Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano

Ciekaw jestem czy jest tam rozkmina może dowaliliśmy do pieca za bardzo czy może wręcz przeciwnie popłaczą miesiąc i im przejdzie kekw

Edytowane przez mario10

• Odpowiedzi 28,4 tys.
  • Wyświetleń 2,6 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• To my mamy nie mieć wyboru bo Ty masz burdel w pudełkach

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

Opublikowano
19 minut temu, Ukukuki napisał(a):

No ale Sony jest w zupełnie innej sytuacji i miejscu niż Capcom. Muszą mieć jakieś paliwo i zachęte aby gracz opłacał abonament. Dlatego zrezygnowali z dużych obniżek swoich gier i do tego nie wrócą dopóki będzie plus extra czy co oni tam mają. Coś tam muszą wrzucać aby ktoś to opłacał. A jak dadzą spidermana 2 za 5 dolców to na kij płacić za te wyższe poziomy abonamentu.

To jest ich kalkulacja. Z podobnego powodu Nintendo zamkneło virtual console.

Tylko mam duże wątpliwości że ktoś kupujący gry na promkach czy używki to też ten sam który wydaje 520zł na abonament i czeka ~2 lata na wrzucenie jakiejś gry do Plusa. I jestem pewny że zrobienie promki na Returnala podbiło by znacząco sprzedaż Sarosa, bardziej niż to że Returnal jest w Plusie od 4 lat.

Opublikowano

Dokladnie. Przypominam ze Returnal na Steam lata za niecale 90zl. To i tak nie jest casualowa gierka pod januszy wiec nie powinni tego modelu stosowac do kazdej gierki.

Opublikowano

Ale Janusze rzucili się na pudełka. Nie dziwię się, zaraz zabraknie

ytrytyju.jpg

Opublikowano

Wszystkie nowe (dobre) gry będą miały branie na PS5 w pudełkach do 2028r.

Opublikowano
5 minut temu, GearsUp napisał(a):

Ale Janusze rzucili się na pudełka. Nie dziwię się, zaraz zabraknie

ytrytyju.jpg

który przedsięciorca mądry, ten wykorzysta zastrzyk gotówki z myślą o nowym biznesie

Opublikowano
1 godzinę temu, szurubur napisał(a):

no dobra ale to juz było przerabiane przy okazji apple i tam jakos jednak epic wygrał i można już wgrywać sklep epica na sprzęty z jabłuszkiem.

No i trwało to latami, a tutaj mówisz o czymś podobnym, ale o wiele bardziej drastycznym lapka

Opublikowano
14 minut temu, SpacierShark123 napisał(a):

Ciekawe jakby odbiło się na sprzedaży wymuszenie przez EU wycofania nazwy kup przy grach na wynajmij licencje. Niby i tak wynajmujemy licencje ale już brzmi to gorzej dla zwykłego konsumenta.

UE nie musi niczego wymuszać. Tutaj Steam:

Screenshot 2026-07-07 133702.png

Opublikowano

Moim zdaniem jak ktoś ma w domu światłowód to po co komu pudełko z płytą ale jak ktoś lubi kolekcjonować pudełka to mogłi dać wybór albo DVD albo w wersji cyfrowej

Opublikowano

To trolowanko? Przez ostanie 20 stron są argumenty za pudełkami (nawet jak ktoś ma światłowód) ale za cyfrą na PS Store oprócz "tak jest wygodniej" nic nie przemawia.

Opublikowano
8 minut temu, tomkill napisał(a):

Moim zdaniem jak ktoś ma w domu światłowód to po co komu pudełko z płytą ale jak ktoś lubi kolekcjonować pudełka to mogłi dać wybór albo DVD albo w wersji cyfrowej

Ale po co DVD jak CD tańsze.

Opublikowano

Mi sie to kojarzy z taką mentalnościa malpy. Byle jak najszybciej zrzucic na dysk i grać. Wszystkie inne kwestie, typu prawo własności, nadużycia korporacji to jebac.

Opublikowano

Plus cyfry jeszcze taki, że się nie martwię, że mi się pudełeczko porysuje bo mam na tym punkcie fioła. Ale i tak wole kupować pudełeczka.

