Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Xbox Series - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano

zwycięstwo jest tutaj (wojenka na forumq) relatywne do platform, a skoro xbox zyskuje (np. eksy) a sony traci płyty, będące dotychczas wielkim plusem dla wielu, no to jednak jest to jakieś zwycięstwo xboksa ) xbox za spencera i bond zjebał, ale aśka wróciła do klasycznej retoryki rywalizacji platform, a sony, które jednak wciąz na tle xboksa miało opinię dobrego wujka - bo płyty właśnie - teraz podarowało xboksowi niezłego boosta w walce o odzyskiwanie klientów konsolowych

• Odpowiedzi 39,1 tys.
  • Wyświetleń 3,2 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Jak ja lubie to dodawanie sobie kompetencji z dupy. Urodził się na początku lat 90 i od razu staż gracza mu się zaczął liczyć, już jak berbeć bez umiejętności srania do nocnika sobie CV redaktora budo

• Ladnie Spencer obchodzi 25-cio lecie Playstation 

• Kilka słów o nowej strategii od Ashy Sharmy XBOX:

Opublikowano
16 minutes ago, krzysiek923 said:

zwycięstwo jest tutaj (wojenka na forumq) relatywne do platform, a skoro xbox zyskuje (np. eksy) a sony traci płyty, będące dotychczas wielkim plusem dla wielu, no to jednak jest to jakieś zwycięstwo xboksa ) xbox za spencera i bond zjebał, ale aśka wróciła do klasycznej retoryki rywalizacji platform, a sony, które jednak wciąz na tle xboksa miało opinię dobrego wujka - bo płyty właśnie - teraz podarowało xboksowi niezłego boosta w walce o odzyskiwanie klientów konsolowych

Aśka chuja robi przecież nic się nie zmieniło, coś sobie wkręciliście. Kurs Xbox ma już dawno ograny a to co tam pierdzą na Twitterach to mgła wojny.

Opublikowano
3 minuty temu, Czoperrr napisał(a):

Aśka chuja robi przecież nic się nie zmieniło, coś sobie wkręciliście.

no to miłego grania w e-day na ps5 kolego czoper

Opublikowano
24 minutes ago, krzysiek923 said:

no to miłego grania w e-day na ps5 kolego czoper

Będę w to grał na Xboxie. Brak wersji na PS5 to kolejna spontaniczna zmiana i pewnie kiedyś i tak wyjdzie na PS. Ucięcie portu na inną konsolę nie uważam za świetną zmianę, raczej za coś obojętnego.

Opublikowano
W dniu 30.06.2026 o 10:24, McDrive napisał(a):

Trzeba im na jeszcze więcej pracy zdalnej pozwolić. Na pewno poprawi się wydajność pracy

Akurat w ich biurach to więcej produktywności jest na remote. Ale polityka firmy zakłada 3 dni office z meetingami on site i lunchami/gierkami z kolegami i 2 dni remote. Co oznacza jakieś może 20 godzin pracy realnej na projekcie tygodniowo. Oni tam mają eldorado, w sensie Ci co jeszcze zostali.

Opublikowano

czy ty przegapiłeś, że są teraz na etapie reanimacji konsoli? ty byś chciał żeby wszystko było jak za x360, kiedy nawet sony boże zmieniło podejście diametralnie na przestrzeni lat, więc nie bardzo rozumiem twoje realne oczekiwania w kwestii zmian na xboksie. xboksa miałem tak czy inaczej, ale jak zapowiedzieli, że na ps5 tej gry nie będzie, no to po prostu cieszę się, że akurat tego xboksa mam i nie sprzedałem, bo chcę sobie grać na konsoli pomimo posiadania niezłego peceta. nie cieszę się, że gracze ps5 nie zagrają, ale cieszę się, że ja zagram, a ekskluzywność wzmacnia platformę, na której lubię grać i być może utrzyma ją przy życiu. nie chciałbym, żeby ms zrezygnował z konsoli, bo to fajny sprzęt, a jeśli eksy są konieczne dla innych ludzi, żeby tę konsolę utrzymać na powierzchni, no to ok. czego właściwie oczekujesz?

