Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Final Fantasy VII Remake

Featured Replies

Opublikowano

Powiem szczerze, że już dawno nie byłem tak bardzo rozdarty w kwestii oceny jakiegoś tytułu. Sinusoida wrażeń jest ogromna. Od totalnego „wow ale to było dobre” aż po „‚matko niech to się już kończy bo mam dość”. I tak jest co godzinę. Człowiek męczy się momentami okrutnie, zmusza się żeby pchnąć fabułę dalej a potem wsiąka na kolejne godziny i zapomina o smaku govna, które towarzyszyło nam chwile wcześniej i wręcz odrzucało od konsoli. Nawet ocena grafiki czy technikaliów jest tak trudna, że chyba bym się jej nie podjął. Absolutnie topowe efekty cząsteczkowe i świetlne. Mega wykonane i animowane postacie główne, bossowie czy przeciwnicy. A obok tego tekstury pamiętające PS2 i tu nie chodzi tylko o te nieszczęsne drzwi bo takich kwiatków jest wszędzie pełno. Włącznie z rozmazanymi paćkami tła - koszmar do potęgi. Nawet nie wiem czy potrafiłbym komuś tę grę polecić... osobiście wsiąknąłem na te 40+ godzin. Na tyle mocno, że rozważałem second run na hardzie ale chyba odpuszczę. Strasznie nierówny tytuł i jako, że nie jestem uber fanem oryginalnej VII (raczej jestem w obozie tych osób, które wolały ósemkę) to bawiłem się świetnie. Mam jednak nadzieje, że kolejny part poprawi chociażby questy poboczne, nie będzie wsadzał kvtasa w oczy marnymi teksturami i usprawni pacing gry bo ten zaserwowany tu leży i kwiczy. O ile ktoś kto projektował cały tytuł w ogóle zadał sobie jakikolwiek trud żeby rozgrywkę wyważyć chociaż trochę. Wydaje mi się, że nie bo ciągnących się, nudnych, brzydkich  i wywołujących odruch wymiotny, momentów jest aż nadto.

Chyba najlepszym określeniem poziomu całości będzie takie stwierdzenie: 

Jeśli kupiłbym na premierę za 250zł to bym żałował. Mimo wszystko. Za darmo w plusie czy za połowę ceny jak najbardziej brać i grać. 

Edytowane przez _D23

• Odpowiedzi 2,7 tys.
  • Wyświetleń 409,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Moderacja jak szybko działa, z najbardziej znaną sceną historii gejmingu sprzed 25 lat mdr. Wrażliwość mężczyzn na tym forumingu jest niesamowita. RIP chłopaki.   Oczywiście nikt nie mówi ni

• I tutaj na pomoc przychodzi rozwój technologii - ja absolutnie spodziewam się otwartego świata w przyszłych odsłonach. Ludzie nadal sobie nie zdają sprawy jakie zmiany przyniesie nowa generacja, szcze

• I wersja z angielskim dubem       Ja pierdyle, ale bedzie grane. Po prostu kosmos.

Opublikowano

Cholera, minęło trochę czasu od zakończenia przeze mnie tej przygody i powiem szczerze... ciągnie mnie jak cholera żeby wrócić do tego świata. 
Na szczęście jak w końcu zaopatrzę się w PS5 to w okolicach premiery part II, Intergrade wjedzie jak złoto. 
Czekam z wiadomo czym, z wiadomo gdzie ufff :banderas::banderas:

Opublikowano

Bo widzisz liczy się ten uczuć, nie ma sensu rozkminiac gierek na x czynników.

Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wlasnie wymeczylem po przeszlo 2 tygodniach. Czas na male podsumowanie.

