Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

• Odpowiedzi 28,1 tys.
  • Wyświetleń 2,5 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• To my mamy nie mieć wyboru bo Ty masz burdel w pudełkach

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

Opublikowano

Boże taki tu ruch, tyle komentarzy dziennie, tyle klików idzie na marne, redaktorki na ppe gdyby się dowiedzieli to by białej gorączki dostali xD

Opublikowano
34 minuty temu, iluck85 napisał(a):

IMG_5588.jpeg

PlayStation im płyty zabrało

1ed46e08-6f74-47a0-8d13-fca94572af63.png

Edytowane przez Patapon

Opublikowano

Przed tą generacją konsol rodziła mi się w głowie myśl czy nie lepiej byłoby zainwestować w kąkuter - odpuściłem bo mityczne exy, bo co Sonka to Sonka itp. Potem przed przesiadką na piątego prosiaka również się zastanawiałem ale ceny podzespołów wyj.ebały w kosmos - odpuściłem. Jak to mówią do trzech razy sztuka i chyba ta sztuka nastąpi w przyszłym roku, względnie w 2028.

Nie jestem żadnym kolekcjonerem, oczywiście z racji wieku mam sentyment do pudełeczek ale zawsze przy przesiadce na nową generację wyprzedawałem poprzednią mini kolekcję żeby zamortyzować zakup nowej konsoli.

Tym razem pieniążki pójdą na kolorowe rgb wiatraczki (xd).

Ostatni raz na kompie grałem chyba z 20 lat temu a i tak nie był to jakiś mega długi epizod bo miałem dziadowskiego peceta.

Exy Sony kompletnie mnie nie grzeją a jak do tego dodam fakt, że ceny w ich śmiesznym sklepiku jako monopolistów na dystrybucję będą z pewnością pięknie jeb.ać po kieszeni (juz w tym momencie sa grubo przesadzone) to niestety ale ja zabieram plecak i wysiadam z tego pociągu.

Czasy się zmieniają. Korpo jakimi pięknymi sloganami by nie mamiło to i tak zawsze będzie nastawione na zysk i nic tego nie zmieni. Dla graczy, którzy będą dorastać w pełnej cyfrze będzie to całkowicie normalne, dla (w większości) boomerów jak my pozostanie klasyk: „kiedyś to były czasy, teraz nie ma czasów”.

Nie zamierzam jakoś płakać nad tym wszystkim, trochę szkoda bo mimo wszystko całe żyćko było się kąsolowcem i wiecznie się tych konsol broniło ale trzeba spojrzeć prawdzie w oczy: konsole są coraz mniej opłacalne.

Jedyny ratunek widzę tylko w przypadku jeśli Sony naprawdę wymyśli jakąś ciekawą ofertę, zarzuci kozackimi exami a i promocje na ich sklepie będą na promocjami plus sama konsola na stracie nie będzie 5 lat za rynkiem pecetowym - chciałbym wierzyć, że tak będzie ale jest to bardzo wątpliwy scenariusz.

I tak jak pisał @wredny kilka stron wcześniej też, jak on, nie jestem obeznany w pecetowym świecie. Od czego jednak jest internet a uczymy się całe żyćko. Ja dvpska już więcej wypinać nie zamierzam…

Edytowane przez Tralalala

Opublikowano
1 godzinę temu, iluck85 napisał(a):

Szkoda że te seriale ominęły płyty. Kupiłabym kilka.

Nie jestem fanem tego. HBO wykupiłem żeby obejrzeć Czarnobyl.

Akurat to wyszło fizycznie, nawet z naszym lektorem - sam kupiłem na DVD i mogę oglądać, kiedy tylko najdzie mnie ochota (podobnie zresztą jak obydwie części wspominanego przez Ciebie TOP GUN).
Ale fakt, jest masa fajnych filmów czy seriali, które fizycznie nie wyszły (choć sporo jest takich, co po prostu ominęły Polskę, bo UK czy USA mają).

