Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano
13 minut temu, funditto napisał(a):

12 listopada minie 5 lat od premiery PS5. Co zapamiętaliście przez te 5 lat od Sony? (5 rzeczy)

Jedna- STAGNACJA.

• Odpowiedzi 25,6 tys.
  • Wyświetleń 2 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

• Piękny jest, nie wiem o co chodzi   

Opublikowano

Ja PS5 kupiłem dopiero w tym roku bo wcześniej spokojnie starczało PS4 Pro + PC (a tak po prawdzie to ze względu na robotę musiałem robić niedawno upgrade kompa i spokojnie na nim mógł bym ograć prawie wszystko). Największy minus gier (nie tylko wydawanych przez Sony) jest ich napompowany budżet, a co za tym idzie nie dość że czeka się długo na premiery to te molochy są o ~30% za duże. GoW: Ragnarok, TLOU2, Death Stranding 2, Ghost of Tsushima, wszystkie te gry tylko by zyskały z wycięcia części zawartości. Zamiast gry która nonstop dostarcza rozrywki w zakresie 8-10/10 to momentami mamy 10/10 a miejscami 6/10 i zmęczenie materiału.

Nie pomaga też wywalenie kasy w GaaSowe szambo, zaoranie części ekip, debilne decyzje zakupowe (kupić Bungie a nie uratować np. Ready at Dawn za jakieś grosze) i brak funduszy na wskrzeszenie starszych marek zlecając robotę ekipom z zewnątrz (jak w przypadku Medievil czy Sly).

Opublikowano

Ps5 uświadomiło mi, że często sięgam po ps3, bo tam mam większą różnorodność. Taka to generacja.

Opublikowano
1 godzinę temu, łom napisał(a):

Ja PS5 kupiłem dopiero w tym roku bo wcześniej spokojnie starczało PS4 Pro + PC (a tak po prawdzie to ze względu na robotę musiałem robić niedawno upgrade kompa i spokojnie na nim mógł bym ograć prawie wszystko). Największy minus gier (nie tylko wydawanych przez Sony) jest ich napompowany budżet, a co za tym idzie nie dość że czeka się długo na premiery to te molochy są o ~30% za duże. GoW: Ragnarok, TLOU2, Death Stranding 2, Ghost of Tsushima, wszystkie te gry tylko by zyskały z wycięcia części zawartości. Zamiast gry która nonstop dostarcza rozrywki w zakresie 8-10/10 to momentami mamy 10/10 a miejscami 6/10 i zmęczenie materiału.

Nie pomaga też wywalenie kasy w GaaSowe szambo, zaoranie części ekip, debilne decyzje zakupowe (kupić Bungie a nie uratować np. Ready at Dawn za jakieś grosze) i brak funduszy na wskrzeszenie starszych marek zlecając robotę ekipom z zewnątrz (jak w przypadku Medievil czy Sly).

Sony kiedyś zrobił piękną skondensowaną grę The Order 1886 i dostali po łbie od "recenzentów" że co to ma być płacić tyle kasy za liniową grę na kilka godzin. To teraz jebią open worldy i klepiesz 543654820 takie same obozowiska wroga udając że to jest fajniejsze niż gra na dwa wieczory która zostaje w pamięci na lata.

Opublikowano

Order? Zawsze szanowałem i od day1 w kolekcji dumnie wyeksponowana :)

Opublikowano

Tak, dlatego order byl jebany. Bo był liniowym tytułem. I na pewno dlatego Sony zaczęło tworzyć tylko open worldy.

Opublikowano
2 godziny temu, funditto napisał(a):

12 listopada minie 5 lat od premiery PS5. Co zapamiętaliście przez te 5 lat od Sony? (5 rzeczy)

Astro bot i chyba tyle jeśli chodzi o Sony.

Mam nadzieję, że nie porzucą tej marki jak masę innych, bo to dobry produkt i utalentowane studio.

Opublikowano
24 minuty temu, Observer napisał(a):

Sony kiedyś zrobił piękną skondensowaną grę The Order 1886 i dostali po łbie od "recenzentów" że co to ma być płacić tyle kasy za liniową grę na kilka godzin. To teraz jebią open worldy i klepiesz 543654820 takie same obozowiska wroga udając że to jest fajniejsze niż gra na dwa wieczory która zostaje w pamięci na lata.

I bardzo dobrze że zostali zjechani bo 250zł za 6h rozgrywki bez żadnej ciekawej zawartości po ukończeniu to mocna przesada w drugą stronę. Gdyby The Order zadebiutował na premierę PS4 Pro i te pół roku więcej na development przełożyło by się na parę godzin więcej gry lub dodatki jak w RE które zachęcają do ponownego odpalenia to odbiór był by całkiem inny. Nie wiem czego się spodziewali jeśli zawsze bardzo krótkie 'gry na raz' w pełnej cenie miały mocno pod górkę.

Opublikowano

Właśnie, takie gry byłyby idealne w erze abonamentów. Fajnie że wrzucają kolejne rpegi z chińskimi dziewczynkami na 200 godzin ale ja tego nawet nie odpale. A takiego Orderka 1887 na jeden weekendzik jak najbardziej bym.

Edytowane przez Observer

Opublikowano

Po pięciu latach mam wrażenie, że pod kątem gier chyba jedna ze słabszych generacji sony. I chodzi tutaj głównie o nowe tytuły, a nie odgrzewane kolejne części. Jak się tak dobrze zastanowię to chyba nie zaskoczyło mnie nic w tej generacji z gier od sony jak Returnal. A poza tym Ps plus, który poza dobrymi grami raz za czas jednak szału nie robi i tak na prawdę ktoś kto się przesiądzie z ps4 na ps5 to na rok ta usługa mu wystarcza żeby ograć co lepsze gry.

