Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

• Odpowiedzi 28,3 tys.
  • Wyświetleń 2,5 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• To my mamy nie mieć wyboru bo Ty masz burdel w pudełkach

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

Opublikowano
Teraz, Figaro napisał(a):

r/Polska_wpz - Chciałbym zobaczyć taki scenariusz

tak bedzie?

Nie, będą sprzedawać, ale tylko markety.

Opublikowano

To byłby niezły zwrot akcji, gdyby najwięksi sprzedawcy tak się zebrali przeciwko Sonce.

Edytowane przez Wojtq

Opublikowano

Sony póki co milczy i nie wydaje żadnych oświadczeń, bo wiedzą że cokolwiek powiedzą to zostanie to od razu skrytykowane i tylko podbije bębenek. Poczekają aż ludzie się wyszumią, wrzucą zapowiedź nowej gry albo R* wrzuci nowy filmik i będą liczyć, że wszyscy się na tym skupią. Bliżej końca roku czy premiery nowej konsoli wrzucą zapowiedzi kilku gier i większość graczy jakoś to przełknie... Prawie każdy ma jakąś serię gier lub pojedynczy tytuł, który może go przekonać do nowego sprzętu jeżeli tylko na niego wyjdzie. Jedyne co taka korporacja zrozumie, to nie internetowe żale czy petycje (choć zachęcam do podpisu Petition · Don't Kill the Disc: Tell Sony to Keep Physical PlayStation Games - Canada · Change.org) tylko spadek przychodów ze sprzedaży. Dopiero to mogłoby wymusić zmianę polityki, lepsze ceny i promocje czy wydanie dodatkowego napędu do odpalania gier na płytach ze starszych generacji.

Swoją drogą to w tym Sony musi się jakoś strasznie źle dziać skoro tak cisną na zwiększenie przychodów z każdego gracza. Od dłuższego czasu promocje są tylko na przejście na wyższe poziomy abonamentu, parcie na cyfrę, wyższe ceny konsoli. Ewentualnie to tylko pretekst do podnoszenia cen, bo prawdopodobnie wyszło im że profil przeciętnego gracz to już nie nastolatek kupujący gry za kieszonkowe rodziców tylko rodzic, który sam gra i co bylo tutaj poruszane wydatek na gry to niewielki % domowego budżetu.

W dniu 5.07.2026 o 10:05, Czoperrr napisał(a):

A jak zapadnę na 4 lata w śpiączkę?

Kwestia tego jak to będzie egzekwowane prze Sony. Podobno jest ryzyko wybuchu wojny więc jak pójdziemy na front na 4 lata, to w świetle prawa Sony będzie mogło nas pozbawić cyfrowej kolekcji gier. Podobnie jak ktoś pójdzie do więzienia na dłuższy okres czasu. Ewentualnie przejdzie na gry na PC. Sam w swoim życiu miałem dłuższą przerwę od gierek na konsoli wiec gdyby wtedy egzekwowano takie zapisy a miałbym cyfrową kolekcję, to prawdopodobnie bym ją stracił. No na pewno nie zachęciłoby mnie to do powrotu do grania.

3 godziny temu, KarolJanuszGejmingu napisał(a):

Jak miałem do wyboru za cenę pudełka dostać sporo gier i triali to wybór był prosty.

Sam sobie sciełem łeb ta decyzją kekw

W gruncie rzeczy o to chodzi z tymi abonamentami. Tak samo te abonamenty od ubi czy ea na pc. Dla korporacji lepszy stabilny strumień przychodów niż pojedyncze strzały. Nadzieją dla branży moógłby być poteżny kryzys, potknięcie się i wywrócenie o własne nogi, reset oraz powrót do małych studiów bez spółek akcyjnych i wielkich korporacji, gdzie liczy się coś więcej niż zadowolenie akcjonariuszy.

