Opublikowano 21 godzin temu21 godz. Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Kolejny rok minął, piąty od startu obecnej generacji konsol, ale chyba dalej wystarczająco ekscytujący i oferujący świetne tytuły różnej maści, także zaczynamy najlepszy i jedyny słuszny ranking na Grę Roku 2025.Zasady ogólnie znacie, ale w ramach przypomnienia.Kilka kategorii, GOTY obowiązkowo, pozostałe opcjonalnieGłosowanie w formie postów, tylko nowe gry wydane w 2025 tj. bez kilkuletnich portów czy innych remasterów/next-gen patchy. Remake'i jeżeli jakieś były mogą brać udziałNie komentujemy wyborów innych, normalna dyskusja dozwolona, ale wszelkie CW czy inne osobiste wojenki, bo ktoś wybrał X zamiast Y będą skutkować odpoczynkiemKategorie mamy prawie dokładnie te same co rok temu. Wylatuje "Runner up", bo poprzedni rok pokazał, że nie ma ona większego sensu. Wraca "Średniak Roku", bo sporo z was chciało wyróżnić takie tytuły. Czy trafi do podsumowania to zobaczymy jak wyjdzie.Swoje wybory możecie opisywać dlaczego tak, a nie inaczej. Autorzy najlepszych wpisów będą (a może nie) nagrodzeni w (na chwilę obecną) niezdefiniowany sposób.GOTY - tutaj mała zmiana, bo podajemy trzy gry, które wg was zasługują na najwyższe uznanie. Kolejność ma znaczenie, bo każde miejsce jest inaczej punktowane.Średniak Roku - co wam się podobało pomimo niższych ocen i ogólnego średniego/słabego przyjęciaRozczarowanie roku - czyli na co mocno liczyliście, ale z jakiegoś powodu was rozczarowało, nawet jeżeli skończyło jako bardzo dobra graNajbardziej wyczekiwany tytuł 2026+ - tylko zapowiedziany tytuł, może być taki bez daty premiery na ten rokNa czym grasz? - wypisz na jakich platformach grasz, nieważne czy jesteś jednoplatformowcem czy śmigasz na konsolach, PC i mobilce jednocześnie, wszystko się liczyGłosy można oddawać do niedzieli 18.01 do godziny 18:00. Wyniki prawdopodobnie będą dostępne tego samego dnia.
Opublikowano 21 godzin temu21 godz. GOTY 2025: 1:Kingdom Come Deliverance 22: Clair Obscur Expedition 333: Battlefield 6Średniak roku: Cronos: The New DawnRozczarowanie roku:Silent Hill fNajbardziej wyczekiwany tytuł 2026: Resident Evil RequiemGram na PlayStation 5 i Nintendo Switch 2. Edytowane 21 godzin temu21 godz. przez jakubde85
Opublikowano 21 godzin temu21 godz. GOTY - 1. Clair Obscur: Expedition 33Drugiego i trzeciego nie podaję, bo grałem w tym roku dużo w retro na anbernicu, plus rimejki i remastery.Średniak Roku - Everybody's Golf Hot Shots -gra z wadami, chociaż została już trochę połatana, mimo wszystko fajnie się wbijało piłki do dołkówRozczarowanie roku - BF6, pograłem z 2 tygodnie, nawet dość intensywnie, ale na dłuższa mete za dużo rzeczy mnie irytowało i wróciłem do innej strzelanki onlineNajbardziej wyczekiwany tytuł 2026+ - mam dwa, Resident Evil 9 i Fire Emblem: Fortune’s WeaveNa czym grasz? - telefon, anbernic, ps5, pc i switch
Opublikowano 20 godzin temu20 godz. Goty. 1.Donkey Kong Bananza2.No, I'm not a Human3.Clair Obscur: Expedition 33Najbardziej wyczekiwany tytuł 2026: Resident Evil Requiem
Opublikowano 20 godzin temu20 godz. GOTY KCD2 - średniowiecze to mój ulubiony setting, a sama gra jest niesamowita, co tu więcej mówić.Arc Raiders - pierwsze spotkanie z extraction shooterem, pętla rozgrywki jest niesamowicie wciągająca i dodatkowo styl graficzny postaci i broni bardzo do mnie trafił.-Średniak Roku Mandragora - mimo że teraz oceny są w porządku to na początku były kiepskie.Rozczarowanie roku RoadCraft - liczyłem na większą złożoność niż w SR, a dostałem tytuł ze spartaczonym HUDem i uproszczoną rozgrywką.Najbardziej wyczekiwany tytuł 2026+ GTA VI/Phantom Blade - GTA ze względu na ciekawość jak bardzo udało im się przebić dokładność świata w porównaniu z RDR2, a Phantom Blade ze względu na to, że lubię taki klimat, gdzie jesteśmy sami przeciwko całemu światu i rozwalamy mobki/bossy. Trochę podobne do Wukonga, który mi się niesamowicie podobał.Na czym grasz? Pc i ps5