Opublikowano
Godzinę temu, Ins napisał(a):

Niesamowicie wkurwiają mnie jednostki, które zamiast wylewać pomyje na Sony usilnie starają się wyśmiać innych, którym ostatnie rewelacje nie są po drodze.

Nadejdzie taki dzień gdzie zabiorą wam ten ukochany kawałek plastiku spod telewizora i jedynie co będziecie mogli "kupić" to dostęp do apki na telewizorze.

Toż to jeszcze wygodniejsze niż aktualna opcja. Nie trzeba kupować sprzętu, nic się nie kurzy, nie trzeba ściągać i instalować tylko od razu grasz.

Pewnie wtedy też będziecie klaskać ze szczęścia przy tym wypinając jeszcze bardziej dupsko.

Te same jednostki niesamowicie śmieszy fakt, że nie rozumiecie (raczej wypieracie), że tylko odcięcie Sony od waszego hajsu może cokolwiek zmienić. Tak, musicie kurwa darować sobie zakup waszych ulubionych gier, aby w przyszłości móc kupować swoje ulubione gry na zadowalających was warunkach. A będziecie kupować jak dotychczas, więc kto tutaj sobie dołek kopie i gałąź podcina?

SONYCHUJSONYCHUJSONYCHUJSONYCHUJ...

...no i co? Już, teraz będzie lepiej?

Czy w ramach wylewania pomyj na Sony zrezygnujecie z ich konsoli i wybierzecie konkurencję, a może przejdziecie na PC? No wiadomo, że nie, bo co Sonka to Sonka. Pije, bije, ale to dobrych chłop w gruncie rzeczy. A jak jeszcze wydadzą PS6 w szarym kolorze z kolorowymi guziczkami na padzie to już w ogóle kosmos i euforia.

I to wyśmiewamy - sposób waszego manifestowania sprzeciwu i protestu, nie samo niezadowolenie.

Opublikowano
47 minut temu, Wredny napisał(a):

Akurat to wyszło fizycznie, nawet z naszym lektorem - sam kupiłem na DVD i mogę oglądać, kiedy tylko najdzie mnie ochota (podobnie zresztą jak obydwie części wspominanego przez Ciebie TOP GUN).
Ale fakt, jest masa fajnych filmów czy seriali, które fizycznie nie wyszły (choć sporo jest takich, co po prostu ominęły Polskę, bo UK czy USA mają).

To przespałem, bo kiedyś szukałem nie bylo- masz na pudełku rok wydania?

Ale to zamówię, bo serial sztos i Bernthal robi robotę.

A TG podałem jako przykład. Za nowszy muszę zabulić mimo abonamentu, a drugi Zara znika. Ale to mam na płytach więc spoko.

Opublikowano

teraz to wszyscy gracze w ramach protestu mogliby zrezygnować np z ps plusa, od razu by się Sony obudziło.

Opublikowano
4 minuty temu, iluck85 napisał(a):

To przespałem, bo kiedyś szukałem nie bylo- masz na pudełku rok wydania?

Ale to zamówię, bo serial sztos i Bernthal robi robotę.

Ja o Czarnobylu pisałem, Punishera pewnie nie ma, skoro nie możesz znaleźć.

Opublikowano

Ja się zastanawiam jak im się to odbije na sprzedaży ekskluziwów, i nowych gier w ogóle?

Bo patrzcie...weźmy takiego Intergalactic. Jeśli to wyjdzie w 2028 i będzie kosztować na start 349 zł, to kto odważny to kupi? W pudle jeszcze bym kupił, bo jak nie siądzie to się sprzeda, a jeśli zażre, to pogra się kilka tygodni i sprzeda, żeby odzyskać chociaż te 200-250 zł.

Od dawna jestem sporadycznym graczem, a nowości day-one kupuję od wielkiego dzwona. Przychodzi mi do głowy zaledwie kilka gier, które kupiłbym w cyfrze na premierę za 3 i pół bomby. Z resztą czekałbym na konkretne promki, albo całkiem je sobie darował. Ja wiem, że sporo tu osób, które grają we wszystko co nowe, ale zakładam, że większość ludzi będzie czekać na promki - a te będą musiały się pojawiać jeśli sprzedaż będzie średnia. Sony stawia wiele na tę cyfrową kartę, i mam nadzieję, że się na tym przejadą. Ja wciąż chciałbym mieć wybór.

