Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano
3 godziny temu, Josh napisał(a):

Nie mam zamiaru mówić za innych, ale jeżeli nie będzie możliwości kupowania gier na płytkach, to ja na 100% zlewam PS6 sikiem koszącym i idę w PC (lub w nowego Xboxa jeżeli Micro zaskoczy dalszym wsparciem fizyków). Jestem tego tak bardzo pewny że chętnie się o to założę o pieniądze. Możesz robić zrzut ekranu.

Ano. Kupię PS5 bo mam do ogrania trochę ich stuffu, ale ich obecna ofera gier eksluzywnych już do mnie nie trafia. Lafey to odgrzewany kotlet bez intrygujących rozwiązań gameplayowych, Horizon 3 to będzie parujące gówno jak każda część, a następna odsłona Ghost of to już w ogóle nuda. Szkoda jedynie gier twórców Astro Bot i tego co wysmaży ND, ale oni robią jedną grę na 9 lat.

• Odpowiedzi 27,7 tys.
  • Wyświetleń 2,5 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

• Piękny jest, nie wiem o co chodzi   

Opublikowano

Ale bzdury wypisuje, jak mają się gry z Plusa liczyć do Full Game Sales? No i co jest manipulacyjnego w tym że liczone są wszystkie sprzedane gry, również starsze i indyki? Dla PlayStation to ten sam pieniądz.

Opublikowano
6 minut temu, ASX napisał(a):

Ale bzdury wypisuje, jak mają się gry z Plusa liczyć do Full Game Sales?

Tylko w tych 90 procentach są gry które nigdy pudełek nie dostały. Są dlc, skórki dla postaci i wirtualne waluty. Oni to tworzyli pod narrację. Bo jak sprawdzono gry aaa, to nadal sprzedaż wygląda 50 do 50. Czyli wcale nie tak jak by sony chciało to widzieć. Oni robią to na przekór licząc, że damy sobie wmówić, że pudełek juz nikt nie chce i się z tym pogodzimy.

Na ps5 nawet 64 procent dużych gier w Europie to gry pudełkowe. U Nintendo to 80 procent. Robią nas w chuja. Zliczają statystyki tak aby im się zgadzało. Jeśli skórka do postaci jest równoznaczna z zakupem dużej gry aaa, to nagle wtedy wychodzi liczbowo, że jest te deklarowane 90 procent Digital.

Opublikowano
5 minut temu, ASX napisał(a):

Ale bzdury wypisuje, jak mają się gry z Plusa liczyć do Full Game Sales?

Nie oczekuj rozumu od nintendofaga leo

Opublikowano
1 minutę temu, Figaro napisał(a):

Na ps5 nawet 64 procent dużych gier w Europie to gry pudełkowe. U Nintendo to 80 procent. Robią nas w chuja. Zliczają statystyki tak aby im się zgadzało. Jeśli skórka do postaci jest równoznaczna z zakupem dużej gry aaa, to nagle wtedy wychodzi liczbowo, że jest te deklarowane 90 procent Digital.

To Asx robi w MS czy Sony? Bo się zgubiłem Coolface

Opublikowano

Nie kupuję gier w fizycznym wydaniu już chyba czwarty rok i sam nie wiem, jak do tego doszło. Zawsze byłem zwolennikiem płytek, ale chyba z czasem cyfra stała się po prostu dla mnie wygodniejsza.

Mam taką kupkę wstydu, że nie martwię się na zapas o ceny wydań cyfrowych w przyszłości. Większość gier kupuję na promocjach i nie inaczej będzie przy PS6.

Wiadomo szok. W sumie jak z każdą większą zmianą w naszej bańce. Graczyk głośno pokrzyczy, pójdzie parę rantów na YT, a na koniec dnia i tak wszyscy nałożą więcej wazeliny.

Nie dalej jak kilka dni temu wszyscy dramatyzować z brakiem fizyka GTA VI, a potem chwaliny się preorderem w cyfrowym temacie.

Opublikowano

Soul na luzie bez gniewania się na Sonke.

Edytowane przez Czokosz

Opublikowano

Te pudełko z kodem GTA nie takie głupie.

„Pudełko które zmieniło branże gier”

Z Philipsem zaczęli, a z GTA skończyli”

Może być potencjał inwestycyjny.