Opublikowano 20 godzin temu20 godz. Nie gram zbyt wielu gier na premierę dlatego sporo hitów z tego roku musi jeszcze poczekać.GOTY1. Clair Obscur Expedition 332. Doom Dark AgesŚredniak RokuSouth of MidnightRozczarowanie rokuTHPS 3+4Najbardziej wyczekiwany tytuł 2026Resident Evil RequiemNa czym grasz?PS5, XSX, laptop, Steam Deck, Anbernic
Opublikowano 20 godzin temu20 godz. GOTY 1 Ekspedycja 332 DK Bananza3 SilksongŚredniak Roku - Metroid Prime 4Rozczarowanie roku - Mario Kart WorldNajbardziej wyczekiwany tytuł 2026+ - GTA 6 wideorecenzjaNa czym grasz? Switch 2, PS5, XSX
Opublikowano 20 godzin temu20 godz. GOTYClair ObscurHades 2Battlefield 6 (za multi)ŚREDNIAK - Borderlands 4.ROZCZAROWANIE - THPS 3&4.WYCZEKIWANY - First Light (chociaż myślę, że będzie średnie). Następnie nowa Onimusha i Nioh 3.Gram na PS5, NS2. Edytowane 11 godzin temu11 godz. przez michu86-
Opublikowano 20 godzin temu20 godz. GOTY: Clair Obscur Expedition 33, Skate Story, LUTOŚredniak roku: Kirby Air RidersRozczarowanie roku: Silent Hill FNajbardziej wyczekiwany tytuł 2026: Saros, Resident Evil Requiem, Mario Tennis FeverNa czym grasz? PC, Deck, Switch 2
Opublikowano 20 godzin temu20 godz. GOTY1 - KC22 - E333 - Absolum/shf jeszcze myślęŚredniak - wuchangRozczarowanie - Death Stranding 2Najbardziej wyczekiwany tytuł - GTA6Na czym grasz? Xsx, ps5, s2
Opublikowano 20 godzin temu20 godz. GOTY 2025:SILENT HILL fWUCHANG: FALLEN FEATHERSCLAIR OBSCURE: EXPEDITION 33ROZCZAROWANIE ROKU:-DEATH STRANDING 2: ON THE BEACHWYCZEKIWANY TYTUŁ:-RESIDENT EVIL 9: REQUIEM-PHANTOM BLADE 0-ROMEO IS A DEADMAN-SAROSGram na PS5PRO.
Opublikowano 20 godzin temu20 godz. GOTY: COE33, Silksong, KCD2Średniak: AvowedRozczarowanie: KeeperOczekiwanie 2026: GTA6Gram na: XSX, PC, Legion GO
Opublikowano 20 godzin temu20 godz. Goty:Ekspedycja 33Donkey Kong BananzaSonic Racing CrossworldsMuszę jeszcze wspomnieć o Absolum które jeszcze nie skonczylem więc może wskoczy na trzecie do końca głosowaniaŚredniak:Hyrule warriors Age of Imprisonment/Kirby Air RidersRozczarowanie:Metroid Prime 4Wyczekiwany:Gta6, Re9, Fire EmblemGram na anbernic, switch 2, steam deck
Opublikowano 20 godzin temu20 godz. GOTY: MGS Δ: Snake EaterŚredniak roku: THPS 3+4Rozczarowanie roku: Death Stranding 2Wyczekiwany tytuł: Tomb Raider: Legacy of AtlantisPlatforma: PS5, PS4, PS3, PS Vita, PSP, 3DS Edytowane 19 godzin temu19 godz. przez Grześ
Opublikowano 20 godzin temu20 godz. Goty : Ekspedycja 33Średniak roku: South of MidnightRozczarowanie: jednak Doom Dark Ages, myślałem że to będzie goty contenderWyczekiwany tytuł: Re9, Crimson Desert może Gram na: Xsx, Switch 2, Ps5
Opublikowano 20 godzin temu20 godz. GOTY Walka była na noże do ostatniego DLC, ale jednak moje serce należy do Henryczka.Kingdom Come: Deliverance IIClair Obscur: Expedition 33Death Stranding 2: On The BeachŚredniak RokuNiesamowity atak Bloobera na top topów scifi horrorów, zaledwie 78 od krytyków, o jakieś 10 pkt za mało.Cronos: The New DawnRunner Up: Tainted Grail: The Fall of AvalonRozczarowanie rokuUwielbiałem gry Obsidianu, teraz to już tylko średnie RPGi, zarówno TOW2 jak i zwycięzca rankingu:AvowedRunner Upy: The Outer Worlds 2, Borderlands 4Najbardziej wyczekiwany tytuł 2026+ -Wiedźmin 4Runner Upy: GTA 6, DivinityNa czym grasz? - PS5 Pro, PC, Switch 2