Edytowane przez Wojtq

Opublikowano
7 minut temu, Wojtq napisał(a):

Ja się zastanawiam jak im się to odbije na sprzedaży ekskluziwów, i nowych gier w ogóle?

Bo patrzcie...weźmy takiego Intergalactic. Jeśli to wyjdzie w 2028 i będzie kosztować na start 349 zł, to kto odważny to kupi? W pudle jeszcze bym kupił, bo jak nie siądzie to się sprzeda, a jeśli zażre, to pogra się kilka tygodni i sprzeda, żeby odzyskać chociaż te 200-250 zł.

Od dawna jestem sporadycznym graczem, a nowości day-one kupuję od wielkiego dzwona. Przychodzi mi do głowy zaledwie kilka gier, które kupiłbym w cyfrze na premierę za 3 i pół bomby. Z resztą czekałbym na konkretne promki, albo całkiem je sobie darował. Ja wiem, że sporo tu osób, które grają we wszystko co nowe, ale zakładam, że większość ludzi będzie czekać na promki - a te będą musiały się pojawiać jeśli sprzedaż będzie średnia. Sony stawia wiele na tę cyfrową kartę, i mam nadzieję, że się na tym przejadą. Ja wciąż chciałbym mieć wybór.

Sprzedaz exów Sony leci na pysk, Ragnarok sprzedał się dużo gorzej niż Gow 2018, Gow z baba sprzeda się jeszcze słabiej, Horizon 2, Tlou 2 tak samo, duzo gorszy wynik od jedynek, Ghost of yotei szkoda nawet strzępić ryja, bo nie ma startu do sprzedazy tsushimy. Cyfra jeszcze te liczby zbije na bank.

Opublikowano

Exy exami.

Gta6 to też zupelnie inna bajka bo taka gra wychodzi raz na x lat i większość wie że bedzie grało setki jak nie tysiące godzin w online.

W takim wypadku bardzo łatwo jest wydać te kilka stów na cyfrę i raczej nikomu nie szkoda.

Ale co z mniejszymi typowo singlowymi grami na 10-15h?

Kto to będzie kupował?

Np. taki bond ostatni czy przykładowo life is strange reunion ktore robisz przez weekend ( 200zl cyfra )

Wiadomo ze są bogate kraje gdzie ludzi stać ale jest też bardzo dużo krajów biednych, nawet biedniejszych niż polska .

Jaki to będzie miało wpływ na cały rynek gier?

Gdyby gry byly w rozsądnych cenach to nikt by nie płakał.

Silksong za 84?

Poe2 za 100?

To jedyne cyfry jakie kupilem i na pewno nie żałuję ale tak jak piszę cena/jakość/czas gry jest tu na zajebistym poziomie.

Może sie okazać ze gry na 15h beda się bardzo słabo sprzedawać i znów czeka nas wysyp open worldow na 100h .

Rynek się zmieni na 100%.

Opublikowano

Nie wiem czemu Krzysztof dostał klauny bo mimo że dość prześmiewczo napisał to ma sporo racji.

Czas na reakcję to był wtedy jak zaczęto sprzedawać instalatory na płytach. Wtedy gracze mogli zacząć mówić "nie, my tego nie chcemy". "Nie chcemy też konsoli bez napędu, nie chcemy urządzenia do streamingu i remote Play, nie kupujemy gier które nie wychodzą na płycie".

Nie, wszystko schodziło na pniu i brały to osoby które grzmią teraz niesamowicie.

Dla mnie to tak samo są ludzie którzy wypinali dupsko jak "my cyfrowcy" jeśli już dzielimy się na takie obozy.