Opublikowano
1 minutę temu, Sebas napisał(a):

Mi sie to kojarzy z taką mentalnościa malpy. Byle jak najszybciej zrzucic na dysk i grać. Wszystkie inne kwestie, typu prawo własności, nadużycia korporacji to jebac.

Ja tak mam. Nie interesują mnie za bardzo te prawa własności itp, przecież jak steam czy Microsoft przestanie działać i utrzymywać serwery to albo będę już martwy albo ludzkość będzie miała inne zmartwienia

Opublikowano

Cyfra spoko do gier zasług, indyków albo takich gier które często odpalamy na krótkie sesje. Promki też częściej niż w obecnym pudełkowie no zwyczajnie w świecie mogłoby to sobie działać tak jak do tej pory i każdy byłby zadowolony

Opublikowano

No ale akurat dużo gier jest w dobrych cenach co wypisywał Devilbot w dziale cebuli, do tego masz Play Anywhere i kurde ciężko takie Halo czy Beast of Reincarnation brać płytkę

Opublikowano

Największy minus cyfry to taki, że za cyfrę nie ma plusików (no coś tam da się wyłapać ale to margines).

Edytowane przez GearsUp

Opublikowano

Ja mam problem z tym, ze zakup cyfrowy po dokonaniu nie ma żadnej wartości rynkowej, nawet jeżeli nie odsprzedaję zwykle gierek, a sama cena jest podyktowana widzimisie jednego sprzedawcy. No jest to dla mnie nie do przeskoczenia. Krzywe zwierciadło kapitalizmu.

Opublikowano
8 minut temu, devilbot napisał(a):

Ja tak mam. Nie interesują mnie za bardzo te prawa własności itp, przecież jak steam czy Microsoft przestanie działać i utrzymywać serwery to albo będę już martwy albo ludzkość będzie miała inne zmartwienia

to zależy, bo przecież sony istnieje i utrzymuje serwery, ludzie żyją, a jednak filmy im zabrali

Opublikowano
Teraz, krzysiek923 napisał(a):

to zależy, bo przecież sony istnieje i utrzymuje serwery, ludzie żyją, a jednak filmy im zabrali

Dlatego nie napisałem Sony bo u nich jak widać jest wszystko możliwe.

Opublikowano
13 minut temu, Czoperrr napisał(a):

Plus cyfry jeszcze taki, że się nie martwię, że mi się pudełeczko porysuje bo mam na tym punkcie fioła. Ale i tak wole kupować pudełeczka.

Tymczasem skurwysyny w siedzibie Sony, pracujące w pocie czoła, żeby wymyślić gniecące i rysujące się cyfrówki, żeby wkurzyć jak najwięcej ludzi

aw22r5.jpg

Opublikowano
Teraz, Josh napisał(a):

Tymczasem skurwysyny w siedzibie Sony, pracujące w pocie czoła, żeby wymyślić gniecące i rysujące się cyfrówki, żeby wkurzyć jak najwięcej ludzi

aw22r5.jpg

Genialny pomysł, niech to zrobią na zasadzie skinów w CSie. Kupujesz w cenie gry lootboxa i losuje Ci jakie będzie zużycie, jak trafisz battle scarred to masz jakieś 1% szans na odpalenie gierki.

Opublikowano

Niech będzie 100% idealnego stanu na początek i po każdym odpaleniu gierka "zużywa" Ci się o 5%, a jak zejdzie do zera to masz corrupted data i musisz kupić jeszcze raz.

Opublikowano
10 minut temu, devilbot napisał(a):

Dlatego nie napisałem Sony bo u nich jak widać jest wszystko możliwe.

MS już raz zabrał gry, te zakupione w Windows Live Marketplace. Jak ktoś miał pudełko z grą na płycie i kluczem do aktywacji poprzez Marketplace, to później przygotowali możliwość aktywacji tego kodu (GfWL) na Steam, ale jak ktoś kupował bezpośrednio w tamtym ich sklepie...

GfWL wystartowało dawno temu, inne czasy, ale jednak Steam też już istniał i nikt niczego nie stracił.

E: do czasu pewnie, bo Valve jest zarządzane inaczej niż takie korpo jak Sony czy MS, to spółka prywatna, nie ma ich na giełdzie, za Steam od początku odpowiada Gabe Newell. Dlatego pisałem niedawno, że miej nas panie w swojej opiece, jak grubas się przekręci.

Edytowane przez krzysiek923