Opublikowano

Najlepiej jak by teraz AGI wysmoczyla z worka, oglosila sie (logiczne) odrebnym gatunkiem i zaczela konkurowac z ludzkimi korpo, i zgniotla to robactwo! Fajnie jest pomarzyc frog

Opublikowano

Pisałem wczoraj, że to się nie klei i nie wierzę, że oni "zrobili to, bo mogą" i to wszystko. Nawet wspomniane usunięcie 500 filmów z bibliotek graczy zestawione z rezygnacją z pudełek. Nie wiem, może tam zastąpili kierownictwo jakimś starym modelem AI w ramach oszczędności i ta sztuczna inteligencja na podstawie nieaktualnych danych uznała, że "mogą, więc sobie tak zrobią". Ktoś tam napisał (chyba @łom , że Sony zarabia więcej niż kiedykolwiek za czasów PS4. A jednak szukają cięć wszędzie. Bo pisze się tylko o dramie z usunięciem filmów, ale nikt nie zwraca uwagi na związanie z tym oszczędności po stronie Sony, w ramach nieprzedłużania prawa przez Sony do dystrybuowania tych filmów. Grosz do grosza. Tyle lat przedłużali licencję, a teraz "bogaci jak nigdy wcześniej" i wolą PR-owy strzał w kolano tuż przed wprowadzeniem digital only, niż tradycyjne dotychczas odnawianie praw (zamiast chociaż poczekać)? No nie wiem, to jest zbyt głupie, żeby nikt tego nie przystopował po drodze.

Opublikowano
27 minut temu, Elitesse napisał(a):

Podobno jest ryzyko wybuchu wojny więc jak pójdziemy na front na 4 lata, to w świetle prawa Sony będzie mogło nas pozbawić cyfrowej kolekcji gier.

No to telefon z frontu do rodziców, teściów, rodzeństwa, żony, dziewczyny, dzieci itd. podajesz dane logowania i prosisz żeby się zalogowali na konto na Sonce. Za kraj człowiek walczy, więc chyba tyle mogą dla niego zrobić.

Opublikowano

Wystarczy zabrać ze sobą na front PS6 Handheld albo PS Portal i logować się przez Starlinka. Zresztą same logowanie do apki na telefonie też powinno wystarczyć. Gorzej ma się sytuacja z pojęciem do więzienia.

Opublikowano
29 minut temu, Czokosz napisał(a):

No to telefon z frontu do rodziców, teściów, rodzeństwa, żony, dziewczyny, dzieci itd. podajesz dane logowania i prosisz żeby się zalogowali na konto na Sonce. Za kraj człowiek walczy, więc chyba tyle mogą dla niego zrobić.

Najpierw Ukraińcy będą musieli opłacić Starlinki.

Opublikowano
1 godzinę temu, GearsUp napisał(a):

Walczcie!

Kierwa nie mogę, centralnie typ kojarzy mi się z Cezarem z Planet of the Apes, bo zarówno w sytuacji z pudłami jak i w filmie mamy do czynienia z małpami które zaczynają rozumieć

Opublikowano

i dobrze niech działa, jeśli jego zasięgi mają choćby minimalna szanse zmienić coś na lepsze to niech nagrywa i uświadamia ludzi o problemie. Chociaż trochę się zaśmiałem jak jednocześnie głosi "JebacKurwyzSony" a potem przyznaje że no Wolverina to jednak kupi.

1 godzinę temu, krzysiek923 napisał(a):

Pisałem wczoraj, że to się nie klei i nie wierzę, że oni "zrobili to, bo mogą" i to wszystko. Nawet wspomniane usunięcie 500 filmów z bibliotek graczy zestawione z rezygnacją z pudełek. Nie wiem, może tam zastąpili kierownictwo jakimś starym modelem AI w ramach oszczędności i ta sztuczna inteligencja na podstawie nieaktualnych danych uznała, że "mogą, więc sobie tak zrobią". Ktoś tam napisał (chyba @łom , że Sony zarabia więcej niż kiedykolwiek za czasów PS4. A jednak szukają cięć wszędzie. Bo pisze się tylko o dramie z usunięciem filmów, ale nikt nie zwraca uwagi na związanie z tym oszczędności po stronie Sony, w ramach nieprzedłużania prawa przez Sony do dystrybuowania tych filmów. Grosz do grosza. Tyle lat przedłużali licencję, a teraz "bogaci jak nigdy wcześniej" i wolą PR-owy strzał w kolano tuż przed wprowadzeniem digital only, niż tradycyjne dotychczas odnawianie praw (zamiast chociaż poczekać)? No nie wiem, to jest zbyt głupie, żeby nikt tego nie przystopował po drodze.