Opublikowano
3 minutes ago, LukeSpidey said:

Nie kupuję gier w fizycznym wydaniu już chyba czwarty rok i sam nie wiem, jak do tego doszło. Zawsze byłem zwolennikiem płytek, ale chyba z czasem cyfra stała się po prostu dla mnie wygodniejsza.

Mam taką kupkę wstydu, że nie martwię się na zapas o ceny wydań cyfrowych w przyszłości. Większość gier kupuję na promocjach i nie inaczej będzie przy PS6.

Wiadomo szok. W sumie jak z każdą większą zmianą w naszej bańce. Graczyk głośno pokrzyczy, pójdzie parę rantów na YT, a na koniec dnia i tak wszyscy nałożą więcej wazeliny.

Nie dalej jak kilka dni temu wszyscy dramatyzować z brakiem fizyka GTA VI, a potem chwaliny się preorderem w cyfrowym temacie.

Nazywanie gier cyfrowych kupką wstydu jest nietrafione. Co to za kupka co nie leży na półce (

Opublikowano
4 minuty temu, iluck85 napisał(a):

Te pudełko z kodem GTA nie takie głupie.

„Pudełko które zmieniło branże gier”

Ja bym się nie zdziwił jakby się okazało, że mieli cynk od Sony już dawno, że kończą z tłoczeniem płyt i nie będą mogli im wytłoczyć pierdyliona sztuk, a zaoranie rynku wtórnego pewnie i tak jest im na rękę

Opublikowano
1 godzinę temu, Szermac napisał(a):

Inwestorom się chyba spodobało akcje dzisiaj o 3% w górę xD

Rynek konsolowy nie rośnie, wycofanie się z pudełek na pewno nie spowoduje napływu nowych klientów. W wielki bojkot nie wierze, ale na pewno jakiś odpływ graczy z platformy będzie. System sellerów żadnych już też Sonka nie produkuje. Ghost of yotei zeszło chyba coś w okolicach 5 baniek? Przy ilości konsol na rynku śmiech na sali.

Opublikowano
10 minut temu, Figaro napisał(a):

Tylko w tych 90 procentach są gry które nigdy pudełek nie dostały. Są dlc, skórki dla postaci i wirtualne waluty.

To też nie jest prawda, chociaż już kolejny raz widzę że ktoś to powtarza

ps5-digital-sales.jpg

To jest sprzedaż Full Game Software. Rzeczy o których piszesz czyli DLC, skórki, wirtualne waluty czy subskrypcje są pod inną kategorią.

Jeśli coś jest manipulacja to raczej podawanie tych 85%, bo to wynik tylko za ostatni kwartał, uczciwej byłoby napisać wynik za cały rok fiskalny czyli 78%, ale wiadomo wyższy procent lepiej się klika w internecie.

Opublikowano

Uu, nie wiedzialem, ze PS5 bedzie moja ostatnia konsola od Sony. No trudno. Moze sie jeszcze opamietaja.

Backlog tlusty na 1,5 generacji wiec spokojnie przez kolejne 5 lat pogram, ale jesli MS pojdzie ta sama droga to bede musial wiecej czasu z rodzina spedzac.

Opublikowano

No pewnie się opamiętają. Wrócą do pudełek, przestaną robić gaasy, będzie więcej gier singlowych, może nawet sklep ps3 przywrócą, a na koniec zapowiedzą Bloodborne 2.

Opublikowano

A tak bez gadania o sentymentach i innych bzdetach, to zapytam się. Was też mocno wkurwiał głośny napęd i buczenie w trakcie instalacji gier na PS5 szczególnie w pozycji wertykalnej? Jeszcze do tego gry, które ważyły do tych 100GB instalowały się wieczność, co przy światłowodzie było koszmarem. Połączenie długiej instalacji i głośnego napędu to było przekręcanie oczami żeby tylko to jak najszybciej zeszło. Ostatni raz miałem tak bodajże z Eldenem. Jedyny plus, że później płyta nie kręciła się w napędzie poza jej uruchomieniem przez czas grania.

Edytowane przez KrossOver

Opublikowano
2 minuty temu, drozdu7 napisał(a):

To wy jednak nie lubicie gier? Nowych gier?