Musze od razu przyznac ze gdyby nie to ze gralem w pierwowzor kiedys na PSX to prawdopodobnie odinstalowal bym to po kilku godzinach, a tak to 37 godzin, glownie nudy i meczarni. Fabularnie malo pamietalem w ogole z oryginalu, zreszta nigdy nie ukonczylem, ale umowmy sie, jest to slaba historia dla malych dziewczynek a do tego dziurawa i fatalnie opowiedziana. Nie ma w tej grze zadnych ciekawych rzeczy ktore by jakos podawaly historie o uniwersum, slabo rozwiniete watki postaci glownych, fatalne questy poboczne.

Lokacje rozwleczone do granic mozliwosci, pierwszy raz sie zaczalem zastanawiac przy rozdziale w tunelach ze cos sie to dluzy mocno, ze w tym oryginale chyba tego nie bylo to postanowilem sprawdzic na youtube i rzeczywiscie. Takie wydluzanie na sile gierki majace miejsce praktycznie w kazdym rozdziale, momentami juz sie od tego chcialo rzygac. Nie wiem co ci ludzie maja z tymi rimejkami, RE3 za krotki, ten za dlugi. Na domiar zlego wiekszosc z lokacji wyglada slabo. Juz wspominalem, ze kontrast sylwetek postaci jest komiczny, glowni bohaterowie chodzace chinskie bajki, poboczni npc jak Fallout 4. To juz mogli wszystkich dac na bajkowo, chociaz w sumie nie, bo az mnie skreca jak sobie przypomne Tife z tymi wielkimi cyckami. 

Walka bardzo nierowna, chaotyczna i zamieniajaca sie w zrecznosciowke jak przychodzi do walki z bossami humanoidalnymi. Sam system materii nie jest ani ciekawy ani skomplikowany, nie pozwala za bardzo na jakies fajne buildy czy cos w tym stylu. W ogole ciezko to nazwac rpgiem, taki typowy korytarzyk ktory sie ciagnie w nieskonczonosc.

Slabo zrealizowany dzwiek, pisalem o tym wczesniej, nakladajace sie na siebie dialogi, zremasterowana muzyka z oryginalu raczej drazni, zwlaszcza takie lokacje jak dom Aerith gdzie brzmi jak taka typowa ambientowa muzyczka z bajek dla dzieci z lat 80-90.  

No nie chce mi sie juz pisac nawet o tym, na nastepna czesc nie czekam. Gierka takie 3 w porywach do 4 na 10.

Opublikowano

Ok, słaby jestem w te kulki. Jakieś pomysły na co stawiać? I czy trzymać gile, czy wydawać na potiony bo ekipa przy walkach z bossami łyka je aż zdrowo. Materie kupować (ATB stagger/HP UP/MP UP/element) czy szukać bo od kujona można tylko po jednej po taniości kupić, c'nie? Mongolskie monety wydawać w pierwszej kolejności na pakiety do broni, a co potem?

Taki zestaw mam przy etapie z wagonami:

Cloud: 

Hardedge, caliginous bracelet, power wristguards

materie: broń - elemental + fire, steadfast block

armor - healin + revival, first strike

summon: Ifrit

Tifa:

na razie sonic strikers ale jak nabiję focused strike to przerzucam się na feathered gloves, studded bracer, power wristguards

materie: broń - ice + deadly doge, steadfast block + lightning

armor - healing + chakra

summon: shiva

Arith: 

mithril rod

materie: broń - wind + warding, MP UP, assess

armor - prayer + healing

summon: chocobo

Barret pójdzie później pewnie w tank + bariera.

Czy to ważne gdzie lądują materie, na armor czy bronie? oprócz oczywiście elemental + żywioł z wiadomych przyczyn.

Opublikowano

Materie wykupuj na bieżąco, co prawda niektóre można tylko w ilości 1 szt (te najmocniejsze).

Nie ma znaczenia gdzie wkładasz kulki, poza wyjątkiem o którym wspomniałeś.

Ja polecam zrobić z Clouda tanka (cover + ta materia która ogranicza obrażenia w czasie blokowania, nie pamiętam teraz nazwy).

Itemki śmiało łykaj, bo na hardzie nie da się z nich korzystać wcale (jeśli celujesz w platynę).