Tylko że ja wyzbyłem się jakichkolwiek złudzeń że branża będzie taka jak ta w której dorastałem. Jestem przekonany że kiedyś gdy infrastruktura pozwoli to czeka nas streaming, ikonki na pulpicie czy co tam jeszcze. Kiedyś marzyliśmy żeby gry w końcu dorównały filmom, żeby były tą mityczną "sztuką". Dzis jest to przemysł który zjadł całą resztę i stał się chyba najbardziej zepsuty.

Ale mimo to nadal jest wiele świetnych gier które mnie cieszą i to jest chyba najważniejsze w tym wszystkim

Opublikowano

Ja przez dwie ostatnie generacje kupiłem na premiere tylko dwie gry w cyfrze, które mialy rowniez pudło. Crash Team Racing i Diablo 4, bo wiedziałem, że bede w to nakurwiac miesiącami, przegryzając grami singlowymi i nie bedzie mi się chciało wstawać, zeby zmienić płytę. Mimo, że taki Resident Evil Requiem u mnie mocny kandydat do goty w tym roku, to bym nie dał za cyfrę na 12h singla 339zł, bo tyle wołają na ps store. Może jeszcze gdyby kosztował 259zł, tyle co pudło, to bym przemyślał. U mnie się na pewno ograniczy kupowanie gier na premiere, niezaleznie czy zostane na sonce, czy przejde calkowiecie na pc, bo mi się nie chce rozpierdalać tyle kasy. Moze na dobre mi to wyjdzie i troche backlog zmniejsze.

Opublikowano
2 godziny temu, krzysiek923 napisał(a):

Czy w ramach wylewania pomyj na Sony zrezygnujecie z ich konsoli i wybierzecie konkurencję, a może przejdziecie na PC? No wiadomo, że nie, bo co Sonka to Sonka. Pije, bije, ale to dobrych chłop w gruncie rzeczy. A jak jeszcze wydadzą PS6 w szarym kolorze z kolorowymi guziczkami na padzie to już w ogóle kosmos i euforia.

A na chuj ludzie którzy chcą fizycznych wydań mają przejść na PC? Bo tam fizyczne wydania mają się dobrze czy co? Przecież to właśnie na pecetach pudełka zostały ujebane w pierwszej kolejności.

Opublikowano
9 minut temu, Observer napisał(a):

A na chuj ludzie którzy chcą fizycznych wydań mają przejść na PC? Bo tam fizyczne wydania mają się dobrze czy co? Przecież to właśnie na pecetach pudełka zostały ujebane w pierwszej kolejności.

Skoro na jednej i drugiej platformie nie ma wydań fizycznych, to sprawdzmy plusy blachy. Więcej opcji cebuli czy zwykłe piractwo jak komuś to nie przeszkadza. Lepsza obsługa klienta, na steam przynajmniej, możesz sobie każdą grę przetestować i zwrócić. Już nie wspominając o scenie moderskiej, która wielu grom daje nowe życie. Darmowe online.

Jaką przewage będzie mieć sonka 6 nad pecetem?

Opublikowano
15 minut temu, Shen napisał(a):

Jaką przewage będzie mieć sonka 6 nad pecetem?

Dla mnie obie platformy będą chujowe, pozdrawiam. To jak debatować czy lepszy jest Netflix czy Disney.

Opublikowano

Nie do obrony, zrobili z graczy szmaciarzy. Niech ludzie robią tumult gdzie się da może jakieś np edycje limitowane zostawią choć.

Edit - w ogóle właściwszym porównaniem byłoby porównać sprzedaż ps5 z i bez napędu, plus dokupione napędy, tu sprawa jest jasna i oczywista.

Edytowane przez aph

Opublikowano

Na PC jest wiele sklepow, jest konkurencja, ceny sa nizsze, jest wiecej promocji, a zatem te cyfre latwiej przebolec. Przez ostatnie lata konsole krok po kroku tracily swoje zalety wzgledem pecetow. Byly relatywnie tanie, mialy pudelka, byly niezle gry na wylacznosc. A teraz nawet exow prawie nie ma. Do tego PC ze Steam OS oferuje console experience. To wszystko sie zbieralo powoli, a porzucenie gier w pudelkach bylo tylko gwozdziem do trumny. PS6 bedzie najdrozszym sposobem na granie.