Opublikowano 20 godzin temu20 godz. GOTY:Death Stranding 2 - za całokształt, gra równa od początku do końca, mocne 8 na 10. Dałbym Clair Obscur ale po pierwszy akcie tempo siadło i żaden z plot twistów nie zrobił na mnie takiego wrażenia jak to co się działo w pierwszych 10 godzinach.Trzecie miejsce dla Battlefielda 6 w którego przegrałem najwięcej w tym roku.Średniak Roku:Mafia: Dawne Strony - przyjemna, głównie liniowa przygoda o początkach Mafii z ciekawą i mocną momentami historią.Rozczarowanie roku:brakNajbardziej wyczekiwany tytuł 2026:Grand Theft Auto VINa czym grasz?PS5, PSP Go, PS2, XSX
Opublikowano 19 godzin temu19 godz. Goty:1.Ekspedycja 332. Cronos The New Dawn3. Doom The Dark AgesŚredniak Roku:AtomfallRozczarowanie roku:THPS 3+4Najbardziej wyczekiwany tytuł:Blood of Dawnwalker, The Expanse: Osiris Reborn, Control ResonantNa czym grasz:PC, PS5 Edytowane 19 godzin temu19 godz. przez Czokosz
Opublikowano 19 godzin temu19 godz. GOTY - Clair,Wukong,Prince of PersiaŚredniak Roku - Rozczarowanie roku -MGS SNAKE EATERNajbardziej wyczekiwany tytuł 2026+ - Phantom Blade 0Na czym grasz? PS5
Opublikowano 19 godzin temu19 godz. Nie było zbyt wielu ogranych z tego roku, ale…GOTY:Clair Obscur Expedition 33 (nadgiereczka)MGS Delta: Snake EaterŚredniak roku: BrakRozczarowanie roku:Ghost of Yotei (początkowy zachwyt szybko minął)Najbardziej oczekiwany tytuł 2026:Resident Evil Requiem Crimson DesertGTA VINa czym grasz?PS5 Facik
Opublikowano 19 godzin temu19 godz. 50 minut temu, rafanus2 napisał(a):Rozczarowanie roku Choroba zapomniałem o jednym tytule, a muszę wylać gdzieś swoją frustrację.Jebana Mafia The Old Country - co to jest za gówno. W Mafii II mam prawie 100h w obu wersjach, jedynkę również ograłem, trójka mi się średnio podobała, ale doceniam próbę zmiany rozgrywki. Ale to jebane gówno, które wyszło w tym roku to jest kurwa skandal. Historia tak nudna i przewidywalna, że po trzech godzinach wiadomo jak się skończy (i tak wiem, można powiedzieć, że w każdej mafii historia jest mniej więcej sztampowa i nie są to wyżyny pisarstwa, ale tutaj to jest scenariusz zajebany z jakiegoś włoskiego serialu dla starych bab). Gameplay drewniany, zjebany i ogólnie tragiczny. I najlepsze na koniec - WALKA NA NOŻE. Pewnie dało się to zrobić gorzej, ale to co zaprezentowali już właściwie szoruje po dnie. Tyle lat czekania na nową grę i nową wciągającą historię z serii Mafia, po to żeby otrzymać takiego klocka.
Opublikowano 19 godzin temu19 godz. GOTY - 1. The Hundred Line: Last Defense Academy 2. Death Stranding 2 3. Donkey Kong BananzaŚredniak Roku - Cronos the new DawnRozczarowanie roku -Metroid Prime 4 BeyondNajbardziej wyczekiwany tytuł 2026+ - Trails obie gry, Romeo is a Dead Man Na czym grasz? PS5, PC, Switch 2, Xbox Series X
Opublikowano 19 godzin temu19 godz. GOTY- 1.Ekspedycja 33 2.Absolum 3.Hades 2Średniak: Doom Dark AgesRozczarowanie:Pokémon Z-AWyczekiwany tytuł 2026: N/AGram: S2 ,XsX,Pc
Opublikowano 19 godzin temu19 godz. GOTY:Kingdom Come Deliverance 2Ghost of YoteiŚredniak:Skate- odpalałem sobie przez długi okres codziennie, żeby porobić codzienne wyzwania i zdobyć punktów do otwierania skrzynek. No i fajnie mi się śmigało na tej deskorolce.Rozczarowanie:THPS 3+4 - w 1+2 się zagrywałem, tutaj porobiłem tylko standardowe listy z plansz i odstawiłem. Nie ten klimat, co lata temu w oryginałach.(mój gust gatunkowy)- bo nie ograłem przez to Ekspedycji 33 i DS2- widać, że to hiciory, ale po co mam w nie grać na siłę, zwłaszcza w DS2Wyczekiwany tytuł 2026:Expanse, Blood of Dawnwalker, GTA VIGram na PS5 (od grudnia 2020 bez awarii, tylko pad zmieniony), Laptop
Opublikowano 19 godzin temu19 godz. GOTY 2025Clair Obscure Expedition 33Kingdom Come Deliverence 2CronosŚredniakSouth of MidnightRozczarowanieDeath Stranding 2NWTResident Evel Requiem, Saros, GTA6Na czym gramPS5, PC