Nowych gier Sony? No nieszczególnie. Jakoś nie siada mi osobiście strategia "Put a chick in it and make it lame and gay and za trzy i pół bomby and only digital"

Zrzut ekranu 2026-07-02 222639.png

Opublikowano
4 minuty temu, drozdu7 napisał(a):

To wy jednak nie lubicie gier? Nowych gier?

Lubie, nie lubie tez przepłacać. Sonke5 wziąłem bo są pudełka, gre przechodze i sprzedaje. Co teraz ma mnie zachęcić do zakupu ps6, skoro niedawno złożyłem mocnego peceta? Switcha 2 kupie bo nintendo nadal ma mocne exy jak pokemony, seria Xeno, Fire emblem, cala zbieranina mario, kirby, donkey kong i reszta. Na Sonce co zostało? God of war z brzydką babą i łysa baba w kosmosie od cuckoldów z NDpawel

Opublikowano
40 minut temu, Figaro napisał(a):

Ano. Kupię PS5 bo mam do ogrania trochę ich stuffu, ale ich obecna ofera gier eksluzywnych już do mnie nie trafia. Lafey to odgrzewany kotlet bez intrygujących rozwiązań gameplayowych, Horizon 3 to będzie parujące gówno jak każda część, a następna odsłona Ghost of to już w ogóle nuda. Szkoda jedynie gier twórców Astro Bot i tego co wysmaży ND, ale oni robią jedną grę na 9 lat.

Przeraża mnie to jak często się ostatnio ze sobą zgadzamy dog

4 godziny temu, McDrive napisał(a):

Chujowy ten zakład, bo możesz powiedzieć jedno dla korzyści finansowych (brak możliwości weryfikacji) i grać dalej zaciskając zęby pawel

Brak możliwości weryfikacji? Przecież byłoby to widoczne na moim profilu: w co gram, jakie wbijam trofea itd, mam w znajomkach forumowiczów, szybko by wyszło gdybym kręcił. Jasne, niby mógłbym założyć nowe konto, o którym nikt z forum by nie wiedział, ale to wtedy musiałbym jechać z platynami od nowa, więc średni profit biorąc pod uwagę jak istotny to dla mnie ficzer. Poza tym nie wiem co jest w tym tak trudnego do zrozumienia, że komuś się nie widzi wypierdolenie 4-5 tysiaków na nową konsolę (bo chyba nikt nie wierzy, że PS6 będzie kosztować mniej), a później każdorazowo 350zł za każdą nową grę. Według mnie to zdrowy rozsądek. Jeszcze, żeby Sony miało chociaż czym zachęcić do swojej konsoli, ale sorry, jak to już Figaro zauważył: na pewno nie da rady tego zrobić swoimi exami-jebanymi slopami pokroju Horizon.

Jestem związany z PlayStation od samego początku kiedy wyszedł szarak, ale niestety na PS5 moja przygoda z tymi konsolami definitywnie dobiega końca i nie że sobie tak mówię, bo mam focha, który mi przejdzie w ciągu roku. Kalkulacja miała miejsce znacznie wcześniej, plan awaryjny od zawsze był taki, żeby odkładać na mocarnego peceta i przestawić się na master race, kiedy tylko Japończyki postanowią zrezygnować z fizycznych nośników, tyle tylko że nie sądziłem, że nastąpi to jeszcze za obecnej generacji. Na ten moment widzę znacznie więcej profitów z takiego grania niż kurczowego trzymania się konsoli, więc max w 2028 nastąpi przeprowadzka o ile Sony nie zmieni zdania pod naporem krytyki.

Opublikowano
6 minut temu, KrossOver napisał(a):

A tak bez gadania o sentymentach i innych bzdetach, to zapytam się. Was też mocno wkurwiał głośny napęd i buczenie w trakcie instalacji gier na PS5 szczególnie w pozycji

No a jakbyś miał zamiast tego cyfrę to trwałoby to jeszcze dłużej, skoro nie masz dobrego łącza, bo instalacja z płyty jest szybsza. Wolałbym nie rezygnować z możliwości wyboru tylko przez to, że napęd przez kilkadziesiąt minut buczy a potem przez wiele godzin grania w ogóle się nie kręci...

