Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano
11 minut temu, sprite napisał(a):

Beka z tego, że ps6 ma mieć moc 5070ti xD Może wersja pro dopiero albo ps7.

Wydawało mi się, że przeskoki między generacjami są większe, ale może i tak. Chociaż z drugiej strony to ps6 ma być odpowiednikiem 5070? Trochę mały progres, bo prosiak czasem wypada lepiej niż 5060Ti.

@Basior chwilę poczytałem i w testach ps5pro wypada stabilniej niż 5060Ti, ale może macie rację, a internet kłamie

Edytowane przez rafanus2

• Odpowiedzi 29,2 tys.
  • Wyświetleń 2,6 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• BRY@N
    BRY@N

To my mamy nie mieć wyboru bo Ty masz burdel w pudełkach

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

Opublikowano

Jak PS6 nie będzie przynajmniej 2x mocniejsze od PS5 Pro to nawet nie mają po co wypuszczać. Akurat to ile będzie mocy w konsoli to najmniejsze zmartwienie ale już to że nawet exy będą musiały brać pod uwagę przez całą generację konsolę przenośną to już o wiele większy problem.

Opublikowano

Wrzucą pokaz jak PSSR 3.0 wyostrza obraz w The Last of Us i pozostanie czekanie na zielone światło od Dejwa

Opublikowano

Są jakieś szasne, że to będzie miało wydajność underclockowanego 9070 XT, więc te okolice 5070Ti może być realne zależnie od gry i ustawień. Maszynka by musiała brać z 300W.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

Mnie trochę rozpierdala argument cyfrowców, że tak samo było z filmami i muzyką. No nie, bo filmy i muzyka nadal wychodzą na płytach dla kolekcjonerów(sam regularnie kupuje winyle mimo, że ze spotify też dużo korzystam). Wiadomo większość ludzi poszło w instant wygodę netflixów i spotify, ale nadal jest alternatywa, a to co zrobił gaben na pc i teraz robi sony na konsolach to po prostu narzucanie jednego bożego sposobu konsumpcji nowych treści. A najbardziej skurwiała w tym wszystkim jest totalna kontrola nad cenami - po przejsciu po latach goticzka 1 i 2 naszla mnie ochota sprawdzic elexa, bo nigdy nie gralem. Wchodze w ps store a tam potezna cena 169zl(jasne na promocjach lata za grosze, ale ja chce pograc teraz a nie na wyprzedazy halloweenowej), wiec szybki rzuta oka na allegro a tam folia pudelko za 19,99. Super deal ta cyfra nie ma co.

Opublikowano

Filmy i Muzyka nie są na zamkniętej platformie. Gry na PC w pudełkach też wychodzą i każdy może sobie je wydać.

Opublikowano

Ja bym nie porównywał gier do muzyki pod tym kątem. Gdyby nie Steam, granie na PC faktycznie mogło zdechnąć, bo sami twórcy nie chcieli wydawać tam swoich gier w pudełkach. I nie musieli, bo mieli konsole do grania, na których mogli zarabiać wystarczająco, skala piractwa była nieporównywalna. Od tamtego czasu trochę się pozmieniało i część ludzi urodziła się już w czasach dominacji Steam, jest to dla nich coś normalnego, że kupują na Steam. Część z nich może kupować też na GOG, bo nie wychowali się w czasach "świetności" piractwa na PC, gdzie to było zakorzenione w głowie. Piractwo niszczyło komputery jako platformę do grania, niektórzy wydawcy w ogóle nie wydawali swoich gier w wersji na PC, inni traktowali PC jak gorszy sort, gdzie ewentualnie można pomyśleć, czy to jest warte zachodu.

A muzyka... No muzykę zawsze banalnie się piraci, tylko szacunek do klienta przynosi zysk. Tak samo inne media, pisałem niedawno post o tym.

Wchodze w ps store a tam potezna cena 169zl(jasne na promocjach lata za grosze, ale ja chce pograc teraz a nie na wyprzedazy halloweenowej)

No widzisz, ty nie kupisz za 169zł, ale jakiś napalony Zbyszek, który nie ogarnia za bardzo tak. Drogo, no ale chuj. I później dzięki takim baranom Sony może sobie pozwolić na tę samą grę w promocji dużo taniej, bo co stracą sprzedając taniej, po części zwróci się z zakupów w domyślnych cenach.

Opublikowano

Zastanawia mnie jedno czy 'analitycy' w Sony wzięli pod uwagę że ta decyzja nie wpłynie tylko na te 15% ale na każdą osobę która kupiła pudełko w ostatnich latach a pewnie jest to większość użytkowników konsoli.

