Skocz do zawartości

-==Pochwalcie się :)==-

Featured Replies

Opublikowano
2 godziny temu, drozdu7 napisał:

Potem planuje zakupić "W kręgu upiorów i wilkołaków" o słowiańskich wierzeniach. Jakieś jeszcze podobne książki do mitów Gaimana byście polecili? 

Autor tej książki popełnił jeszcze kilka w podobnym tonie, ale chyba "W kręgu..." najbardziej się koncentruje na "mięsie".

• Odpowiedzi 1,3 tys.
  • Wyświetleń 299,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Chwalę się    

• Sylvan Wielki
    Sylvan Wielki

Zakupy z ostatnich kilku tygodni.   "Ostrze" - które zapoczątkowało słynny cykl "Pierwsze Prawo". Znakomite grimdark fantasy. Gorąco polecam. Dodatkowo pierwsze dwa tomy "Malazanu". Fant

• Prezent od żonki         

Opublikowano
10 godzin temu, drozdu7 napisał:

Również to czytam, jestem gdzieś w połowie ale już mógłbym polecić. Poznawanie tych wybranych nordyckich mitów sprawia mi dużą frajdę. Zmieniło moje postrzeganie też np Odyna czy Thora. 

Książka kończy się ponoć na Ragnaroku więc liczę że parę ciekawych rzeczy jeszcze przede mną.

Potem planuje zakupić "W kręgu upiorów i wilkołaków" o słowiańskich wierzeniach. Jakieś jeszcze podobne książki do mitów Gaimana byście polecili? 

NIE polecam. Książka koncentruje się głównie na słowiańskich wierzeniach, jak bano się chodzić do lasu bo baba powiedziała że straszy itd. jeśli chcesz o potworach to nie tędy droga.

Lepiej bestiariusz sobie kup - z pieknymi ilustracjami i króciutkim opisami(czy też legendami) dotyczącymi maszkar.

IMG_20220907_162438.jpg

Opublikowano

Trochę czasu minęło odkąd ostatnio wstawiałem no i trochę książek mi wpadło wrece. Teraz tylko przeczytać to wszystko :) a9a30d6f635daf6cc84383035787587f.jpg

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

image.thumb.jpeg.0801ec7ab95d1e98ed8025f9812ca49d.jpegimage.thumb.png.256b45a30c7aadf00c56ac288e2f8ee6.pngimage.thumb.png.fae79710d667e28007ccd25a4e56b1d8.png

Bardzo fajne wydanie. Arty z fajnymi kreskami. Każdy demon/duch/upiór ze streszczeniem legendy, dużo przypisów do rzeczy codziennego użytku w Japonii z przeróżnych okresów. Dużo potworasów ze świata giereczkowego. Coś ponad 100 upiorów się tu znajduje. Jest co czytać do poduchy. Polecanko.

Edytowane przez Szermac

Opublikowano

Korzystałem z powyzszej przy pisaniu artykułu o zjawach z Japonii w kontekście GhostWire Tokyo. Swietna bardzo ladnie wydana pozycja:)

To i ja się pochwale małym choc wciaz rozszerzanym zbiorem przydatnym przy pisaniu o gierkach :D

20220925_164842.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

O, a ja  takie nabytki poczyniłem dzisiaj.

20221112_184256.jpg

Edytowane przez Blaise

Opublikowano

Z Tyrmanda polecam Cywilizację Komunizmu i Dziennik 1945. W moim odczuciu był o wiele lepszym eseista niż pisarzem powieści.

Opublikowano

Odnotowane, Złego tak czy inaczej musiałem przeczytać,  więc skoro się nawinął, to wziąłem. Ale dzięki za polecenie :).

Opublikowano
W dniu 12.11.2022 o 20:26, shinian napisał:

Z Tyrmanda polecam Cywilizację Komunizmu i Dziennik 1954. W moim odczuciu był o wiele lepszym eseista niż pisarzem powieści.

fixed

Opublikowano

Ja mam takie rozlatujące się, wręcz bibułowate wydanie Akwarium, to już profeska. Zresztą, świetna książka.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Takie tam, do pracy;]

A "Wbrew regulom gry" muszę zakupić ,)

20221217_120612.jpg

Opublikowano

Mikołaj się postarał w tym roku i dostałem "Stalingrad" Antonego Beevora do kolekcji.

Edytowane przez Gregorius

Opublikowano

Lubię tę serię :)

IMG-20221230-110803.jpg

Opublikowano

Też biorę Cesarzy i  Dzieje Bizancjum, mam gdzieś Krawczuka co prawda, ale stare wydanie, więc dla uzupełnienia kolekcji. Dzięki :)

Opublikowano

Ja mam o I wojnie światowej, o Zimnej Wojnie i o historii USA, top of the top.