Edytowane przez Grześ

Opublikowano

Kupi sie PS6 po czasie. Teraz jest dobry moment przeczekać ten cyrk kilka lat i zobaczyć czym nas jeszcze Sony uraczy. DayOne możliwe tylko w przypadku ex od FS na premiere PS6, czyli w sumie z obecnym Sony niemożliwe. Będzie jakaś Aloy, albo Spiderman. W tym wszystkich trzeba pamiętać, że to Sony czy MS mają nas przekonać do kupna ich nowych konsol i będą sie musiały bardzo postarać( a pewnie wyjebane będą miały i pycha Sony serio zaprowadzi nas do tego, że faktycznie bez żadnego exa na premierę).

Opublikowano
38 minut temu, ASX napisał(a):

To jest sprzedaż Full Game Software.

No ok, ale w taką kategorię pewnie(bazując na jej nazwie) też wliczają się indyki które fizyka nie dostały, albo dostały go z opóźnieniem. Do tego IMHO najważniejszy jest okres premierowy. Dla mnie jest różnica czy mam kupić cyfrę za 60zł, czy za 360... jakimś dziwnym trafem jak mam wywalić 200zł+ to wezmę w pudełku, ciekawe czemu. Za 60zł mogę stwierdzić, że faktycznie mi szkoda zachodu z pudełkiem i wole mieć już.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

Jesli PS6 bedzie za ponad 1000 dolarow to Sony bedzie ciac koszty gdzie sie tylko da. Ucierpi kultura pracy, plastik znow bedzie piszczal, a bateria w padzie bedzie na 4h. Takiego gowna nie kupie. Niech nawet ten Helix bedzie za 2 tys dolarow, ale bedzie potezny i dopracowany, dokupi sie jakiegos dobrego pada i przerobi ten sprzet na Steam Machine. Tak widze swoj kolejny rozdzial w moim gamingowym zyciu. Zawsze bylem blizej PlayStation, no ale sa pewnw granice. Chyba ze beda jakies pozwy i zmusza Sony by inne firmy mialy swoje sklepy na PlayStation.

Edytowane przez Lukas_AT

Opublikowano
12 minutes ago, KrossOver said:

A tak bez gadania o sentymentach i innych bzdetach, to zapytam się. Was też mocno wkurwiał głośny napęd i buczenie w trakcie instalacji gier na PS5 szczególnie w pozycji wertykalnej? Jeszcze do tego gry, które ważyły do tych 100GB instalowały się wieczność, co przy światłowodzie było koszmarem. Połączenie długiej instalacji i głośnego napędu to było przekręcanie oczami żeby tylko to jak najszybciej zeszło. Ostatni raz miałem tak bodajże z Eldenem. Jedyny plus, że później płyta nie kręciła się w napędzie poza jej uruchomieniem przez czas grania.

No napęd fest głośny mam w PS5 Slim, o wiele głośniejszy niż w XSX i włącza się nawet od czasu do czasu podczas gry czego nie rozumiem ale i tak kultura pracy to niebo a ziemia między ps5 a PS4, która uważam, za najgorzej zaprojektowaną pod względem kultury pracy konsole PS w historii. Nie było mi jej żal się pozbyć i wymienić na PS5, wszystkie inne plejki nadal trzymam w kolekcji.

Opublikowano
3 minuty temu, Czoperrr napisał(a):

No napęd fest głośny mam w PS5 Slim, o wiele głośniejszy niż w XSX i włącza się nawet od czasu do czasu podczas gry czego nie rozumiem ale i tak kultura pracy to niebo a ziemia między ps5 a PS4, która uważam, za najgorzej zaprojektowaną pod względem kultury pracy konsole PS w historii. Nie było mi jej żal się pozbyć i wymienić na PS5, wszystkie inne plejki nadal trzymam w kolekcji.

Również miałem XSX przez pewien czas i porównując kulturę pracy, to była przepaść na korzyść klocka - z płytą, bez płyty, tryb idle, brak piszczenia cewek. Niestety, ale Soniaczki się nie popisały, ale to co pokazali przy premierze PS4 Pro, kiedy konsola była odrzutowcem to było przegięcie na całego. Pomyśleć, że nakładałem nową pastę i zmieniałem termopady w konsoli, która miała zaledwie pół roku żeby zmniejszyć wydobywany hałas a i tak prawie nic to nie pomogło.