I jeszcze jedno z wyliczeń wynika że przy sprzedaży swojej gry za 70$ Sony inkasuje 70$ z cyfry a 45$ z pudełka więc na logikę mogą na luzie sprzedawać cyfrę 20$ taniej, tym sposobem w ciągu paru lat pudełka zniknęły by śmiercią naturalną i też ilość sprzedanych gier poszła by w górę. Ale nie, chcą zbyt chciwi i wolą wydoić do końca obecnych klientów. Niech jeszcze dowalą wysoką cenę PS6 to będą zaskoczeni wynikami w następnych latach i będzie powtórka z początków PS3 tylko że bez gier.

Opublikowano
1 godzinę temu, Ukukuki napisał(a):

Valve.

Valve ma protona, który chyba był jako "miejsce startu" do translacji, ale rozwój translacji na ARM o który mi chodzi to już apple? Czy się mylę? Mowa o tym update co ostatnio wskoczył:

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
9 minutes ago, krzysiek923 said:

Ja bym nie porównywał gier do muzyki pod tym kątem. Gdyby nie Steam, granie na PC faktycznie mogło zdechnąć, bo sami twórcy nie chcieli wydawać tam swoich gier w pudełkach. I nie musieli, bo mieli konsole do grania, na których mogli zarabiać wystarczająco, skala piractwa była nieporównywalna. Od tamtego czasu trochę się pozmieniało i część ludzi urodziła się już w czasach dominacji Steam, jest to dla nich coś normalnego, że kupują na Steam. Część z nich może kupować też na GOG, bo nie wychowali się w czasach "świetności" piractwa na PC, gdzie to było zakorzenione w głowie. Piractwo niszczyło komputery jako platformę do grania, niektórzy wydawcy w ogóle nie wydawali swoich gier w wersji na PC, inni traktowali PC jak gorszy sort, gdzie ewentualnie można pomyśleć, czy to jest warte zachodu.

A muzyka... No muzykę zawsze banalnie się piraci, tylko szacunek do klienta przynosi zysk. Tak samo inne media, pisałem niedawno post o tym.

No widzisz, ty nie kupisz za 169zł, ale jakiś napalony Zbyszek, który nie ogarnia za bardzo tak. Drogo, no ale chuj. I później dzięki takim baranom Sony może sobie pozwolić na tę samą grę w promocji dużo taniej, bo co stracą sprzedając taniej, po części zwróci się z zakupów w domyślnych cenach.

Teraz piractwo na PC jest jeszcze prostsze, szczególnie kradzież gier z GOG bo nawet nie potrzeba cracków ani nic.

Opublikowano
2 minuty temu, Czoperrr napisał(a):

Teraz piractwo na PC jest jeszcze prostsze, szczególnie kradzież gier z GOG bo nawet nie potrzeba cracków ani nic.

Pod jakim względem prostsze? Przed chwilą nie ogarniałeś jak działają instalatory z goga, a teraz piszesz takie rzeczy :). "Złamali" denuvo, więc pirat jest od razu, ale to działa na poziomie kernela, to by wypadało instalować dodatkową wirtualną maszynę i w niej to odpalać żeby ci jakiegoś syfu nie narobiło. Wcześniej jak wychodziły cracki to przy braniu z sensownych źródeł raczej był luz, tu nigdy nie wiadomo czy komuś w trakcie nie odwali :). Na gogu jest mało gier na premierę. Z goga to jakbyś chciał mozesz kupić, do 30 dni zgłosić zwrot(to czy pobrałeś instalatory nie ma znaczenia) i ci oddadzą pieniądze bez pytania, więc nawet nie trzeba zaglądać na szemrane stronki jak sie jest taką mendą :D.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

Wspomniałem o tym. Mimo to, wielu użytkowników ma już wpojone kupowanie gier i platformę Steam. Inne pokolenia. Ty patrzysz z perspektywy tamtych czasów i naszych doświadczeń. Część graczy jest na tyle zapatrzona w Steam, że woli kupować tam, niż taniej na GOG. Jak była wrzutka darmowej gry na GOG na pepperze, to zdarzają się komentarze: "eee jakby było na steam to bym wziął, tam to mi się nawet za darmo nie chce".

Opublikowano
3 minuty temu, Kangus napisał(a):

Na gogu jest mało gier na premierę. Z goga to jakbyś chciał mozesz kupić, do 30 dni zgłosić zwrot(to czy pobrałeś instalatory nie ma znaczenia) i ci oddadzą pieniądze bez pytania, więc nawet nie trzeba zaglądać na szemrane stronki jak sie jest taką mendą :D.

No właśnie, zmiana pokoleniowa, inna mentalność ludzi. Ludzie chcą być legalni. Oczywiście mam na myśli to, że takich ludzi jest znacznie więcej niż dawniej. Żeby nikt mi tutaj nie podawał statystyk drugiej strony, bo piractwo będzie zawsze, tylko obecnie pomimo piractwa sprzedaż na PC jest opłacalna.