Wiem że może być ciężko w to uwierzyć, ale firmy często podejmują niektóre decyzje wcześniej, zanim zwykli kowalscy tacy jak my zdadzą sobie sprawę z symptomów i zauważą problemy. Więc prawdą może być to że mają jednocześnie rekordowe wyniki, a równolegle mogą szykować się już na trudniejsze czasy (taki xbox przecież też miał do niedawna rekordowe wyniki, a dzisiaj ogłosi zapewne rekordowe zwolnienia).

Opublikowano

Kupno Wolverina w pudełku to też walka. W końcu chyba o to chodzi. Ja tam mimo full digital na ps5 w tej generacji to solidaryzuje sie i gta 6 to moja ostatnia gra. J3bie na wolverina. Wyjdzie na pc.

Opublikowano

Kupno Wolverina czy to w pudełku czy cyfrowo to dawanie korporacji pieniędzy. Niezła walka.

Opublikowano

Kupi bo na tym zarabia, sam to przyznał. Nie wiem co tu więcej drążyć.

Opublikowano
2 minutes ago, devilbot said:

Kupno Wolverina czy to w pudełku czy cyfrowo to dawanie korporacji pieniędzy. Niezła walka.

Warto wspierać takie odważne, oryginalne tytuły

Opublikowano

Kupmy wszyscy nówki w pudełku, aby Sony zrozumiało jaki błąd popełnia.

Opublikowano

Kupi ale wrzuci w koszta leo

Opublikowano

Nie mam ps5 ale chyba wejdę w przeglądarce na swoje konto PlayStation i kupię tego Wolverina cyfrowo dla pewności żebyście mieli wspaniałą przyszłą generację.

Opublikowano
5 minut temu, devilbot napisał(a):

Nie mam ps5 ale chyba wejdę w przeglądarce na swoje konto PlayStation i kupię tego Wolverina cyfrowo dla pewności żebyście mieli wspaniałą przyszłą generację.

Toś mnie rozjebał xdddd

Opublikowano

Nie chcę być złym prorokiem, ale ogólnie wydaje mi się, że w Playstation wcale nie jest zbyt różowo.

Biorąc pod uwagę kurczącą się ilość graczy (singleplayerowych) oraz to, ile gier są wstanie ograć miesięcznie (obecne 40 latki mają kupę innych rzeczy na głowie), oraz to że cena zrobienia gry AAA singleplayer to mniej więcej 200-300 mln-ów, to aby się zwróciła na zero to musiałoby się jej sprzedać 5-6 mlnów (a najlepiej więcej) - co nie jest tak oczywiste jeśli chodzi o gry 1st party.

Robienie gry-usługi takiej, żeby ją jeszcze dobrze spieniężyć jest chyba jeszcze trudniejsze co pokazuje to nerwowe wycofanie się z GaaSów nawet pomimo straty wielu milionów dolarów...

Koszmarne obecnie ceny sprzętu podczas następnej generacji tylko dopełniają obrazu sytuacji...

Zakładam, że Sony tym ruchem, nie tyle, że chce zrobić komuś na złość, ale po prostu sobie wykalkulowało, że tylko pełna kontrola i model cyfrowy może dać im szansę na utrzymanie się na rynku w najbliższych latach. Nie przesądzam czy to dobrze (pewnie źle), ale czyżby następna generacja miała okazać się całkowitą porażką i w następstwie kolapsem marki Playstation? Niestety nie wykluczam tego.

Edytowane przez nightrunner

Opublikowano

Trochę Wołoszańskim zaleciałeś xD

IMG_5600.jpeg

Opublikowano
47 minut temu, devilbot napisał(a):

Mnie taka przyszłość się podoba, dziś wchodzę na serwisy aukcyjne i patrzę a moje Asura Wrath kupione za 10e obecnie kosztuje ponad 90e a nawet Blasphemous na ps4 kupiony gdzieś w promce za grosze podchodzi pod 100e. W takim tempie wymienię niedługo kolekcje na kawalerkę w Warszawie.