Edytowane przez Lukas_AT

Opublikowano

True, będzie monopol po prostu. Żeby się wyjebali jak xbox one w 2013, tam po roku się ogarnęli bodajże. Sama opcja dokupienia napędu i gry wystarczy przecież.

Opublikowano

Nie mogę się doczekać momentu, w którym ci którzy zarzekają się, że rezygnują z konsol i złożą niebawem potężnego peceta, to będą go jedynie używać do scrollowania forum i oglądania filmików na jutubie i tiktoczku. Za dużo poznałem podobnych ludzi. Jeszcze jakieś pierdu pierdu o emulowaniu, dobre żarty. Nic z tego nie będzie, albo jest druga opcja - patrzenie na cyferki jak włączycie grę na 10 minut classic

Opublikowano

Po jakim roku xd

W maju 2013 byla zapowiedź i pierwsze informacje o ograniczenia pożyczania płyt i wymogu połączenia z netem.

A miesiąc później w czarwcu już się z tego wycofali https://news.xbox.com/en-us/2013/06/19/update/

Zresztą nawet jeśli Sony uzna że teraz afera zrobiła się zbyt duża i im się to nie opłaca i wycofają się z tego ruchu, to skąd pewność że was nie przeczekają jak z zamknięciem sklepu PS3? Znowu będą mogli po prostu poczekać aż sprzedaż pudełek jeszcze bardziej spadnie, mniej ludzi będzie to obchodzić i znowu spróbują to zrobić.

Dyskusja teraz nie powinna kręcić się wokół tego jak uratować pudełka, bo póki PlayStation jest zamkniętą platformą, gdzie pelną kontrole nad dystrybucją i produkcją płyt ma Sony to jest to z góry skazane na porażkę.

Ale wokół uregulowania praw do cyfrowej własności. Bo teraz korporacje mogą sobie robić z naszymi zakupami co chcą. W optymalnym wariancie powinny zostać wprowadzone odgórne regulacje łamiące monopol Sony tak aby inni mogli sprzedawac swoje gry na PlayStation. O to będzie najtrudniej, bo widać po podobnych procesach które toczą się wobec Apple że będą się one bronić rękami i nogami przed utratą kontroli i dopuszczeniem kogokolwiek do swojego szczelnie zamkniętego ekosystem i zaoferowaniem ludziom wyboru.

Wcześniej padały przykłady komiksów, książek i filmów gdzie rynek fizyczny wciąż istnieje. Ale to dlatego tak to wygląda, bo tam żadna firma nie ma pełnej kontroli na drukowaniem książek, komiksów czy wypalaniem filmów na płytach, nie ma zamkniętych odtwarzaczy Blu-ray, DVD czy CD gdzie odpalisz tylko filmy czy muzykę od Sony.

Opublikowano
4 godziny temu, Lukas_AT napisał(a):

Do tego PC ze Steam OS oferuje console experience.

Ta? na konsolach trzeba ustawiać protony? na konsolach też nie działają najpopularniejsze gry multi?

To już bardziej windows i bootowanie bezpośrednie do steam big picture daje console expierence a nie steam os gdzie do dzisiaj nie ma sterowników do kart nvidii i może się pojawią w przyszłym roku

Opublikowano

Może dodadzą je przy premierze SM. To jednak nie znaczy, że gracz z kartą NVIDII jest skazany na Windowsa. Już teraz może wybrać Bazzite albo inną dystrybucję Linuksa i uzyskać bardzo podobne doświadczenie.

Masz natomiast rację co do gier multi z anty-cheatem - to nadal jedna z największych wad Linuksa. Na szczęście nie dla mnie. P

Z Protonem też trochę przesadzasz. W większości przypadków nie trzeba nic ustawiać i domyślna wersja działa bez problemu.