Nawet ten bekowy Epic, gdzie ludzie dostają za darmo, legalnie, ale nie grają, tylko dodają kolejne darmówki.

Muzyka? No zgrywało się bezproblemowo oryginalną płytę za pomocą wbudowanego w Windows XP Media Playera.

Edytowane przez krzysiek923

Opublikowano
22 minuty temu, łom napisał(a):

Zastanawia mnie jedno czy 'analitycy' w Sony wzięli pod uwagę że ta decyzja nie wpłynie tylko na te 15% ale na każdą osobę która kupiła pudełko w ostatnich latach a pewnie jest to większość użytkowników konsoli.

Jeszcze jest kwestia ludzi, którzy kupują hubrydowo. Ja Pragmatę kupiłem pudło, Re9 cyfrę. Pewnie im z excela może wynikać, że ooo to teraz najwyżej nie kupi pudła jednego (albo lepiej, cyfrę!) a patrz Sony - nic u Was nie kupię, wezmę na Steam. Nie mówię, że sporo ludzi tak zrobi, ale who knows?

Opublikowano
18 minutes ago, Kangus said:

Pod jakim względem prostsze? Przed chwilą nie ogarniałeś jak działają instalatory z goga, a teraz piszesz takie rzeczy :). "Złamali" denuvo, więc pirat jest od razu, ale to działa na poziomie kernela, to by wypadało instalować dodatkową wirtualną maszynę i w niej to odpalać żeby ci jakiegoś syfu nie narobiło. Wcześniej jak wychodziły cracki to przy braniu z sensownych źródeł raczej był luz, tu nigdy nie wiadomo czy komuś w trakcie nie odwali :). Na gogu jest mało gier na premierę. Z goga to jakbyś chciał mozesz kupić, do 30 dni zgłosić zwrot(to czy pobrałeś instalatory nie ma znaczenia) i ci oddadzą pieniądze bez pytania, więc nawet nie trzeba zaglądać na szemrane stronki jak sie jest taką mendą :D.

Gdzie nie ogarnąłem jak działa instalator GOG? Masz mnie za debila? Korzystam z GOG. Krzysiu po prostu ma fantazyjny plan łączenia licencji GOG i fizycznych nośników co było tematem dyskusji.

Opublikowano
27 minut temu, Kangus napisał(a):

Valve ma protona, który chyba był jako "miejsce startu" do translacji, ale rozwój translacji na ARM o który mi chodzi to już apple? Czy się mylę? Mowa o tym update co ostatnio wskoczył:

Valve oficjalnie rozwija steam na ARM. Ich kolejne google będą na ARM i będzie tam steamos.

Opublikowano
3 minuty temu, Ukukuki napisał(a):

Valve oficjalnie rozwija steam na ARM. Ich kolejne google będą na ARM i będzie tam steamos.

Ok, ale nie rób odpowiedzi w stylu tamtej bo to dramat jest :P. W poście napisałem że apple poczyniło krok naprzód, a ty napisałeś Valve. No kurna szanujmy się :D. ARM to pewnie przyszłość tak czy inaczej, pytanie kiedy porzucimy x86 zostaje otwarte.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

Jak ktoś myślał nad przesiadką na PS5 Pro to chyba ostatni moment na zakup w rozsądnej cenie bo podobno znikają w oka mgnieniu a to co jest drożeje yao

Opublikowano
26 minut temu, BRY@N napisał(a):

Jak ktoś myślał nad przesiadką na PS5 Pro to chyba ostatni moment na zakup w rozsądnej cenie bo podobno znikają w oka mgnieniu a to co jest drożeje yao

Kto tak twierdzi?

Opublikowano

Łowcygier np.

Pewnie ograniczają produkcję, bo tracą lub słabo zariabiają na każdej sprzedanej konsoli. A chcą utrzymać zyski na określonym poziomie

Opublikowano
2 godziny temu, Kangus napisał(a):

Prostsze bo nie wymaga przerabiania sprzętu ani żadnej ingerencji w oprogramowanie. Wymaga jedynie znalezienia scrackowanej gry lub zgrywki Z GOGa.

Opublikowano
Godzinę temu, NemoKOF napisał(a):

Prostsze bo nie wymaga przerabiania sprzętu ani żadnej ingerencji w oprogramowanie. Wymaga jedynie znalezienia scrackowanej gry lub zgrywki Z GOGa.

"Teraz piractwo na PC jest jeszcze prostsze"

Ja się do tego odnosiłem, to sugerowało(przynajmniej tak to odczytałem) nie, że na PC jest prościej niż na konsolach, tylko że na PC jest prościej niż było wcześniej też na PC.