Opublikowano
1 godzinę temu, krzysiek923 napisał(a):

Kupione konsole działają jak dotychczas, gier też nikt nie zabrał

Na sonce właśnie zabierają gry z ps3 i vity jak ich nie kupisz.

Opublikowano

jeśli gracze nie reagują teraz konkretnie na anulowanie zakupionych licencji filmów przez sony, bo to jeszcze filmy a nie gry, to tylko przyzwalają na to, żeby w przyszłości i gry parowały z biblioteki, bo licencja to licencja. od lat wiadomo, że licencja nie jest dożywotnia w zapisach umowy, ale jednak co innego jakieś formalne zabezpieczenia "w razie gdyby" (dla mnie to zawsze był taki zapis z myślą o zwijaniu się z rynku firmy, wyłączaniu serwerów pobierania), a co innego faktyczne realizowanie scenariusza. no ciekawe kiedy pęknie ta granica, gdzie sama pozycja lidera na rynku nie wystarczy i baza użytkowników realnie zacznie wyparowywać.

Opublikowano
6 godzin temu, drozdu7 napisał(a):

Przecież to co się dzieje u sąsiada to żadne zwycięstwo Xboxa. Po prostu śmieszy jak niektórym akolitom spadają klapki z oczu, a inni którzy tak się wymadrzali i stawiali swój sprzęt na piedestale dostali pstryczka w nos

No ja pękam ze śmiechu patrząc na stypę w dziale obok, ewidentnie spadły klapki z oczu po latach wciskania kitu sobie o firmie która dba o dobro graczy, konsolowej tożsamości, pieprzu i tym podobnych bzdurach. W sumie nie dziwię się tego skowytu, bo granie w cyfrówki na Sonce to chujnia do kwadratu w porównaniu do Xboxa:

• kupując grę na z Xbox Store masz w cenie play anywhere, czyli zagrasz na PC, handheldzie i chmurze

• Masz lepszą politykę zwrotów i lepszy support ogólnie, wystarczy poczytać posty w niebieskim dziale co czasem odpierdala święta Sonka

• Podejście do wstecznej kompatybilność i fakt że mogę bez problemu nadal grać w gry cyfrowe kupione nawet za czasów X360, a na Sonce muszę bawić się w jakimś streaming i to dopiero po opłaceniu abonament ps plus premium xDD

• Pre orderujac grę kasa jest ścigana tydzień przed premierą na Xboxie, a nie pół roku przed jak na PS5 - patrz przypadek GTA VI

• Jakieś chujowe praktyki typu dynamiczne ceny dostosowane do regionów na Sonce + ogólnie często gry w ps store są droższe, patrz świeży przykład poniżej

image.png

image.png

Ogólnie bycie digital only na xboxie z roku na rok jest coraz przyjemniejsze i korzystne, a Sony jak to Sony, brnie dalej w te swoje anty konsumenckie praktyki i jak widać dopiero wczoraj do niektórych to dotarło. Dodam że nawet słowem nie wspomniałem o game passie albo o tym co oferuje Steam bo nie byłoby co zbierać po niebieskich.

Opublikowano

Jezu te dynamiczne ceny, zapomniałem o tym ależ będzie jebanko obama

Opublikowano
  • Autor

Żeby być uczciwym to dynamiczne ceny są tez na xboxie i były nawet wcześniej niż na Playstation. To są te promocje w sklepie oznaczone jako "Tylko dla ciebie".

10 godzin temu, Czoperrr napisał(a):

To by było zajebiste rozwiązanie nawet dla miłośników pudełek bo nie trzeba wstawać z kanapy by zmienić grę. Trzymam kciuki. Jeśli Sony coś takiego wprowadzi to pewnie za symboliczną opłatą $10 za grę.

No ale u Sony raczej się nie da tak bo z tego co wiem to każda płyta nie ma indywidualnego kodu, natomiast Xbox taguje płytki od czasów Xbox One.

No widzisz teraz to zajebiste rozwiązanie, a przecież to kopia pomysłów z 2013 r., które były tak krytykowane i które wyśmiewało Sony w swoim filmiku z 2013 r.

