Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano

Po wczorajszym dniu myślałem, że już nic mnie nie zaskoczy a jednak

IMG_4044.jpeg

Edytowane przez BRY@N

• Odpowiedzi 27,9 tys.
  • Wyświetleń 2,5 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• To my mamy nie mieć wyboru bo Ty masz burdel w pudełkach

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

Opublikowano

A nie możecie zwyczjnie i uczciwie skonsumować treści kupując grę cyfrowo przechodząc i tyle. Bez odsprzedaży więcej zarobi wydawca a twórcy będą mogli spokojnie pracować nad kolejną częścią.

Zawsze przecież martwicie się o twórców zwłaszcza tych z Xbox game studios.

Opublikowano

Ten wyciek wyraźnie pokazuje, że Sony zmanipulowało dane, bo właśnie chcą zabić pudełka - bo tylko cyfra maksymalizuje im zyski. Rynek wtórny jest ogromny, a w ten sposób, jedną decyzją go niszczą i przejmują ten kawałek tortu. Potrzebowali tylko uzasadnienia, więc po prostu zmanipulowali dane - bo przecież teraz i tak każdy tak robi - i proszę, wyszło, że gracze wolą cyfrę więc nie ma problemu prawda? :D I naprawdę, nie mam problemu z cyfrą, ale jeżeli oni zabiją pudełka, to każdy na tym ucierpi. Tam nie ma konkurencji jak w ekosystemie PC, chcesz grać na PS6 - płacisz tyle ile chce Sony. Generalnie, Sony miały raczej pozytywny vibe u graczy, ale szybko zmierza na dno, żeby ładnie usiąść obok Ubisoftu. No ciekawe jak to wszystko się zakończy.

Opublikowano
3 godziny temu, drozdu7 napisał(a):

A wy myślicie że to jest decyzja do cofnięcia?

Mogliby sie nauczyć od polityków, że mogą cofnąć i to zależy TYLKO od graczy, cóż szkodzi bowiem obiecać.

Opublikowano

Ale Pisarion 3k grzeje temat xd ciekawe czy z Nintendo też by tak walczył, pewnie tak ;)

Opublikowano

A może właśnie przez likwidację kosztów pudełek to zrewolucjonizują rynek cyfrowy i gry będą max po 150zł i wszyscy z PC, Xboxa i Nintendo przerzucą się na ten ekosystem? Ale byłby plot twist

Opublikowano
9 minut temu, tomoman napisał(a):

więc po prostu zmanipulowali dane - bo przecież teraz i tak każdy tak robi - i proszę, wyszło, że gracze wolą cyfrę

Czyli nawet wątek pana Ściery się tu pojawia notsure

Opublikowano
5 godzin temu, Czoperrr napisał(a):

W nocy grałem w Silent Hill f i zaktualizowało mi na Exophase datę grania oraz nowe trofea, zniknął natomiast czas poświęcony grze.

Robią zmiany w API, problemy są od 11 dni.

Opublikowano
4 minuty temu, GearsUp napisał(a):

A może właśnie przez likwidację kosztów pudełek to zrewolucjonizują rynek cyfrowy i gry będą max po 150zł i wszyscy z PC, Xboxa i Nintendo przerzucą się na ten ekosystem? Ale byłby plot twist

W sensie masz 5 lat i w to wierzysz? xD Naprawdę myślisz, że zadaniem korporacji jest obniżenie ceny jak nie muszą? :)

Opublikowano
Godzinę temu, Bzduras napisał(a):

Wytłoczą masę płyt na sprzęty bez napędów kekw Poza tym nie chcę być znowu posłańcem złych wieści, ale oni nie mają swoich tłoczni tylko korzystają na licencji z innych, głównie z tej, którą właśnie sonka zmienia w fabrykę chujwiczego.

Że tłoczyli u Sony nie wiedziałem.

Można podpiąć napęd zew przez USB CoolStoryBro

Jakby to się spinało, to można swoją tłocznie odpalić.

Ofcoz to i tak abstrakcja.

Opublikowano
1 minutę temu, tomoman napisał(a):

W sensie masz 5 lat i w to wierzysz? xD Naprawdę myślisz, że zadaniem korporacji jest obniżenie ceny jak nie muszą? :)

A czemu to wykluczasz? Zwłaszcza przy premierze konsoli obniżyć ceny gier żeby przekonać do wejścia w cyfrę.

Opublikowano

Żeby mieć dane które cokolwiek powiedzą to należy brać pod uwagę gry które mają jednocześnie premierę na nośniku i cyfrowo a nie z jednej strony brać pudełka na których część gier nie ma a z drugiej pakować do cyfry wszystko. Moim zdaniem Sony mocno się na tym przejedzie bo to właśnie duże AAA z reklamami na każdym kroku sprzedaje pudełka. Gdyby nie byli tak pazerni to przejście na 100% digital w ciągu następnej generacji i tak by nastąpiło, wystarczy że na rynku będzie ten handheld a klient dostanie do wyboru albo pudełko tylko na konsolę stacjonarną albo cyfra którą odpalisz i na PS6 i PS6 Portable, a ceny szczególnie premier w cyfrze były by niższe o te 10$ od pudełek (a jest na odwrót). U mnie z 'biorę w okolicach premiery jak nie odwalą maniany' jest zmiana na 'ale odwalili manianę, jak nie będzie tanio to zostaję przy PS5+PC'.

