Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogólne pecetowe pierdu-pierdu

Featured Replies

Opublikowano

Podzielam zdanie @C1REX. Z ultra na high i spoko.

Juz mam za sobą ustawianie suwaków na maxa i oglądanie liczników ile fps. Złapałem się swego czasu na tym ze zamiast grać, to uskutecznialem benchmarki….

Jakby cenę były normalne, bym się rzucił pewnie, ale 7/8k to dramat. Ale chętnych nie brakuje.

Edit 

Chociaz 3070Ti 4,5. To jeszcze ujdzie.

Edytowane przez iluck85

• Odpowiedzi 6,3 tys.
  • Wyświetleń 476,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Zrobiłem sobie dziś prezent na gwiazdkę. Do Oleda C2 42 przyda się trochę dodatkowej pary, 3090 Suprim X idzie zatem na Ebay. 4090 też chciałem Suprima, ale z różnych przyczyn padło na Gaming X T

• SpacierShark123
    SpacierShark123

Samo życie Panowie ... samo życie ...

• Będzie dziś składane, jaram się jak dziecko 

Opublikowano

Tak sobie sprawdzam raz na jakiś czas peppera i u naszych zachodnich sąsiadów zaczynają się pojawiać karty w bardziej sensownych cenach (np. 3060 Ti za 3100zł). Jak tak dalej pójdzie to może też u nas się uspokoi.

Opublikowano
Godzinę temu, easye napisał:

A w jakiej rozdzielczości grasz w ogóle?

QHD

Opublikowano

Moim zdaniem te 850W to bzdura.

Jest problem już z 3080Ti 450W i jak wielkie i drogie ma być chłodzenie.

Do tego karty mają być w bardziej wydajnej i mniej prądożernej technologii.

No nie widzę jakoś kart, do których trzeba oddzielny zasilacz i drogie chłodzenie wodne.

Opublikowano

Panowie, mam kwotę ok. 2.5K na nową budę. Potrzebuję kompletnego PC-ta, bez systemu i karty, do zastosowań w renderingu 3D (wizualizacji), koniecznie 32GB RAMu.

Co najlepszego idzie wcisnąć w takim budżecie? Preferowałbym z Ryzenem, wydajność w grach jest drugo-, a nawet trzeciorzędna.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
On 3/7/2022 at 9:38 AM, Paolo de Vesir said:

Panowie, mam kwotę ok. 2.5K na nową budę. Potrzebuję kompletnego PC-ta, bez systemu i karty, do zastosowań w renderingu 3D (wizualizacji), koniecznie 32GB RAMu.

Co najlepszego idzie wcisnąć w takim budżecie? Preferowałbym z Ryzenem, wydajność w grach jest drugo-, a nawet trzeciorzędna.

Za tyle to można sam procesor kupić :D

Opublikowano
6 minut temu, Czoperrr napisał:

Za tyle to można sam procesor kupić :D

Można i procesor za cenę dobrego auta, ale nie w tym rzecz. ;) Myślę, że górna granica to 3K, da się z pewnością coś już w tym budżecie upchać. 

Opublikowano
Godzinę temu, Paolo de Vesir napisał:

Można i procesor za cenę dobrego auta, ale nie w tym rzecz. ;) Myślę, że górna granica to 3K, da się z pewnością coś już w tym budżecie upchać. 

Masz już GPU, czy potrzebujesz procek ze zintegrowaną?

Opublikowano

Mam GPU, komputer ma służyć do renderowania wnętrz, więc zależy mi na mocnym procku i 32GB RAMu aby bez problemu zarządzać projektem w czasie realnym. 

Najbardziej interesują mnie Ryzeny, bo do takich zastosowań wypadaja najlepiej w stosunku jakosc/cena.

Opublikowano
44 minuty temu, Paolo de Vesir napisał:

Mam GPU, komputer ma służyć do renderowania wnętrz, więc zależy mi na mocnym procku i 32GB RAMu aby bez problemu zarządzać projektem w czasie realnym. 

Najbardziej interesują mnie Ryzeny, bo do takich zastosowań wypadaja najlepiej w stosunku jakosc/cena.