Minęło trochę czasu i okazało się że cały ten wybór pomiędzy złym Xboxem, a dobrym wspierającym płytki i używki Playstation okazał się iluzoryczny. Dziś chyba nikt nie ma wątpliwości że obie firmy dążą do tego samego.

Rzeczywistość okazała się tak przewrotna że dziś posiadacze Playstation pewnie chętnie przyjęliby te pomysły Xboxa z 2013 o możliwość przypisania licencji z tych zbieranych przez lata płytek do cyfrowego konta.

Opublikowano
32 minuty temu, ASX napisał(a):

Rzeczywistość okazała się tak przewrotna że dziś posiadacze Playstation pewnie chętnie przyjęliby te pomysły Xboxa z 2013 o możliwość przypisania licencji z tych zbieranych przez lata płytek do cyfrowego konta.

Jezu Asax czy Ty musisz być tak dyplomatyczny do porzygu ?;)

Jebać co by sobie gracze PlayStation przyjęli, to ich problem. Za każdym razem wylatywali tu ze swoimi mądrośćiami, wyśmiewaniem i zesraniem w stronę Xboxa. Więc teraz nie ma co im współczuć tylko beka z akolitów i nara

Opublikowano
  • Autor

Po prostu im współczuje, ale nie można powiedzieć że ich nie ostrzegałem że tak to się skończy. Ale niewielu niestety mnie chciało słuchać

Opublikowano

Los dał asaxowi dar prekognicji i przeklął go by był wiecznie ignorowany!

Opublikowano
Godzinę temu, ASX napisał(a):

Po prostu im współczuje, ale nie można powiedzieć że ich nie ostrzegałem że tak to się skończy. Ale niewielu niestety mnie chciało słuchać

Ja jebie, ego wyjebało ponad skalę.

Lutger King- lider ruchu Xboxa.

Że płytki jebną wszyscy wiedzieli, ale nie liczyli się z tym, że tak nagle to przyjdzie i tak w zasadzie z kija te info. To bardziej powinno być powolniejsze jak np więcej gier z kodem w środku. Tak to wyglądało na PC. Pamiętam jak jeszcze były pudełka z płytą ale było można aktywować kod sobie na steam. Potem już nie było płyt były same kody i finalnie pudełek już nie bylo.

A tu ze GTA bez fizyka, Zara Sony wyskakuje ze za poltora roku juz nie bedzie płyt.

Tak samo te farmazony że kierunek Xboxa jest znany od 15 lat.

Jak suteq napsial- pierdolisz. I co nie tylko Home pisał swego czasu, byle pasowało pod własną narrację.

Filmik Sony ma 13 lat i Sony było w innym miejscu. Dzisiaj nie mają nawet mocnego exa żeby było warto lecieć po PS5. Cała ta generacja jest miałka, albo jak wolisz jest w stagnacji xD

Bardziej kumaci wiedzą że tu tylko wyłącznie chodzi o ceny cyfry jak zabraknie pudełek. Dzisiaj przy alternatywie te cyfrowe są droższe i nie spadają pomimo upływu LAT.

Opublikowano
11 minut temu, iluck85 napisał(a):

Że płytki jebną wszyscy wiedzieli, ale nie liczyli się z tym, że tak nagle to przyjdzie i tak w zasadzie z kija te info. To bardziej powinno być powolniejsze jak np więcej gier z kodem w środku.

Z punktu widzenia Graczy to przejebana sprawa, brak pudełek i przydał by się okres przejściowy. No ale z punktu widzenia korpo, okres przejściowy, to żaden interes skoro konsole nowej generacji mają być bez napędów, to z ich punktu widzenia utrzymywanie fizycznych wydań gry jest bez senesu skoro planują wydać sprzęt pozbawiony możliwości odtworzenia gry na fizycznym nośniku. Księgowi przeanalizowali słupki i wyszło, że wydawanie wydań fizycznych się im nie opłaca, a tak będą mogli zarabiać jeszce więcej bo zabiją rynek używek.

Edytowane przez tedi007

Opublikowano

Eh gdzie te czasy gdy pisało się tu o tym że Xbox zamknie studio które od 9 lat nie zrobiło gry. Wydaje się że minęła cała wieczność...