Opublikowano

To jest coś na zasadzie robimy zawody, gdzie dwóch gości klaszcze w dłonie. Bierzesz tego z jedną i tego z dwiema dłońmi. Drugi zaklaskał 100 razy, pierwszy zero, no to nie ma już sensu bezrękiego wystawiać, bo zawsze przegrywa z kretesem.

Opublikowano

Ale jaki ma sens porównywać tylko gry które wyszły jednocześnie w pudełku i cyfrze? Chyba tylko taki aby sprzedaż pudeł wypadła korzystniej (czyli zmanipulować wynik). Przecież dzisiaj rynek wygląda tak, że większość gier wychodzi tylko cyfrowo, bo developerom nie opłaca się, albo ich nie stać na wydanie swojej gry w wersji fizycznej.

Rynek to nie tylko singlowe blockbustery AAA które wciąż dobrze sprzedają się w pudełkach.

Opublikowano
17 minut temu, Donatello1991 napisał(a):

Książki sobie można dalej kupić, płyty z filmami też, czy muzyka. Tylko coś te gierki nie chcą. Dziwne.

Do tego winyl przechodzi Renesans. Ale to dla Garstki.

Gdzieś mi mignęło że ludzie skumali że płacą Spotify za słuchanie muzyki, ale jej posiadają i wracają do płyt CD. Ale tematu nie drążyłem. Aż sobie spróbuję poszukać.

Opublikowano
1 minute ago, iluck85 said:

Do tego winyl przechodzi Renesans. Ale to dla Garstki.

Gdzieś mi mignęło że ludzie skumali że płacą Spotify za słuchanie muzyki, ale jej posiadają i wracają do płyt CD. Ale tematu nie drążyłem. Aż sobie spróbuję poszukać.

Spotify jest zajebiste, trudno mi sobie już wyobrazić powrót do płyt CD albo tysięcy plików mp3. Najwięcej muzyki słucham w samochodzie, przecież plyty tam nie wsadze tylko słucham z aplikacji na Android Auto. Poza tym telewizor, telefon, zawsze pod ręką dostęp do muzyki i zazwyczaj to co chcę jest dostępne. Opłata za plan rodzinny też nie jest duża.

Poza tym, płyty CD nigdy nie miały dużej wartości (może poza first printami) bo co chwile są jakieś wznowienia, remastery, itd. Zupełnie inna sytuacja jak w grach gdzie zazwyczaj po paru dodrukach (o ile w ogóle) nowe egzemplarze już się nie ukazują, tym bardziej gier z lat dawnych.

Opublikowano
2 godziny temu, MaZZeo napisał(a):

Chłop zadecydował portfelem już teraz

Teraz xDDDDDD

Opublikowano
Godzinę temu, Observer napisał(a):

Do tego dodajcie jak wielu graczy nie ma za wielkiego wyboru, w małych miastach nie ma ani jednego sklepu z grami, tylko MM z dziwnymi cenami, bo w empiku już zdjeli gry z półek.

Nie ma sklepu, paczkomaty nie działaja i listonosz chodzi na baby zamiast z przesyłkami? ;)

12 minut temu, ASX napisał(a):

Ale jaki ma sens porównywać tylko gry które wyszły jednocześnie w pudełku i cyfrze? Chyba tylko taki aby sprzedaż pudeł wypadła korzystniej (czyli zmanipulować wynik). Przecież dzisiaj rynek wygląda tak, że większość gier wychodzi tylko cyfrowo, bo developerom nie opłaca się, albo ich nie stać na wydanie swojej gry w wersji fizycznej.

A ten wynik niby nie jest zmanipulowany? Jak porówujesz sprzedaż gier które są i w pudle i w cyfrze to są jabłka do jabłek. Można zrobić tak jak oni zestawienie z całą cyfrą gdzie 80% jest niedostępna na płytce, ale to nie powinien być argument pudełek dla dużych gier wtedy.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
15 minut temu, ASX napisał(a):

Ale jaki ma sens porównywać tylko gry które wyszły jednocześnie w pudełku i cyfrze?

Żeby zobaczyć co wolą gracze tam gdzie MAJĄ WYBÓR.

Opublikowano
1 minutę temu, Kangus napisał(a):

A ten wynik niby nie jest zmanipulowany?

Nie jest idealny ale uczciwie pokazuje jak wygląda udział pudełek dla całego rynku sprzedawanych gier.

Nie powinno się go jednak przykładać do wszystkich gier, bo inny będzie udział sprzedaży pudełek w przypadku singlowych gier, inny w przypadku indyków i mniejszych gier, a inny w przypadku gier online.

Opublikowano
10 minut temu, ASX napisał(a):

Ale jaki ma sens porównywać tylko gry które wyszły jednocześnie w pudełku i cyfrze?

To jest jedyne miarodajne zestawienie, na uczciwych zasadach. No chyba, że fizyk wyszedł po kilku latach, albo w śladowych ilościach w jakimś LR. No to wtedy też można grzać narrację, że już ledwo zipią. Oczywiście mali twórcy, czy wydawcy nie będą tych swoich gier pchać na taką skalę(tak było zawsze, a gier dzisiaj wychodzi tyle, że nawet półki by tego fizycznie nie udźwignęły) jak inni, ale oprócz indyków digital only są AAA czy AA, które można ze sobą spokojnie zestawić.

Opublikowano

Pudełko vs Cyfra - cała brudna PRAWDA

54frgyrty.jpg

Opublikowano

Najpierw Pisarski i Figaro, a teraz ten xd. Zagranie w gre z abonamentu nie jest jej zakupem, więc jak może to być wliczane do sprzedaży gier?

Zarzucają innym manipulacje, a sami manipulują