Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakupy growe!

Featured Replies

Opublikowano
9 godzin temu, ping napisał:

(...)

Na jednym z retro forum amiga/atari widziałem, że mają jakieś patenty na ten pożółkły biały plastik. Jednym z nich jest wystawianie go na promienie słońca o ile dobrze pamiętam. Można też czymś czyścić aby przywrócić dawny blask.

• Odpowiedzi 33,5 tys.
  • Wyświetleń 3,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Gość Dark_Pharmacist
    Gość Dark_Pharmacist

Spóźniona paczka. Ostatnia w tym roku, ale za to jaka Dużo, ważnych i rzadkich sztuk, oraz reszta brakującego setu na makarona.   Zapraszam na 15kg gier na Dreamcasta.  

• Gość Dark_Pharmacist
    Gość Dark_Pharmacist

Wreszcie przyszła upragniona paczka, na którą czekałem niemalże w oknie. Co tu dużo pisać. Jestem meeeeeega zajarany. Dreamcast w secie full wypas, i Shenmue w FOLII Zapraszam na moją bombę z okazji

• Janusz Gamingu
    Janusz Gamingu

Nie sądziłem, że kiedykolwiek uda mi się dostać taką sztukę, w takim stanie. Upolowana nowa. Sam własnoręcznie zdeflorowałem fabryczne zabezpieczenia i jest..... taka jaka miała być.... ja (pipi)e ale

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

image.png.7211fae88c01ad3d9635e348f4ecd2f4.png

Mikołajowi coś z wora wypadło :notsure:

Opublikowano

Można utleniaczem wysmarować i wrzucić do wanienki oświetlonej lampami UV. To niestety nie brud - wszystkie używane rzeczy dezynfekuje (lysol i isopropanol). Osobiście nie robiłem ale znam temat.

Opublikowano

@ping ale zakupy będziesz miał w co grać na święta :D

ile masz już pudełek na PS4  i ile brakuje?

Opublikowano

@Fanek 540 bez dubli, więc nie ma jakiegoś szału. Do końca 2023 zamierzam dobić do 1000, bo powoli szykuje się zmierzch tej generacji. Jak bozia da to może do 1500.

Z PS4 jest ten problem, że podobnie jak w Switchu:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1FNyvbbU64Pb9lheg28gC_5fMalIYJ0aD763T7M1QqF0/edit#gid=0

Jest bardzo dużo małonakładowych releasów. O ile Switchowe community pilnuje tematu, tak nikt nie wykonuje tej pracy dla PS4. Strzelam, że wszystkich pudeł jest w tym momencie między 2,5-3k. Póki co biorę na te platformę gry, które z jakiegoś powodu mnie zaintrygowały/zainteresowały/będą rzadkie. Skup commonów zacznę w dogodnym momencie.

Opublikowano
49 minut temu, ping napisał:

@Fanek 540 bez dubli, więc nie ma jakiegoś szału. Do końca 2023 zamierzam dobić do 1000, bo powoli szykuje się zmierzch tej generacji. Jak bozia da to może do 1500.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1FNyvbbU64Pb9lheg28gC_5fMalIYJ0aD763T7M1QqF0/edit#gid=0

Jest bardzo dużo małonakładowych releasów. O ile Switchowe community pilnuje tematu, tak nikt nie wykonuje tej pracy dla PS4. Strzelam, że wszystkich pudeł jest w tym momencie między 2,5-3k. Póki co biorę na te platformę gry, które z jakiegoś powodu mnie zaintrygowały/zainteresowały/będą rzadkie. Skup commonów zacznę w dogodnym momencie.

Zawsze jestem ciekaw wiec, jeśli mogę to — chciałbym zapytać :) Na jakiej podstawie dobierasz gry, które Twoim zdaniem 'będą rzadkie" i uważasz ze są warte trzymania w Twojej kolekcji ? Mam oczywiście na myśli dobieranie takich, które nie są pewniakami jak np. limitowane wydania itp.? Sugerujesz się również przy tym "przeczuciem" że coś z czasem może podrożeć/trzymać cenę ?

Mi np. ciężko trzymać gry, które nie mają dla mnie jakiej wartości sentymentalnej lub wiem, że na 100% nigdy już do nich nie wrócę chodź — czasem robię wyjątki i zostawiam bijąc się z myślami ( przykład: Mario 64, mam jego kilka wydań i ciągle walczę ze sobą, że wystarczyłoby mi to na Switcha i Nintendo 64. Po co mi wersja na DSa, w którą nigdy już nie zagram a szkoda sprzedać).

Edytowane przez Bowser

Opublikowano

@Bowser

Zbieram gry od 20 lat, jak siedzisz w tym długo, to wiesz mniej więcej co było na rynku trudno dostępne (i za co musiałeś przepłacać biorąc z drugiej ręki).

Mnie na przykład limitowane wydania w rozumieniu kolekcjonerek z masą gratów zupełnie nie interesują, staram się trzymać wydań standardowych.

Według mnie niezmiennie rzadkie będą gry niszowe, z niskim print runem. Przykładowo mniej popularne jRPG wydawane przez NIS, Koei Tecmo czy PQUBE. Shmupy (głównie rynek JP) i inne rzeczy, których raczej na rynku nie widać. Wiem mniej więcej co jest dystrybuowane w polskich sklepach (fizycznych, jak i internetowych).

Szacuję, że wszelkie 'duże' AAA, gry zachodnie sprzedawane w grubych milionach będą latać po 10-20zł, tak jak to widzimy na przykładzie PS2/PS3. Blockbustery mimo wszystko trzymam, bo lubię mieć rzeczy zadbane - na allegro roczne gry z drugiej ręki często reprezentują stan śmietnikowy. Sam w ciągu kilku lat sprzedałem może kilka gier (nie mówię tutaj oczywiście o dublach).

