie mi się śmigało na tej deskorolce.Rozczarowanie:THPS 3+4 - w 1+2 się zagrywałem, tutaj porobiłem tylko standardowe listy z plansz i odstawiłem. Nie ten klimat, co lata temu w oryginałach.(mój gust gatunkowy)- bo nie ograłem przez to Ekspedycji 33 i DS2- widać, że to hiciory, ale po co mam w nie grać na siłę, zwłaszcza w DS2Wyczekiwany tytuł 2026:Expanse, Blood of Dawnwalker, GTA VIGram na PS5 (od grudnia 2020 bez awarii, tylko pad zmieniony), Laptop
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. GOTY 2025Clair Obscure Expedition 33Kingdom Come Deliverence 2CronosŚredniakSouth of MidnightRozczarowanieDeath Stranding 2NWTResident Evel Requiem, Saros, GTA6Na czym gramPS5, PC