Poza tym nie wiem co poradzić, generalnie trzeba się pobawić i znaleźć swoje ulubione kombinacje materii. Jeśli czeszesz na bieżąco lokacje i sklepy z itemów i materii to nie ma większych problemów z bossami.

Jak będziesz miał możliwość to wróć do koloseum i zrób wszystkie poboczne misje dla każdej postaci - jest tam dobry stuff do wygrania.

Opublikowano

Na normalu to ładuj gdzie chcesz, te buildy to chyba mają sens dopiero na hardzie

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
23 godziny temu, smoo napisał:

O wlasnie chciałem to dziś wkleić. Ta parodia to jest so much true odnośnie wszystkiego co w tym temacie zostało napisane także warto obejrzeć :lapka:

Edytowane przez oFi

Opublikowano

gra będzie czasowym exem na PS5 przez min 6 miesięcy

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pytanko. A jak to właściwie kupić? To będzie na płytce? Jako całość wtedy trza jak na płycie? Czy zwykłe dlc do gry? Mam swoją wersję ff7r na płytce w wersji takiej pół kolekcjonerkiej. Będzie cos takiego też do dlc?

Opublikowano

Będzie chyba w formie kodu dodanego do pudelka.

Opublikowano
3 godziny temu, Basior napisał:

Pytanko. A jak to właściwie kupić? To będzie na płytce? Jako całość wtedy trza jak na płycie? Czy zwykłe dlc do gry? Mam swoją wersję ff7r na płytce w wersji takiej pół kolekcjonerkiej. Będzie cos takiego też do dlc?

10 czerwca będziesz mógł pobrać na PS5 darmowy update do Intergrade. Wtedy z poziomu gry będzie można kupić DLC z Yuffie.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ile to DLC ma kosztować, pytam tych co mają już upgrade i mogą cenę podejrzeć z poziomu gry!

Opublikowano

@Figuś 84zł, 10gb do zassania, mozna kupic bez wchodzenia do gry jednak.

Upgrde do PS5 to prawie 100gb. 17h na moim zdupy internecie, a miała być nocka grana :frog:

W Intergrade jest nowe rozszerzone zakończenie wprowadzające do Part2, spoilery już latają w necie jak coś więc radzę uważać.

Najważniejsza premiera roku dla mnie, to bedzie cudowny weekend. :banderas:

Opublikowano

Jakby co jest porównanie wszystkich wersji

Spoiler

- The PS5 quality mode reaches 2160p, while the FPS mode drops to 1620p. PS4 at 1080p and PS4 Pro at 1620p.

- I have not detected any framerate problem. The game runs at 2160p/30fps or 1620p/60fps with no issues.

- There is a substantial improvement in global illumination, although some points of light still do not cast shadow on the character.

- FOG has been added on PS5.

- Numerous textures have been fixed and improved on PS5. I suspect these are the original textures, but they had to be trimmed on the PS4 versions.

- The shadows have undergone slight changes.

- Substantial improvement in loading times. We went from 40 seconds to 2 seconds on PS5. - Pop-in has been considerably reduced, giving greater stability to the visual set.

Opublikowano

Jak wrócę z wakacji to na pewno DLC będzie ograne, jak człowiek nie porównuje gry z FF7, to FF7 Remake wychodzi nawet na niezłego action-rpga

Opublikowano
Godzinę temu, smoo napisał:

Upgrde do PS5 to prawie 100gb. 17h na moim zdupy internecie, a miała być nocka grana

To jest po prostu osobna gra jak wszystkie z ulepszeniem do wersji na PS5.

Opublikowano

Mi się ściąga jakie 84gb. Szybki look przed Ratchetem. FF7R świetna gra, ale już kłuła w oczy na zwykłym PS4. Z przyjemnością przejdę ponownie.

Dobry okres na takie upgrady. TLOU2(60fps), FF7R, jeszcze by Death Stranding dali i lato zapełnione na przeczekanie do jesieni.

Edytowane przez Donatello1991