To wszystko przeczucie + doświadczenie ale nie zaprzątam sobie tym za bardzo głowy, bo też nie jest to dla mnie inwestycja a jedno z kilku hobby. Jeśli coś mi ucieknie - trudno. Jeśli coś spadnie cenowo - też. Nie stockuję się np. w 20-30 kopii tej samej gry, bo wiem, że będzie rzadka.

Opublikowano
16 minut temu, ping napisał:

@Bowser

Zbieram gry od 20 lat, jak siedzisz w tym długo, to wiesz mniej więcej co było na rynku trudno dostępne (i za co musiałeś przepłacać biorąc z drugiej ręki).

Mnie na przykład limitowane wydania w rozumieniu kolekcjonerek z masą gratów zupełnie nie interesują, staram się trzymać wydań standardowych.

Według mnie niezmiennie rzadkie będą gry niszowe, z niskim print runem. Przykładowo mniej popularne jRPG wydawane przez NIS, Koei Tecmo czy PQUBE. Shmupy (głównie rynek JP) i inne rzeczy, których raczej na rynku nie widać. Wiem mniej więcej co jest dystrybuowane w polskich sklepach (fizycznych, jak i internetowych).

Szacuję, że wszelkie 'duże' AAA, gry zachodnie sprzedawane w grubych milionach będą latać po 10-20zł, tak jak to widzimy na przykładzie PS2/PS3. Blockbustery mimo wszystko trzymam, bo lubię mieć rzeczy zadbane - na allegro roczne gry z drugiej ręki często reprezentują stan śmietnikowy. Sam w ciągu kilku lat sprzedałem może kilka gier (nie mówię tutaj oczywiście o dublach).

To wszystko przeczucie + doświadczenie ale nie zaprzątam sobie tym za bardzo głowy, bo też nie jest to dla mnie inwestycja a jedno z kilku hobby. Jeśli coś mi ucieknie - trudno. Jeśli coś spadnie cenowo - też. Nie stockuję się np. w 20-30 kopii tej samej gry, bo wiem, że będzie rzadka.

Dzięki za odpowiedź. :thanks:
Bardzo fajne podejście. Szanuje, bo sam zbieram raczej tylko to — co ma dla mnie jakąś wartość. To czy wartość finansowa tego wzrośnie/spadnie nie ma (dla mnie) większego znaczenia. Dzięki, że podzieliłeś się swoim podejściem do tego tematu.

Jeśli czyta to inny kolekcjoner i miałby ochotę — napisać swoje pobudki tworzenia kolekcji to chętnie poczytam  :kratoswoke:

Opublikowano
10 minut temu, Bowser napisał:

Jeśli czyta to inny kolekcjoner i miałby ochotę — napisać swoje pobudki tworzenia kolekcji to chętnie poczytam  :kratoswoke:

Jest cały temat dla kolekcjonerów. Od zdjęć, po opinie, więc chyba tam znajdziesz coś dla siebie. :)

Opublikowano

Mógłbyś w końcu wrzucić nore zagrajmera Pinger, wszyscy na to czekamy od setek lat :nosacz2:

Opublikowano

Jest taka teoria spiskowa, że ping mieszka z quakiem i mają jeden pokój z kolekcją.

Opublikowano
5 godzin temu, ping napisał:

Dzięki za listę, ja osobiście celuję w 200-250 pudełek do końca żywota switcha. Obecnie mam 120 i kupuję raczej zielone na meta + ciekawsze składanki czy porty staroci. No i unikam słabych portów czy jRPG ponieważ jest poza moim kręgiem zainteresowań ten gatunek z drobnymi wyjątkami. 

Opublikowano

Tsubasy nie ma na X, na PS4 nie chciałem.

Ghost dobrałem, bo Dave miał promocje :CoolStoryBro:

88D9A43F-1B04-433E-A10F-9BCCFA2B7FB8.jpeg

Edytowane przez iluck85

Opublikowano

89zl na PS5, można dać żeby sprawdzić.

Nie wiem czy się odnajdę w tym tytule, ale cena skusiła żeby sprawdzić. 

202DF90E-69FF-4E47-8EED-7B1A9448BA19.jpeg

Opublikowano

No i sam sobie sprawiłem zayebisty prezent na święta :santa:

vLSenhz.thumb.jpg.bf75d6c1f2de17743163152298cc6d3c.jpg

Ależ będzie grane! Ta gra to klasa sama w sobie, a już intro do niej to :banderas:

Opublikowano

Oj panie, tutaj to praktycznie to samo co na PC z może jakimiś mniejszymi różnicami. Ciężko mi osobiście powiedzieć która wersja jest technicznie "lepsza", bo na PC grałem wieki temu, a wersję DC dopiero poznaję, ale YT pokazuje, że są do siebie naprawdę podobne.

Wersja PSX to zupełnie inna bajka, wiadomo :) Ale mam i taką i równie szanuję :D

Opublikowano

Ni ma. Nie wiem czy w ogóle w tym wydaniu była w sumie. Jest książeczka i jest płyta w naprawdę świetnym stanie, więc jestem usatysfakcjonowany :D

Są za to zapisane przez jakiegoś "angola" kody na odwrocie tylnej okładki :dynia:

Opublikowano

Właśnie nie jestem pewien czy w wydaniu na DC była w ogóle mapa. Też nie posiadam w swojej kopii, natomiast w wydaniu na PSX jest mapka bo mam też to wydanie :)