Ale pewnie i tak ps6 kupię jak wyjdzie :)

Opublikowano

Order to jedna z najgorszych gier Sony więc nie rozumiem mieli ich klepać po główce tylko dlatego że zrobili linową grę? No tak to na szczęście jeszcze nie działa

Opublikowano

Co Wy macie z tym Orderem, teraz też taka gra nie dostałaby więcej niż 6/10, chyba, że zamiast 319 zł, to za 99 zł by była i miała jakieś dobre mechaniki.

Co innego Drive"theGoat"Club.

Opublikowano

Ale days gone 2 to im nie daruje ze nie dali im zrobić wujaszek

Opublikowano
6 minut temu, oFi napisał(a):

Ale days gone 2 to im nie daruje ze nie dali im zrobić wujaszek

Tak, ale jak mieli uciąć jakis open world, to Days Gone był jedynym kandydatem ze względu na oceny branżowe i początkową sprzedaż. Ciekawym aspektem jest to, że po sytuacji związanej ze studiem i sequelem gra stała się lepiej oceniana i kultowa, dobija już do 10 mln kopii, to się nie zdziwię jak na PS6 jednak coś wyjdzie w tym IP xD. Gracze lubią męczenników.

Opublikowano
7 godzin temu, łom napisał(a):

I bardzo dobrze że zostali zjechani bo 250zł za 6h rozgrywki

Wrocilem do swojego wpisu po przejsciu Ordera ponad 2 lata temu i wlasnie takimi stereotypowymi opiniami jak wyzej sugerowalem sie az do momentu zagrania. Nie, gra nie jest na 6h, jest taka jak chciales czyli pare (jakies x2) godzin dluzsza. Jak wyzej napisano, idealna na 2-3 wieczory bez wydziwiania i nauki kilku systemow craftingu czy innego levelowania. A ze 250 na premiere? No jak ktos ulega hajpowi i leci z cyfrowym preorderem bo nie wytrzyma paru dni do pojawienia sie rzetelnych recek to to juz nie wina gry czy tworcow.

7 godzin temu, Czoperrr napisał(a):

Mogliby wrzucić The Order do Plusa bo ominął mnie ten tytuł a w sprzedaży pudełek już nie widzę.

Widuje co jakis czas pudla po 40-60 na olx czy vinted.

Opublikowano
3 minuty temu, Mejm napisał(a):

Wrocilem do swojego wpisu po przejsciu Ordera ponad 2 lata temu i wlasnie takimi stereotypowymi opiniami jak wyzej sugerowalem sie az do momentu zagrania. Nie, gra nie jest na 6h, jest taka jak chciales czyli pare (jakies x2) godzin dluzsza. Jak wyzej napisano, idealna na 2-3 wieczory bez wydziwiania i nauki kilku systemow craftingu czy innego levelowania. A ze 250 na premiere? No jak ktos ulega hajpowi i leci z cyfrowym preorderem bo nie wytrzyma paru dni do pojawienia sie rzetelnych recek to to juz nie wina gry czy tworcow.

Widuje co jakis czas pudla po 40-60 na olx czy vinted.

No fakt, właśnie sprawdziłem, platyna to nawet 19h, tyle mi zeszło, dalej 6/10 bym dał, może 7.

Opublikowano

Grałem za darmo, może jakbym zapłacił to też bym jakoś próbował wybronić tego crapa )

Opublikowano

Podsumowując gdybym był chairmanem w Sony też uciąłbym The Order i mimo wszystko Days Gone, mimo, że nie były to złe gry, ale nie były też tak dobre i tak wydajne finansowo, jak Spiderman, Gow, Tsushima, Alojka czy Tlou to chyba oczywiste.

Inna sprawa, że te studia nic nie wypluły w zamian, prócz skasowanych wersji alfa swoich gaasów.

W ogóle Sony wydało dwie krótsze gry tej generacji, bardzo dobry Rift Apart i genialne Astro, obie pewnie nigdy nie osiągną 50% sprzedaży dowolnego sequela Alojki, Tsushimy, czy Kratosa.

W następnej generacji więc pewnie będą dalej klepać otwarte światy na 40-50h z kilkoma wyjątkami.

Opublikowano

U mnie zazwyczaj wyglądało to tak, że kupowałem Playstation, bo chciałem nadrobić eks-y (normalnie gram na PC). Tak było w przypadku PS3 (Uncharted, Heavy Rain, Red Dead Redemption, The Last of Us), PS4 (Spider-Man, Horizon, Until Dawn, Red Dead Redemption 2, Ghost of Tsushima), ale w przypadku PS5 już tego nie ma. Czemu? Bo mam wszystko praktycznie na PC. Jedyna opcja na to, żebym zdecydował się na PS5 to premiera GTA VI. Podejrzewam, że nie wytrzymam kolejnego roku w oczekiwaniu na premierę na PC, poza tym nie wiadomo co z wymaganiami i czy mój obecny sprzęt nie będzie miał problemu z tym mesjaszem, i zdecyduję się na zakup nowej konsoli.

Brak nowości to jedno, drugie to właśnie fakt, że w sumie niczym ta konsola do siebie nie przyciąga, bo praktycznie wszystko można ograć na innym sprzęcie.

Edytowane przez lukas_k96