Opublikowano
  • Autor

Nie jestem żadnym liderem, po prostu czytam i słucham po prostu mądrzejszych ludzi ode mnie i czasami zdarza mi się mieć rację.

Ja akurat doskonale pamiętam ile razy byłem atakowany jak wrzucałem na forum statystyki i dane o spadającym udziale płyt, jak mnie wyśmiewano gdy pisałem że to proces nieunikniony i że nie ma różnicy w podejściu Sony i MS do gier na płytach. Podobnie było jak zacząłem pisać niepopularne rzeczy o tej słynnej stagnacji na rynku konsol, ile było beki że to problem tylko xboxa, że robię damage control, bo przecież sprzedaż innych konsol ma się świetnie, no to popatrzcie w którym miejscu jesteśmy teraz.

Teraz podobnie piszę o rynku AAA, podaje dane, cytuje argumenty że jest przesycony, że już trwa kryzys w branży i czekają nas kolejne zwolnienia i zamknięcia studiów. Zobaczymy jak to też się zestarzeje.

Oczywiście często się też myliłem, nie wierzyłem na przykład, że Sony zrezygnuje z rynku PC, nie wierzyłem że Xbox będzie w stanie wrócić do konsolowych exów. Na pewno będę się też wiele razy mylił w przyszłości, ale mimo wszystko wydaje mi się że jednak jakąś tam wiedzę mam, potrafię uargumentować swoje stanowisko i wypowiadam się w sposób merytoryczny, no i czasami jak się okazuje miewam też rację. Nie za bardzo rozumiem z czego wynika ta discordowa nagonka na mnie.

Opublikowano
26 minut temu, iluck85 napisał(a):

Że płytki jebną wszyscy wiedzieli, ale nie liczyli się z tym, że tak nagle to przyjdzie i tak w zasadzie z kija te info.

Tak, to czemu wszystkie gigerusy andronikusy, jimsony i inni rzucali się na każdy post, każdą tabelkę dotyczącą cyfry. Inni wrzucali zdjęcia ile to kopii idzie na premierę exa i że dadzą sobie rękę uciąć że to się nie zmieni.

Dużo osób żyło w wyparciu oraz szydzilo że jakieś gry nie wychodzą na xa albo sama licencja na płycie, a największy śmiech jest z tego że to właśnie kochane chroniące swoich graczy i wartości Sony przyszło z kosa jako pierwsze.

Ale czy można się dziwić? Sami gracze pokazali że tak trzeba, na ilość antykonsumenckich zagrywek i tak rekordowa generacja Pleja więc this is the way

Opublikowano
  • Autor

Ja pamiętam jak mnie Czezky w temacie Perfect Blue oznaczał (do tematu w którym w którym kompletnie się nie udzielam) jak pakował jakieś gierki na palete, z tekstem "gdzie są te umierające pudełka asax?" xdd

Opublikowano

Typie przecież każdy wiedział że era pudełek się skończy

Opublikowano
5 godzin temu, MaZZeo napisał(a):

No ja pękam ze śmiechu patrząc na stypę w dziale obok, ewidentnie spadły klapki z oczu po latach wciskania kitu sobie o firmie która dba o dobro graczy, konsolowej tożsamości, pieprzu i tym podobnych bzdurach. W sumie nie dziwię się tego skowytu, bo granie w cyfrówki na Sonce to chujnia do kwadratu w porównaniu do Xboxa:

• kupując grę na z Xbox Store masz w cenie play anywhere, czyli zagrasz na PC, handheldzie i chmurze

• Masz lepszą politykę zwrotów i lepszy support ogólnie, wystarczy poczytać posty w niebieskim dziale co czasem odpierdala święta Sonka

• Podejście do wstecznej kompatybilność i fakt że mogę bez problemu nadal grać w gry cyfrowe kupione nawet za czasów X360, a na Sonce muszę bawić się w jakimś streaming i to dopiero po opłaceniu abonament ps plus premium xDD

• Pre orderujac grę kasa jest ścigana tydzień przed premierą na Xboxie, a nie pół roku przed jak na PS5 - patrz przypadek GTA VI