Ryzen 5600X to jakieś 1300zł

32 GB Ram to jakieś 600zł

Płyta główna MSI x570 - 230zł

nvme 1TB - 500zł

Zasilacz (ja bym brał z dużym zapasem 850w) 200-400zł.

Obudowa? 100zł? 

Całość to jakieś 3000zł. 

Największe wyzwanie, to kupno procka.

Czy nowy, czy może używany, ale z większą liczbą rdzeni. 

Opublikowano
14 hours ago, C1REX said:

Ryzen 5600X to jakieś 1300zł

32 GB Ram to jakieś 600zł

Płyta główna MSI x570 - 230zł

nvme 1TB - 500zł

Zasilacz (ja bym brał z dużym zapasem 850w) 200-400zł.

Obudowa? 100zł? 

Całość to jakieś 3000zł. 

Największe wyzwanie, to kupno procka.

Czy nowy, czy może używany, ale z większą liczbą rdzeni. 

ale po co mu x570 jak na B550 też da się podkręcić procek będzie nvme i będzie taniej

Opublikowano
20 godzin temu, Paolo de Vesir napisał:

komputer ma służyć do renderowania wnętrz

To renderowanie wnętrz tyle zjada RAMu? Ja nie miałem problemu z renderowaniem wizualizacji  w Blenderze 75 mln pixeli przy 16GB. No i standardowo jak Ci się nie spieszy to pod koniec kwietnia AMD wypuszcza 'nowe' procki w tym 5700x który powinien lepiej działać niż 5600x jeśli ten program korzysta tylko z CPU podczas renderowania.

Opublikowano
2 godziny temu, łom napisał:

To renderowanie wnętrz tyle zjada RAMu? Ja nie miałem problemu z renderowaniem wizualizacji  w Blenderze 75 mln pixeli przy 16GB. No i standardowo jak Ci się nie spieszy to pod koniec kwietnia AMD wypuszcza 'nowe' procki w tym 5700x który powinien lepiej działać niż 5600x jeśli ten program korzysta tylko z CPU podczas renderowania.

Bardziej niż do renderowania to naprawdę duża ilość modeli 3D i tekstur szybciutko zapycha pamięć.

Opublikowano

Można jakoś zmienić moduł bluetooth w pececie, żeby komp korzystał z tego z karty sieciowej Asusa? Bo ten na płycie głównej jest jakiś kijowy i nie widzi dwóch sprzętów. A i padzik 8bitdo też czasami głupieje na kilka sekund. W starym kompie nie miałem bluetooth więc kupiłem kartę sieciową Asusa z adapterem bluetooth i działało wszystko legancko.

Opublikowano

Wyłącz to, czego nie potrzebujesz w menedżerze urządzeń i powinno wystarczyć.

Opublikowano

Jeśli @Paolo de Vesir pracujesz z domu, to rozważ laptopa. 

Wiadomo, że laptop droższy i/lub słabszy, ale przy nadchodzących drastycznych podwyżkach cen za energię, to w skali roku oszczędność prądu może mieć znaczenie. 

Do tej pory nikogo specjalnie nie obchodziło ile PC prądu zjada, ale to się może zmienić i jak można oszczędzić nawet 1000zł rocznie na prądzie, to może to też wpłynąć na decyzję o wyborze sprzętu. 

Policzyłem sobie, ile kosztuje granie na PC ciągnącym razem z TV 600W. 

Po aktualnej cenie prądu w UK £27.72 p/kWh i graniu 4h dziennie codziennie, to wychodzi jakoś £245.28 (1370,66zł). 

Myślę, że przy następnej generacji mocno prądożernych kart graficznych i nadchodzących podwyżkach za prąd ludzie zaczną powoli zwracać uwagę na pobór mocy. 

Ja jestem samozatrudniony i wiele rzeczy przeliczam w skali roku. W przupadku kart graficznych i wymianie co kilka lat to ten całkowity koszt prądu też się policzy razy trzy-pięć lat i być może takie Radeony okażą sie sporo tańsze do GeForców i nagle zacznie ta opcja mieć sens. 

Opublikowano

Jakbym miał składać top kompa to szedłbym w kombo Ryzen 9 5950X i Radeon RX 6800 / 6900 XT właśnie przez mniejszą prądożerność.

Edytowane przez Czoperrr