• Jakieś chujowe praktyki typu dynamiczne ceny dostosowane do regionów na Sonce + ogólnie często gry w ps store są droższe, patrz świeży przykład poniżej

image.png

image.png

Ogólnie bycie digital only na xboxie z roku na rok jest coraz przyjemniejsze i korzystne, a Sony jak to Sony, brnie dalej w te swoje anty konsumenckie praktyki i jak widać dopiero wczoraj do niektórych to dotarło. Dodam że nawet słowem nie wspomniałem o game passie albo o tym co oferuje Steam bo nie byłoby co zbierać po niebieskich.

albo zapomniałeś, albo u konkurencji też już dali możliwość, ale na xboksa możesz sobie pobrać grę zanim zdecydujesz się ją nabyć

Opublikowano

Niezły odlot w temacie :D jedni przekonują drugich jaki to świetny sprzęt, gdzie obie firmy dążą do tego samego. Trochę jak sekty PO i PIS porównując to do polityki. Jedni śmieją się z drugich nakręcając swój fanatyczny elektorat. Pod płaszczykiem troski o drugich, a w myślach by w rzeczywistości wyzioneła ducha, by móc cieszyć się, że to my jesteśmy u góry. Zabawne jak to kawałek plastiku u dorosłych odbiorców może nieźle odgiąć blachy, popychają do przejawu różnych emocji, w szczególności tych negatywnych. Skoro Sony chce zakończyć wydawanie płyt do 2028 to znaczy, że w tym roku wydadzą nową konsolę i ogłosili to teraz, by przed startem nie mieć złego pr jak Xbox za one-a. Oni wszyscy dążyli do tego od dłuższego czasu, a widocznie teraz uznali że to świetny okazja, gdy w sieci jest tyle negatywnych informacji o wszystkich konsolach. W ten sposób zabrali paliwo konkurencji, by nie mogli tym walczyć. Dla mnie to powód do zastanowienia się, czy chcę być niewolnikiem tego sytemu. Kupuję oczywiście gry w ps store, jednakże kupuję też sporo płyt, zawsze nowych, by w ten sposób docenić danego wydawce, a nie że jedna gra krąży a firma na tym nie zarabia, nie bawię się w cebulę i klucze, później dziwota że producenci gier padają. Ale wiadomo każdy jest inny i podąża swoją drogą. Prawda jest taka, że osiągnięcia, gry ze sklepu online założyły w pewien sposób kajdany, trzymając ludzi przy marce, ale na ten wybór najbardziej wpływa to, że gracze myślą, że są jakąś elitą i ten sprzęt, który mają to ten wyjątkowy. Pomijam ludzi, którzy mają wszystko i te wszystkie wysrywy jednych i drugich mają gdzieś, ale im zazdroszczę czasu na to wszystko. Żyjcie dalej w iluzji wielkich korporacj, które chcą byście sądzili, że jesteście szczęśliwi.

Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest.

Edytowane przez czarek250885

Opublikowano
Godzinę temu, iluck85 napisał(a):

To bardziej powinno być powolniejsze jak np więcej gier z kodem w środku. Tak to wyglądało na PC. Pamiętam jak jeszcze były pudełka z płytą ale było można aktywować kod sobie na steam. Potem już nie było płyt były same kody i finalnie pudełek już nie bylo.

A tu ze GTA bez fizyka, Zara Sony wyskakuje ze za poltora roku juz nie bedzie płyt.

Po prawdzie tu też był okres przejściowy, tylko że my jesteśmy stare dziady i dla nas takie 2 lata to jak wczoraj ;). Gry które bez day 1 patchy są śrendio grywalne, a najlepiej grać i tak 6+ miesięcy po przemierze. Gry od MS z 50mb danych na płycie itp. Skoro takie rzeczy jak 50 mb danych przechodziły, to kolejny krok to w praktyce właśnie odebranie licencji przypisanej do płyty, a że rynek już ma internety + i tak musiał ich używać bo wielkie day1 patche itp, to i sens dorzucania płytki do kodu, żeby nie trzeba było z netu całości ściągać jest słaby. No + nie wszyscy w te 50mb instalatory weszli, ale też jakieś wielkie larum się nie podniosło, coś tam bekły internety że MS zły, ale tak długo jak licencja dalej była na płytce, to nikogo to przesadnie nie interesowało.

Edytowane przez Kangus